• Novinky

            • Literatúra v 8. A

              28. 2. 2023

              8. A trieda dnes usilovne pracovala na vytvorení pojmovej mapy. Na literatúre sme preberali dielo Malý princ, ktoré napísal francúzsky spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry. Týmto spôsobom si utvrdili vedomosti a dali priestor svojej kreativite. 

               

              P. uč. Pechová a žiaci 8. A triedy

               

            • Schránka dôvery

              28. 2. 2023

              Dôvera je dôležitým prvkom v medziľudských vzťahoch. Bez dôvery sa nedá byť ani dobrým kamarátom a ani spolužiakom. Je dôležité,aby aj na škole medzi žiakmi navzájom a tak isto aj medzi učiteľmi a žiakmi vládla dôvera. Z tohto dôvodu žiacky parlament spúšťa aktivitu,do ktorej pozývame všetkých našich žiakov.

              Ak Ťa niečo trápi alebo len sa potrebuješ vyrozprávať,napíš a vhoď odkaz do schránky dôvery,ktorá je umiestnená v B pavilóne na prízemí. Alebo napíš mail alebo osobne zastav pani učiteľku Štrbíkovú,ktorá si iste na Teba nájde čas a rada vypočuje a poradí :-) 

              žiacky parlament 

            • Slovakia - my country

              28. 2. 2023

              Na hodinách anglického jazyka sme sa v rámci medzikultúrnych vzťahov učili o Veľkej Británii. Aby sme dokázali,že nás anglický jazyk baví,tak sme sa pustili do vytvárania projektov o našom štáte o Slovensku :-) Vznikli veľmi milé a poučné projekty prezentované na hodine v anglickom jazyku. 
              ​​​​​​​p.uč. Štrbíková a žiaci 7.A a B

          • Testovanie 9-2023
            • Testovanie 9-2023

              28. 2. 2023
              •  28.02.2023
              • Informácie pre rodičov a žiakov – Testovanie 9-2023

              Celoslovenské testovanie žiakov 9.roč. ZŠ sa uskutoční v stredu 22. marca 2023.

              Testovanie je určené všetkým žiakom 9. ročníka základných škôl vrátane žiakov so ŠVVP. Žiaci sa dostavia do školy najneskôr o 7:45 hodine do určených miestností. Zoznam  žiakov bude umiestnený v deň testovania na dverách určených miestností.
              V zbernej triede – 9.A si žiaci odložia tašky, mobily. Do určených miestností si zoberú len povolené pomôcky: kalkulačku, rysovacie pomôcky, pero, ktoré píše namodro.

              Nepovolené pomôcky: mobilné telefóny, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod..

              • Počas testovania sa žiaci riadia pokynmi vyučujúcich našej školy. Po testovaní o 11,50hod.-intaktní žiaci a od 11,50 do 12,50hod.(2. skup. obmedzenia) žiaci odchádzajú podľa pokynov určeného vyučujúceho na obed a domov.

                Bližšie informácie:
                 
                 https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9/roky/2022-2023                
              •  
              • Zákonní zastupcovia boli oboznámení osobitne triednym učiteľom.
                                           

                                     PaedDr. Jarmila Heldiová, zástupkyňa riaditeľky školy pre 1. stupeň
          • OTVÁRAME ŠKOLSKÝ ESHOP!
            • OTVÁRAME ŠKOLSKÝ ESHOP!

              27. 2. 2023

              Dobrý deň všetkým!


              Máme pre Vás skvelú novinu!


              Pri príležitosti 60-teho výročia našej školy, ktoré oslavujeme tento rok, máme vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe ste pomohli rozhodnúť aj Vy. Jej náhľad uvidíte na priloženom plagátiku a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zszobor/ 

               

              Objednávanie je už spustené a bude možné až do 13.3. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!  


              Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  


              (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

                
              S pozdravom a prianím krásneho dňa 

              vedenie školy 

            • 😷Svetový deň chorých🤧

              24. 2. 2023

              V mesiaci február sme si pripomenuli Svetový deň chorých.

              11. február - tento deň ustanovil pápež Ján Pavol II. v roku 1992 a venoval ho nevyliečiteľne chorým ľuďom na celom svete. Cieľom je pripomínať si vytváranie takých podmienok pre chorých, aby mohli znášať nevyliečiteľné choroby a čeliť smrti v dôstojných podmienkach. Katolícka cirkev tento deň slávi sviatok Panny Márie Lurdskej a jej zjavenie v Lurdoch. Pápež Ján Pavol II sa vždy snažil byť nablízku všetkým bez rozdielu. Nezabúdal na žiadnu skupinu ľudí. Sám pritom prežíval utrpenie už od atentátu na jeho osobu, neskôr trpel Parkinsonovou chorobou a v jej pokročilom štádiu akýkoľvek pohyb či slovo boli preňho veľmi namáhavé.

              My sme si tento deň pirpomenuli na hodinách náboženstva a chémie. Žiaci si na náboženstve pripomenuli osobnosť pápeža, pozreli si ako vyzerá pútnické miesto Lurdy a vyfarbovali obrázky. Na hodinách chémie sme to spojili s učivom Znečistenie ovzdušia a jeho vplyv na zdravie. Okrem chorôb dýchacích ciest, alergií či rakoviny kože a pľúc sme spomenuli aj ďalšie choroby. Cieľom bolo vysvetliť žiakom, že aj napriek moderným technológiam stále existujú choroby, ktoré nedokážeme poraziť. Žiaci siedmeho ročníka vytvorili na hodinách projekty, kde si precvičili aj svoje znalosti z anglického jazyka. Jedna skupinka vytvorila projekt, ktorý má formu pojmovej mapy a ukazuje ako si udržiavať zdravé telo. 

              Žiaci 4.A, 7.A, 7.B TRIEDY a pani učiteľky Mgr. Macáková, Mgr. Spačková 

          • Výtvarná súťaž "Biblia očami detí"
            • Výtvarná súťaž "Biblia očami detí"

              23. 2. 2023

              Aj tento rok sa zapájame aj do výtvarnej súťaže z náboženskej výchovy, ktorej cieľom je znázorniť maľbou či kresbou biblický príbeh z kníh z biblickej olympiády (kniha Nehemiáš, Ester a Judit a 1.Petrov list). Nezabudnite deti, s ktorými sme už začali pred prázdninami dokončiť svoje diela a priniesť po prázdninách. Tešíme sa na Vaše práce. Tie naj poputujú doˇdiecézneho kola, kde bude hodnotiť porota. Tak veľa chuti a obety času v tomto pôstnom období. 

              Plošné výtvarné formy: kresba, maľba, grafika, práca s materiálom a kombinácie uvedených výtvarných techník. Možnosť využitia tradičných a netradičných výtvarných techník, či postupov v rámci spomenutých plošných výtvarných foriem.

              výkres A4/A3

              Mgr. Macáková, Mgr.  Štrbíková

            • Interaktívna magnetická mapa Slovenska

              17. 2. 2023

              Do série edukačných pomôcok, ktoré používame vo vyučovaní na našej škole pribudla po novom aj nová unikátna magnetická mapa geografie Slovenskej republiky. Je to celkom nový produkt z dieľne Vojenského kartografického ústavu (VKÚ) v Harmanci, ktorého úlohou je okrem iného zhotovovať a vydávať mapové diela pre školy, odborné inštitúcie i širokú verejnosť.. 

              Mapa je interaktívna, poučná a praktická - zhotovená na stabilnom stojane na kolieskach, vďaka čomu ju možno jednoducho premiestňovať na vyučovacie hodiny geografie do jednotlivých tried. Znázorňuje prírodné pomery Slovenska ako sú pohoria, nížiny, vodstvo, chránené územia, ale aj hlavné cestné komunikácie a krajské mestá s ich vyobrazenými typickými dominantami.. Súčasťou mapového diela je tiež kufríková sada s magnetkami zameranými na jednotlivé témy Slovenska preberané na geografii v 8. ročníku..

              Žiaci tak môžu chodiť k tabuli a priraďovať názorne a konkrétne magnetky, na ktorých sú slovenské pohoria a ich najvyššie vrchy, nížiny, rieky, národné parky, jaskyne, pamiatky, mestá, kraje a pod. Vďaka tomu si môžu prepájať a rozvíjať geografické myslenie, orientačný zmysel a lepšie utvrdzovať nadobudnuté poznatky z geografie a spoznávať svoju krásnu slovenskú vlasť. 

              Mgr. Martin Bogyo

          • Valentínsky kahoot ǀ vyhodnotenie
            • Valentínsky kahoot ǀ vyhodnotenie

              16. 2. 2023

              Do kvízu, ktorý vyhlásil žiacky parlament pri príležitosti dňa svätého Valentína sa zapojilo 134 žiakov z prvého aj druhého stupňa.

              Prvý stupeň:

              1. miesto   Alica Hubinská zo 4.C
              2. miesto   Marek Palík z 1.A
              3. miesto   Lukáš Johanik zo 4.B

              Druhý stupeň:

              1. miesto   Janka Nelly Farkašová zo 7.A
              2. miesto   Alexandra Dubiňáková a Hana Ižoldová z 8.A
              3. miesto   Natália Mačeková z 5.A

              Všetkým ďakujeme za aktívnu účasť a umiestneným žiakom srdečne blahoželáme.

              Žiacky parlament s p. uč. Štrbíkovou a Kunovičovou

            • MY DREAM ISLAND

              16. 2. 2023

              Učím, učíš, učíme sa aj hravou, kreatívnou formou prostredníctvom projektov, ktoré sú veľmi obľúbené medzi žiakmi. So všetkými žiakmi piateho ročníka sme si vytvorili svoje vlastné vysnívané ostrovy, na ktorých by sme chceli bývať, hrať sa a vzdelávať sa. Zábavným spôsobom sme si precvičili lexiku,morfológiu a samozrejme aj kreativitu. Žiaci vytvorili krásne projekty a ešte krajšou angličtinou ich odprezentovali.  

              Ps. videá sa nezmestili. 

              Mgr. Šimková, PhD. 

               

            • Voda naša každodenná 🚰🌊🚿

              16. 2. 2023

               

              ​​​​​​​

              Na hodinách chémie sme sa so žiakmi siedmeho ročníka učili o VODE. Rozprávali sme sa o tom, aké má účinky, ako sa rozdeľuje podľa výskytu, použitia či množstva minerálnych látok. Vysvetlili sme si dôležitosť pitného režimu a ako ovplyvňuje fungovanie ľudského organizmu. Ďalšie hodiny boli venované aj znečisteniu vôd a následnému čisteniu. Žiaci zisťovali čím všetkým môže byť voda znečistená a naopak ako ju vieme vyčistiť. Po získaní potrebných informácii vytvorili žiaci projekty, okrem základných informácii sme sa naučili aj nové zaujímavosti, ktoré uviedli žiaci vo svojich prácach. 

              Napríklad: 

              💧 Na výrobu jedného bieleho bavlneného trička sa spotrebuje až 2700 litrov vody. 

              💧 Priemerne spotrebujeme na jedno spláchnutie až 6 litrov vody. 

              💧 Slon vypije až 160 litrov vody denne. 

              💧 90% všetkej čerstvej vody je koncentrovaných v Antarktíde. 

              💧 Najdlhší bazén sa nachádza v Čile, má dĺžku 1013 metrov. 

              💧 Voda tvorí až 31% naších kostí. 

              💧 Zvuk sa vo vode šíri rýchlejšie. 

              💧 Na vypestovanie 1 kilogramu avokáda je potrebných 2000 litrov vody. 

              V závere galérie nájdete aj pokus, ktorý si môžete vyskúšať doma. Pri pokuse je potrebná voda, olej, šumivá tableta a potravinárske farbivo. Vďaka týmto ingredienciám si viete vyrobiť  Farebnú lávovú lampu. 

              Pokus sme si ukázali v škole a zvedaví žiaci si ho vyskúšali aj doma :) 

              A nezabúdajte 💧 Voda sa vyskytuje v 3 skupenstvách, poznáme ju ako ľad/sneh, vodu a vodnú paru. 

              Žiaci 7.A a 7. B triedy a pani učiteľka Spačková

            • Valentínska technika

              16. 2. 2023

              Hodiny techniky sme si spestrili výrobou srdiečok ako milých darčekov pre svojich najbližších alebo ako valentínsku výzdobu do triedy. Použili sme farebné papiere, rôzne bavlnky, kartón a ďalšie trblietavé doplnky rôznych tvarov. 

              Žiaci 5.A a 6.A triedy s pani učiteľkou Spačkovou a pani učiteľkou Varcholovou :) 

            • Prednes v anglickom jazyku-školské kolo

              15. 2. 2023

              Dňa 15.2.2023 sa konalo školské kolo recitačnej súťaže v anglickom jazyku. Každá kategória bola zastúpená našimi šikovnými angličtinármi a výsledky sú nasledovné:

              kategória 1.4. ročník POÉZIA:

              1. miesto: Marianna Šmidáková

              2. miesto: Ema Griesbachová 

              3. miesto: Vanesa Piesecká

               

              kategória 1.4. ročník PRÓZA

              1. miesto: Kristián Janovič

              2. miesto: Marcus Meliš

               

              kategória 5.-7.ročník POÉZIA

              2. miesto: Lea Galová

               

              kategória 5.-7.ročník PRÓZA

              1. miesto: Karol Janovič

               

              kategória 8.-9.ročník PRÓZA

              1. miesto: Alexandra Dubiňáková

               

              Vítazi z každej kategórie postupú do ďalšieho kola, ktoré sa bude konať v Domine.

              Všetkým súťažiacim srdečne gratulujeme za krásny umelecký zážitok.

               

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková a učiteľky anglického jazyka. 

               

          • RAJO - BREJKY - OZNAM
            • RAJO - BREJKY - OZNAM

              15. 2. 2023

              Vážení rodičia,

              dlhodobou stratégiou spoločnosti RAJO v rámci Školského programu je sprostredkovať čo najväčšiemu počtu žiakov dotované mliečne produkty prostredníctvom siete škôl na Slovensku.

              Preto je nám ľúto, že vám musíme oznámiť, že pre neočakávane vysoký záujem škôl a žiakov zapojených do Školského programu o dotované RAJO mliečne produkty došlo aktuálne k vyčerpaniu štátnych a európskych prostriedkov pomoci na zabezpečenie bezplatnej dodávky do školských zariadení pridelených našej spoločnosti.

              I napriek tomu, že vzniknutú situáciu intenzívne riešime s kompetentnými organizáciami, musíme, žiaľ, momentálne pozastaviť predaj našich mliečnych výrobkov do školských zariadení za dotované ceny.

              Do vyriešenia situácie znižujeme cenu mliečnych nedotovaných

              výrobkov v našich školských automatoch od 15.2.2023 nasledovne:

              • Brejky biele mlieko 3,5% 250 ml na 0,40 EUR / ks
              • Brejky biele mlieko bezlaktózové 3,5 % 250 ml na 0,50 EUR / ks

              Cena všetkých nedotovaných ochutených mliek ostáva 0,60 EUR / ks.

              O aktuálnej situácií Vás budeme priebežne informovať.

                                    Ďakujeme veľmi pekne za pochopenie.

                                    Team školské mlieko

                                                         RAJO s.r.o.

            • Azbukový Twister na hodine ruského jazyka

              15. 2. 2023

              Poznáte obľúbenú hru Twister? Žiaci 6. B áno!

              Na hodine ruského jazyka si žiaci takýto Twister vyrobili a zahrali sa. Cieľom tejto aktivity bolo spájať jednotlivé písmená azbuky do slov a tak rozvíjať komunikáciu v cudzom jazyku hravou formou. Popritom sme si riadne precvičili celé telo a zabavili sme sa.

              Na začiatku aktivity si žiaci  každé písmenko azbuky, ktoré už ovládajú, napísali v tlačenej aj písanej forme na samostatný papier. Po vyhotovení jednotlivých políčok s písmenami sme ich zlepili do veľkej plochy a tak vznikol Azbukový Twister. Hru sme hrali vo viacerých variantoch – najskôr každý sám spájal písmená do slov, nasledovali dvojice potom trojice, nakoniec sme spájali celé vety. Slová sme si priebežne  zapisovali na tabuľu, aby sme si učivo zopakovali a aktivitu obohatili. Naša zážitková aktivita  bola zameraná na kreativitu žiakov, na precvičovanie azbuky, spájanie písmen do slov a viet, opakovanie slovnej zásoby a takisto sme sa rozhýbali a udržovali balans. Popritom sa deti dobre zabavili.

              Jeden z praktických nástrojov osvojenia si cudzieho jazyka je hra. Hra je pre deti prirodzeným spôsobom imaginácie a sebarealizácie, ale zároveň je zábavným prostriedkom k poznávaniu a učeniu sa.
              Deti táto aktivita veľmi bavila, bola pre nich zábavná a poučná.

              Našu zážitkovú a zábavnú hodinu si môžete pozrieť vo fotodokumentácii.

              Mgr. Jana Chlebcová a Mgr. Jana Košútová

            • Vlastné meradlá hmotnosti, objemu a dĺžky

              14. 2. 2023

              Vynálezcovia 6.A dostali za úlohu vymyslieť a zhotoviť vlastné meradlo fyzikálnych veličín, s ktorými sa zoznámili na hodinách fyziky. Aj keď to nebolo ľahke, mnohí z nich porozmýšľali a predstavili nám krásne modely meradiel hmotnosti, dĺžky a objemu. Samozrejme mali aj testovaciu skúšku či fungujú. Žiaci touto formou preukazujú svoju zručnosť a technické myslenie, ktoré postupným rozvíjaním im môže napomôcť pri rozhodovaní svojho povolania. Ďakujem za tvorivú a zodpovednú prípravu.

              Mgr. Macáková, Mgr. Švecová

            • Valentínska pošta

              14. 2. 2023

              Aj tento rok sa konala obľúbená valentínska pošta. Žiaci mohli potešiť napísaním valentínky a jej vhodením do vopred pripravených krabíc svojich spolužiakov, spolužiačky ale aj zamestnancov školy. Dňa 13.2.2023 sa krabice otvorili a valentínky sa roztriedili,aby sa bezpečne dostali k svojim adresátom. Na prvom stupni poslami lásky boli vybraní žiaci zo štvrtáckych tried spolu s pani asistentkou Evkou Sklárovou. Na druhom stupni valentinky rozniesli členky žiackeho parlamentu spolu s pani učiteľkou Štrbíkovou. 
              Za zrealizovanie valentinskej pošty hlavne ďakujeme pani učiteľke Sandre Jakubíkovej. 
              p.uč. Jakubíková, p.uč.Sklárová, p.uč.Štrbíková, šikovní a ochotní štvrtáci a členovia žiackeho parlamentu 

            • Valentín v škole ❤️

              14. 2. 2023

              Dňa 14.2.2023 sa skrinky našich žiakov na druhom stupni obliekli do srdiečok. Žiacky parlament v spolupráci s pani učiteľkou Kunovičovou pripravili pre našich druhostupniarov malé valentínske prekvapenie v podobe papierového srdiečka s venovanim a cukrikom. Samozrejme,nezabudli sme ani na našich pánov učiteľov a pani učiteľky☺️

              Prajeme všetkým veľa lásky,radosti a nech je láska,porozumenie a radosť denne prítomná v našich srdciach ☺️

              p.uč.Kunovičová, p.uč. Štrbíková a žiacky parlament 

            • Aktívna sopka na geografii v V.A

              14. 2. 2023

              Na hodine geografie sme so žiakmi 5. ročníka preberali tému Sopky - okná do hlbín Zeme. V V.A triede sme si spolu vyskúšali aj názorný pokus s aktívnou sopkou, podľa ktorého sme mohli najlepšie vidieť a pochopiť aké to vyzerá, keď sa spiaca sopka prebudí k aktivite a začne chŕliť lávu na zemský povrch.. Celý pokus si sama pripravila naša žiačka Viktória, a tak nám ho na geografii predviedla v plnej paráde.. Najprv si však z hmoty vymodelovala samotnú sopku - sopečný kužeľ s kráterom, ktorý následne vymaľovala v tmavočervených sopečných farbách..

              Následne sme si vyskúšali samotnú chemickú reakciu, ktorá vznikla vďaka zmiešaniu vhodných ingrediencií nasledovne: do krátera sopky nasypeme kypriaci prášok do pečiva, potravinárske farbivo, prilejeme trochu octu a už aj môžeme so žiakmi s úžasom sledovať ako sa vulkán prebúdza k životu - kypriaci prášok s octom ihneď účinkuje a hustá bublajúca oranžová tekutina (magma) stúpa nahor sopečným komínom.. Vzápätí sa už ako láva vylieva z krátera a steká po sopečnom kuželi tak, ako to poznáme pri ozajstných aktívnych sopkách vo svete.. Po priliatí octu a pridaní spomínaných ingrediencií si aktívnu sopečnú reakciu môžeme zopakovať aj viackrát.. 

              Aj vďaka takejto milej a užitočnej žiackej aktivity sme mali možnosť zažiť niečo nové, zaujímavé, motivačné a opäť si spestriť gegografiu názornou, záživnou a poučnou formou.

              Mgr. Martin Bogyo

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282817