• Novinky

            • Vyber si správne

              30. 11. 2022

              Tento týždeň je venovaný aktivitám, ktoré sú spojené s kampaňou Červené stužky. Aktivity su zamerané najmä na budovanie zdravého životného štýlu.

              V triedach 5.A, 5.B a 5.C sa v stredu  30.11.2022 uskutočnilo preventívne stretnutie s lektorkou Dr. Alenou Mrázovo, MBA - CVČ Domino, Nitra.

              V školskom roku 2022/2023 sa pokračuje vo vzdelávaní detí - v projekte prevencie drogových závislostí a prevencie kriminality, pod názvom Vyber si správne.

              Lektorka dnes žiakom priblížila tému: Drogy ulice a látkové závislosti. 

              Mgr. Sandra Jakubíková

               

            • Vzdelávací systém v USA

              30. 11. 2022

              Dňa 30.11.2022 sme na hodine anglického jazyka s našimi milými DEVIATAKMI cestovali do USA, aby sme 

              porovnali náš vzdelávací systém so systémom vzdelávania v USA. Žiaci si pripravili ohromné prezentácie, v ktorých detailne priblížili fungovanie vzdelávania v tejto anglicky hovoriacej krajine. Zážitkovým učením sme si predstavili počas hodiny jednotlivé druhy škôl, spomenuli sme predprimárne vzdelávanie, základné školy, univerzity a americké školské slávnosti a zvyklosti. V prílohe si môžete pozrieť ich ppt prezentácie a krátke videá. Ďalšia úžasná hodina angličtiny za nami. 

              Sme hrdé akých šikovných angličtinárov máme :) 

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková. 

               

              Education_anj.pptm.pptxDifferences_of_school_systems_in_USA_and_Great_Britain.pptxusa.pptxEducation_in_USA.pptx

            • Naše Tatry

              30. 11. 2022

              Na hodinách vlastivedy postupne putujeme našim krásnym Slovenskom. Prvé kroky viedli k poznávaniu jedinečnej oblasti, dominanty Slovenska - Tatry. Žiaci 4.A triedy si pripravili zaujímavé projekty, kde zachytili najvyššie vrchy, flóru aj faunu a taktiež zaujímavosti tatranskej oblasti. 

               

              Tr. uč. Nováková

            • Slávni geografi - moreplavci a objavitelia

              29. 11. 2022

              Uplynulé vyučovacie hodiny gegrafie sa v V.A, V.B a V.C niesli v podaní žiakov, ich tvorby a prezentovania projektov o veľkých zámorských a geografických objavoch. Každý žiak si mohol vybrať a spracovať buď jedného alebo viacerých slávnych moreplavcoch alebo objaviteľov, ktorí sa svojimi hrdinskými činmi zapísali do učebníc dejepisu a geografie.. Žiaci následne svoje výtvory aj odprezentovali..

              Z tých najvýznamnejších mien, ktoré sa objavovali v projektoch žiakov treba určite spomenúť moreplavcov ako Krištof Kolumbus - objaviteľ Nového sveta (Ameriky), Vasco da Gama - objaviteľ námornej cesty do Indie.. kapitán Fernao de Magalhaes a jeho 1. plavba okolo sveta, ktorá dokázala guľatosť Zeme.. Obľúbenými objaviteľmi sú aj kapitán James Cook - objavil brehy Austrálie a Antarktídy, Francis Drake - pirát v britských službách povýšeny dokonca na šľachtica a Marco Polo - prvý Európan, ktorý sa dostal v 13. storočí až do ďalekej Číny a napísal o tejto dobrodružnej ceste knihu..

              U žiakov sú však populárni aj novodobí objavitelia ako Edmund Hillary - dosiahol ako prvý človek najvyššiu horu sveta - Mount Everest v Himalájach, Jacques Piccard - dosiahol pre zmenu najhlbšie miesto sveta v Mariánskej priekope, či sovietski kozmonauti ako Jurij Gagarin - prvý človek vo vesmíre a Valentina Tereškovova - prvá žena vo vesmíre a ďalší... Žiaci si dali záležať a vďaka ich snahe, nadobudnutým poznatkom, tvorivosti a kreativite nám vznikli mnohé pekné a originálne diela.

              Mgr. Martin Bogyo

            • Spoznávame historické pramene

              29. 11. 2022

              ​​​​​​Keďže na dejepise v 5. ročníku sa práve venujeme historickým prameňom, žiaci si môžu priamo na vyučovacej hodine okrem iného spoznávať a pracovať aj s konkrétnymi ukážkami dobových predmetov z rôznych období ľudských dejín. Žiaci sa zahrali na archeológov, historikov a muzejníkov a vyskúšali si ako asi s rozličnými hmotnými, písomnými i obrazovými prameňmi pracujúť skutoční bádatelia...

              Každá dvojica dostala do lavice historický artefakt - vernú kópiu konkrétneho prameňa - a následne ho mala na papieri identifikovať pomocou zadaných otázok.. Bolo treba napísať o aký predmet ide, obdobie, z ktorého môže pochádzať, na čo slúžil a z akého materiálu je zhotovený... Žiakom sa tak dostali pod ruky napr. 2000 ročné mince Keltov, starých Grékov a rímskych cisárov... olejová lampa z čias Ježiša Krista... soška rímskej vlčice... či krížik z Veľkej Moravy, ktorý nosili kresťania na našom území v 9. storočí... Pracovali aj so stredovekými mincami ako strieborný český groš s podobizňou českého leva, zlatým florénom s vyobrazením nášho kráľa Karola Róberta z Anjou, ktorý dal tieto hodnotné zlaté peniaze raziť v Uhorsku v 14. storočí... Vyskúšali sme si aj voskovú tabuľku, na ktorú sa písalo v časoch, keď ešte ľudia nepoznali papier... 

               Žiaci si s úlohou poradili veľmi dobre, opäť si skúsili niečo nové, prehĺbili svoje poznatky z dejepisu a pomocou živej histórie mohli objavovať ďalšie stopy našej dávnej minulosti. 

              Mgr. Martin Bogyo

            • Príprava červených stužiek

              29. 11. 2022

              Na hodinách techniky sme so žiakmi 6.A triedy pripravili červené stužky, ktoré nosíme počas tohto týždňa. Tento týždeň prebieha na našej škole kampaň s názvom Červené stúžky, ktoré sú symbolom boja proti AIDS. Hlavným dňom, kedy si pripomíname túto chorobu je 1. december. 

              Ťaháme za rovnakú stužku. 

              Žiaci 6.A triedy + učitelia: Mgr. Macáková, Mgr. Pružinský, Mgr. Spačková 

            • Úspechy našich žiakov v 6. A

              29. 11. 2022

              Kristínka Kompasová: 

              Krajské finále atletického preteku, Dubnica nad Váhom, s tímom obsadili 2. miesto a v individuálnom preteku v behu na 600m aj v behu na 50m krásne 1. miesto.

              Štafetový beh KROS v Nový Zámkoch, beh na 500m, krásne 3. miesto.

              Bennett Bočkay:

              Trnava, zajazdil svoj osobný rekord v krasokorčuľovaní s 36,76b a získal úžasné 1. miesto. Momentálne je opäť v zámorí a perfektne chytá pre starších. Držíme palce.

              Paulínka Šošková:

              sa zúčastnila 23. ročníka medzinárodnej súťaže v modernej gymnastike Christmas Nitra a obsadila perfektné 1. miesto. 

              Srdečne blahoželáme našim šikovným žiakom a držíme im palce v ďalší súťažiach. 🥇🥈🥉🏅🏆

              Mgr. Šimková, PhD.

            • Červené stužky - OBN

              28. 11. 2022

              Dnes 28.11. 2022 sa žiaci 8.A triedy na predmete OBN dozvedeli nové informácie o červených stužkách a ich význame. Červená stužka sa pripája k slovám a skutkom, ktoré dokážu skutočne niečo zmeniť. Žiakom sa objasnil pojem solidarita, porozumeli dôležitosti vzájomnej pomoci.

              Žiaci 8.A triedy a pani učiteľky Mgr.Chlebcová, Mgr. Pechová

            • Piataci v kine :)

              28. 11. 2022

              Dnes 28.11.2022 žiaci 5. ročníka navštívili kino v obchodnom centre Max. Pozreli si animovanú rozprávku s názvom Neobyčajný svet. Vydali sa tak na cestu do nezvyčajného sveta, ktorý sa odohráva v obrovskom, skrytom, podzemnom svete, kde na žiakov čakali bizarné stvorenia, hroziace nebezpečenstvá a úžasné dobrodružstvá hlavných hrdinov.

              Triedy: 5.A, 5.B a 5.C

              Pani učiteľky: Pechová, Pokoraczká, Varcholová

            • Kráľ Svätopluk spieva

              28. 11. 2022

              Milí žiaci, milé žiačky, 

              tento rok sme si pre vás pripravili v rámci anglického jazyka zaujímavú súťaž s názvom Dance and singing competition. Kto rád spieva a tancuje nech sa neváha zapojiť do súťaže. Čo musíš pre to urobiť? Vyber si obľúbený anglický song, nauč sa ho spievať, zatancuj zaujímavú choreografiu a výhru máš istú :) Viac info v letáku a u pani angličtinárok.

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková. 

            • Modely uhľovodíkov v 9.A

              28. 11. 2022

              Dnes na hodine chémie si žiaci 9. ročníka vyskúšali tvorbu modelov uhľovodíkov. Na prípravu modelov použíli plastelínu, šparádla alebo špajdle. Plastelína slúžila na vytvorenie prvkov (uhlík, vodík) a špáradlá ako väzby. Pomocou tejto aktivity si žiaci zopakovali vedomosti o uhľovodíkoch a najmä pojem väzbovosť, ktorá je v tomto učive kľúčová. Okrem toho sa žiaci aj trošku zabavili :) 

              Mgr. Darnadiová, Mgr. Spačková a žiaci 9.A triedy

            • Exkurzia „Po stopách Habsburgovcov“

              28. 11. 2022

              Dňa 25.11.2022 sa žiaci 8. A, 8. B a 9. A triedy zúčastnili nádhernej exkurzii vo Viedni. Navštívili sme Cisársku hrobku Habsburgovcov, kapucínsku kaplnku a Dóm Sv. Štefana. Počas pešej prehliadky mestom pani učiteľka Pokoraczká viedla odborný výklad a žiaci sa aktívne zapájali počas celej prehliadky a odpovedali na otázky ohľadom pamiatok. Pozreli sme si aj Prírodovedné múzeum, Múzeum krásneho umenia, Korutánsku ulicu, Kostol Sv. Michala, Španielsku dvornú jazdeckú školu, Hofburg, Sisi múzeum, Parlament a Štátnu operu. Návšteva pamiatok bola spojená aj s nákupnou horúčkou na viacerých vianočných trhoch. Ďakujeme za krásnu exkurziu, odnášame si nezabudnuteľké zážitky a tešíme sa na ďalšiu podobnú akciu. 

              PhDr. Pokoraczká, Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková, PhDr. Servická

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok🎁❤️

              25. 11. 2022

              Vážení rodičia, kolegovia.

              Aj naša škola sa tento rok zapojí do celoslovenského vianočného projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Cieľom tohto projektu je potešiť neznámych seniorov (predovšetkým tých žijúcich v zariadeniach) po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci ich, aj Vás! Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto je tento projekt v našej spoločnosti veľmi dôležitý. Zároveň nám dáva príležitosť viesť naše deti k tomu, aby si vážili starých ľudí a podporiť medzigeneračné väzby a vzťahy.

              Projekt bol ocenený ako Sociálny čin roka 2019 a Senior Friendly ocenením 2022, takže jeho vnímanie spoločnosťou je viac ako pozitívne.

              Zbierka na našej škole bude prebiehať od 25.11. do 5.12. 2022. 

              Všetky informácie, čo je vhodné a nevhodné priniesť, Vám zašleme v správe, alebo to nájdete aj v priložených plagátikoch.

              Prosíme krabice nechať otvorené.

              NAPLŇME SPOLOČNE KRABICE PLNÉ LÁSKY!

               ❤️🙏ĎAKUJEME!

              Kozmanová, Bobčeková

            • Spoznávame našu históriu aj vďaka knihám

              24. 11. 2022

              Milí žiaci, čítanie kníh a literatúry nás obohacuje múdrosťou, cibrí pamäť a je to zároveň jedným z hlavných zdrojov poznania a vzdelanosti pre nás všetkých. Keďže nám záleží na tom, aby sme si neustále prehlbovali svoje vedomosti a poznatky z rôznych oblastí našej spoločnosti, zvlášť o našich slovenských dejinách, preto na vás na dolnej chodbe a na prvom poschodí v B pavilóne čakajú na stolíkoch pri gaučoch viaceré dobré knižky s dejepisným obsahom, ktoré sú tu pripravené práve pre vás - našich žiakov, aby ste si ich vo voľnom čase mohli pozrieť a začítať sa do ich príbehov.. Nájdete tu napr. knihy ako Čas kniežat veľkomoravských, Staronitrianske tragédie, Životopisy - Život Konštantína a Život Metoda, Nitra a Cyrilo-metodské dedičstvo, PROGLAS, Panovníci a prezidenti na území Slovenska, či Veľká kniha slovenských povestí a ďalšie zaujímavé publikácie...

              Tieto knižky vám poslúžia nielen ako motivácia a inšpirácia na hodiny dejepisu, ale aj pri tvorbe originálnych výtvorov v rámci našej súťaže "Svätoplukovo kráľovstvo ožíva".. Takže neváhajte a hor sa do čítania, aby ste sa ešte lepšie zahĺbili do časov nitrianskych a veľkomoravských kniežat...

              Mgr. Martin Bogyo

            • Návšteva knižnice UKF

              24. 11. 2022

              Dnes 24.novembra 2022 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie v Univerzitnej knižnici UKF v Nitre. Žiaci už na prvý pohľad zistili, že je to iná knižnica ako tá, ktorú v súčasnosti navštevujú. Sprievodcovia žiakom vysvetlili aké knihy možno nájsť v univerzitnej knižnici, kto ju môže navštevovať, ako si vypožičať knihy a ako sa knihy označujú. Žiakov najviac zaujal archív záverečných prác a cudzojazyčná literatúra :) 

              Žiaci 5.A, 5.B, 5.C triedy a pani učiteľka Pechová, Pokoraczká, Spačková. 

            • Streetbasket

              24. 11. 2022

              Dňa 22.11 sa uskutočnilo okresné kolo v streetbaskete dievčat. Našu školu reprezentovali dievčatá v zložení M. Šafáriková, K. Feketeová, D. Kuková a S. Jankovičová odohrali až 5 náročných zápasov. Naše dievčatá našli premožiteľky iba z jednej školy a tak skončili na konečnom a výbornom 2. mieste. 

              Dievčatám dakujem za bojovné výkony a reprezentáciu školy.

            • Náš kurz korčuľovania opäť začal

              23. 11. 2022

              Po 2 rokoch sme sa opäť dočkali! Môžme s deťmi chodiť na kurz korčuľovania. Sme veľká skupina a vedú nás tréneri krasokorčuliarskeho oddielu pod vedením pána Semančíka. Máme dosť úplných začiatočníkov, čo stojí veľa energie. No deti sú úžasné a robia pokroky. Ďakujeme za spoluprácu rodičom, ktorí ochotne zabezpečujú odvoz a dovoz korčuliarskej výstroje. Ďakujeme.

              tr. uč. Bobčeková, Bučeková, Virágová

               

            • Okresné kolo v streetballe 3x3

              23. 11. 2022

              Žiaci 8. ročníka – Dávid Čuka, Michal Valášek, Tomáš Kollár a Alexandros Gkortsilas, sa v pondelok 21. 11. 2022 zúčastnili okresného kola basketbalového turnaja vo formáte 3x3, ktorý sa uskutočnil na Základnej škole Benkova v Nitre. V základnej tabuľke si pripísali 3 víťazstvá, vďaka čomu postúpili z prvého miesta, a v semifinále si taktiež poradili so Základnou školou kniežaťa Pribinu, ktorú porazili 8:2 a postúpili do finále. Finále bolo vyrovnané, no v zápase zohral svoju úlohu aj vekový rozdiel a na súpera sme napokon nestačili. Z turnaja sme si tak odniesli ocenenie za 2. miesto, čo považujeme za pekný úspech. Ďakujeme žiakom za výbornú reprezentáciu školy.                                                                                           

                                                                                                                              Mgr.Ivan Káčer, Mgr. Erik Pružinský

            • Vynálezy v VI.A

              22. 11. 2022

              V rámci týždňa vedy a techniky si žiaci VI.A triedy, pripravili na hodinu techniky projekty o rôznych vynálezoch. Každý si vybral niečo iné, aby sme sa dozvedeli čo najviac nových informácii. Väčšina vynálezov je nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného života. Napríklad taký zips, hodiny, auto, mobil či počítač. Viete si predstaviť svoj deň bez týchto vynálezov? 

              Žiaci VI.A triedy a pani učiteľka Spačková :) 

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282836