• Novinky

            • Sľub členov žiackeho parlamentu do rúk primátora mesta Nitry

              23. 3. 2023

              Dňa 23.3.2023 sa uskutočnil na mestskom úrade v Nitre dlhoočakávaný akt skladania sľubu predsedov žiackych parlamentov do rúk primátora Mareka Hattasa. 
              Akt začal slávnostným príchodom za zvuku fanfár. Potom nasledovala hymna Slovenskej republiky a hymna mesta. Pán primátor sa prítomným prihovoril vo svojom príhovore.  
              Potom sa prečítal sľub a následne každý predseda podišiel  k pánovi primátorovi a podaním ruky a vyslovením slova “Sľubujem” potvrdil vopred prečítaný sľub. Následne sa zapísali do pamätnej knihy.

              Celý akt skladania sľubu bol ukončený povzbudivými  slovami pána primátora,aby sme s elánom a nadšením pokračovali v práci s našim žiackym parlamentom.
               
              p.uč. Štrbíková a členovia ŽP

            • SVETOVÝ DEŇ VODY- 22.marec

              23. 3. 2023

              Na našej škole si každoročne pripomíname rôznymi aktivitami tento deň, nakoľko táto vzácna tekutina- VODA, je na mnohých miestach sveta už pomaly vzácnosť.Treba si uvedomiť, že zdroje sú vyčerpateľné a nemyslieť iba na čas, ktorý je teraz, ale čo bude o pár rokov.

              Našich žiakov sa snažíme podnecovať k zodpovednosti voči VODE, aby ju naozaj nebrali ako samozejmosť a neplytvalo sa ňou zbytočne. Žiaci 6.A, 7.A,B, 8.A,B a 9.A urobili pekné projekty, ktoré si všetci žiaci aj rodičia, ktorí prišli ráno odprevadiť deti, mohli pozrieť, spolu aj s ochutnávkou čistej, zdravej tekutiny.Ďakujeme dievčatám Tatianke, Veronike a Nelke za pomoc. 

              Kolégium Zelenej školy a E.Kozmanová, N.Bobčeková a J. Košútová

            • Zážitkové učenie na DEŇ VODY v 1.B

              23. 3. 2023

              „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi“  Leonardo da Vinci    

              Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Pri tejto príležitosti si žiaci 1.B dňa 22.03. prostredníctvom rôznych aktivít zopakovali a dozvedeli sa o kolobehu vody v prírode, o tom aká je voda pre nás vzácna, aká je to zdravá tekutina na pitie oproti sladeným nápojom, aké sú základné pravidlá pitného režimu, ako vodou šetriť, ako ju svojím pričinením chrániť. Zúčastnili sme sa akcie, kde sa žiaci oboznámili s vodárenskou technikou, zahrali sa hry s ekologickou tematikou a výtvarne sa realizovali v tvorivých dielničkách. Za svoju aktivitu si odniesli puzzle s obrázkom maskota vodární.

              Triedna učiteľka Mgr. Marianna Rigová

            • Kolektívna akcia ku Dňu vody

              22. 3. 2023

              Z príležitosti dnešného významného dňa sme sa zúčastnili so svojimi triednymi kolektívmi zážitkovej aktivity, ktorú pre nás pripravili "vodári". Deti mali možnosť zoznámiť sa s cestou vody až do našich domácností a pritom sa zúčastniť výtvarných a pohybových aktivít. Odniesli si bohaté zážitky z tohto významného predpoludnia, oslavy Dňa vody. Vážme si a šetrime  najvzácnejšiu tekutinu na Zemi, bez ktorej život nie je možný.

              žiaci I.A, II.B, III.C a IV.C triedy spolu s p. uč. Štefankovou, Virágovou, Bučekovou, Bojnanskou, Machálikovou a Mošaťovou

            • Zážitková hodina prírodovedy v 3.A

              22. 3. 2023

              Svetový deň vody, ktorý je určený na 22. marca už od roku 1993, si žiaci 3.A triedy pripomenuli na hodine prírodovedy. V rámci tematického celku Objavujeme živočíchy si žiaci zážitkovou formou vyskúšali zaujímavé aktivity.

              Prvá aktivita bola zameraná na rozlišovanie vodných a suchozemských živočíchov ale aj rastlín a dôležitosť vody pre všetky živé organizmy. V druhej aktivite boli žiaci rozdelení do skupín. Každá skupina si vyžrebovala obrázok jedného vodného živočícha, ktorého predstavila ostatným žiakom bez toho, aby povedala jeho meno (znázornenie pohybu, vydávanie zvuku, typické správanie).

              Ďalšia aktivita sa volal Čistenie vtáčieho pierka. Týmto testom sme si vysvetlili, prečo nie sú vtáky, ktoré prišli do styku s olejom (v znečistenej vode), okamžite po ošetrení vypustené do prírody. Je to preto, aby si v priebehu niekoľkých dní pomocou mazových žliaz vyčistili perie a tak ho zabezpečili pred zmáčaním vodou.

              Na záver žiaci vytvorili pojmovú mapu vodných živočíchov doplnenú obrázkami. Deťom sa aktivity páčili, boli pre ne zaujímavé a poučné zároveň.

              tr. uč. Zuzana Olšanská

               

          • Krokomer s BBC micro:bit
            • Krokomer s BBC micro:bit

              22. 3. 2023

              Krokomer je už dnes bežnou súčasťou mobilných telefónov či inteligentných hodiniek. Vieme ale, ako funguje? Vďaka tomu, že máme k dispozícii akcelerometer, ktorý je súčasťou BBC micro:bitu, sme si mohli krokomer naprogramovať a tak zistiť, na akom princípe funguje. Zoznámili sme sa s vytvorením premennej, ktorej úlohou je pamätať si kroky a meniť ich počet na základe pokynov od užívateľa, v našom prípade vždy pri potrasení micro:bitom pripočíta 1. Program sme otestovali aj v praxi a to tak, že si žiaci BBC micro:bit „namontovali“ na nohu, dve minúty sa prechádzali po chodbe a počas tejto prechádzky si v hlave počítali kroky. Po tomto časovom limite sme narátané hodnoty zapísali do tabuľky a porovnali s hodnotou na micro:bite. Väčšinou boli hodnoty rozdielne, čo mohlo byť spôsobené napríklad tým, že žiaci počítali kroky na oboch nohách, no micro:bit mali len na jednej, alebo aj tým, akým spôsobom robili kroky. Zistili sme, že samotný program krokomeru je jednoduchý a ako už je zvykom, pridávame Vám ho aj sem, aby ste si mohli vyskúšať.

              Video o tom, ako sme testovali naše krokomery v praxi:

              Mgr. Hana Kunovičová

            • Svetový deň Downovho syndrómu

              22. 3. 2023

              Ani naša škola vrátane žiakov a učiteľov nezabudli na svetový deň Downovho syndrómu. Vyjadrili sme spoločne podporu ľuďom s Downovým syndrómom.

              Počas celého dňa prebiehali hodiny v rámci, ktorých sme zážitkovou formou žiakom priblížili život ľudí s Downovým syndrómom. Je dôležité si uvedomiť, že byť odlišný je normálne. A ruku na srdce, každý máme aspoň jednu svoju malú odlišnosť a sme radi, že nás berú takých, akí sme

              Downov syndróm je najčastejšie genetické ochorenie na Slovensku.

              V rámci toho dňa sa naša škola zapojila do ponožkovej výzvy  #PonozkovaVyzva# sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky – tejto oslavy sa zúčastnili naši učitelia, ale aj žiaci celej školy.

              Cieľom výzvy  bolo šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

              Ďakujeme všetkým za zapojenie sa do výzvy.

              Školský špeciálny pedagóg, školský psychológ - v spolupráci so všetkými asistentkami učiteľa.

            • Zážitková hodina anglického jazyka v 1. A

              21. 3. 2023

              Na dnešnej hodine anglického jazyka sme sa venovali opakovaniu slovnej zásoby zážitkovou formou. Hrali sme sa hru GOT IT! Prváčikovia sa rozdelili do štyroch skupín, každá dostala obálku s obrázkami aktuálnej slovnej zásoby. Na základe počutého anglického slova museli deti čo najrýchlejšie zodvihnúť ten správny obrázok. Za každý správny získali bod.  Bolo to celkom nerozhodné, víťazmi sa vlastne stali všetci. Dôležité bolo, že sme sa učili spolupráci v skupinách. Na hodine sme si aj zaspievali pieseň Happy Birthday a na úplný záver nám náš maskot Lucky zadal zopár príkazov (Lucky Says), tak sme sa aj trochu rozhýbali.

              Mgr. Darnadiová

            • Prednes v anglickom jazyku

              21. 3. 2023

              Dňa 17.3.2023 sa konala súťaž v prednese v anglickom jazyku. Súťaže sa zúčastnili štyria naši žiaci, ktorí súťažili v prednese poézie a prózy. Išlo im to perfektne, a tak v kategórii poézia, ročníky 1. - 4., sa umiestnila na 3. mieste Mariannka Šmidáková a v kategórii próza, ročníky 5.-7., sa na 1. mieste umiestnil Karolko Janovič. Srdečne gratulujeme. Great job❤️🙂🏆

              Mgr. Šimková, PhD. a pani učiteľky anglického jazyka.

            • Neplytváme potravinami-výber jedál podľa jedálnička od detí

              21. 3. 2023

              V rámci programu ZELENEJ ŠKOLY - aktivít z EAP, sme uskutočnili medzi deťmi anketu, aké jedlá by si priali na obedy v školskej jedálni.Oni zostavili jedálniček a v spolupráci s kolégiom a členkou kolégia pani vedúcou jedálne Zitkou, vytvorili jedálniček.Jedlá sa objavia v jedálni v priebehu mesiaca.Cieľom je vytvoriť, čo najmenší odpad z nezjedených potravín, jedál z kuchyne.Deti si vyberali klasické jedlá, ale najviac sa tešili na PALACINKY a VYPRÁŽANÝ SYR,ktorý býva naozaj veľmi zriedka.Hranolky boli pečené v rúre a tatarská bola z jogurtu.Ale medzi jedlami boli víťazné i pečené kurča, mäsové guľky, špagety, rezeň.Nedá sa vyhovieť všetkým , ale veríme, že čo najviac deťom sa urobilo po chuti!

              N.Bobčeková, E.Kozmanová a kolégium Zelenej školy. 

            • Zážitkové učenie v V.B

              21. 3. 2023

              Na hodine literatúry sme preberali drámu, konkrétne bábkové divadlo. Žiaci si vyskúšali úlohu bábkohercov. Každý žiak dostal scenár Rozprávka o maľovanom vajíčku, v ktorom mali rozdelené jednotlivé úlohy. Žiaci predviedli javajkové divadlo. Zahrali si premiéru, reprízu i derniéru. Každý zo žiakov mal tak možnosť vyskúšať si jednotlivé postavy. 

               

              Tr. uč. Pechová a žiaci V.B triedy

            • Naše sobotné predpoludnie

              20. 3. 2023

              V rámci turistického krúžku sme v sobotné predpoludnie absolvovali príjemnú vychádzku po nenáročnom teréne na jeden z pahorkov mesta Nitry, Dražovský kostolík. Lákalo nás "nakuknúť" dnu, no boli sme radi, že sme sa mohli pokochať pohľadom na krásnu historickú pamiatku,. Mamičkina desiata bola tá najchutnejšia, i keď sme trošku bojovali s vetrom.No zvládli sme to, zdraví a  obohatení o spoločné príjemné prežitie predpoludnia sme sa zvítali s našimi rodičmi.

              deti z turistického krúžku II.B, III.A a III.B+ J. Bojnanská a E. Virágová

            • Keď nám angličtina chutí... :-)

              20. 3. 2023

              Žiaci 6.A a 6.B dostali na úlohu napísať a odprezentovať recepty v anglickom jazyku. Aby uviedli svoju teóriu aj do praxe a potvrdili, že daný recept naozaj poznajú a doma pomáhajú pri pečení, tak sa dnes so svojími spolužiakmi podelili o svoje chutné dobrotky. Dnes bola naozaj mňamózna hodina angličtiny. Ďakujeme maminkám za pomoc pri príprave.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Košútová

            • Periodická tabuľka prvkov 🥽🧪

              20. 3. 2023

              Posledné hodiny chémie v 8. ročníku boli venované opakovaniu periodickej tabuľky. Opakovanie prebiehalo zážitkovou formou. Ako prvé si žiaci zahrali hru HÁDAJ KTO SOM? 🤔  Žiaci si vybrali jeden lístoček, kde museli najskôr uhádnuť svoju definíciu a potom prečítať ďalšiu. Pre lepšie zapamätanie si prvkov v jednotlivých skupinách sme zvolili mnemotechnickú pomôcku NEZMYSELNÝCH VIET 😄Vety už boli napísané na tabuli a následné v nich žiaci hľadali skryté značky prvkov. Mali si ich vytvoriť aj doma za úlohu, kde postupovali takto: na značku daného prvku museli vytvoriť slovo a z jednotlivých slov vetu (preto boli viaceré nezmyselné 😄). 

              Napr. 8. A skupina (hélium, neón, argón, kryptón, xenón, radón)

              Pomôcka znie: Hedviga nesie arašidy kráľovnej Xene každé ráno.

              Ďalšiu hodinu si žiaci v úvode zopakovali svoje nadobudnuté vedomosti písaním pojmovej mapy na tabuľu. Následne boli žiaci rozdelení do dvoch skupín a zahrali si ekvivalent hry 5 proti 5. Postavili sa proti sebe žiaci z jednotlivých skupín, prečítala sa otázka a kto prvý zazvonil na zvonček, odpovedal. Jednotlivé aktivity prebudili v žiakoch smiech aj zdravé súperenie.

              Žiaci 8. ročníka a Mgr. Spačková 

            • List pápežovi

              20. 3. 2023

              Na hodine náboženstva a talianskeho jazyka sme sa rozhodli pozdraviť nášho pápeža Františka. Svätý otec bol zvolený 13.3.2013, je to 10 rokov, a tak sme mu napísali pozdrav a s napätím budeme čakať, či nám odpíše. Žiaci 6. A triedy sa v liste po taliansky stručne predstavili, spomenuli svoje záľuby a zaželali Svätému otcovi všetko najlepšie k jeho výročiu a veľa síl a šťastia do ďalších rokov.

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Štrbíková. 

               

               

            • Svetový deň zdravého spánku

              20. 3. 2023

              Svetový deň spánku je každoročné podujatie organizované od roku 2008 Svetovou spánkovou spoločnosťou s cieľom poukázať na prínosy kvalitného a zdravého spánku.

              V tomto roku je Svetovým dňom spánku 21. marec, kedy sa konajú rôzne aktivity na celom svete, zamerané na zvýšenie povedomia o význame spánku, podporu prevencie a liečby porúch spánku.

              Žiaci 6. B triedy v rámci hodiny biológie si už dnes pripomenuli tento významný deň. Priniesli si svoje obľúbené vankúše a aj pyžamá.

              Skúsili aké je dôležité oddychovať a relaxovať.

              Ing. Eva Kozmanová, Mgr. Jana Košútová

            • Nemí učitelia na hodine biológie

              20. 3. 2023

              Žiaci 5. B triedy si priniesli na hodinu biológie svoje obľúbené encyklopédie.

              V rámci mesiaca, ktorý je venovaný knihám si takto pripomenuli dôležitosť informácií o živočíchoch, rastlinách a hubách.

              Veď ako lepšie odpovedať na otázky detí a rozvíjať ich zvedavosť, ako práve spoločným prezeraním a čítaním kvalitných encyklopédií?

              Knihy sú plné informácií a mnohým z nás pomôžu nájsť to, čo potrebujeme.

              Ing. Eva Kozmanová

            • Lesné a prírodné spoločenstvá - projektové vyučovanie

              20. 3. 2023

              Na hodine prírodovedy si žiaci 4. C triedy pripravili projekty na tému lesné a prírodné spoločenstvá.

              V prírode nášho okolia v lese, pri vode, na lúke alebo poli žijú rôzne typy rastlín a množstvo rozličných živočíchov. Príroda je všetko okolo nás, čo nevytvoril človek.

              Rastliny spolu tvoria spoločenstvo rastlín a živočíchy spoločenstvo živočíchov.

              My sme sa venovali spoločenstvu živočíchov. Žiaci si pripravili prezentácie o medveďovi hnedom, sove lesnej, líške hrdzavej a vlkovi dravom.

              Vypočuli si cenné informácie, ktoré nám učebnica prírodovedy neposkytuje.

              Ing. Eva Kozmanová

            • Ruky nádeje - pridaj ruku k pokoju

              17. 3. 2023

              Misijné dielo deti,ktoré úzko spolupracuje so Svätým Otcom Františkom vytvorilo na pôstne obdobie aktivitu pre deti s názvom "Ruky nádeje". Cieľom tejto aktivity bolo počas pôstu povzbudiť deti k modlitbe za pokoj. 
              Najprv si každé dieťa obkreslilo svoju ruku,vpísalo do nej svoje meno a potom podľa seba vyfarbilo. 
              Následne sme sa spolu s deťmi pomodlili modlitby za pokoj vo svete a jeden desiatok ruženca na tento úmysel. 
              Ďakujeme deťom za ich kreativitu a ochotu sa zapojiť. Ruky deti budú odoslané na fotografiách mailom do Bratislavy,kde majú misijné diela svoje sídlo. Je to celoslovenská akcia,zo všetkých detských rúk sa vytvorí veľký plagát,ktorý bude odoslaný Svätému Otcovi do Vatikánu. Aj Svätý Otec prispel do tejto aktivity svojou rukou :-) 

              "Milé deti! Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu. Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá." (pápež František) 

              p.uč. Macáková, p.uč. Štrbíková 

            • Turisti v Londýne alebo ako sme sa učili zážitkovo v 7.AB

              17. 3. 2023

              Dňa 15. 3. 2023 sme sa preniesli o niekoľko sto kilometrov do krásneho mesta Londýn. Trieda 7.B sa premenila na spomínané mesto so svetoznámym letiskom Heathrow, cestovnou kanceláriou a najznámejšími pamiatkami. Prvá časť aktivity sa odohrávala v cestovnej kancelárii, kde si turisti objednali prehliadku Londýna. V druhej časti aktivity sa preniesli do mesta, v prítomnosti sprievodcu navštívili pamiatky, vypočuli si pútavé výklady a zistili zaujímavé informácie o pamiatkách. 


              Snáď aj vďaka tejto aktivite sa raz žiaci rozhodnú Londýn navštíviť a zažijú skutočnú prehliadku mesta :-) 

              Moja veľká vďaka patrí aj pani učiteľke Machálikovej,ktorá pripravila pamiatky. 
              Hodinu anglického jazyka sme prepojili aj s informatikou, kde si žiaci vytvorili plagáty svojich obľúbených pamiatok s ich krátkou charakteristikou v anglickom jazyku a naprogramovali názvy pamiatok cez BBC micro:bity, s ktorými aktuálne pracujú na hodinách. :-) Za spoluprácu ďakujem pani učiteľke Kunovičovej. 

               

              Zážitky žiakov z hodiny anglického jazyka sú zdokumentované na fotografiách:

              Práca s BBC micro:bitmi na hodine informatiky:

              BBC micro:bity a digitálne názvy pamiatok:

              Projekty žiakov v anglickom jazyku vytvorené na hodinách informatiky:

              p. uč. Štrbíková, p. uč.  Macháliková, p. uč. Kunovičová a žiaci 7.AB

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Streda 8. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 287961