• Novinky

            • Pancake Day

              3. 4. 2023

              Mňam, mňam, mňam, yummy, yummy, yummy, čo iné dodať 🍰🎂V dnešný deň celá škola rozvoniavala. Tak ako každý rok, tak aj tento, sme si so 6. ročníkom pripravili zážitkovú CLIL hodinu a napiekli sme si v škole chutné palacinky. Trieda 6. A aj 6. B sa chopili pečenia bravúrne. Pri pečení sme si samozrejme tentokrát cvičili nielen anglický jazyk, ale aj ten náš mlsný jazýček :) Celý postup a prísady žiaci komentovali po anglicky. Pancake Day sa všetkým žiakom najviac ráta každý rok. Veríme, že aj touto hodinou angličtiny sme deťom spestrili výučbu a motivovali ich ešte viac k učeniu sa cudzích jazykov. Tešíme sa na ďalšie podobné tematické hodiny. 

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková, Mgr. Košútová. 

            • Zážitkové učenie v 3.B - rozprávka

              2. 4. 2023

              Rozprávky sprevádzajú deti od útleho detstva a sú častou témou aj na hodinách čítania v škole. Deti poznajú ich rôzne podoby a sami si vyskúšali dramatizáciu známej a obľúbenej rozprávky Červená čiapočka. Pripravili si bábkové predstavenie, napísali si scenár aj príhovor rozprávača, rozdelili si postavy, učili sa manipulovať s bábkami a divadielko si aj sami režírovali. Tak si vyskúšali prvky dramatického umenia, o ktorom sa učíme na hodinách čítania. Na hodinách výtvarnej výchovy sme namaľovali kulisy a vymysleli sme ako bude vyzerať scéna. Deti si vytvorili pozvánky, ktoré sa tiež učili písať na hodine slohu. Keď bolo predstavenie pripravené, chýbalo už len obecenstvo. Pozvali sme prvákov, druhákov aj deti z 3.A triedy. Divadielko sa stretlo s veľkým úspechom, všetky deti mali z neho veľkú radosť. Na konci každého predstavenia boli hostia pozvaní do zákulisia, kde si mohli vyskúšať ako sa hrá bábkové divadlo. Bol to pre nás všetkých veľmi pekný zážitok.

              Tr.uč.A.Jacková   

            • Na matematike - prakticky a zážitkovo (1.časť)

              2. 4. 2023

              Matematika a finančná gramotnosť sú nerozlučná dvojica. Presvedčili sa o tom aj žiaci 6. ročníka pri učive o desatinných číslach. Sčítať, odčítať, násobiť či deliť desatinné čísla sme už zvládli. Teraz je na rade použiť naše vedomosti v praxi. Je výhodnejšie kúpiť 500g balenie bieleho hrozna za 0,99€, či radšej siahnuť po ružovom hrozne, ktoré však stojí 1,49€/kg? To je len jedna z úloh, ktorú sa nám podarilo vyriešiť vďaka informáciam z letákov a našim vedomostiam. V reálnom živote však narazíme aj na náročnejšie úlohy, ale o tom až nabudúce. 

              Pani učiteľky Varcholová a Košútová

          • Jarné venčekovanie
            • Jarné venčekovanie

              2. 4. 2023

              Čvirikali vrabce na stromoch našej školičky,

              ako krásne jarne si vyzdobili klubáci okná chodbičky.

              Kvietky, zajko, vtáčiky, kuriatka,

              nech sa už zimuška poberá za vrátka.

               

              A kto tomu neverí, nech k nám nakukne...a určite moje slová potvrdí.

               

              vych. Vörösová                                                    2.4.2023

            • Veľká noc sa blíži

              2. 4. 2023

              V tomto čase už všetci pomýšľame na veľkonočné prázdniny. Aby sme si skrátili čakanie, môžme si vyrobiť veľkonočné zápichy. Inšpirujte sa našimi prácami z hodín techniky. So žiakmi z 5.A a 6.B sme si to naozaj užili. 

              Pani učiteľky Varcholová a Košútová

            • Trafili sme klinček po hlavičke

              2. 4. 2023

              A to doslova! Na hodináh techniky sme si túto zručnosť dôkladne trénovali. A nielen tak hocijako. Skúsili sme si string art. Je to technika, pri ktorej sa do dreva zatĺkajú desiatky klincov vo vybranom vzore a okolo nich sa následne omotáva priadza, aby vznikol finálny obraz. A ako sa nám darilo, posúďťe sami. 

              Pani učiteľky Varcholová a Košútová a žiaci 5.A a 6.B triedy

            • Aké bude počasie?

              2. 4. 2023

              Prišiel apríl. Ak neviete aké počasie Vás čaká, vypočujte si predpoveď počasia žiakov 4.A. Po osvojení si slovnej zásoby o počasí v jednotlivých ročných obdobiach, sme sa zahrali na moderátorov počasia a zaspievali sme si veselú tematickú pesničku. Žiaci 4. A Vám prajú veľa slnečných dní, lebo pôsobia ako balzam na telo i na dušu.

              Mgr. Sviteková

            • Návšteva z Kazachstanu

              1. 4. 2023

              Plurilingvizmus sa niesol našou školou. Tentokrát sme privítali v našej škole Sabinu z Kazachstanu, ktorá je  výmennou študentkou, cez Student exchange program Erasmus na UKF v Nitre. Svojou krásnou prezentáciou nám priblížila zvyky, kultúru, tradície a rôzne zaujímavé fakty o jej rodnej krajine. Navštívila žiakov 5.A, 5.B, 6.A, 7.A a 9.A. Celá prezentácia bola v angličtine, ale Sabina nás naučila aj nejaké slovíčka v jej rodnom jazyku. Niektoré veci žiaci prekladali z ANJ do SJ, aby si overili svoje porozumenie v anglickom jazyku a precvičili si svoje prekladateľské schopnosti. Hodiny boli perfektné, zaujímavé a autentické, a tak sme sa všetci preniesli do Kazachstanu. Naši aktívni žiaci sa popýtali aj rôzne otázky, a tak bola zachovaná aj interakcia. Ďakujeme za krásny multikultúrny deň. 

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková, Ing. Pribula, PhDr. Pokoraczká. 

               

            • List pre Petru Vlhovú🏆

              1. 4. 2023

              So žiakmi 5. A, 5. B a 5. C sme sa rozhodli povzbudiť a podporiť našu úspešnú reprezentantku v lyžovaní Petru Vlhovú. So žiakmi sme o Petre vyhľadali pomocou počítačov základné info o jej živote a kariére. Každý žiak vytvoril Petre Vlhovej svoj originálny outfit-lyžiarsku kombinézu, ktorý musel zahŕňať znak Slovenska, logo sponzora a svoje vlastné originálne logo. Použitím týchto všetkých info sme vytvorili krásne plagáty, napísali sme Petre pozdrav a pozvali sme ju do našej školy, samozrejme všetky plagáty sme Petre vložili do obálky, nech vidí, akých šikovných žiakov máme. Teraz budeme už len čakať, či nám Petra odpíše a poctí nás svojou návštevou. Týmto projektom sme prepojili medzipredmetové vedomosti žiakov, podporili športového a národného ducha, prebudili fanúšikov, precvičili angličtinu a ešte aj prácu s počítačom, vyhľadávanie/selektovanie a transformovanie z jazyka do jazyka. 

              Mgr. Šimková, PhD. 

            • Degustácia na hodinách anglického jazyka

              1. 4. 2023

              Na angličtine sa nikdy nenudíme a nenudili sme sa ani teraz, keďže sme sa rozprávali na tému Jedlo :) Žiaci 6. A triedy mali tentokrát dobrovoľnú domácu úlohu. Možno by ste si položili otázku "no kto by si už len urobil dobrovoľnú DÚ", ale veru túto DÚ si urobili takmer všetci. Pripravili si s maminami chutné koláčiky, plnené poháriky, banánový zákusok, muffiny a iné dobroty. Týmto spôsobom si žiaci angličtinu vyskúšali aj v praxi, keďže si daný recept museli zapamätať a celý prerozprávať po anglicky-spojili sme chutné s užitočným a žiaci dostali veľké jednotky a pochvalu, ale pochvalu som tentokrát dostala aj ja za moje pagáčiky, ďakujem ❤️. Precvičili sme si slovnú zásobu, tvorenie viet, ale aj otázky v anglickom jazyku. Gabriel nám degustáciu spestril ešte pútavým rozprávaním a názornými ukážkami z knihy o jeho milovanej krajine, Brazílii a zároveň sme oslávili aj Bennettkove narodeniny. Ďakujeme maminám za pomoc pri pečení, túto hodinu ANJ sme si doslova vychutnali 😋❤️

              Mgr. Šimková, PhD.

            • Multijazyková hodina

              1. 4. 2023

              Písať a hovoriť po kazašsky, rusky, nemecky a slovensky v jednom okamihu sa len tak hocikomu nepodarí. My sme to zažili v piatok na hodine ruského jazyka. Žiaci deviateho ročníka, 7.B a 6.B mali možnosť sa stretnúť so študentkou Dianou, ktorá pochádza z Kazachtasnu a v našom meste študuje ruský jazyk na UKF. Diana nám porozprávala o svojej krajine, o rodnom meste, o faktoch a zaujímavostiach Kazachstanu, o prírodných krásach aj mestách a tiež o významných osobnostiach spoločenského a športového života. Videli sme pútavú prezentáciu, ktorú nám Diana okomentovala kazašsky - rusky - slovensky.  Žiaci sa tiež zapojili do rozhovoru po rusky aj nemecky, naši ukrajinskí a ruskí spolužiaci si precvičili slovenčinu a my slováci potrénovali cudzokrajnú výslovnosť. Porovnávali sme  slovnú zásobu a písmo, vyskúšali sme písať kazašské písmená aj slová. Verím, že sme si rozšírili vedomosti a upevnili  toleranciu a úctu voči iným národom. 

              31.3. 2023, Jana Chlebcová, Jana Košútová

            • Čo všetko vieme o Veľkej Francúzskej revolúcii v VIII.A?

              1. 4. 2023

              Na dejepise s našimi ôsmakmi sme začali preberať Francúzsku revolúciu.. Hoci sa táto veľká a historicky známa téma viaže s dejinami Francúzska, kde v roku 1789 vypukla najskôr, mala však veľmi rýchly spád a jej udalosti a priebeh zakrátko zachvátili veľkú časť Európy, vrátane Habsburskej monarchie, do ktorej patrilo v 18. storočí aj územie dnešného Slovenska a žili tu naši predkovia..

              Žiaci sa najprv dozvedeli o vypuknutí a priebehu a dôležitých medzníkoch Francúzskej revolúcie podľa interaktívnej prezentácie, pričom boli pozorní, aktívne sa zapájali a uvažovali nad tým, ako veľmi udalosti Francúzskej revolúcie dokázali ovplyvniť vtedajšiu dobu a spoločnosť.. Cieľom revolúcie bolo odstrániť absolutistickú kráľovskú moc a zlé, nefungujúce a zastaralé politické, hospodárske a spoločenské pomery vo Francúzsku a napokon významnou mierou aj skutočne prispela k rozsiahym celospoločenským zmenám, nástupu občianskej spoločnosti i rozvoju ľudských práv a slobôd aj v ostatných európskych krajinách.. Žiaci si vypočuli aj hymnu Francúzskej revolúcie Marseilleisu, ktorá je dnes národnou hymnou Francúzska.

              Následne si vyskúšali to čo sa dozvedeli a naučili kreatívnou formou "brainwritingu" - na tabuľu sa napísalo kľúčová skratka "VFR" a k nej mali žiaci chodiť k tabuli a napísať už konkrétne pojmy a slovné spojenia, ktoré sa im viažu k téme Veľkej Francúzskej revolúcie... Tu žiaci a žiačky boli skutočne tvoriví a ukázali ako vedia dávať pozor a prepájať súvislosti, výsledkom čoho bolo množstvo výrazov ako - dôvody a dôsledky, či priebeh, výsledky, udalosti a osobnosti Francúzskej revolúcie ako napr. - chudoba, hospodárska kríza, zlá finančná situácia, dobytie Bastily, kráľ Ľudovít XVI. a kráľovná Mária Antoinetta, Paríž, Francúzsko, absolutizmus, väznica, vlajka, heslo revolúcie "sloboda, rovnosť, bratstvo", prvý konzul, Napoleon Bonaparte, Deklarácia práv človeka  a občana, Ľudské práva.. a pod.

              Aj takouto tvorivou aktivitou vznikla nielen pekná pojmová mapa, ale žiaci predovšetkým sami prišli na to a pochopili, že aj taká na prvý pohľad možno náročná a medzi ľuďmi nie príliš oblúbená téma akou je Francúzska revolúcia môže byť zaujímavá a keď sa pojme interaktívnou formou, tak aj celkom zábavná.. Okrem toho žiakom to pomáha, aby lepšie porozumeli dôležitým súvislostiam, ako sa to vyvíjalo v minulosti a ako tieto udalosti ovplyvňujú politické a spoločenské dianie v súčasnosti..

              Mgr. Martin Bogyo a Mgr. Janka Košútová

            • Ázia - po stopách veľkých objaviteľov - interaktívne a tvorivo

              1. 4. 2023

              So šiestakmi na geografii preberáme nový veľký tematický celok Ázia. Na predošlej vyučovacej hodine sme začali preberať tému Poloha a členitosť pobrežia Ázie a pozreli si zaujímavý cestopisný dokument Ázia - rady na cesty, kde sa žiaci dozvedeli množstvo zaujímavostí o najväčšom svetadiely Zeme v podaní Ľuboša Felnera, majiteľa cestovnej kancelárie BUBO a zároveň doposiaľ asi jediného Slováka, ktorý precestoval a navštívil všetky krajiny sveta..

              Na poslednej hodine sme na to nadviazali, žiaci mali za úlohu si počas sledovania dokumentu vypísať niekoľko ľubovoľných výrazov, ktoré sa im spájajú s Áziou, aby si tak lepšie zafixovali nadobudnuté vedomosti, ale okrem čítania s porozumením si rozvíjali aj "sledovanie a počúvanie s porozumením".. V úvode hodiny sme si teda najprv nakrátko skontrolovali úlohu a niekoľkí žiaci a žiačky nám prečítali čo si zapamätali a zapísali.. Na tabuli sme si následne pustili a spoločne pozreli niekoľko minútové edukačné video o polohe a pobreží Ázie, kde sa žiaci mohli dozvedieť také súvislosti ako - na ktorých zemských pologuliach sa Ázia rozprestiera, aké moria a oceány ju obmývajú, ale aj to aké má členité (t.j. nerovné a pestré) pobrežie tvorené množstvom polostrovov, ostrovov, s akými ďašími svetadielmi hraničí, či kadiaľ prechádza hranica medzi Európou a Áziou od Uralu na severe v Rusku až po Egejské a Stredozemné more na juhu.. Okrem toho sa žiaci dozvedeli aj to ako bola Ázia objavovaná v histórii - od gréckeho dobyvateľa Alexandra Veľkého v staroveku, cez objavné cesty talianskeho kupca Marca Pola, až po objavenie námornej cesty do Indie portugalským moreplavcom Vascom da Gama.. To čo sme sa dozvedeli sme si overili tak, že nám niektorí žiaci chodili ukázovať na veľkú nástennú mapu Ázie..

              V ďalšej časti hodiny už žiaci pracovali samostatne - rozdelili sme ich do menších skupiniek po 4 žiakov, rozdali sme im geografické atlasy a pracovné listy na doplňovanie, ktoré im po správnom vypracovaní poslúžia ako poznámky k danému učivu.. Ich úlohou bolo spoločne podľa atlasu vyhľadávať a dopĺňať potrebné údaje o geografii Ázie - žiaci si v prac. liste našli úlohy zamerané aj na prácu so slepými mapami, kde mali doplniť správne významné poludníky a rovnobežky, ázijské polostrovy, ostrovy, okrajové moria, zálivy a oceány.. Podľa ďalšej mapy, kde boli každou farbou vyznačené regióny, mali zase určiť severnú, východnú, južnú, juhozápadnú a strednú Áziu, aby si tak rozvíjali svoju geografickú orientáciu podľa svetových strán.. V závere hodiny sme si po skončení úlohy pod vedením pána učiteľa a pani učiteľky spoločne so žiakmi vypracované zadania skontrolovali a opravili prípadné nezrovnalosti, aby mali všetci žiaci istotu, že si úlohu vypracovali správne.. 

              Naším cieľom je aj takýmto spôsobom viesť žiakov k samostatnosti a tvorivosti, aby si konkrétnymi a interaktívnymi formami vedeli potrebné informácie vyhľadať aj sami a rozvíjali tak svoje kritické myslenie a geografické zručnosti, ale aj čítanie i "sledovanie a počúvanie" s porozumením  a v neposlednom rade sa žiaci takto sami i v kolektíve motivujú a budujú záujem o geografiu a prepájame medzipredmetové vzťahy geografie s dejepisom.. Tentokrát to bolo po stopách veľkých objaviteľov a moraplavcov, ktorí sa zaslúžili o objavenie a preskúmanie pobrežia i vnútrozemia Ázie, ktorá je viac ako 4-krát väčšia ako Európa..

              Mgr. Martin Bogyo a Mgr. Janka Košútová

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288390