• Novinky

            • Stáž vo Francúzsku-Erasmus+ 2023

              27. 7. 2023

              V období od 12.7.-22.7.2023 sme s pani riaditeľkou pracovne vycestovali a zúčastnili sa vzdelávacieho kurzu v Nice, zabezpečeného organizáciou Francophonia. Daný kurz je súčasťou projektu Erasmus+, do ktorého sme sa zapojili vďaka pani docentke Bírovej, ktorá je riaditeľkou Slovenskej asociácie učiteľov francúzštiny a vytvorila daný projekt. Táto zahraničná stáž nám otvorila veľké okno do sveta nielen jazykov, kultúr, ale najmä nových, moderných a inovatívnych spôsobov a metód výučby cudzích jazykov a využívania moderných technológii. 

              Pani riaditeľka absolvovala dva moduly vzdelávania na témy: "Pre efektívnejšie vyučovanie a učenie" a "Pohoda pre dobré učenie".Veľmi zaujímavou a pútavou formou prebiehal prvý workshop za účasti kolegov z celej Európy a pri výmene skúseností sme sa aj naučili moderným nástrojom, ako využiť umelú inteligenciu pri tvorbe príprav na vyučovacie hodiny. Aj téma druhého modulu "Pohoda pri učení" bola zaujímavá a odniesla som si mnoho nápadov a príkladov, ako zlepšiť svoju pedagogickú činnosť, ale aj pripraviť pohodovejšie vyučovanie pre žiakov. Objavovanie francúzskej kultúry bolo neopakovateľným zážitkom, ktorý rada sprostredkujem vo svojej krajine a podelím sa o ne so svojimi kolegami. Stretnutia so zaujímavými ľuďmi z rôznych kútov sveta ma obohatili o zaujímavé názory a postoje k dnešnému rôznorodému vnímaniu vzdelávania mladých ľudí a som vďačná za príležitosť podieľať sa na odovzdávaníprijímaní nových skúseností.

              Ja, pani učiteľka Šimková, som absolvovala moduly zamerané na rozvoj viacjazyčnosti. Profesionálni lektori analyzovali rôzne spôsoby, metódystratégie ako rozvíjať viacjazyčnosť. Ukázali nám dôležitosť rozvoja viacerých jazykov už od detstva. Počas prednášok a workshopov sme si vymenili poznatky, praktiky a metódy s participantmi z iných krajín, a tak sme nadviazali aj nové kontakty a podporili možnú spoluprácu v budúcnosti. Dané stretnutia a výmeny poznatkov nás veľmi obohatili či jazykovo, kultúrne, ale aj osobnostne. Počas seminárov sme detailne pochopili princíp fungovania plurilingvizmu a dôležitosť zavádzania tohto moderného prístupu do vyučovania. Vyzdvihnutá bola aj dôležitosť spájania jazykov, tolerancia a hrdosť na svoj jazyk a akceptovanie iných jazykov. Záverom stáže bolo odprezentovanie našej krásnej Slovenskej vlasti pred ostatnými participantmi projektu. Ďakujeme za úžasnú príležitosť zúčastniť sa tohto výnimočného vzdelávacieho kurzu. Nadobudnuté poznatky budeme ďalej diseminovať a snažiť sa motivovať všetkých k využívaniu inovatívnych metód výučby cudzích jazykov a podporovať výučbu všetkých cudzích jazykov a postupnými krokmi rozvinieme zahraničnú stáž aj pre našich študentov. 

              S prianím ešte krásneho leta

              Mgr. Ďurišová, Mgr. Šimková, PhD.

            • Matematické úspechy

              4. 7. 2023

              Tento školský rok sa našim žiakom darilo aj v matematických súťažiach. 

              Medzi úspešnými riešiteľmi Matematickej olympiády v okresných kolách sa presadili Radoslav Žembery a Filip Trnčík, obaja z V.B. 

              Medzi úspešnými riešiteľmi Pytagoriády v okresných kolách sa presadili Marco Gduľa z III.B a Matej Tonkovič zo IV.A. 

              1. miesto v matematickej olympiáde v okresnom kole obsadil Ruben Deckers zo 7.A triedy.

              Na 2. mieste v okresom kole Pytagoriády sa umiestnil Karol Janovič z 5.A triedy. 

              Všetkým šikovným hlavičkám želám mnoho ďalších úspechov. Mgr. S. Varcholová

            • Rozlúčka žiakov 9. ročníka so ZŠ

              3. 7. 2023

              Štvrtok,  predposledný školský deň,  patril rozlúčke deviatakov s našou školou. Predtým ako opustili  naše brány sa rozlúčili so spolužiakmi a svojimi učiteľmi.

               

              Všetkým deviatakom  želám, aby sa im naďalej darilo v štúdiu na stredných školách. Nech im nechýba radosť zo získavania vedomostí, úcta i vďačnosť svojim učiteľom a rodičom. Určite sa potešíme, ak nás poctia svojou návštevou a budú v dobrom spomínať na časy strávené na našej základnej škole. Ďakujeme za krásnu rozlúčku  a držíme im všetkým palce!

              Pružinský

            • Účelové cvičenie/ koncoročný športový turnaj

              3. 7. 2023

              Na úvod účelového cvičenia sme žiakom predstavili opatrenia školy v civilnej ochrane podľa metodických smerníc platných pre CO, oboznámili sme žiakov s organizáciou CO
              na škole .

                          V čase „zdravotnej prípravy“ boli žiaci oboznámení so všeobecnými zásadami prvej pomoci a zásadou  5T, druhmi a použitím zdravotníckeho materiálu, zásadami ošetrenia rany, prvou pomocou pri poruchách dýchania. Zodpovední pedagógovia za zdravotnú prípravu vysvetlili, kedy dávať umelé dýchanie a masáž srdca a názorne ukázali  techniku umelého dýchania a masáže srdca. Žiakom bola vysvetlená prvá pomoc pri rôznych druhoch krvácania, názorne bola ukázaná obväzová technika, prvá pomoc pri poranení hlavy, hrudníka a poranení brucha. Pedagógovia ukázali žiakom uloženie pacienta do stabilizovanej polohy a žiaci si následne v pároch vyskúšali uloženie pacienta do stabilizovanej polohy.

                          Počas prípravy žiakov v téme „pohyb v prírode a jej ochrana“ boli žiaci oboznámení
              so spôsobom  určovania svetových strán podľa prírodných javov, orientáciou v teréne podľa mapy, orientáciou v teréne podľa buzoly.

              Po skončení účelového cvičenia si žiaci zmerali svoje sily vo futbale a vo vybijánej.

              Vo vybíjanej starší žiaci a žiačky: 3. miesto 7.A, 2. miesto 9.A a 1. miesto 8.A.

              Mladší žiaci a žiačky 3. miesto 5.A , 2. miesto 6.A, a 1. miesto 6.B    

              Vo futbale starší žiaci 3. miesto 8.A. 2. miesto 9.A a 1. miesto 7.B

              Mladší žiaci 3. miesto 6.A, 2. miesto 5.C a 1. miesto 6.B

              Pružinský, Káčer.

          • Prihlásenie

        • Zvonenie

          Sobota 27. 4. 2024
        • Počítadlo návštev

          Počet návštev: 282844