• Novinky

            • Mladí prekladatelia v 5.A

              30. 9. 2022

              Už takmer 70 rokov vzdy 30. septembra oslavujeme Medzinárodný deň prekladateľov. Dnes mali piataci na hodine anglického jazyka možnosť vyskúšať si, aké je to byť prekladateľom. Naučili sme sa pracovať so slovníkmi a spoločne sme zistili, že byt prekladateľ nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať, a že k tomu tak celkom nestačí iba poznať význam slov. Naše hlavičky sme si potrápili pri prekladani úryvku z knižky od A.A. Milneho - The Complete Tales of Winnie the Pooh.

              Nádejní prekladatelia z 5.A a pani učiteľka Ráciková :) 

            • ZELENÁ ŠKOLA- stretnutie kolégia

              29. 9. 2022

              Aj v tomto školskom roku sa budeme stretávať v rámci kolégia Zelenej školy.Doplnili sme kolégium aj novými členmi.Z radov našich štvrtákov.Na stretnutí sme si predstavili, čo budeme v tomto roku plniť, aká je úloha kolégia.Spoločne máme cieľ- do mája dokončiť všetky výzvy a aktivity pre získanie vlajky za oblasť- Potraviny.

              Ďakujeme všetkým nadšeným členom a prajeme si spoločne úspešné záverečné hodnotenie.

              Ing.Eva Kozmanová, Mgr.N.Bobčeková, koordinátorky Zelenej školy

            • Európsky deň jazykov v 3.B a v 3.C

              26. 9. 2022

              Od roku 2001 sa vždy 26.9. oslavuje Európsky deň jazykov. Je to oslava jazykov cez rôzne zábavné úlohy a aktivity. 

              Aj my sme si so žiakmi z 3.B a z 3.C triedy spríjemnili hodinu anglického jazyka základnými informáciami o rôznych jazykoch. Potom sme si pozreli prezentáciu o pozdrave "Ahoj!" v rôznych jazykoch.Veľa sme sa nasmiali pri výslovnosti týchto pozdravov. Zaspievali sme si pieseň "Hello to all children of the world" a na záver hodiny sme si zadelili pozdravy na mape sveta a vypočuli sme si zvuky zvieratiek v rôznych jazykoch. Bola to veľmi príjemná a poučná hodina :-)

              Zistili sme, že máme radi cudzie jazyky a že sme vďační za možnosť učiť sa cudzie jazyky. Veď nie nadarmo sa hovorí: " Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom."

              p.uč. Štrbíková a žiaci z 3.B a z 3.C

            • Európsky deň jazykov

              26. 9. 2022

              26. september oslavujeme Európsky deň jazykov. Tento deň sme po dlhej dobe odpálili v plnej nádhere. Naši šikovní deviataci sa chopili žezla a prezentovali, vzdelávali, zabávali žiakov mladších ročníkov.

              Dva týždňe prebiehali prípravy na hodinách anglického jazyka, kde si žiaci prichystali prezentácie anglicky hovoriacich krajín, rôzne hry, súťaže, pexesá, spájačky.

              Zapojili sa aj žiaci 8.A, ktorí v rámci medzipredmetových vzťahov na hodine INF nachystali v Power Pointe prezentácie anglicky hovoriacich krajín.

              Žiaci prvého a druhého stupňa si počas dnešného dňa vyskúšali písanie azbuky, napísali si svoje meno, zahrali sa viacjazyčné pexeso a na stolíku s výstavkou mali k dispozícii autentické materiály z Ruska a rôzne mapy a brožúrky súvisiace s ruským jazykom.

              Nemecký jazyk bol zastúpený výstavkou nemeckej literatúry a autentických plagátov.

              Taliansky jazyk mal tiež svoje stanovisko s rôznymi materiálmi, knihami, žiaci sa tu zastavili a učili sa možno ich prvé slovíčka v taliančine.

              Dnešok bol pre nás učiteľov jazykov krásnym dňom, lebo sme s radosťou sledovali našich najstarších žiakov ako s nadšením odovzdávajú svoje nadobudnuté vedomosti ďalej. Boli úplne skvelí!!!

              Mgr. Sviteková, Mgr. Šimková, PhD, Mgr. Chlebcová, Mgr. Pokoraczká

               

               

            • POĎAKOVANIE za Týždeň dobrovoľníctva

              23. 9. 2022

              Milí rodičia, žiaci školy,

              V mene celej školy sa Vám chceme srdečne poďakovať za spoluprácu počas Týždňa dobrovoľníctva. Ďakujeme v mene všetkých rodín, ktorým je Vaša pomoc určená. Na škole sme našli 195 dobrých srdiečok, ktoré prispeli, či už hmotne, alebo priložili ruku k dielu.

              ĎAKUJEME, že nám pomáhate pomáhať.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Šimková, PhD. a kolektív ZŠ kráľa Svätopluka

               

               

            • Integrácia

              22. 9. 2022

              Dňa 22.9.2022 sa uskutočnila charitatívna akcia s názvom Integrácia. Cieľom tejto krásnej akcie je spojiť všetky deti bez ohľadu na rozdielnosť. Podnietiť spoluprácu, vzájomný rešpekt a toleranciu. Na danej akcii sa zúčastnili známe osobnosti ako Ego, Majk Spirit, Maduar a iní. Verím, že si naši žiaci odniesli nielen krásny zážitok z akcie, ale aj veľa múdrych rád a uvedomili si, že na každého slnko svieti rovnako.

              Tešíme sa na budúci ročník.

              P. uč. Šimková a kolektív.

            • Fyzikálny pokus

              22. 9. 2022

              Žiakom 8.roč. sa  na hodine fyziky podarilo demonštrovať pokusom rozklad svetla, a tak dokázať, že svetlo je naozaj zložené svetlo z viacerých farieb. Vyrobili si vlastnú dúhu. Tie naj sme sa pokúsili odfotiť aj napriek, že nám slniečko sťažovalo prácu v triede.

              Mgr. Macáková

            • Malí a veľkí vedci, pozor!

              21. 9. 2022

              Je tu výtvarná súťaž. Cieľom výtvarnej súťaže na tému Vynálezy bez dátumu spotreby je znázorniť vynálezy, ktoré boli vytvorené v minulosti, uplatňujú sa v súčasnosti a pravdepodobne sa budú používať aj v budúcnosti.

              Ak ťa zaujíma technika a veda, baví ťa aj výtvarná,  tak neváhaj a prihlás sa u p.uč. Macákovej. Spolu s p.uč. Chlebcovou vyberieme tie naj. Zapojiť sa môžete žiaci vo veku 9-12 rokov a 13-16 rokov. Využiť môžete rôznorodé výtvarné techniky, akými sú maľba, kresba, koláž, tapiséria, rytina či litografia. Tešíme sa na Vás a Vaše zaujímavé práce.

              Mgr. Macáková, Mgr. Chlebcová

            • BIELA PASTELKA

              19. 9. 2022

              V stredu 21. septembra sa uskutoční na našej škole zbierka s názvom BIELA PASTELKA. Žiačky deviateho ročníka budú počas tohto dňa zbierať príspevky a rozdávať biele pastelky. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. 

              Ďakujeme. 

            • Týždeň dobrovoľníctva na našej škole

              16. 9. 2022

              V dňoch od 19.9.2022 do 22.9.2022 sa naša škola v spolupráci s Nitrianskym centrom dobrovoľníctva zapája do aktivity Týždňa dobrovoľníctva a to formou zbierky trvanlivých potravín a drogérie, prípadne školských pomôcok pre n. o. Úsmev ako dar. Zbierka je určená na pomoc biologickým rodinám v kríze a náhradným rodinám, aby za peniaze, ktoré takto ušetria, mohli zaplatiť nájom a zostať ako rodina spolu. 

              Dobrovoľníkom sa môže stať každé dieťa - žiak, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom zapojí do zbierky a odovzdá svojej triednej pani učiteľke nejaký druh zbieraného artiklu. Samozrejme počet našich dobrovoľníkov budeme opäť nahlasovať do Nitrianskeho centra dobrovoľníctva. 

              V piatok 23. 9. 2022 budú mať žiaci 8.A a 8.B prednášku o činnosti n.o. Úsmev ako dar - kde im bude vysvetlené akým spôsobom pomáhajú rodinám, ktoré sú na ich pomoc odkázané. V tento deň si aj pracovníci Úsmevu prevezmú zbierku z našej školy.

              Vopred ďakujeme za všetky rodiny, ktorým je Vaša pomoc určená.

               kolektív ZŠ kráľa Svätopluka

               

            • Športový deň 14. septembra

              15. 9. 2022

              V rámci Dňa športu si mesto Nitra a športové kluby pripravili rôzne aktivity. Všetky aktivity prebiehali na Svätoplukovom námestí a časti pešej zóny.

              Každý športový klub mal svoje stanovište. Pre malých športovcov bol pripravený napríklad boxerský ring alebo plocha, na ktorej si mohli zahrať florbal. 

              Účastník, ktorý navštívil osem stanovíšť a vyskúšal si vybrané športy, dostal do kartičky pečiatky, mohol získať medailu. Každá správne vyplnená kartička s pečiatkami bola zaradená do žrebovania o zaujímavé tombolové ceny, ktoré zabezpečilo mesto Nitra.   

               

              Žiaci tretieho a štvrtého ročníka

               

              Bojnanská

            • Deň pozitívneho myslenia

              13. 9. 2022

              Dnes 13.9.2022 sme spoločne oslávili Deň pozitívneho myslenia a Medzinárodný deň čokolády. Deň pozitívneho myslenia vznikol v Amerike na zdôraznenie priaznivých účinkov optimistického pohľadu na svet, na každodenný život. Svet si ho pripomína od 13. septembra roku 2003. 

              Medzinárodný deň čokolády je oslavou najpopulárnejšej sladkosti na svete – čokolády. Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj.

              My sme sa dnes pokúsili vymeniť slovo NIE za ÁNO a negatívne myšlienky za pozitívne. Počas veľkej prestávky boli pre žiakov pripravené aktivity, kde popremýšlali o svojich dobrých vlastnostiach a o veciach, za ktoré sú vďačné a spoločne sme rozsvietili školu pozitívnou energiou. Žiaci si pochutili aj na malej sladkej odmene. 

              Ďakujeme za spoluprácu žiačkam VIII.B, VII.B a VI.B triedy.

               

              Pani učiteľky Jakubíková, Košútová a Homzová

            • Svetový deň prvej pomoci

              13. 9. 2022

              Počas tohto víkendu (10. septembra) sme si pripomenuli Svetový deň prvej pomoci a u nás v škole sme si ho pripomenuli na hodinách chémie so žiakmi siedmeho ročníka. Konkrétnejšie sme sa zamerali na prvú pomoc pri poraneniach v laboratóriu. Vysvetlili sme si čo treba urobiť pri mechanických úrazoch (odreniny, rezné rany), popáleninách, poleptanich kyselinou alebo otravách plynmi. 

              Svetový deň prvej pomoci sa pod týmto názvom pripomína od roku 2003, vždy druhú septembrovú sobotu a jeho iniciátorom je Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC). Cieľom tejto iniciatívy je zvýšiť povedomie laickej verejnosti o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách. Zásadnú úlohu pri šírení osvety a poskytovaní kurzov prvej pomoci a zručností na záchranu životov majú národné spoločnosti Červeného kríža.

              Mgr. Paulína Spačková a žiaci 7.A a 7.B triedy :) 

            • Deň pozitívneho myslenia

              9. 9. 2022

              13. september je Deň pozitívneho myslenia a čokolády. Spoločne ho oslávime s úsmevom na tvári a s najobľúbenejšou sladkosťou na svete, čokoládou. V paviloné B počas veľkej prestávky budú pre Vás milí žiaci na chodbách pripravené jednoduché aktivity a sladká pozornosť. 

              Tešíme sa na Vás 

              Pani učiteľky Jakubíková, Košútová a Homzová

            • Slávnostné zahájenie školského roka 2022/2023

              5. 9. 2022

              Dňa 5.9.2022 nastal v areáli ZŠ kráľa Svätopluka nezvyčajný ruch po dvoch mesiacoch prázdnin. Naši milí žiaci sa vrátili do školských lavíc. Slávnostné zahájenie nového školského roka 2022/2023 sa uskutočnilo na školskom dvore. Na úvod nás privítala naša šikovná žiačka Ninka Šmátralová z 9.A triedy milou básničkou. Za svoj krásny prejav si vyslúžila veľký potlesk. Potom nasledoval slávnostný príhovor našej pani riaditeľky Mgr. Alexandry Ďurišovej. Vo svojom príhovore pani riaditeľka privítala najmä nových prváčikov a popriala im veľa úspechov vo veľkej škole. Tiež povzbudila našich deviatakov, ktorých čaká rozhodovanie o svojom budúcom povolaní. Pani riaditeľka sa prihovorila aj ostatným žiakom a apelovala na to, aby sa žiaci snažili v škole a učili sa radi. 

              Na záver slávnosti sa žiaci v sprievode svojich triednych učiteľov pobrali do tried.

              Prajeme všetkým žiakom a aj rodičom úspešný školský rok 2022/2023 a nech je tento školský rok plný nových vedomostí a zážitkov. 

              kolektív pedagógov ZŠ kráľa Svätopluka 

          • Prihlásenie

        • Zvonenie

          Sobota 27. 4. 2024
        • Počítadlo návštev

          Počet návštev: 282845