• Novinky

          • Origami krížová cesta
            • Origami krížová cesta

              8. 3. 2023

              výroba  zastavenia krížovej cesty - žiaci 2.B,5.C,6.B a 7.B

              Čoho sa vzdať v pôstnom období? možno hnevu, zúrivosti, zúfalstva, ohovárania, bedákania, pesimizmu, žiarlivosti, znechutenia, rezignovania, malicherností, smútku, ......

              Čo robiť???  uvažuj láskavo, buď optimistom, zlo dobrom odplácaj, buď trpezlivý, raduj sa z krásy vôkol teba, kontroluj svoj jazyk, vráť sa k čnostiam, buď plný nádeje, vráť sa k odpusteniu,.....

              Mgr. Macáková

               

            • Fyzika v teréne

              8. 3. 2023

              Pri zážitkovej aktivite ide hlavne o prekonávanie zóny komfortu. My sme so žiakmi 8.A triedy dnes komfort triedy vymenili za terén v areáli školy. Žiaci museli odmerať veľkosť trecej sily priamo v teréne školy na troch rôznych povrchoch a vyvodiť záver z ich výskumnej časti či vplýva povrch nejako na treciu silu a ako. Hodinu sme ukončili opakovaním prebratých vzorcov hrou. Každý si vytiahol kartičku s fyzikálnou veličinou a museli sa správne priradiť.

              Mgr. Macáková, Mgr. Ľahučká

               

               

               

            • Seven Wonders of the World

              7. 3. 2023

              Žiaci V.A triedy úspešne vypracovali projekt na tému Seven Wonders of the World (Sedem divov sveta) z anglického jazyka. Každý študent mal za úlohu vybrať si umelo vytvorený alebo prírodný div sveta a do hĺbky ho preskúmať. Potom napísali informatívny článok o svojom vybranom dive sveta, v ktorom ukázali svoje schopnosti písania a zbierania informácií. Projekt následne odprezentovali, pričom si obohatili slovnú zásobu. Žiakom piateho ročníka blahoželám k dobre odvedenej práci!

              Ing. Filip Pribula

            • Vlastné meradlá hmotnosti, objemu a dĺžky

              7. 3. 2023

              Vynálezcovia 6. B triedy dostali za úlohu vymyslieť a zhotoviť vlastné meradlo fyzikálnych veličín, s ktorými sa zoznámili na hodinách fyziky.

              Žiaci ich zhotovené modely meradiel hmotnosti, dĺžky, objemu prezentovali svojim spolužiakom a samozrejme mali aj testovaciu skúšku či naozaj fungujú. Takouto formou preukazujú svoju zručnosť a technické myslenie, ktoré postupným rozvíjaním im môže napomôcť pri rozhodovaní svojho povolania.

              Ďakujem za tvorivú a zodpovednú prípravu

              Mgr. Jana Macáková a Mgr. Jana Košútová

            • Technika - šachovnica

              7. 3. 2023

              Šach patrí medzi najpopulárnejšie doskové hry, ktoré sú skvelou voľbou pre deti aj dospelých. Šach nabáda k taktickej a pomalej hre. Na porazenie protivníka treba preukázať logické a taktické zručnosti. Keďže naši chlapci 9. ročníka si túto doskovú hru obľúbili, na technike sme sa rozhodli vyrobiť si vlastnú šachovnicu. Na šachovnici sa podielala celá trieda chlapci aj dievčatá. 

              Pružinský  

            • Divadelné predstavenie POVOLANIE PÁPEŽ

              7. 3. 2023

              Dňa 6.3. sa žiaci 8.A, 8.B a 9.A zúčastnili divadelného predstavenia o 264. pápežovi  Jánovi Pavlovi II. Na pozadí jeho životného príbehu mohli vidieť meniaci sa politický režim vo svete, zmenu myslenia a správania sa národov  a celá scenéria bola sprevádzaná spevom a tancom.

              Dúfame, že žiaci pochopili posolstvo Jána Pavla II „láska, viera, nádej“ a z tohto zmysluplného predstavenia si odniesli hlboký,  kultúrny zážitok.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Homzová, Mgr. Pružinský

          • Čo vieš o hviezdach
            • Čo vieš o hviezdach

              6. 3. 2023

              Dnes našu školu reprezentovali vo  vedomostnej súťaži Čo vieš o hviezdach v KOS Nitra, dvaja žiaci z 8.A a zo 6.A,  a to Daniel  a Gabriel. Aj napriek náročnej súťaži tohto okresného kola sa umiestnili na pekných miestach vo svojej kategórií.  Srdečne im gratulujem a teším sa, že ich súťaž neodradila a budú pokračovať aj o rok. Jeden z nich sa aj chce stať kozmonautom, držím palce:)

              Mgr. Macáková

            • Aktivizačné metódy na hodinách anglického jazyka

              6. 3. 2023

              Rád sa hráš? Môžeš sa aj na hodine anglického jazyka, ale po anglicky :) V priebehu celého šk. roka na hodinách ANJ využívame rôznorodé hry, metódy a aktivity na motivovanie žiakov k čo najlepším výkonom. Tentokrát sme využili hru Chair Dance, počas ktorej si žiaci 5. A, 5. B, 5.C a 6.A precvičili svoju koncentráciu, lexikálne a komunikačné zručnosti. Zopakovali sme tému jedlo, dopravné prostriedky, minulý čas od slovesa byť a nepravidelné slovesá. V hre Guess Who? sme si vyrobili vlastnú učebnú pomôcku a zahrali sme sa na pátračov. Zisťovali sme kto robil aké aktivity počas uplynulého obdobia. Týmto spôsobom sme obsiahli širokú slovnú zásobu a žiaci sa hravým a zábavným spôsobom naučili tvorbu viet v minulom čase. Treťou hrou Grab and Run sme zisťovali ako rýchlo vedia žiaci uchmatnúť, utekať, preložiť a pretransformovať kladnú vetu do zápornej taktiež v minulom čase. 

              Počas týchto hier sa kládol  dôraz na rýchle myslenie a riešenie problémov v cieľovom jazyku. Žiakom sa všetky tri aktivity veľmi páčili a určite k nim pridáme mnohé ďalšie aktivizačné a motivujúce hry. 

              Mgr. Šimková, PhD. 

               

            • Hrami k osvojeniu gramatiky

              5. 3. 2023

              Ako sa popasovať s ťažkým učivom a necítiť únavu? Zakomponujeme hry a učenie už bude hračka. Na hodine anglického jazyka sme si vo štvrtok v 6.A osvojovali angličtinu cez mnohé hry.

              Úvodom sme si pomenovali obrazové kartičky a roztriedili podstatné mená na počítateľné a nepočítateľné. Potom sme sa zahrali hru „what´s next?“ kde sme si otestovali vizuálnu pamäť žiakov. Zahrali sme si aj online hru s aplikovaním gramatiky zameranej na počítateľné a nepočítateľné podstatné mená. Rozlišovali sme výrazy ako: much, many, a little, little, a few, few, how much, how many.

              Neskôr nasledovala práca s knihou, kde sme si spoločne pomocou vlastnoručne vytvorených papierikov roztriedili potraviny na počítatateľné a nepočítateľné. Žiaci po prečítaní danej potraviny zdvihli papierik označený C alebo U. Keďže sme na úvod knihu použili iba ako „pozadie“ žiaci učenie stále vnímali ako hru. Po vypočutí a prečítaní príbehu „Stone soup“ sa žiaci dali do pracovných skupín  po troch, rozdelili si postavy a dramatizovali text. Na záver hodiny si traja odvážlivci skúsili samotnú dramatizáciu. Samozrejme, že toho času na prípravu nebolo veľa, tak z toho vznikol veľký smiech. Na naštudovanie svojej postavy dostali žiaci čas na domácu úlohu, tak už sa tešíme na ich herecké výkony.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Švecová

            • London and other beautiful places of the UK

              5. 3. 2023

              Žiaci sa na hodinách anglického jazyka stretávajú s mnohými prierezovými témami iných predmetov. Teraz sme spojili vedomosti z geografie, histórie a reálií Veľkej Británie a vznikli krásne projekty v papierovej podobe alebo vo forme prezentácií. Londýn ako hlavné mesto Británie sa pýši mnohými pamiatkami, galériami, parkmi, historickými budovami, je sídlom kráľovskej rodiny, nájdeme v ňom veľa atrakcií a zaujímavostí pre všetky vekové skupiny.

              Žiaci 7.A a 7.B si naštudovali mnohé zaujímavosti o Londýne a o ostatných krajinách Spojeného kráľovstva a prezentovali svoje vedomosti pred spolužiakmi. Dozvedeli sme sa aj veľa nových informácií a aj takto si rozširujeme svoje vedomosti nielen z jazyka ale aj ostatných predmetov.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Šimková, PhD. 

          • Fašiangový február
            • Fašiangový február

              5. 3. 2023

              Mesiac február sa v 1. oddelení ŠKD (1.A) niesol v znamení fašiangových zvykov a tradícií. Vyskúšali sme si technikou kašírovanie a  vyrobili sme fašiangové masky. Ukončením tohto obdobia bol veselý karneval, ktorý sa uskutočnil 15.02.2023. Deti mali veľkú radosť s rôznych tanečných hier a súťaží. Za odmenu si pochutnali na tradičných fašiangových šiškách.

              ŠKD, 15.02.2023, Bc. Žáková

            • Jarná girlanda

              4. 3. 2023

              Vychovávatelia 4.ročníka zorganizovali akciu o rekordnú girlandu. Ďakujeme všetkým pani vychovávateľkám a ich deťom, že sa zapojili a spoločnou snahou a šikovnosťou sme vytvorili jarnú girlandu o dĺžke vyše 55 metrov. Girlanda teraz bude zdobiť pavilón A na prízemí aj poschodí. Akciu sme organizovali aj v rámci zážitkovej činnosti.

              vych. T. Janega, G. Zaujecová, M. Baracká

            • 3. marec - Svetový deň boja spisovateľov za mier

              3. 3. 2023

              Od roku 1986 si každoročne 3. marca pripomíname Deň boja spisovateľov za mier.

              V tento deň sa spisovatelia snažia poukázať na negatívne vplyvy a porušovanie autorských práv v publikovaní knižných diel, bojujú proti falzifikátom či skresľovaniu skutočnosti pre rôzne politické či osobné záujmy. Bojuje za slobodu slova a za názory spisovateľov prenasledovaných, väznených ba dokonca zavraždených.

              Dnešný deň boja spisovateľov za mier bol vyhlásený PEN klubom v Londýne v roku 1984, v ktorom je začlenených viac ako sto krajín sveta vrátane Slovenska. Pripomíname, že PEN je svetová organizácia spisovateľov založená v roku 1921. V jej názve sú začiatočné písmená troch slov: spisovateľ (poets), esejista (essaysts) a novelista (novelists). Tieto tri písmená tvoria slovo PEN čo v angličtine znamená pero. Táto skratka znamenala aj to, že do klubu mohli vstúpiť len tí, čo “ovládajú pero”.

              Všetky tieto informácie sme si vysvetlili aj so žiakmi šiesteho ročníka, prezreli sme si prezentáciu, vypočuli sme si video, ktoré bolo venované autorským právam, porušovaniu autorských práv, licenciam a nasledovala diskusia. V závere hodiny si žiaci všetky nadobudnuté vedomosti overili prostredníctvom pracovného listu :) 

              Žiaci VI.A triedy a Mgr. Spačková 

            • Úspechy na okresnom kole MO

              2. 3. 2023

              Matematická olympiáda si v priebehu rokov vybudovala povesť náročnej súťaže, v ktorej zďaleka nestačí byť dobrý v matematike a rýchlo nájsť výsledok. Práve naopak. Matematická olympiáda je špecifická tým, že nestačí odovzdať výsledok, ale hodnotí sa najmä postup. Riešenie každej úlohy musí byť zapísané tak, aby bolo možné sledovať myšlienkové postupy riešiteľa. Ani tento rok neboli úlohy ľahké, ale šikovných piatakov neodradilo ani to, keď hneď nenašli riešenia. V priebehu novembra a decembra sa so zadaniami hrali, kreslili si, experimentovali, študovali aj iné materiály s podobnými úlohami až napokon úlohy domáceho kola zvládli.

              Úspešnými riešiteľmi sa v domácom kole stali Karol Janovič V.A, Ester Eva Dubajová V.B, Matias Alex Šupa V.C, Radoslav Žembery V.B, Filip Trnčík V.B, Mia Králová V.B, Tatiana Brzédyová V.C, Jakub Richter V.A a Adela Bohátová V.B.

              Vybraní žiaci boli následne pozvaní zmerať si vedomosti v okresnom kole v konkurencii 53 piatakov z celého okresu. A veru hanbu si v žiadnom prípade neurobili. Radoslav Žembery a Filip Trnčík, obaja z V.B, boli úspešnými riešiteľmi náročného okresného kola a Karol Janovič z V.A sa  dokonca umiestnil na 6. – 8. mieste.

              Úspešným riešiteľom srdečne blahoželám a želám ešte mnoho matematických úspechov. Kolegyniam ďakujem za prípravu žiakov a pomoc s organizáciou súťaže.

              Mgr. Slávka Varcholová

               

          • BBC micro:bit | Postrehová hra
            • BBC micro:bit | Postrehová hra

              2. 3. 2023

              Žiaci na krúžku programovania vytvorili postrehovú hru, kde pri zobrazení písmena A na displeji musia do pol sekundy stlačiť tlačidlo A, a pri zobrazení písmena B stlačiť tlačidlo B. S programom sa vyhrali, naprogramovali štart aj záver. Ak sa chcete inšpirovať a vyskúšať si to aj vy, prikladáme aj foto kódu, ktorý viete vyskúšať v simulátore makecode.microbit.org aj ak nemáte doma BBC micro:bit.

              Mgr. H. Kunovičová a žiaci z krúžku

            • Vesmír očami detí - výtvarná súťaž

              2. 3. 2023

              Po niekoľkých rokoch sme sa opäť zapojili do výtvarnej súťaže Vesmír očami detí. Na výzvu zapojiť sa do súťaže reagovali žiaci v 2., 5. a 6. ročníku. Zo  školského  kola posielame ďalej do okresu práce žiakov z 5.A triedy - Viktória, z 5.B triedy -  Natálka, Ester Eva, zo 6.B triedy - Alex a z 2.A triedy - Damián, Vanesa, Kristián, Peter, Zoe Luiza . Deťom držím palce na vyhodnotení a prajem veľa tvorivých nápadov. 

              Mgr. Jana Chlebcová, Mgr. Nataša Bobčeková

          • Matematický kvíz
            • Matematický kvíz

              1. 3. 2023

                    Na hodinách matematiky v 8. ročníku sme si opakovali teoretickú časť tematického celku hravou formou pomocou MATEMATICKÉHO KVÍZU. Žiaci boli rozdelení do 4 skupín. Takto rozdelení pracovali spolu. Kvíz pozostával z 21 otázok.

              Pravidlá a postup hry: Žiaci si vybrali farbu, ktorou sa zafarbovali správne zodpovedané otázky.

                                                 Vylosovali sme si ktorá zo skupín pôjde ako prvá, druhá, tretia a štvrtá.

                                                Skupina, ktorá bola na rade si vybrala číslo otázky. Po prečítaní otázky mali na premyslenie odpovedi 40 sekúnd. Ak žiaci chceli odpovedať museli povedať výraz „CHCEME ODPOVEDAŤ“  ak odpovedali správne získali 4 body za správne zodpovedanie otázky. Ak zodpovedali otázku zle získali mínus dva body. Ak odpovedať nechceli museli vysloviť výrok „ NECHCEME ODPOVEDAŤ“ . Za nezodpovedanie otázky získali mínus jeden bod. Ak skupina nechcela zodpovedať otázku, dostali možnosť ďalšie skupiny na jej zodpovedanie. Na konci sme spočítali počet bodov, kto mal najviac bodov, vyhral.

              Žiakov to veľmi bavilo.

              Mgr. D. Homzová

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Streda 8. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 287834