• Novinky

            • Hudobná výchova- trochu inak v II.A

              30. 3. 2023

              Na hodinách hodobnej výchovy žiaci veľmi radi počas spevu piesní zapájajú aj svoje telo, radi si vytvárajú tančeky, hry na telo a na nástroje.Dnes sa žiaci II.A preniesli trošku do prostredia pri mori a hrali sa na námorníkov, plavili sa ľoďou, napodobňovali more,zvuky, dokonca si z veľkého igelitu vytvorili predstavu, že je to more.Prepojili na hodine viac predmetov-telesná výchova, angličtina, keďže piesne, typicky prímorské, boli v angličtine, načúvali zvukom, hrali na svoje telo- podľa nôt,rytmizácia podľa melódie skladby.Započúvali sa do zvuku mora- pomocou mušle.Aktivity si pripravili študentky UKF, ktoré sú na praxi u nás v triede.Hodina bola skvelá a deťom sa veľmi páčilo všetko, čo robili.

              Mgr.N.Bobčeková a študentky UKF Nitra

            • Veľkonočná burza

              30. 3. 2023

              Žiacky parlament pozýva žiakov a zamestnancov školy dňa 5. 4. 2023 cez prestávky na veľkonočnú burzu, ktorá sa bude konať na dolnej chodbe v pavilóne B. ​​​​​​​Ak si chcete niečo pekné kúpiť, nezabudnite si priniesť peniažky.


              Teší sa na Vás žiacky parlament a všetci predávajúci.

              Žiacky parlament a Mgr. V. Štrbíková

          • Biblická olympiáda - okresné kolo
            • Biblická olympiáda - okresné kolo

              30. 3. 2023

              Včera naše víťazné družštvo zo šk. kola BO sa zúčastnilo okresného kola, v ktorom si otestovali vedomosti s ostatnými nitrianskymi školami. Po slávení sv. omše sme sa presunuli do priestorov gymnázia Cyrila a Metoda. Tam už súťažiacich čakalo 5 kôl rôznych testov. Ďakujem za úspešnú reprezentáciu školy žiakom 6.B a žiačke 7.A, ktorí boli prvýkrát, aj za ich svedomitú a zodpovednú prípravu.

              Mgr. Macáková

            • Finančná gramotnosť

              29. 3. 2023

              ​​​​​Na hodine etickej výchovy sme si zážitkovou formou priblížili, aké dôležité je v dnešnej dobe vedieť správne hospodáriť s peniazmi a zároveň si aj uvedomiť ich hodnotu. Žiaci boli rozdelení do troch skupín, kde si vyskúšali hru na primátora, stolovú hru investor a nakoniec mali za úlohu pripraviť rozpočet na narodeninovú oslavu pre pozvaných hostí.​​​​​​

              ​​​​​​​

              Ivan Káčer

            • Návšteva krajskej knižnice 3.A

              29. 3. 2023

              Dňa 29.3. strávili žiaci 3.A triedy príjemné dopoludnie v krajskej knižnici Karola Kmeťka. Spoznali jej priestory a dozvedeli sa, ským spôsobom si môžu vypožičať knihy. Keďže deti radi čítajú a majú pozitívny vzťah ku knihám, viacerí mali záujem stať sa členmi a čitateľmi knižnice. Už teraz sa tešia, že budú knižnicu navštevovať aj spolu s rodičmi.

              tr. uč. Z. Olšanská

            • My day/My mum´s/My Dad´s day v 4.A

              29. 3. 2023

              U štvrtákov sme sa na hodinách anglického jazyka učili rozlišovať ako je to s používaním prítomného jednoduchého času v tretej osobe jednotného čísla a ako v ostatných osobách. Na zdokonalenie sa v tejto gramatickej časti lekcie nám pomohol aj projekt s názvom My day/ My mum´ s day/My dad´ s day. 
              Deti vytvorili veľmi milé a pútavé projekty :-) 

              Verím a dúfam,že budú vedieť danú gramatickú konštrukciu správne používať ☺️

              p.uč. Štrbíková a žiaci 4.A triedy 

            • Technika - triedenie odpadu

              29. 3. 2023

              Odpad možno brať ako každodennú súčasť života človeka i prírody. Našťastie príroda si vie sama poradiť s množstvom nepotrebného, a vie ho krásne zrecyklovať. Ako je to s odpadom čo vyprodukuje ľudstvo?

              Na hodine techniky sme si zážitkovou formou túto tému zatraktívnili a vybehli sme z našej školy urobiť poriadok na zoborské jazierko. Deti z 5.C triedy so separovaním odpadu problém nemali a tak aspoň malou troškou prispeli k čistejšej krajine. Pružinský 

            • Spoznávame Slovensko

              29. 3. 2023

              Na hodinách vlastivedy si žiaci 4.A triedy upevnili svoje doterajšie vedomosti v projekte Spoznávame Slovensko. V prvej časti sme putovali od Tatier k Dunaju a teraz spoznávame našu krajinu od Dunaja po Hornád. Žiaci poskladali mapu Slovenska, vyfarbili nížiny, pohoria a ku každej časti pridelili zaujímavosti, ktoré počas putovania objavili. V takejto zážitkovej forme pokračujeme aj naďalej a verím, že spoznáme ešte mnoho zaujímavých miest. 

               

              Tr.uč.Nováková

            • Darček ku Dňu učiteľov

              28. 3. 2023

              Dnes, 28.3.2023, som si od detí  v 6.B a v obidvoch siedmych triedach  vypýtala ku Dňu učiteľov  darček. Hodinu som začala otázkou, čo je podľa nich najväčším darčekom pre učiteľa. Odzneli rôzne odpovede, ale postupne sme sa dopracovali k tomu, že najväčším darčekom je, keď si deti zapamätajú to, čo sa ich učiteľ snaží naučiť.  A tak mi mali v krátkom vstupe pred tabuľou povedať, čo sa odo mňa na hodinách slovenčiny a literatúry naučili. Mali sa zahrať na učiteľa a pokúsiť sa vysvetliť nejaké učivo alebo jeho časť. Mohli si vybrať tému, ktorá ich zaujala alebo takú, ku ktorej by vedeli po krátkej príprave povedať pár viet. Keďže mojím cieľom bolo, aby sme si aj čo-to zopakovali, témy sa nemali opakovať. Najskôr pracovali v menších skupinách, kde si premysleli, čo chcú povedať a potom sme sa do toho pustili. Hodina ubehla veľmi rýchlo a bola zaujímavá. Aj pre deti, aj pre mňa. A Filipko to v závere hodiny okomentoval celkom úprimne, keď povedal: „Učiteľovanie nie je ľahké!“ A mal pravdu. Niekedy to naozaj nie je ľahké. Ale keď využijeme energiu, ktorú deti v sebe majú, tak nám dobijú „batérie“ a my sa tešíme na každý ďalší deň s nimi. Pretože „učiteľovanie“ síce nie je ľahké, ale  je krásna a zmysluplná práca.

              Dagmar Servická

            • Ako sme prispeli s dnešnému programu k Dňu učiteľov

              28. 3. 2023

              Aj deviataci sa po intenzívnej príprave na stredajšie Testovanie 9 konečne dočkali voľnejších hodín slovenčiny. V piatok sa podieľali na príprave programu pri príležitosti Dňa učiteľov, ktorú organizuje Žiacky parlament. V skupinách tvorili príhovor, upravovali scenár k moderovaniu programu, upravovali repliky k scénke, vyberali „hercov“, navrhovali im kostýmy a rekvizity, rozdeľovali si úlohy (čo kto prinesie z domu). Prácu každej skupiny prezentovali a striedali sa, aby každý dostal príležitosť. Mali sme v rozvrhu dvojhodinovku, a tak sme si mohli dovoliť tvorivú aktivitu. Prínosom bolo aj to, že žiaci sa snažili objektívne hodnotiť, poskytnúť dobré nápady a rady a prezentovať svoj názor.  Počas nácviku scénky a moderovania programu sme si zároveň zopakovali všetky zákonitosti zvukovej roviny jazyka a snažili sa prakticky uplatniť prozodické vlastnosti reči: dôraz, tempo, silu hlasu, intonáciu a prácu s prestávkami. S kolegyňami sme si úlohy vopred naplánovali a rozdelili. Pri takýchto aktivitách čas rýchlo letí a hoci sme mali k dispozícii dve posledné piatkové hodiny, únavu vystriedal úsmev na tvárach a dobrá nálada. A k tomu ešte nadchádzajúce víkendové dni...  Zaslúžili si ich určite aj deviataci a pani učiteľky Dagmar Servická,  Janka Darnadiová  a Veronika Štrbíková zo Žiackeho parlamentu, ktorá sa k nám pridala v záverečnej časti.

              PhDr. Dagmar Servická,  Mgr. Jana Darnadiová a Mgr. Veronika Štrbíková

          • Deň učiteľov 2023
            • Deň učiteľov 2023

              28. 3. 2023

              Dnešný deň je na všetkých školách výnimočný. Naši učitelia majú svoj sviatok. A ani my sme na našich učiteľov nezabudli a cez piatu vyučovaciu hodinu sme spoločne tento deň oslávili. 

              Celá škola sa zišla v telocvični, kde bol pripravený program, ktorým nás sprevádzali žiaci deviateho ročníka Viktória Liptayová a Lukáš Strešík. Privítali spolužiakov a učiteľov, asistentov aj vychovávateľov školy milými slovami, na ktoré nadviazali svojim príhovorom Agátka Kurucová a Jakub Richter z 5.A triedy. Po ich príhovore nám čas spríjemnila svojou milou básničkou Marianka Šmidáková z 2.B triedy. Nasledovala vtipná scénka, v ktorej tri učiteľky na dôchodku v podaní našich deviatakov Ziana Zaujeca, Jána Plandoru a Richarda Marka, spomínali na časy strávené za katedrou. Po nich nám na flautu zahrala Lea Lauková zo 6.A triedy.

              Ako drobný darček si náš žiacky parlament pre vyučujúcich prvého stupňa a pani asistentky pripravil ďakovné listy s vďakoch za ich prácu. Každá trieda na druhom stupni napísala pekné prianie, či poďakovanie učiteľom druhého stupňa, ktoré sme im spracovali a odovzdali v štýle profilu na instagrame a jeho komentárov. Aby ste videli, ako to asi vyzeralo, v prílohe prikladáme všeobecnú ukážku vybraných venovaní a prianí.

              Program ukončila pani riaditeľka svojim príhovorom, v ktorom vyzdvihla príjemnú atmosféru počas programu a poďakovala žiakom, že vďaka ich potlesku sa dnes každý učiteľ našej školy cítil výnimočne.

              Ďakujeme členom organizačného tímu a každému, kto nám s prípravou dnešného dňa pomohol.

              Mgr. Veronika Štrbíková
              Mgr. Hana Kunovičová
              PaedDr. Dagmar Servická
              a členovia žiackeho parlamentu

            • 35. výročie Sviečkovej manifestácie s deviatakmi

              27. 3. 2023

              Na dejepise sme sa s našimi deviatakmi vrátili v čase o 35 rokov a pripomenuli si ako sa rodila sloboda a demokracia v komunistickom Československu.. 25. marca 1988 sa v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí konala jedna z najväčších mierových demonštrácií počas minulého režimu známa ako Sviečková manifestácia.. Tisícky ľudí sa zhromaždili na námestí a v uliciach Bratislavy, aby s horiacimi sviecami v rukách, za modlitieb a spevu náboženských piesní vyjadrili tichý nesúhlas a odpor ku komunistickej totalite a zároveň boj za občianske, náboženské a ľudské práva a slobody..

              Na základe autentických záberov a kamerových záznamov sme tak mohli spoločne uvažovať, diskutovať a vysvetliť si ako sa vyvíjala neľahká a napätá situácia v našej krajine i v ostatných krajinách východného bloku na konci 80. rokov 20. storočia.. Je dôležité, aby mladšia generácia, ktorá tie pohnuté časy nezažila, vnímala a porozumela nielen udalostiam, ale aj politickej i spoločenskej atmosfére vedúcim napokon k samotnému pádu komunistického režimu v Československu.. Musíme si preto, zvlášť aj v dnešných časoch, pripomínať a pamätať na odkaz odhodlaných ľudí, ktorí sa nebáli vyjsť do ulíc aj v časoch neslobody, kedy podobné prejavy nevôle a odporu boli nielen nedovolené, ale aj prenasledované.. 

              Deviataci aj sami mali možnosť vidieť a zhodnotiť si ako sa správa totalitný komunistický štát, kedy z počiatku mierová demonštrácia bola zakrátko tvrdo potlačená príslušníkmi Verejnej a Štátnej Bezpečnosti a vodnými delami, ktorými vytláčali davy ľudí z námestia.. Pritom každý policajt mal u seba asi 50 ostrých nábojov a povolané boli aj pohotovostné oddiely z Pezinka, ktoré mali v prípade potreby tvrdo a nekompromisne zakročiť..  

              Áno, aj takto sa rodila sloboda a demokracia na Slovensku, preto si odkaz Sviečkovej manifestácie, Nežnej revolúcie a odporu proti komunistickému režimu potrebujeme neustále pripomínať.. Keď nám záleží aj naďalej žiť v slobodnej a demokratickej spoločnosti, ktorú sa nám pred 30. rokmi podarilo vybojovať, tak sa musíme snažiť tieto hodnoty zachovať a rozvíjať pre súčasné i budúce generácie.

              Mgr. Martin Bogyo a Mgr. Jana Darnadiová

            • Krížová cesta

              27. 3. 2023

              V tomto pôstnom období sme sa spolu pomodlili aj krížovú cestu v areáli našej školy. Rozjímali sme o jednotlivých zastaveniach.  Obetovali sme ju za všetkých v škole, učiteľov, žiakov a ich rodiny.Ďakujem skupinke zo 4.A, ktorí boli úžasní, že zvládli a nebáli sa zapojiť do čítania jednotlivých zastavení.

              Mgr. Macáková

            • Spoznaj svoje mesto s programom TICadielko

              26. 3. 2023

              Turistické informačné centrum mesta Nitry vytvorilo zaujímavý, poučný a zároveň aj zábavný interaktívno - edukačný program TICadielko, v ktorom môžu deti spoznávať svoje mesto. Žiaci 3.B triedy sa ho zúčastnili,veľmi ich to bavilo, pretože to bola zas trochu iná, netradičná forma získavania poznatkov. Určite ich využijú na hodinách vlastivedy, kde sa práve teraz učíme o našom meste Nitra.

              Tr.uč. A.Jacková

               

            • Biologická olympiáda - kategória D - školské kolo

              24. 3. 2023

              Dňa 24. 3. 2023 sa na našej škole konala biologická olympiáda pre žiakov 6. a 7. ročníka v kategórii D.

              Žiaci si svoje vedomosti z biológie preskúšali v online testovaní.

              Olympiáda pozostávala z dvoch častí - teoretickej a praktickej.

              Tento rok bol o biologickú olympiádu záujem, zúčastnilo sa jej 20 žiakov.

              Dvaja úspešní riešitelia sa zúčastnia okresného kola v apríli na základnej škole Fatranská.

              Všetkým žiakom, ktorí nabrali odvahu a zapojili sa do školského kola biologickej olympiády držíme palce a

              zároveň ďakujeme za účasť.

              Veľmi pekne ďakujem za úžasnú spoluprácu  Mgr. Janke Košútovej.

              Ing. Eva Kozmanová, Mgr. Jana Košútová

            • World Water Day 🌊

              23. 3. 2023

              Dňa 22. marca si každoročne pripomíname medzinárodný Deň vody. Voda-základ života! Tejto téme sme sa povenovali aj na hodinách anglického jazyka. Žiaci 5. B a 5. C triedy si pozreli edukačné video o vode, o šetrení vody, o plytvaní vodou a o tom, aká dôležitá je voda pre človeka. Následne vypĺňali pracovné listy o tom, čo robiť, aby sme vodu šetrili, o zdrojoch vody a  využití vody.

              Skupina žiakov 8.A na hodine anglického jazyka vytvárala plagáty v programe Canva na zdôraznenie dôležitosti vody, šetrenia vodou a možnej hrozby, ak si vodu nebudeme vážiť. 


              Vedeli ste že: Pri jednom spláchnutí toalety sa minie až  okolo 5 litrov vody a pri umývaní zubov, ak nezastavíme kohútik, minieme okolo 20 litrov vody!

              Chráňme si svoju planétu a všetko, čo nám dáva!

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková.

              Video: https://www.youtube.com/watch?v=nTcFXJT0Fsc

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282767