• Novinky

            • Medzinárodný deň prekladateľov

              30. 9. 2023

              Medzinárodnú federáciu prekladateľov založil v roku 1953 francúzsky prekladateľ Pierre-Francois Caillé. V rovnakom roku začala FIT (Fédération Internationale des Traducteurs) oslavovať 30. september ako deň prekladateľov, pričom hlavnou myšlienkou tohto dňa bolo vyjadriť úctu prekladateľov a zdôrazniť význam ich náročnej profesie. V roku 2017 uznala aj Organizácia spojených národov 30. september ako Medzinárodný deň prekladateľov, ktorý sme sa včera na niektorých hodinách rozhodli plurilingválne osláviť.

              Program sme realizovali so žiakmi 6., 8. a 9. ročníka, ktorí boli nadšení z toho, že sa mohli dozvedieť viac o prekladateľskej profesii a zároveň sa zabaviť. Pripravili sme im malý pracovný zošit, v ktorom sa zoznámili s históriou, objavili vtipné nevydarené doslovné preklady či pomocou nových tabletov, ktoré máme od štvrtku v škole k dispozícii, vyhľadávali informácie na vyplnenie kvízu.

              A viete, čo je palindróm? Aj pre žiakov to bol nový výraz. Palindróm je slovo, fráza alebo veta, ktoré sa čítajú rovnako odpredu aj odzadu ako napríklad:

              • kolok,
              • oco,
              • rotavátor,
              • Kobyla má malý bok.
              • Elze je zle.

              Vyskúšali si spraviť palindrómy v angličtine a pozreli sme si zopár ukážok aj z iných jazykov.

              Cieľom tejto aktivity bolo nielen osláviť Medzinárodný deň prekladateľov, ale aj motivovať žiakov k záujmu o jazyky a prekladateľskú profesiu. Chceli sme im ukázať, že prekladanie je dôležitá a zaujímavá činnosť, ktorá môže otvoriť mnoho dverí.

               

              Medzi fotografiami nájdete kvíz a aj palindrómy, ktoré treba preložiť do anglického jazyka (pridali sme aj správne znenie palindrómov) a ukážku palindrómov v španielčine, taliančine, francúzštine či nemčine. Vyskúšajte si s nami umenie prekladov.

              Mgr. H. Kunovičová
              Mgr. V. Štrbíková

            • ❤️Svetový deň srdca❤️

              29. 9. 2023

               Svetový deň srdca podporujú organizácie WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF) a UNESCO. Tento deň si pripomíname od roku 2000. Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Každoročne si tento deň pripomíname 29. septembra.

              My v škole sme si Svetový deň srdca pripomenuli na hodinách slovenského jazyka a literatúry. Žiaci mali vypracovať pracovný list, kde pracovali s vecným a umeleckým textom. Prostredníctvom textov sa dozvedeli zaujimavé informácie a fakty o srdci. Naučili sa pomenovať srdce po latinsky, vymenovať časti srdca, funkcie, ale napr. aj to, že najťažšie srdce má modrá veľryba, jej srdce váži 680kg. Tvorivú chvíľku na hodine literatúry využili na písanie básni v skupinách. 

              Žiaci V.A, V.C triedy, pani učiteľka Nováková a pani učiteľka Spačková 

            • III.A a III.B- Európsky týždeň športu-turistika na Kalváriu

              28. 9. 2023

              V rámci týždňa športu si žiaci III.A a III.B triedy zvolili výstup na Kalváriu, pešo popri rieke od školy.Trasa bola spolu vyše 10 kilometrov. Počasie nám prialo, počas cesty sme pozorovali jesennú prírodu, zbierali gaštany, opakovali si dopravné značky.Spojili sme viacero vyučovacích hodín dokopy, či už prírodovedu,telesnú výchovu, aj náboženskú,etickú výchovu, samozrejme  vlastivedu- keďže Kalvária je jedným zo siedmich pahorkov Nitry.Niektoré deti, ešte neboli na Kalvárii, tak sme radi, že sa im páčilo a určite si odniesli zážitok hlavne zo samého vrchu, odkiaľ sme mali nádherný výhľad na celú Nitru.

              tr.uč.Bobčeková a E.Virágová

            • 🌏Ozónová diera 🌌

              28. 9. 2023

              V mesiaci september sme si na hodinách chémie pripomenuli Svetový deň ozónu. Vysvetlili sme si dôležitosť ozónovej vrstvy, vznik ozónovej diery a miesta, kde sa nachádza. Vysvetlili sme si vznik ozónu ako nestálejšej formy kyslíka, jeho vlastnosti a pôsobenie v stratosfére. Okrem toho sme si vysvetlili rozdiely v typoch ultrafialového žiarenia (UV-A, UV-B aj UV-C) a globálne otepľovanie vplyvom prieniku ultrafialových lúčov.

              Žiaci mali k dispozícii komentovanú prezentáciu a video, potom vypracovali projekty, kde mali aj zakresliť ozónové diery, čo sú vlastne miesta, kde je ozónová vrstva najtenšia. Zo zdrojov zistili, že najtenšia vrstva je nad Antarktídou a Arktídou. Zistili aj to, že v súčasnosti je ozónová diera menšia ako kedysi, pretože v roku 1987 podpísalo 196 štátov Montrealský protokol vďaka, ktorému sa prestalo vyrábať 96 chemických látok, ktoré poškodzovali ozónovú vrstvu. Medzi tieto látky patrí napríklad chlórfluórované uhľovodíky, halóny, tetrachlórmetán, metylbromid a ostatné zlúčeniny chlóru, brómu a fluóru. Tieto látky sa najčastejšie používali v chladiacich a klimatizačných zariadeniach ako hasiace látky a hnacie plyny.

              Väčšina našich počítačov, elektroniky je čistená rozpúšťadlami, ktoré poškodzujú ozón. Palubné dosky na automobily, izolačné peny v našich domovoch a kancelárskych budovách, vodné kotly a dokonca aj podrážky z obuvi. Kancelárie, počítačové zariadenia, vojenské základne, lietadlá a lode prevažne používajú halóny na požiarnu ochranu. Všetky typy sprejov, ako sú spreje na vlasy a inhalátory používané pacientmi s astmou, boli poháňané CFC. 

              Žiaci VIII.A a VIII.B triedy a pani učiteľka Spačková

            • Európsky týždeň športu

              28. 9. 2023

              23. - 30. september patrí Európskemu týždňu športu, kedy sa snažíme deti nabádať k zdravšiemu a aktívnejšiemu životnému štýlu. Aj tento rok sme sa zapojili do podujatia rôznymi aktivitami, ktoré sú menej tradičné počas roka. Jednou z aktivít bolo aj roztancovanie celej školy počas veľkej prestávky. O tanečnú prestávku sa nám postarali dievčatá a chlapci zo 7.B triedy za čo im ďakujeme. 

              Pružinský, Káčer

            • Európsky týždeň mobility v ŠKD

              28. 9. 2023

              ​​​​ETM prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. 

              Téma ročníka Európskeho týždňa mobility (ETM) 2023 je ŠETRI ENERGIU. Táto téma sa zameriava na dôležitosť znižovania energetických nákladov a spotreby v oblasti dopravy s cieľom dosiahnuť udržateľnú a efektívnu mobilitu.​​​​​​​

              Aj my v ŠKD sme si pripomenuli význam a dôležitosť ETM. V jednotlivých oddeleniach sme pripravili deťom zaujímavé aktivity na tému doprava a ekologická doprava. Deti vyrábali značky, riešili dopravné kvízy, navrhovali dopravné prostriedky chrániace naše životné prostredie, zahrali si dopravné hry,  a na záver sme si dali kolobežkový maratón.

              p.vych. A. Ölvecká

            • Európsky deň jazykov 2023 v Trnave

              27. 9. 2023

              Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity v spolupráci s mestom Trnava a ďalšími participantmi zorganizovali 26. septembra 2023 jazykový festival, ktorého sa zúčastnili všetky tri piate triedy našej školy. Počas dopoludnia sa žiaci mohli hravou formou zoznámiť s pätnástimi tradičnými i menej tradičnými jazykmi sveta, medzi ktorými boli okrem slovenského jazyka aj ďalšie európske jazyky ako angličtina, nemčina, španielčina, francúzština, írčina či ukrajinčina. Nechýbala však ani japončina, latinčina, esperanto, slovenský posunkový jazyk a programovací jazyk. Úlohou žiakov bolo plniť v jednotlivých stánkoch úlohy, za ktoré dostali pečiatky do tzv. jazykového pasu. Po získaní 10 pečiatok si mohli vybrať malú odmenu. Prialo nám aj počasie a spoločný deň sme si všetci užili.

              Mgr. H. Kunovičová
              Mgr. V. Štrbíková
              Mgr. P. Spačková
              Mgr. B. Nováková

            • With Education to Plurilingualism

              26. 9. 2023

              Dňa 26.9.2023 sme spolu s oslavou Európskeho dňa jazykov oslavovali a implementovali aj novinku na našej škole a to plurilingvizmus, t.j. prepájanie viacerých jazykov naraz, ktorý je výstupom projektu Vzdelávaním k viacjazyčnosti: 2022-2-SK01-KA122-SCH-000095283. Pedagógovia pripravili multijazyčné aktivity a hry pre žiakov na tému VODA. Učitelia prepojili štyri jazyky, ktoré sa učia na našej škole a to anglický, nemecký, ruský a taliansky. Boli pripravené aktivity ako: 

              • plurilingválny twister,
              • viacjazyčné stolové hry,
              • plurilingválne kartové hry,
              • kolobeh vody v prírode,
              • priraďovanie zvierat v štyroch jazykoch,
              • hra KAHOOT s 20timi otázkami na tému voda, život, príroda a iné. 

              Žiaci perfektne prepájali svoje vedomosti a v daných hrách sa im veľmi darilo, a tým boli ešte viac motivovaní k objavovaniu krás jazykov. Najväčší úspech z hier mal multijazyčný twister. 

              Ďakujeme pedagógom, ktorí sa podieľali na príprave plurilingválnych hier:

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková, Mgr. Chlebcová, Mgr. Spačková, Mgr. Bobčeková, Mgr. Štrbíková, Mgr. Kunovičová, PhDr. Pokoraczká.

            • Týždeň mobility 2023 po anglicky :)

              26. 9. 2023

              V týždni od 25.9 prebieha Týždeň mobility, a tak sme našich žiakov aktívne zapojili a prepojili predmet anglický jazyk a telesná výchova. Žiaci si rozhýbali svoje telo a zároveň si cvičili komunikáciu v anglickom jazyku. Na stanovištiach si mohli zahrať hokej, basketbal a americký futbal, ktoré boli komentované po anglicky. Zároveň si žiaci otestovali vedomosti v spájacej aktivite, v ktorej mali určiť mená známych basketbalistov. Mladší žiaci boli odmenení sladkosťou alebo nálepkou. 

              Opäť sme moderne prepojili medzipredmetové vzťahy a spojili príjemné s užitočným. 

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková. 

               

            • OSLAVA EURÓPSKEHO DŇA JAZYKOV 2023

              26. 9. 2023

              Deň 26. september sa každoročne nesie v duchu jazykov. Tento rok sme ho opäť oslávili v plnej paráde. Vybraní žiaci druhého stupňa v spolupráci s učiteľmi cudzích jazykov, si pripravili množstvo zaujímavých a interaktívnych aktivít pre žiakov mladších ročníkov. Školská jedáleň žila štyrmi jazykmi-angličtinou, nemčinou, ruštinou a taliančinou. Všetci žiaci mali možnosť otestovať si v praxi svoje vedomosti z daných jazykov na jednotlivých stanovištiach. 

              Stanovištia boli rôznorodé a žiaci mali možnosť ochutnať:

              1. pravý britský čaj s mliekom, 
              2. získať info o anglicky hovoriacih krajinách,
              3. vylúštiť rôzne rébusy,
              4. poskladať puzzle vo viacerých jazykoch,
              5. napísať si svoje meno v azbuke,
              6. vyfarbiť matriošky,
              7. uhádnuť hádanky,
              8. pospájať farby, zvieratá, pozdravy a mnohé iné aktivity. 

              Popri všetkých aktivitách prebiehala aj výstava kníh a cudzojazyčných materálov.

              Úspešní žiaci boli odmenení sladkosťou alebo nálepkou. 

              Ďakujeme našim šikovným žiakom za pomoc pri príprave tohto výnimočného dňa a veríme, že ste si ho všetci tak super užili ako my. Reportáž z tohto dňa si môžete pozrieť v piatok na TV Nitrička, bude aj na stránke školy. 

              Mgr. Šimková, PhD, Mgr. Sviteková, Mgr. Chlebcová, PhDr. Pokoraczká.

            • Čo to bolo Sťahovanie národov alebo kedy končí starovek a začína stredovek?

              26. 9. 2023

              Na hodinách dejepisu nás so siedmakmi čaká veľký tematický celok venovaný obdobiu stredoveku. Ešte predtým však ako sa naplno začneme venovať životu našich predkov Slovanov po príchode do Karpatskej kotliny, čiže aj na územie dnešného Slovenska a postupne témam ako Samova ríša, Nitrianske kniežatstvo, Veľká Morava a Uhorské kráľovstvo - čo boli všetko významné štátne útvary a sú tak pevnou súčasťou našich dejín - sme si priblížili ako vyzerala Európa na konci staroveku a začiatku stredoveku...​​​​​​

              Interaktívnym, zaujímavým spôsobom a zapojením kritického myslenia sme si so žiakmi pomocou zbierky verných replík hmotných prameňov, ktoré pochádzajú z prvých storočí po Kristovi a našli ich archeológovia na území bývalého Československa, priblížili Dobu rímsku i časy našich slovanských predkov.. Žiaci tak sami mohli najlepšie vidieť a predstaviť si na konkrétnych príkladoch ako naši predkovia zdobili keramiku, či aké nástroje používali v bežnom každodennom živote ako je hrot kopije, britva a pod. 

              Pomocou dejepisnej mapy Európy v 7. až 10. storočí sme si zase vysvetlili čo bolo to známe Sťahovanie národov, kedy kočovní Huni vpadli do Európy z ázijských stepí, pod ich tlakom sa dali do pohybu aj iné národy za hranicou Rímskej ríše, ktorá napokon pod sériou týchto a ďalších vážnych problémov napkoniec aj v roku 476 definitívne zanikla.. To bol koniec staroveku - antiky a začiatok obdobia, ktoré nazývame raný stredovek..

              Na príklade významných dejinných udalostí a následnej diskusie si tak najlepšie vieme predstaviť a vysvetliť aj také pojmy ako je migrácia a pochopiť to aj na súčasné pomery, kedy Európa bojuje s vlnami migrantov.. Príklady z histórie nás však učia, že aj taká - pre nás súčasníkov problematicky vnímaná - migrácia je súčasťou ľudskej spoločnosti už od nepamäti a stála za pádom a zánikom i veľkých a mocných svetových ríš a zároveň za vznikom nových štátnych útvarov ako boli po zániku Rímskej ríše Franská a Byzantská ríša, ale neskôr aj Samova ríša, Veľká Morava, či Kyjevská Rus a mnohé ďalšie..

              Sťahovanie národov sa nám ľuďom dnešnej doby zas najčastejšie vybavuje pri letnom cestovaní na prázdniny alebo dovolenku v podobe preplnených diaľnic a dovolenkových destinácií, takže keď sa nad tým zamyslíme všetko sú to pojmy a javy, ktoré navzájom súvisia až sa nestačíme diviť.. Práve na takýchto situáciách môžu aj naši žiaci názorným spôsobom porozumieť medzipredmetovým vzťahom a súvislostiam medzi dejepisom a geografiou, ale aj medzi minulosťou a súčasnosťou..

              Mgr. Martin Bogyo

            • Spomienky na leto klubákov z 2.B

              25. 9. 2023

              Pomaly sa končí prvý školský mesiac, teplý a slnečný september,  no ešte stále nás hreje pocit  z našich úspechov počas  prázdnin, o ktoré sa radi  s Vami podelíme.

              V  júli nás časopis  Šikovníček  v súťaži: KUK DO NOVEJ KNIŽKY odmenil novinkou o zaujímavostiach života psích kamarátov.

              Koncom augusta šikovníci z redakcie splnili sľub a zverejnili na sociálnych sieťach náš sen o lete v podobe lodí, lodičiek, parníkov a všetkého, čo patrí k prázdninám pri vode.

              Myslíme si, že sa nám toho ako prvákom podarilo viac ako sme dúfali a veríme, že sa nám bude dariť aj naďalej prezentovať naše tvorivé aktivity za bránami našej školy.

              Vaši šikovníci druháci

              vych. Vörösová                                                                                                                    25.9.2023

            • „Máš dosť životov?"

              18. 9. 2023

              ​​​​​Minulý týždeň v pondelok 11.09.2023 sa naša škola zapojila do preventívnej kampane organizácie Ipčka „Máš dosť životov?".

              Žiaci 8. a 9. ročníkov ráno vošli do tried cez nálepky s QR kódom a na lavici si každý žiak našiel vizitku s rovnakým vizuálom. Cez QR kód sa dá dostať na stránku www.ipcko.sk/mas-dost-zivotov/

              V nedeľu 10.09. sme si symbolom bodkočiarky pripomínali Svetový deň prevencie samovrážd. Symbol ; nám má pripomínať, že každý príbeh môže mať pokračovanie. Ipčko chcelo touto kampaňou povedať mladým, že POMOC EXISTUJE a nie sú v tom sami.

            • Svetový deň prvej pomoci 💉🩹 🩺

              14. 9. 2023

              Svetový deň prvej pomoci sa pod týmto názvom pripomína od roku 2003, vždy druhú septembrovú sobotu a jeho iniciátorom je Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC). Cieľom tejto iniciatívy je zvýšiť povedomie laickej verejnosti o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách.

              Znalosti o prvej pomoci by mali byť dostupné pre každého. Každý môže zachrániť život. Občania sú prvým článkom reťazca správania prežitia. Šírenie vzdelávania a postupov v oblasti prvej pomoci zvyšuje sebestačnosť, bezpečnosť a odolnosť komunít. Prvá pomoc je neoddeliteľnou súčasťou širšieho rozvojového prístupu v rámci cieľov IFRC a jeho Globálnej stratégie 2030, ktoré sú zamerané na zníženie následkov katastrof, počtu úmrtí a chorôb a na zvýšenie kapacít miestnych komunít a občianskej spoločnosti.

              So žiakmi siedmeho a ôsmeho ročníka sme si na hodinách chémie spomenuli základné pravidlá prvej pomoci pri rôznych poraneniach, dôležité telefónne čísla, obsah lekárničky a autolekárničky. 

              So žiakmi 5.C triedy sme si spravili aj praktické cvičenie: obväzovanie končatín, stabilizovanú polohu a resuscitáciu :) 

              Mgr. Spačková 

            • Účelové cvičenie

              14. 9. 2023

              Každý rok musia žiaci 2. stupňa absolvovať 2x do roka teoretickú a praktickú časť účelového cvičenia. Tak tomu bolo i 13. a 14. 9. 2023. 

              Žiaci si osvojujú vedomosti a zručnosti z piatich predmetov: Riešenie mimoriadnych situácií – civilná ochrana, zdravotná príprava, dopravná výchova, pohyb a pobyt v prírode a výchova k bezpečnému správaniu.

              Tento rok sme mali možnosť spoznať aj prácu profesionálnych záchranárov, ktorí nám ukázali základy 1. pomoci , ako postupujú pri úrazoch. Deti si mali možnosť vyskúšať niektoré pomôcky, ktoré záchranári musia mať pri každom výjazde vo vozidle záchrannej služby.

              Záchranárom ďakujeme za ich čas, ktorý si našli pre našich žiakov a p. uč. Novákovej za sprostredkovanie tejto ukážky 1. pomoci.

              Pružinský.

            • Výchovný koncert - Tanečná škola Nexum

              12. 9. 2023

              Dňa 12.9. 2023 sa na našej škole uskutočnil výchovný koncert. Zavítali ku nám vynikajúci tanečníci z tanečnej školy Nexum. Predviedli rôzne tanečné štýly, ako napr. viedenský valčík, tango, quickstep, rumbu a iné ďalšie. Skvelé výkony, pozitívna energia a burácajúci potlesk po každom tanci. Nechýbali ani maskoti, s ktorými si mohli deti zatancovať a vyskúšať tanečné kroky. Ďakujeme tanečníkom z tanečnej školy Nexum za krásny zážitok a želáme veľa úspechov na tanečných súťažiach.

              ZŠ kráľa Svätopluka

            • Úvodné zasadnutie žiackeho parlamentu

              11. 9. 2023

              Dňa 11.9.2023 sa uskutočnilo úvodné zasadnutie žiackeho parlamentu. 
              Na úvod zasadnutia pani učiteľka Štrbíková privítala nových zástupcov za jednotlivé triedy. Taktiež sa zvolili nový predseda a podpredseda. Stali sa nimi Bruno Fúska zo 6.B (predseda ŽP) a Martin Vondrák zo 6.B ( podpredseda). Po novom má parlament 22 členov. 
              Na dnešnom stretnutí sme sa oboznámili s plánom práce na nový školský rok. Čaká nás obhajoba titulu Škola priateľská k deťom, Valentínsky ples, Zbierka Modrý gombík a kopec ďalsich skvelých akcií. My ako parlament sa na to už veľmi tešíme.

              Mgr. Veronika Štrbíková, koordinátor ŽP 
               

            • Erasmusplus pre vzdelávanie a odbornú prípravu

              10. 9. 2023

              ZŠ kráľa Svätopluka v Nitre sa zapojila do Erasmusplus

                            pre vzdelávanie a odbornú prípravu 

              v programe KA1 - Vzdelávacia mobilita jednotlivcov

              Cieľom - je pomôcť zvýšiť kvalitu výučby a učenie od predškolského po sekundárne vzdelávanie v školách v celej Európe.

              Názov projektu - " Zlepšenie kvality výučby cudzích jazykov"

                              Financovaný Európskou úniou

               

              Mgr. Zuzana Šimková, PhD.  Mgr. Veronika Štrbíková

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

              4. 9. 2023

              Dňa 4.9.2023 sa opäť naplnili chodby a triedy školy smiechom a krikom našich žiakov. 
              Nový školský rok sme otvorili vypočutím si hymny Slovenskej republiky,po ktorej nasledovala krásna báseň v podaní Sofie Kotríkovej,žiačky 9.A triedy. Po básni sa žiakom a prítomným hosťom a rodičom prihovorila pani riaditeľka Mgr. Alexandra Ďurišová,ktorá nám všetkým zapriala úspešný a na zážitky bohatý školský rok. Po milých slovách pani riaditeľky sa nám prihovoril pán primátor Marek Hattas,ktorý nás povzbudil prežiť nadchádzajúci školský rok s úsmevom a vo vzájomnej spolupráci. 
              Po príhovoroch nasledovali triednické hodiny v kmeňových triedach žiakov. 
              Prajeme všetkým žiakom a pedagógom školy úspešný štart do nového školského roka a veľa radosti,nadšenia a nových vedomostí.

              pedagogický zbor ZŠ kráľa Svätopluka 

          • Prihlásenie

        • Zvonenie

          Sobota 27. 4. 2024
        • Počítadlo návštev

          Počet návštev: 282829