• Novinky

            • Školské kolo Dejepisnej olympiády 2023/24 aj s našimi úspešnými riešiteľmi

              21. 12. 2023

              V utorok 5. decembra 2023 sa na našej škole uskutočnil 16. ročník školského kola Dejepisnej olympiády 2023/2024, ktorej sa zúčastnilo spolu 48 žiakov a žiačiek 6. - 9. ročníka v rámci všetkých štyroch súťažných kategórií C, D, E a F.

              Na každého žiaka v danej kategórii čakal súťažný test s rôznymi úlohami sv hodnote 100 bodov. Spoločnou monotematickou témou pre účastníkov všetkých kategórií Dej. olympiády pre tento školský rok sú Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, z ktorých bola zostavená aj polovica otázok v teste. Ďalšiu časť testov tvorili otázky z príslušného učiva daného ročníka a niekoľko úloh z regonálnej histórie so zameraním na dejiny Nitry a Nitrianskeho hradu.

              Žiaci sa s pomerne náročnými úlohami dokázali popasovať každý podľa svojich schopností ako najlepšie vedel. Výsledkom úsilia a prípravy, ktorú žiaci olympiáde venovali je 21 úspešných riešiteľov, z ktorých prví dvaja z každej kategórie už tradične postupujú ďalej do okresného kola, ktoré žiakov čaká vo februári 2024.

              Postupujúci úspešní riešitelia sa umiestnili nasledovne:

              Kategória C (9. roč.): 1. miesto - Denis Ďuriš a 2. miesto - Oliver Zamboj (obaja žiaci IX.B triedy),

              Kategória D (8. roč.): 1. miesto - Ruben Deckers a 2. miesto - Janka Nelly Farkašová (žiaci VIII.A), 

              Kategória E (7. roč.): 1. miesto - Adam Urminský a 2. miesto - Tatianka Mazúchová (žiaci VII.B),

              Kategória F (6. roč.): 1. miesto - Lea Galová a 2. miesto - Ella Nina Foltínová (žiačky VI.A),

              Dejepisná olympiáda môže byť vhodnou cestou smerujúcou k prehĺbeniu motivácie, poznatkov a záujmu žiakov a detí o štúdium našej zaujímavej a významnej histórie.. Takouto cestou sa aj žiaci majú možnosť nielen zúčastniť, ale si aj zmerať sily so svojimi rovesníkmi. V neposlednom rade si zároveň môžu aj lepšie uvedomiť, že dejepis nie je len povinný predmet v škole, ale história je tiež neodmysliteľnou a dôležitou súčasťou našej kultúry, spoločnosti i odkazom našich predkov, a preto by sme naše dejiny mali chieť spoznávať a objavovať.

              Všetkým účastníkom tohtoročného kola Dejepisnej olympiády ďakujeme za účasť, úspešným riešiteľom gratulujeme a postupujúcim žiakom držíme palce, aby sa im naďalej darilo aj na okresnom kole súťaže!

              Mgr. Martin Bogyo a Mgr. Janka Košútová

            • Súťaž Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

              21. 12. 2023

              Uzávierka súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva, ktorú naša škola organizuje a aj sa do nej zapája, bola 15.12.2023.

              V časti literárna tvorba sa v tomto ročníku zapojili iba žiaci druhého stupňa.

              Po starostlivom výbere sme do ďalšieho kola vybrali práce nasledovných žiačok a žiakov:

              v 2.kategórii (5. - 7. ročník) so svojimi prácami postupujú Nina Muziková (5.C), Melissa Lorincová (5.C) a Lea Lauková (7.A)

              a   

              v 3.kategórii (8. a 9. ročník) napísali najlepšie práce Tomáš Matejovič, Nikola Šillerová a Ella Vondráková (všetci z 8.B).

              Postupujúcim blahoželáme  a budeme im držať palce v celoslovenskej konkurencii.

              Dagmar Servická, Paulína Spačková a Dominika Pechová

               

            • Vedecké centrum Aurélium

              20. 12. 2023

              Žiaci 8.ročníka navštívili v rámci vyučovania vedecké centrum Aurélium v Bratislave. Zábavnou zážitkovou formou si tak zopakovali poznatky, ktoré nadobudli na hodinách fyziky a praktickou formou tak aplikovali na jednotlivých stanovištiach. Prešli od mechaniky tekutín až po optiku. Dozvedeli sa o Teslovej cievke, vypočuli si zvuk napätia 1 000 000 V, nabíjali sa nábojmi, otestovali prúdenie vzduchu, vyskúšali záťaž pri stavbách mosta, kreslili baterkou z mobilu na tabuľu, mohli nahliadnuť do optickej studni, zahrali si hry v dvojiciach na stabilitu, rovnováhu a vyskúšali veľa iných zaujímavých hlavolamov a modelov.

              Mgr. Macáková, Mgr. Chlebcová, Mgr. Servická

            • Vianoce už prichádzajú...

              20. 12. 2023

              V ŠKD v 4. A sme zažili pravú predvianočnú atmosféru. Vyrobili sme si náš originálny rodinný adventný kalendár, v ktorom sme si na každý deň navrhli nápady na spoločné rodinné chvíle počas adventu. Netradičné cezmínové vianočné vence, ktoré sme vytvorili z farebného papiera nám zdobia našu triedu. A samozrejme k tomu patrí aj vianočné mestečko, ktoré sme spoločne navštívili a aj dobre nakúpili rôzne maličkosti pre radosť našich blízkych.

              Milé deti, prajem Vám krásne Vianoce v kruhu svojich blízkych!

                                                    20. 12. 2023   Mgr. Mariana Šmátralová

            • PROJEKTY OBN 6.B

              20. 12. 2023

              Pri príležitosti 60. výročia našej školy, ktoré škola oslavovala tento rok, žiaci vytvorili v rámci OBN veľmi pekné projekty. Téma MOJA ŠKOLA poskytla priestor pre vznik takýchto projektov. Na projektoch si žiaci dali záležať, spolužiakom priblížili históriu, logo, základné i súčasné informácie našej školy. 

               

              Pani učiteľka Pechová a žiaci 6.B triedy 

            • Vianočné osemsmerovky na hodine SJ

              20. 12. 2023

              Žiaci 6.A triedy sa na hodine SJ trošku zapotili a hľadali riešenie v dvoch osemsmerovkách. Boli rozdelení do skupín a úlohu musel splniť každý jeden člen v skupine. Týmto spôsobom boli vedení k spolupráci zábavnou a oddychovou formou. Osemsmerovky žiakov zaujali a usilovne pracovali. Víťazná skupina bola odmenená. So žiakmi sme nedávno preberali slovnú zásobu. Toto bol spôsob, kde si mohli overiť svoje schopnosti.

              Touto cestou chcem pochváliť všetkých žiakov za ich super odvedenú prácu!

               

              Pani učiteľka Pechová a žiaci 6.A triedy

            • Betlehem

              20. 12. 2023

              Už niekoľko storočí patrí betlehem ako zobrazenie biblického príbehu o narodení Ježiša Krista k neodmysliteľným súčastiam Vianoc.

              Názov sa odvodzuje od mesta Betlehem, kde sa podľa Nového zákona (Evanjelium podľa Matúša, Evanjelium podľa Lukáša) narodil v maštali Ježiš Kristus. Aj preto základ betlehemu tvorí dieťatko ležiace na slame v jasličkách, pri ktorom stoja či sedia jeho matka Panna Mária, sv. Jozef a dieťatko svojím dychom zohrievajú osol a vôl.

              Postupne sa k výjavu pripájali ďalšie postavy, najprv Traja králi, ktorí sa prišli Ježišovi pokloniť a odovzdať mu dary. 

              Takýto betlehem vytvorili žiaci 9. A triedy na hodinách náboženstva a etickej výchove.

              Teraz zdobí a robí radosť žiakom druhého stupňa. 

              Mgr. Jana Macáková, Mgr. Jana Košútová

            • Úspechy našich žiakov - 7. B

              20. 12. 2023

              Tatiana Mazúchová zo 7.B sa stala víťazkou Slovenského pohára jednotlivcov, starších juniorov, juniorov, dorastencov a mladších dorastencov 2023 v kategórii kumite 12-13 rokov do 47 kg.

              Toto víťazstvo získala v 2 kolách, ktoré sa uskutočnili v Myjave a v Prešove.

              V obidvoch kolách sa umiestnila na 1.mieste.

              Dňa 2.12.2023 si v Košiciach prevzala svoj víťazný pohár.

              Gratulujeme!

              Ing. Eva Kozmanová

          • Veselé Vianoce s BBC micro:bitmi
            • Veselé Vianoce s BBC micro:bitmi

              20. 12. 2023

              Takmer celý prvý polrok sme na krúžku Programko venovali programovaniu BBC micro:bitov.

              Po krátkom opakovaní minuloročných základných programov sme prešli na komplikovanejšie a to na rádiovú komunikáciu, vďaka ktorej vedia aj micro:bity navzájom komunikovať pomocou rádiových frekvencií.

              Keď už nám vzájomne micro:bity spolupracovali, pripojili sme k nim aj LED pásiky, ktoré sme sa naučili rozsvietiť a blikať.

              Naša takmer polročná práca na krúžku Programko bola zavŕšená rozsvietením školského vianočného stromčeka 🎄 - na diaľku. Naprogramovali sme BBC micro:bity, aby po stlačení tlačidla A svietil LED pásik na žlto a po stlačení tlačidla B sa postupne rozsvecovali jednotlivé diódy červenou zelenou farbou. Potrebovali sme aj nastaviť vypnutie LED pásikov a túto možnosť sme upravili do programu pri stlačení tlačidiel AB spolu. Frekvenciu rádia sme si všetci nastavili na číslo štedrého dňa – 24ku, preto sme mohli celý stromček rozsvietiť či rozblikať naraz vďaka jednému micro:bitu, ktorý sme naprogramovali ako vysielač.

              Ako stromček svietil si pozrite na priloženom videu a fotkách. Ak si chcete program vyskúšať tak ako zvyčajne, prikladáme Vám na ukážku ten náš.

              Prajeme Vám všetkým veselé Vianoce a šťastný nový rok 2024.


              Mgr. Hana Kunovičová a žiaci zo záujmového útvaru Programko

            • Liga v malom futbale-U11- prvý turnaj

              19. 12. 2023

              Dňa 19.12.2023 sa uskutočnil Turnaj v malom futbale nitrianskych škôl-kategórie U11.Z našej školy nás reprezentovali chlapci- IV.A- Kiko, Leon,Viktor,zo IV.B- Matej,Filip,Marco, zo IV.C- Filip, Samko,Jakub a z V.B- Adam a Timotej.Chalani postupne zlepšovali svoje výkony.Tri zápasy sme prehrali a dva vyhrali, ale prehry boli tesné o jeden gól.Vyhrali sme so ZŠ sv.Marka- 5:0, so ZŠ Hôrka-3:1, prehrali sme so ZŠ kn.Pribinu 1:3, so ZŠ Tulipánová 1.2, a so ZŠ sv.Gorazda 2:3.Ďalšie kolá sa odohrajú na jar.

              Mgr.N.Bobčeková

               

            • Historicko-geografický deň 5. - Svätá zem ~ pravlasť 3 svetových náboženstiev

              18. 12. 2023

              ​​​​​​Posledný deň nášho tematického historicko-geografického cyklu sme sa preniesli do tisícky kilometrov vzdialeného exotického Orientu, na Blízky východ, ktorý je pravlasťou a Svätou zemou 3 veľkých svetových náboženstiev ~ židovstva, kresťanstva a islamu..

              ~ S našimi žiakmi sme si tak priblížili Izrael, krajinu ktorá bola už pred štyrmi tisícročiami biblickou zasľúbenou zemou vyvoleného židovského národa.. Venovali sme sa veľkým postavám Starého zákona a biblickým príbehom o patriarchoch Abrahámovi, Izákovi, Jakubovi, ale aj vodcovi židovského národa Mojžišovi, či veľkých kráľoch ako bol Dávid a múdry Šalamún.. A keďže sa nám blížia Vianoce, tak sme sa so žiakmi pozreli bližšie aj na udalosti spred 2000 rokov, keď sa v malom judejskom mestečku Betlehem narodil malý Ježiško, prorokmi predpovedaný Boží syn, Mesiáš a Vykupiteľ sveta..

              ~ Vďaka významným pamiatkam svätého mesta Jeruzalem sme si tak vedeli konkrétne, názorne a živo sprítomniť miesta, kde žil, chodil, pôsobil, učil a uzdravoval Ježiš Kristus, až po jeho umučenie, pochovanie a slávne zmŕtvychvstanie, ktoré nám okrem iného pripomína Chrám Božieho hrobu.. V Betleheme zas môžeme putovať do Baziliky narodenia, teda priamo k miestu, kde sa narodil malý Ježiško.. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že tu napokon aj vzniká kresťanstvo a sem už takmer dve tisícročia s vierou a nádejou putujú kresťania z celého sveta..

              ~ K Múru nárekov sa zas naprieč dejinami až do dnešných dní prichádzajú modliť Židia, oplakavajúc zničenie jeruzalemského chrámu Rimanmi v 1. storočí po Kr. Židia sa modlievajú v synagógach a tak sme si ukázali aj tú nitriansku synagógu, ktorá dnes slúži na koncerty, výstavy a spoločenské podujatia, ale kedysi bola riadnym židovským chrámom. V panoráme Jeruzalema sa jasné vyníma aj pozlátená kupola mešity Skalný dóm, ktorá je skvostom islamskej architektúry a tretím najdôležitejším miestom Islamu, ku ktorému zas putujú moslimovia z celého sveta.. 

              ~ Žiaci sa však mali možnosť dozvedieť, že blízky a stredný východ to však nie sú len veľké náboženstvá, ale aj región s tisícky rokov dlhou históriou, bohatý a pestrý na mnohé jazyky, národy, etniká, kultúry, zvyky a tradície.. Tak sme si so žiakmi priblížili aj Kurdov, ktorí nie sú Turci, Arabi, ani Peržania, ale národ bez vlastného štátu. Kurdi obývajú najmä územie dnešného Turecka, Sýrie, Iraku a Iránu a už celé stáročia bojujú za vznik vlastnej krajiny, ktorú im však nik nechce dať a v ich armáde, podobne ako v izraelskej, bojuje asi najviac žien na svete so všetkých armád sveta.. Pozreli sme sa na to aké postavenie v tejto spoločnosti majú muži a ženy, ako nosia vodcovia rodín na hlavách aj dnes kurdskú šatku "shemag", ktorú u nas poznáme pod názvom "arafatka", podľa bývalého palestínskeho prezidenta Jásira Arafáta, ktorý túto tradičnú pokrievku hlavy nosieval všade aj ako oficiálna hlava štátu..

              Je dôležité, aby sme objavovali, spoznávali a uvedomovali si korene našej kultúry, histórie, náboženstiev, ale rovnako aj živej viery, našich zvykov a tradícií, ktoré si pripomíname z generácie na generáciu každý rok.. K tomu je potrebné viesť aj deti a mladú generáciu, pretože to všetko nás vedie k pravým hodnotám a slúži na formovanie našej identity, aby sme vedeli kto sme a kam aj v dnešnej - hoci modernej, sekulárnej a častokrát i materiálne zameranej - dobe a spoločnosti patríme.

              Mgr. Martin Bogyo

            • Historicko-geografický deň 4. - základná vojenská služba v ČSĽA

              18. 12. 2023

              Ďalší deň nášho cyklu historicko-geografických prezentácií vo štvrtok 14. decembra 2023 sa niesol v znamení vojenskej a geopolitickej tematiky..

              ~ So žiakmi 5.-9. ročníka sme sa preniesli o celé desaťročia do minulosti pred rok 89', do totalitných čias socialistického Československa a súdruh major našim žiakom a žiačkám priblížil ako mohla vyzerať základná vojenská služba v Československej ľudovej armáde (ČSĽA), kedy všetci zdraví muži museli ísť povinne na vojnu a odslúžiť vlasti 2 roky. Žiaci na vlastné oči mohli vidieť ako vyzerala uniforma vz. 73, aké súčasti ústroja nosievali dôstojníci, či ako mohla prebiehať služba dozorného útvaru..

              ~ So žiakmi, najmä s deviatakmi, sme však pokračovali ďalej do minulosti až k obdobiu "starej Európy" a I. svetovej vojne, kde sme si - aj pomocou dejepisnej mapy, konkrétnych príkladov a udalostí ako nám ich história zanechala - vysvetlili rôzne dôležité súvislosti novodobých dejín..

              ~ Pozreli sme sa ako sa kolobeh dejín vyvíjal na východe Európy ešte v časoch cárskeho Ruska, akými problémami a nedostatkami sa potýkali bojujúce strany na východnom fronte pred viac než 100 rokmi a v podstate v mnohom pretrvávajú až do dnešných dní.. prečo Rusko skončilo vo Veľkej vojne predčasne.. ako sa k moci dostala na krátku dobu aj v Rusku Dočasná (demokratická) vláda.. a po jej zvrhnutí boľševici.. ako zakrátko na to vznikol Sovietsky zväz, ktorý mal pretrvať "na večné časy".. a ako tento totalitný režim na dlhé ďalšie desaťročia ovplyvnil beh sveta i našu spoločnú vlasť Čechov a Slovákov..

              ~ Takto si máme možnosť uvedomiť, že nielen geopolitika a historické osobnosti sú tými čo určujú ako sa budú dejinné udalosti vyvíjať, ale svoje zohrávajú napr. aj geografické prírodné danosti a téren krajiny.. Dobrým príkladom môže byť práve tisícky km dlhý východný front siahajúci od Fínska až k Čiernemu moru, ale prepojiť to môžeme aj so súčasnou vojnou na Ukrajine, kde musí byť každý boj na nekonečných rovinách nesmierne náročným..

              Žiaci v V.A nám zase priniesli ukázať staré mince, ktoré sa ešte donedávna používali v niektorých európskych krajinách pred zavedením eura ako rakúsky šiling, nemecké marky a slovenské koruny. Aj to je dôkaz, že mnohých žiakov dejepis naoazj baví a správna motivácia ich môže podnietiť i k vlastnej iniciatíve a aktivite.

              Názorným, priamym a interdisciplinárnym prístupom, najmä vo vzťahu histórie a geografie, môžeme viesť žiakov ku kritickému mysleniu, čo je mnohokrát to čo chýba nielen deťom a študentom, ale aj nám dospelým.. Je preto dôležité, aby mladá generácia uvažovala v súvislostiach a vedela tak lepšie porozumieť dôležitým historicko-geografickým, geopolitickým i spoločenským javom.. pretože ako sa správne vraví ~ "všetko so všetkým súvisí"..

              Mgr. Martin Bogyo

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva - školské kolo výtvarnej časti

              18. 12. 2023

              Tohtoročný 15. ročník súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva sa niesol hlavne v duchu návrhu loga súťaže. Do školského kola výtvarnej časti sa zapojili celé kolektívy tried - 9.A, 9.B, 8.A, 8.B, 7.A, 7.B, 6.A, 6.B, 5.A, 3.A, 4.B. Z množstva výtvarných prác postupujú do celoslovenského kola práce žiakov z 9.B - Amira, Lucia, Veronika, Sofia, 8.B - Yana, Sofia, 8.A - Nikola. Títo žiaci súťažia v 3. kategórii. V 2. kategórii súťažia 7.A - Kristína, 7.B - Adam, Veronika, Marek, 5.A - Luna, Karolína. V 1. kategórii súťažia 4.B - Filip, 3.A - Amélia, Mia, Vanesa. Pozrite si foto, možno si tam nájdete tú svoju prácu. Všetkým, ktorí sa zapojili ďakujem za vytrvalosť pri tvorbe. Prajem úspech a samozrejme majte chuť naďalej tvoriť a rozvíjať svoju kreativitu. Kto sa umiestni na troch prvých priečkach celoslovenského kola sa dozvieme v apríli 2024. Finalistom držím palce! 

              Žiakov pripravovali: Jana Chlebcová, Nataša Bobčeková, Alica Jacková

            • Historicko-geografický deň 3. - poslanie maltézskych rytierov a živá história v podaní žiakov

              17. 12. 2023

              Pokračujeme v cykle tematických prezentácií pre našich žiakov venovaných nielen rôznym historicko-geografickým témam názorným, záživným a motivačným spôsobom.

              ~ V stredu 13. decembra 2023 sme sa venovali špeciálnej téme a odprezentovali si vyše 900 ročnú históriu a dobročinné pôsobenie Maltézskeho rádu naprieč dlhými storočiami až do súčasnosti.. od obdobia križiackych výprav a pôsobenia rytierskeho Rádu sv. Jána Jeruzalemského (predchodca Maltézskeho rádu) vo Svätej zemi.. Priblížili sme si pôvodné poslanie rytierov johanitov pri obrane kresťanskej viery, ochrane a starostlivosti o pútnikov od prvého špitálu, ktorý vznikol v Jeruzaleme ešte na konci 11. storočia, kde sa rytieri starali o chorých, ranených a pocestných.. cez obdobie stredoveku, kedy rytieri johaniti sídlili na gréckom Rodose a od 16. storočia na Malte (odtiaľ pochádza aj názov Maltézsky rád, maltézski rytieri).. až po súčasné dobročinné pôsobenie Maltézskeho rádu aj cez jeho dobročinné výkonné charitatívne organizácie - u nás je to Maltézska pomoc Slovensko - a tisícky jej dobrovoľníkov po celom svete..

              ~ Pozreli sme sa aj na súčasné pôsobenie Maltézskej pomoci na Slovensku, na to aké rozličné projekty a aktivity maltézski dobrovoľníci organizujú počas roka, zamerané na pomoc a podporu chorým, hendikepovaným, ľuďom bez domova, utečencom z Ukrajiny, seniorom a ďalším zraniteľným skupinám.. Keďže v Nitre máme aj centrum Maltézskej pomoci vysvetlili sme si aj pôsobenie našich maltézskych dobrovoľníkov v Nitre, najmä pri celoročnej starostlivosti o Hospic u Bernadetky a organizovaní každoročného Maltézskeho punču na vianočných trhoch - kde finančný výťažok ide práve na pomoc a skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov tohto dôležitého zdravotníckeho zariadenia Nitrianskeho kraja, ale aj na ďalšie diela a aktivity Maltézskeho rádu na Slovensku..

              ~ Aj toto je jedinečná možnosť na to, ako medzi mládežou zvyšovať povedomie o dôležitosti dobrovoľníctva pre našu spoločnosť a predovšetkým uvedomiť si, že na svete nežijeme len sami pre seba, ale keď treba je dôležité vnímať a vedieť podať aj pomocnú ruku iným ľuďom v núdzi.. Vďaka takejto interaktívnej prezentácii sa deti, žiaci a mladí ľudia majú možnosť priamo zoznámiť s možnosťami dobrovoľníctva a poslaním Zvrchovaného Maltézskeho rádu, kde maltézski rytieri, dámy a desiatky tisíc dobrovoľníkov pomáhajú aj v súčasnosti v humanitárnej, zdravotníckej a sociálnej oblasti vo viac ako 100 krajinách po celom svete.

              V tento deň sme si však nepredstavili iba uniformu, ktorú dnes nosia členovia Maltézskej pomoci Slovensko, ale zvláštnu pochvalu a uznanie si zaslúžia aj žiaci a najmä žiačky V.C triedy, ktoré si pre nás pripravili originálne kostýmy historických postáv našich dejín. Žiačky Melissa, Miška, Adelka, Lea a Lilien oblečené za uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu nám aj odprezentovali svoje krásne kostýmy a povedali rôzne zaujímavosti vďaka čomu sme sa mali možnosť dozvedieť viac o živote a vláde tejto našej významnej a múdrej panovníčke. Predstavili sme si aj túlavého chlapca v podaní Adelky, ktorý chodí po krajine, aby si našiel babu a usadil sa. Ďalšiu obľúbenú postavu slovenského národa - legendárneho Jánošíka, ktorý údajne ako vieme "bohatým bral a chudobným dával" nám živo a názorne odprezentovala naša Ella. Ďalší žiaci si pre nás pripravili ukážky slovenských korún a staré vreckové hodinky, ktoré sa nosievali zavesené na retiazke..

              Mgr. Martin Bogyo

            • Historicko-geografický deň 2. - Slovensko v časoch stredoveku

              17. 12. 2023

              V utorok 12. decembra 2023 sme pokračovali vo vyučovaní v rámci nášho cyklu historicko-geografických prezentácií zameraných na tematické a názorné spoznávanie našej histórie motivujúcou a záživnou formou.. 

              ~ Tentokrát medzi našich žiakov zavítala uhorská šľachta, aby sme sa preniesli do čias stredovekého Uhorského kráľovstva a na územie dnešného Slovenska v 13. storočí, aby sme si tak priblížili vládu nášho uhorského kráľa Bela IV., keď Európa a Uhorsko zažili ničivý vpád Mongolov z ázijských stepí (tzv. Tatársky vpád do Uhorska), ale aj to slávne obdobie, kedy mesto Nitra v roku 1248 získalo svoje kráľovské mestské výsady.. Tieto privlilégiá získala za vernosť a pomoc svojmu kráľovi, ktorý po prehratej bitke pri rieke Slaná unikal pred mongolskými dobyvateľmi práve cez Nitru, ktorá kráľovi poskytla čestvé kone a vojakov z hradnej posádky, aby mohol ďalej unikať do bezpečia až k Jadranskému moru na samý juh Uhorského kráľovstva..

              ~ Pozreli sme sa aj na to čo konkrétne mohla nosiť urodzená šľachta, teda ako mohol byť v časoch vrcholného stredoveku taký uhorský šľachtic oblečený, vystrojený a vyzbrojený.. Ukázali sme si ako mohla vyzerať stredoveká kráľovský listina, repliky mincí ako boli strieborné české groše a zlaté florény, ktoré dal v Kremici v slávnej mincovni raziť už náš kráľ Karol Róbert z Anjou pred takmer 700 rokmi.. Vysvetlili sme si tiež ako vyzerala stredoveká spoločnosť od panovníka, cez šľachtu až po najpočetnejšiu vrstvu poddaných.. ako vyzeral život počas vojny i mieru a aké mali postavenie v spoločnosti statoční a šľachetní rytieri.. Práve oni mali za úlohu okrem vernosti svojmu kráľovi a pánovi, nielen povinnosť bojovať po jeho boku, ale aj ochraňovať ženy, deti, siroty, bezbranných a všetkých tých, ktorí si v drsných a ťažkých stredovekých časoch sami pomôcť nedokázali..

              Žiakov asi najviac zaujal rytierov meč, ktorý si mali možnosť so záujmom prezrieť a reálne vyskúšať aký bol ťažký a predstaviť si tak, aké muselo byť náročné s mečom v ruke v stredoveku bojovať.. Vďaka "živému stredoveku" sme si mohli tak aspoň na chvíľu priblížiť tie slávne časy hradov, kráľov, rytierov a princezien a zistoť, že stredovek to nie sú len pekné príbehy z rozprávok, ale skutočná historická doba, v ktorej naši predkovia prežili pod vládou uhorských kráľov dlhé storočia. 

              Mgr. Martin Bogyo

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282852