• Novinky

            • Tvorivé dielne v Nitrianskej galérii

              27. 4. 2023

              Atmosféru a čaro výtvarného umenia zažili žiaci 3.B triedy v Nitrianskej galérii, kde si prezreli výstavu obrazov maliarky Jany Farmanovej, ktorá sa venuje predovšetkým figurálnej maľbe. Vlastnej tvorbe sa potom venovali v ateliéri a výsledkom boli krásne obrázky, ktoré vytvorili na tému Príroda a človek. Inšpiratívny priestor ateliéru sa im veľmi páčil a z vlastných výtvorov mali veľkú radosť.

              Tr.uč. A.Jacková

            • Englishstar 2023

              27. 4. 2023

              Dňa 27.4.2023 sa na školách po Slovensku konala medzinárodná súťaž v anglickom jazyku s názvom Englishstar. Ani my sme nechýbali s našimi šikovnými žiakmi medzi súťažiacimi. Prihlásilo sa 65 žiakov, ktorí vypracovávali testy z anglického jazyka. Mali na to 45 minút. 
              Budeme netrpezlivo očakávať výsledky a dúfať,že niekto z našich ziakov bude mat opäť šťastie a vyhrá mobilný telefón alebo ako škola vyhráme novú tlačiareň :-) Držte nám päste ☺️

              Ďakujem za pomoc všetkým vyučujúcim anglického jazyka a obzvlášť ďakujem za pomoc pani učiteľke Darnadiovej a mojim šikovným deckám z parlamentu :-) Bez Vás vy to nešlo dnes tak ľahko :-) 

              p.uč. Štrbíková a p.uč. Darnadiová

            • Florbalový školský turnaj 2.-4.ročníkov

              26. 4. 2023

              Dňa 26.4. sme usporiadali ďalší ročník florbalového turnaja.Účasť bola veľmi vysoká, v priemere svoje triedy reprezentovaio 8 žiakov, hrali aj dievčatá.Najskôr hrali druháci a tretiaci.

              Víťaz skupiny bola trieda:  3.C, 2.miesto: 2.B, 3.miesto: 3.B, 4.miesto: 2.A 

              Druhá skupina poradie: 1.miesto: 4.C, 2. miesto: 4.B, 3.miesto: 4.A, 4.miesto: 3.A

              Gratulujeme všetkým žiakom.Najlepší strelci boli: F.M.Furka a P.Okenka

              N.Bobčeková, B.Nováková

            • Prednáška na UKF - Simulované voľby do NR SR

              25. 4. 2023

              Dňa 25.4.2023 sa časť žiackeho parlamentu zúčastnila prednášky študentov Katedry politológie pod názvom Simulované voľby do NR SR. Študenti si pripravili zaujímavú prezentáciu a žiakom všetkých nitrianskych ZŠ vysvetlili podstatu volieb,ako voliť a ako sa voľby pripravujú a ako prebiehajú. Žiaci dostali aj volebné lístky s názvami politických strán a mohli si vyskúšať ako sa skutočne volí. Svoj hlas odovzdali zakrúžkovanim jednej politickej strany a potom volebný lístok vhodili do pripravenej urny. Následne “volebná komisia” pozostávajúca z vybraných žiakov spočítala hlasy a vyhlásili sa vysledky,ktoré boli veľmi zaujímavé. 
              Ďakujem členom nášho žiackeho parlamentu za vzorné správanie na prednáške a už teraz sa tešíme na ďalšie podnetné prednášky UKF pripravené pre žiacke parlamenty :-)

              p.uč. Štrbíková a žiacky parlament 

               

               

               

               

            • Zlomky a cukríky v 4.B

              25. 4. 2023

              Na hodine matematiky sme sa dnes učili rozdeliť celok na časti. Hravou formou, pomocou cukríkov, sme delili cukríky na tretiny, pätiny, devätiny,.... . Žiaci pracovali veľmi aktívne, vyriešili množstvo úloh a za odmenu sa posilnili sladkou odmenou.

              Švecová, Paulisová

            • II.A v krajskej knižnici

              25. 4. 2023

              Dňa 25.4. žiaci II.A triedy navštívili krajskú knižnicu v našom meste. Traja z nich už sú pravidelní návštevníci a požičiavajú si knihy. Ostatní sa zoznámili s prostredím a počúvali pozorne tetu knihovníčku.Urobili si aj zaujímavý kvíz o hmyze, práve sa o ňom učíme aj v škole.Poprezerali si knihy a teraz sa môžu rozhodnúť, či budú navštevovať knižnicu aj individuálne. Páčilo sa im tam a boli nadšení z prostredia medzi knihami.

              N.Bobčeková 

            • Jarná kvapka krvi 2023

              24. 4. 2023

              Prečo darovať krv?

              Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Jeden odber krvi môže zachrániť až tri ľudské životy.

              Vedeli ste, že?  Krv je nevyhnutná k životu.  Krv sa nedá ničím iným nahradiť.  Krv sa dá získať len darovaním. Každé dve sekundy niekto potrebuje krv.

              Dňa 24. 4. 2023 sa u nás na našej škole konala „Jarná kvapka krvi“ v spolupráci s Národnou transfúznou službou. Darovať krv sa odhodlalo 23 dobrovoľníkov. Krv darovali pani riaditeľka, učitelia, rodičia, ale aj priatelia našej školy. Dobrovoľného darcovstva krvi sa zúčastnili darcovia, ktorí majú nejaké odbery už za sebou, ale niektorí sa odhodlali a prišli darovať krv po prvý krát vo svojom živote.  Všetkým zúčastneným patrí obrovské ďakujem. Je naozaj pekné, že aj v dnešnej dobe sa medzi nami nájdu ľudia, ktorí prekonajú strach z ihly a práve takýmto ušľachtilým spôsobom dokážu pomôcť.

              Chceme aj touto cestou vysloviť veľkú vďaku a obdiv všetkým, ktorí prišli podporiť túto dobrú vec. Stali ste sa tak vzorom pre mnohé deti. Dúfame, že nám zostanete aj naďalej verní a v októbri, kedy sa opäť takáto charitatívna akcia uskutoční sa opäť k nám vrátite.

              Veríme, že k vám pribudnú ešte ďalší noví darcovia a tak sa „kvapka krvi“ nestane len nejakou školskou akciou ale akýmsi posolstvom pomoci chorým ľuďom.

              Ďakujeme!

              E.Kozmanová, S.Jakubíková, J.Košútová

            • Deň Zeme- aktivity

              23. 4. 2023

              Pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý bol 22.4., žiaci našej školy každý rok plnia zaujímavé aktivity.Či už zbierajú odpad v škole, v okolí školy, dokonca i v lese na Zobore, taktiež sa snažíme v areáli školy ošetriť trvalkový kútik i bylinkový záhon.Žiaci II.A vo štvrtok pobudli na čerstvom vzduchu, nazbierali plnú igelitovú tašku smetí, vytrhávali burinu a veľmi sa im topáčilo,že robili niečo pre prírodu a okolie školy.

              N.Bobčeková

            • McDonald's Cup

              21. 4. 2023

              Naši žiaci prvého stupňa sa dňa 21. 4. 2023 opäť zúčastnili na obľúbenom turnaji MC Donald Cup. Pri veľkej konkurencii obstáli na výbornú, vyhrali sme všetky zápasy a postúpili do finále, ktoré sa bude konať 27.4. 2023 na ZŠ škole Fatranská. Chlapcom a dievčatám ďakujem za reprezentáciu školy a držíme palce vo finále.

              Pružinský, Bobčeková.

            • Deň narcisov - sme radi, že pomáhame

              21. 4. 2023

              Dňa 20. apríla 2023 sa na našej škole uskutočnila šľachetná akcia pri príležitosti „Dňa narcisov“.

              Tento deň sa totiž konala verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Každý, kto si narcis pripne na svoj odev, vyjadrí týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky pomôže zozbierať finančné prostriedky na pomoc chorým pacientom a ich rodinám.

              Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov vysielame onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu. Do tejto zbierky sa zapojili aj naši žiaci, pedagógovia a zamestnanci školy. Veľa školákov si prinieslo peniažky zo svojej pokladničky, len aby týmto gestom pomohli svojim rovesníkom, deťom, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Za svoj šľachetný čin dostali narcis, ktorý si mohli pripnúť na odev alebo tašku.

              Ďakujeme Veronike a Tatianke, žiačkam zo 6.B triedy, ktoré nám s touto aktivitou pomáhali.

              Poďakovanie patrí aj rodičom za spolupatričnosť a podporu, veď bez ich prispenia by sa žiaci do tejto zbierky nevedeli zapojiť!

              Vyzbierali sme : 546 €.

              ĎAKUJEME. Kozmanová,N.Bobčeková,J.Košútová

            • Biologická olympiáda - okresné kolo

              21. 4. 2023

              Dňa 20.4.2023 sa opäť uskutočnilo na ZŠ Fatranská  okresné kolo Biologickej olympiády - kategória D.

              Táto kategória je určená pre žiakov 6.a 7.ročníka.

              Súťaž spočíva v riešení praktických úloh a z teoretického testu.

              Našu školu reprezentovali najlepší riešitelia školského kola: Ruben a Filip zo 7. A triedy.

              Vo veľmi silnej konkurencii, nakoľko súťažilo až 37 žiakov sa obaja stali úspešnými riešiteľmi.

              Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

              Ing. E. Kozmanová

            • Interaktívno - náučný program o Nitre

              20. 4. 2023

              18.4. sa žiaci 3.A triedy zúčastnili interaktívno - náučného programu o Nitre TICadielko, ktorý si pre nich pripravilo Turistické informačné centrum. Spoznali nové i staré príbehy nášho mesta, zároveň na nich čakali zaujímavé aktivity a hry, v ktorých mohli využiť svoje vedomosti z hodín vlastivedy. V Ponitrianskom múzeu si zas mohli v rámci tvorivých dielní vyskúšať odlievanie hmyzu z vosku. Ďeťom sa exkurzia veľmi páčila, bola pre nich nie len poučná, ale aj zábavná.

              tr. uč. Z. Olšanská

            • Jazyková exkurzia v Brodzanoch a Oponiciach

              20. 4. 2023

              19.4. 2023 sme so žiakmi 7. ročníka  vymenili klasické vyučovanie za zážitkové. Strávili sme príjemné doobedie v Slovanskom múzeu A. S. Puškina v obci Brodzany. Rodina tohto svetového velikána ruskej literatúry tu strávila mnoho desaťročí a pozdvihla úroveň oblasti. Videli sme krásne dobové zariadenie kaštieľa - perfektnú prácu dávnych remeselníkov, ktorá vydržala veľa rokov. V Oponiciach sme navštívili Apponyiovskú knižnicu, v ktorej boli prastaré exempláre rôznych zaujímavých kníh. Pútavý výklad bol obohatený rôznymi ukážkami starých pomôcok, máp, kníh, fotografií...V závere sme strávili obednú prestávku v parku pri kaštieli. 

              Dagmar Servická, Jana Chlebcová, Anna Lahučká

            • Súťaž čerstvé hlavičky od Kauflandu

              20. 4. 2023

              Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny u našich najmenších je dlhodobo pozorovaným javom a my veríme, že s našou podporou a vašim odhodlaním a vedením, môžeme prispieť k zlepšeniu.

              Od 20.4. začína na webstránke www.cerstvehlavicky.sk hlasovanie verejnosti, ktoré potrvá do 31.5.2023. Z hlasovanie vzíde 75 základných škôl a 75 materských škôl, ktorým budeme od 09/2023 poskytovať 1x/týždenne čerstvé ovocie alebo zeleninu.

              Každý kto chce hlasovať sa musí pri prvom raze na webstránke zaregistrovať. Následne sa bude už len prihlasovať (obdobne ako keď sa prihlasujete na Facebook a iné sociálne siete).

              Hlasovať je možné každý deň 2x – 1x za školu a 1x za škôlku.

              Hlasovanie zohľadňuje počet detí školy/škôlky.

            • Lávová lampa

              19. 4. 2023

              Vieš čo je lávová lampa? Máš ju doma? Ak nie, teš sa na hodinách fyziky v 6.roč si ju vyrobíš ako dnes žiaci v 6.B. Pracovali s rôznymi kvapalinami a vytvárali rôzne farebné vrstvy a svoju lampu. Musíme povedať, že z toho mali obrovskú radosť, a to bolo aj naším cieľom, vidieť hustotu naživo, nielen teoreticky:)

              Mgr. Macáková, Mgr. Košútova

            • 👨‍🔬⚗️🔬Chemická olympiáda - okresné kolo

              19. 4. 2023

              Úspešní riešitelia školského kola Anička Hrnčiarová a Alexandros Gkortsilas reprezentovali našu školu na okresnom kole chemickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo koncom marca na Základnej škole v Jelenci. Svoje sily, v tomto prípade svoje teoretické vedomosti a praktické zručnosti si zmerali s ďalšimi 28 súťažiacimi. Praktická časť bola naozaj náročná, ale naší žiaci ju zvládli na jednotku. Obaja súťažiaci Anička aj Alex boli úspešnými riešiteľmi. Srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie úspechy. 

              Anička Hrnčiarová z IX.A, Alexandros Gkortsilas z VIII.B a pani učiteľka Spačková

            • Africké slimáky na návšteve v 1.B

              18. 4. 2023

              Jedným z hlavných cieľov vyučovania Prvouky a Prírodovedy na 1.stupni ZŠ je rozvoj pozitívneho postoja k živým organizmom u žiakov. Dnes sa žiaci 1.B triedy mali možnosť zoznámiť s africkými slimákmi, ktoré boli prítomné počas celého vyučovania. Na hodinách SJL a MAT vypracovávali tematické pracovné listy. Prezentácia žiakom priblížila ako sa slimáci pohybujú, akú majú stavbu tela, čím sa živia, a ako sa rozmnožujú. Pre deti to bol veľký zážitok. 

              Triedna učiteľka Mgr. Marianna Rigová

               

               

            • Geografická olympiáda - okresné kolo

              17. 4. 2023

              V piatok 31.3.2023 sa na ZŠ Topoľová v Nitre uskutočnil už 51. ročník okresného kola Geografickej olympiády. Po dvoch rokoch koronavírusovej pandémie, kedy žiaci súťažili výlučne online formou sa tohtoročné okresné kolo olympiády z geografie konalo už riadnou - prezenčnou formou.

              Z našej školy sme sa na okresnom kole zúčastnili so šistimi žiakmi, ktorí súťažili v 3 kategóriách. V Kategórii G (5. ročník) reprezentovali Radko a Bruno z V.B triedy, v kategórii F (6. a 7. ročník) to bola Peťka zo VII.A, ktorá sa zároveň umiestnila aj ako úspešná riešiteľka vo svojej kategórii.. Za kategóriu E (8. a 9. ročník) súťažili Nelka z VIII.B a Ninka z IX.A triedy.. 

              Naši šikovní žiaci a žiačky si tak zmerali sily, geografické znalosti a zručnosti so svojimi rovesníkmi z ďalších škôl nitrianskeho okresu. V súťažných testoch sa pritom museli popasovať veľakrát s neľahkými a dosť náročnými úlohami v rámci monotematickej a teoretickej časti, či úlohami zameranými na miestnu krajinu nitrianskeho regiónu. V druhej časti testu na žiakov čakali zadania zamerané na praktické geografické zručnosti - prácu s atlasmi, určovanie geografických súradníc, či správne určenie azimutu..

              Všetkým žiakom aj touto cestou ďakujeme za účasť, gratulujeme úspešnej riešiteľke a tešíme sa zas na ďalšie kolo Geografickej olympiády budúci rok!

              Mgr. Martin Bogyo

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282913