• Novinky

            • 31. máj - Svetový deň bez tabaku

              31. 5. 2022

              Tabak je produkt z listov niektorých druhov rastlinného rodu tabak (Nicotiana), ktorá pochádza z Ameriky. Tabak obsahuje alkaloid nikotín a pestuje sa hlavne k výrobe cigariet a cigár.

              Škodlivé zdravotné vplyvy tabaku sú dlhodobo všeobecne známe. Iba malá časť fajčiarov si však uvedomuje, že rozhodnutie užívať tabak škodlivo vplýva aj na životné prostredie. 

              Nejde len o ohromujúci objem odpadu v podobe ohorkov. Pestovanie tabaku si vyžaduje intenzívne využívanie obmedzených kapacít pôdy a vody a zároveň uvoľňuje škodlivé chemikálie do vodných tokov. Výroba, konzumácia a likvidácia tabakových výrobkov spôsobuje rozsiahle environmentálne problémy. 

              WHO zároveň uvádza, že pre pestovanie tabaku sa každý rok zničí približne 3,5 milióna hektárov pôdy. Pestovanie tabaku prispieva k odlesňovaniu, a to najmä v rozvojovom svete. Odlesňovanie za účelom tabakových plantáží poškodzuje a znehodnocuje pôdu, oslabuje výnosy z pôdy, respektíve schopnosť pôdy podporovať rast akýchkoľvek iných plodín alebo vegetácie. Tabakový dym prispieva k vyššej úrovni znečistenia ovzdušia a obsahuje tri druhy skleníkových plynov.

              Čisté životné prostredie je pritom jedným zo základných predpokladov na to, aby ľudia mohli viesť dlhšie, kvalitnejšie a zdravšie životy. 

              Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa preto tentokrát rozhodla v rámci Svetového dňa bez tabaku upriamiť pozornosť najmä na vážne riziká spojené s ohrozením životného prostredia. Heslo kampane pre rok 2022 znie - „Tabak: hrozba pre naše životné prostredie.“

              pani učiteľka Nováková

            • Atletika - krajské kolo

              31. 5. 2022

              Dňa 30.5.2022 sa v Nitre uskutočnilo krajské kolo v atletike žiakov a žiačok ZŠ. Do súťaže postúpili víťazne trojice z okresných kôl.
              Našu školu reprezentovala víťazka okresného kola M. Šafáriková, ktorá v silnej konkurencii obsadila nepopulárne 4. miesto a len pár bodov ju delilo od postupu na Majstrovstvá Slovenska.  Napriek tomu dosiahla výborný výsledok a ďakujeme Miške za reprezentáciu školy.  

              E. Pružinský

            • Dejepisný týždeň - 3. - 5. deň

              30. 5. 2022

              ~ Zažili sme dejepis a geografiu živou, netradičnou a záživnou formou ~

              Uplynulý týždeň sme si na našej škole zorganizovali a spolu so žiakmi 5. - 9. ročníka absolvovali už v poradí 2. Dejepisný týždeň, počas ktorého sme mali možnosť podľa jednotlivých kostýmov a ich súčastí i rôznych historických predmetov a rekvizít, pripravených špeciálne na každý deň, priblížiť jednotlivé obdobia našich viac i menej dávnych dejín.

              Taktiež sme sa so žiakmi mali možnosť dozvedieť o viacerých odlišných kultúrach a ich tradíciách, o jedinečných organizáciách svetového mena a zároveň spoznať historicko-geografické súvislosti naprieč minulosťou až po súčasnosť...

              V stredu sa žiaci na hodinách mali možnosť zoznámiť s históriou Maltézskeho rádu, ktorého celý oficiálny názov znie Vojenský a špitálny rád sv. Jána z Jeruzalema, Rodosu a Malty, ktorý ľudia poznajú všeobecne ako "maltézski rytieri". Žiaci sa tak mohli dozvedieť nielen také zaujímavosti, že ide o jednu z najstarších organizácií západnej európskej civilizácie, ktorá vznikla pred vyše 900 rokmi v ďalekom Jeruzaleme v Palestíne, pre veriacich známej ako Svätá zem, a pri jej počiatkoch stáli statoční rytieri, ktorí sa rozhodli zasvätiť svoj život v spoločnej službe chudobným a trpiacim, ale aj to, že tieto vznešené rytierske ideály Maltézskeho rádu - pomoc chudobným, chorým, trpiacim a obrana viery - pretrvali naprieč stáročiami a zostávajú tak hlavným heslom maltézskych rytierov a dám aj v súčasnosti...

              Žiaci sa taktiež mohli dozvedieť aj o konkrétnej službe a možnostiach dobrovoľníctva v rámci dobročinnej organizácie známej pod názvom Maltézska pomoc Slovensko, ktorá pôsobí už dlhé roky v podaní dobrých ľudí ochotných venovať svoj čas a schopnosti v prospech druhých ľudí a tých, ktorí to potrebujú - dobrovoľníkov i dobrovoľníčok, malých aj veľkých - a to v rámci rôznych projektov a aktivít počas celého roka, a to aj v Nitre, ale aj na celoslovenskej a medzinárodnej úrovni.

              Medzi tie najdôležitejšie činnosti maltézskych rytierov - dobrovoľníkov Maltézskej pomoci v Nitre treba uviesť celoročnú pomoc v nitrianskom Hospici u Bernadetky, účasť a pomoc na sv. omšiach a púťach spolu so zdravotníkmi Slovenského Červeného kríža, ako je Národná cyrilo-metodská púť, ktorá má v Nitre veľkú tradíciu, či organizovanie tradičného Maltézskeho punču, počas vianočných trhov, pričom finančný výťažok každoročne putuje na práve na pomoc a podporu Hospicu u Bernadetky v Nitre.

              Hodiny dejepisu a geografie vo štvrtok a piatok sa zas niesli v duchu stretnutia histórie so súčasnosťou, v podobe viacerých kultúr a tradícií...

              Inak bežné vyučovanie tak spestril kurdský vodca v obleku s tradičnou kurdskou šatkou na hlave, známou ako "shemag", ktorá sa na Blízkom východe nosí i v dnešných časoch. Kurdský vodca žiakom priblížil svoj niekoľkomiliónový národ Kurdov, ktorí síce majú svoje dejiny, zvyky, tradície i jazyk, avšak nemajú svoj vlastný štát. Ich vlasť - Kurdistan sa rozprestiera na území viacerých cudzích štátov, najmä na území Turecka, Iránu, Iraku a Sýrie a Kurdi, ako muži, tak aj ženy už celé stáročia bojujú so zbraňou v ruke za vznik svojej vlasti, ktorá zostáva stále v nedohľadne a Kurdi tak naďalej prežívajú svoju stáročnu krivdu...

              Okrem toho sme po odložení kurdskej šatky a nasadení bieleho klobúka stihli priblížiť aj pôsobenie talianskej mafie, na Sicílii známej ako Cosa Nostra - Naša vec. Hoci ide o známy a zaužívaný pojem, mnohí ľudia ani dnes celkom nevedia prečo kedysi pred vyše storočím mafia v Taliansku vznikla... Ako sme so žiakmi preberali a spoločne diskutovali, a možno to mnohokrát pekne vidieť aj v starých dobrých talianskych filmoch, celé to vychádzalo okrem iného z chudobných pomerov a veľkej hospodárskej a sociálnej nerovnosti medzi bohatším priemyselným severom a chudobným poľnohospodárskym juhom Talianska. To sa napokon aj prejavilo na vzniku a formovaní talianskej mafie, ktorá postupne po I. a II. svetovej vojne ovládla krajinu a trvalo dlhé desaťročia, dokým sa odvážnym a obetavým spravodlivým sudcom a prokurátorom podarilo presadiť spravodlivosť a mnohých mafiánov poslať za mreže...

              Zaujímavou ukážkou stretu kultúr bola aj čierna zimná čiapka akú ešte kedysi nosili naši prastarí otcovia a vidieť to ako súčasť ľudového kroja nielen v múzeách, ale aj v takých starých slovenských filmoch ako je Slovácko sa nesúdi, či Sváko Ragan... My sme si to však opäť premostili s inými kultúrami, preniesli sme sa na Balkán, do tradíciami opradenej Bosny a Hercegoviny, či Albánska. Práve v týchto krajinách, kde ľudia žijú do veľkej miery spätí s tradíciami svojich predkov je súčasťou miestnych krojov aj čiapka podobná tej našej, akú nosili na našom území starí gazdovia ešte v časoch Rakúsko-Uhorska.

              ~ Spoznávaním histórie záživným spôsobom je dobrý nápad, je to zážitok, motivácia a cesta k spoznávaniu vlastných i spoločných koreňov ~

              Mgr. Martin Bogyo

            • CLIL hodiny angličtiny

              27. 5. 2022

              Mesiac máj bol pre našich angličtinárov plný zaujímavých aktivít, prostredníctvom ktorých sme si zopakovali lexiku, morfológiu a speaking v cieľovom 👅. Žiaci 4. až 9. ročníka prepájali svoje vedomosti s hudobnou, informatikou, slovenskym 👅, geografiou a všeobecným prehľadom. Vo funny hodinách budeme pokračovať do konca školského roka. Enjoy.

              Mgr. Šimková, PhD.

            • Florbalový školský turnaj

              26. 5. 2022

              Dňa 26.5.2022 sa po dvoch rokoch znova uskutočnil školský florbalový turnaj. Tentokrát medzi sebou súperili žiaci tretích a štvrtých ročníkov.Odohralo sa systémom každý s každým.Verím, že sa žiaci zabavili a zašportovali si. Pri góloch to bolo naozaj "emotívne nadšenie".

              Víťazom sa stala trieda 4.BDruhé miesto  obsadila 4.C a tretia skončila trieda 4.A.Veríme, že o rok budeme môcť turnaj znova odohrať.

              Mgr.N.Bobčeková 

            • Rovesnícke vzdelávanie

              26. 5. 2022

              V rámci Zelenej školy, sme uskutočnili aktivitu, ktorá je  vždy veľmi zaujímavá a podnetná nielen pre žiakov, ktorí si pripravia prezentácie, ale i pre ich mladších spolužiakov, ktorým sú prezentácie určené.Ďakujeme žiačkam deviateho ročníka, ktoré navštívili štyri triedy na ročníkoch-1.-4.Peťka, Jesika, Timea,Terezka vytvorili veľmi zaujímavé prezentácie i hry pre deti, zapájali ich do učenia.Venovali sa našej aktuálnej téme zo Zelenej školy- POTRAVINÁM.

              Žiaci pekne spolupracovali a boli plne zaujatí výkladom a didaktickými hrami.

              Mgr.N.Bobčeková, Ing.E.Kozmanová a kolégium Zelenej školy

            • Plavecký kurz

              26. 5. 2022

              V dňoch 17.5. - 20.5.2022 bola III.B na plaveckom kurze v počte 18 žiakov. Plavecký výcvik zabezpečila škola Delfín pod vedením pána Peciara. Žiaci boli rozdelení do skupín podľa predchádzajúcich skúseností. Mnohí žiaci si zdokonalili plavecké štýly, iní zvládli presun do bazéna s hlbšou vodou.

              Tešíme sa, že máme možnosť presúvať sa do mestského kúpeľa pešo. 

              triedna p. uč. Zajačková, p. asist. Luptáková

            • Dejepisný týždeň - 2. deň

              25. 5. 2022

               

              ~ Pokračujeme v spoznávaní histórie názorným a záživným spôsobom ~

              Návrat do stredoveku i pohľad do československej kinematografie...

              V priebehu utorkového vyučovania sme sa so žiakmi preniesli do čias stredovekého Uhorského kráľovstva, presnejšie do čias vlády kráľa Bela IV. a Tatárskeho vpádu do Uhorska v roku 1241, kedy do našej krajiny vpadli mongolské hordy z ázijských stepí, porazili takmer celé uhorské vojsko a dokonca i sám Belo sa len s hŕstkou verných rytierov zachránil útekom, keď po strastiplnej ceste cválajúc cez polovicu krajiny našiel bezpečné útočisko až na samom juhu kráľovstva na pobreží Jadranského mora v ďalekej Dalmácii...

              Porozprávali sme si o jednej peknej legende, ktorá sa traduje už od čias stredoveku - podľa ktorej počas tragickej bitky pri rieke Slaná, kde Uhri utrpeli od Mongolov spomínanú drvivú porážku - aj samotnému kráľovi hrozilo, že ho mongolskí bojovníci buď zajmú alebo zabijú, v poslednej chvíli ho však zachránil jeho verný rytier Ondrej... Ten vidiac bezvýchodiskové postavenie svojho panovníka poskytol kráľovi vlastného koňa, aby mohol utiecť, zatiaľ čo on sám zostal ležať na bojisku, prikryl sa iným mŕtvym bojovníkom a tak, tváriac sa, že je mŕtvy, podarilo sa mu prežiť mongolské besnenie...

              Keď napokon o rok na to Batuchánove hordy z ničoho nič odcválali späť do východných stepí, kráľ sa mohol bezpečne vrátiť do centra Uhorska a pustiť sa do obnovy zničenej a vypálenej krajiny... Na rad však museli prísť aj tí, ktorí kráľovi prejavili oddanosť a statočnosť ako rytier Ondrej i mesto Nitra a jeho obyvatelia...

              Tak sa teda na našich hodinách dejepisu objavil aj sám rytier Ondrej, syn comesa (grófa) Ivánku - inak už reálna historická postava, ktorý za svoju vernosť kráľovi dostal za dedičné léno panstvo Gýmes (Ghymech), kde si dal vystavať hrad Gýmes - dnešná známa zrúcanina nad Jelencom a položil tak základy slávneho uhorského veľmožského rodu Forgáčovcov...

              Na príklade rytiera Ondreja sme si vysvetlili a ukázali ako mohol vyzerať šľachtic v stredoveku, ako sa používal jednoručný meč, prilba, ale žiaci sa mohli dozvedieť aj o vtedajšej móde, ako sa líšil šľachtic napr. od bežného vojaka, či ostatných vrstiev obyvateľstva, aj o tom, že nosenie meča a vtáčích perí na čiapke boli výsadou vyšších vrstiev...

              A keďže kráľ Belo IV. unikal pred Mongolmi aj cez Nitru, kde si kráľ doplnil sprievod o ďalších vojakov z nitrianskej hradnej stráže, tak za odmenu získalo mesto Nitra v roku 1248 kráľovské mestské výsady, ktoré na hodine pred obyvateľmi Nitry prečítal z kráľovho poverenia spomínaný rytier Ondrej.

              Na záver si pre zmenu aj siedmaci pripravili menší program, keď sme si mohli pozrieť staré knižky a cez historickú premietačku sme si zas mohli pozrieť starý, ale za to už farebný obrázkový film o Robinsonovi Crusoe, či zaujímavé desiatky rokov staré fotografie z istej dovolenky v bývalej Juhoslávii a v Španielsku.

              Mgr. Martin Bogyo

            • ICILS medzinárodná štúdia počítačovej a informačnej gramotnosti

              25. 5. 2022

              V dňoch 24. a 25. mája 2022 prebiehala na našej škole medzinárodná štúdia počítatočovej a informačnej gramotnosti žiakov 8. ročníka ICILS /International Computer and Information Literacy Study/. Jej cieľom bolo zistiť v meraných krajinách počítačovú a informačnú gramotnosť a informatické myslenie žiakov. Daná štúdia sa zameriava nielen na hodnotenie výkonu žiakov, ale aj ich postoje a názory na informačné technológie. Štúdia tiež poskytuje informácie v širších súvislostiach napr. o žiakoch, učiteľoch, školách, vzdelávacích systémoch a pedagogických postupoch v oblasti CIL /Computer and Information Literacy/. 

              Ďakujeme všetkým žiakom 8. ročníka za účasť na pilotnom testovaní.

              Mgr. Sviteková a Mgr. Kyrczová

              koordinátor a administrátor testovania

            • Výsledky súťaže Englishstar 2022

              24. 5. 2022

              Dňa 24.5. 2022 boli zverejnené výsledky súťaže Englishstar, ktorá sa konala na našej škole 5.5. 2022. Do súťaže za našu školu sa zapojilo cez 90 žiakov, ktorí majú radi anglický jazyk. Je to medzinárodná súťaž pre žiakov základných škôl. Naši žiaci si viedli fantasticky a ako budete vidieť vo výsledkovej listine, máme na škole aj skutočné hviezdy anglického jazyka. Test na 100 percent/bodov napísali títo žiaci a žiačky: Števko Martiška z 2.A triedy, Adamko Belica z 3.B triedy, Sofia M. Zohdi z 3.B triedy, Emka Griesbachová z 3.C triedy, Ivko Švarný z 3.C triedy, Peťko Okenka z 3.C triedy, Mia Králová zo 4.B triedy a Lilly Lovejoy z 8.A triedy. Ostatní žiaci dosiahli tiež nadpriemerné výsledky. My, učiteľky anglického jazyka, sme hrdé na každého jedného žiaka a žiačku, ktorí nabrali odvahu a prihlásili sa do súťaže. Dňa 20.6. budeme držať našim žiakom s počtom bodov 100 päste v záverečnom žrebovaní o hodnotné ceny. Diplomy a ceny prídu na školu do 30.6.2022. Žiaci, ktorí dosiahli 100 bodov, už vyhrali ponožky Fusakle a plus sú zaradení do záverečného žrebovania. Všetci, ktorí dosiahli viac ako 80 bodov obdržia diplomy s vyobrazenou zlatou medailou. Každý účastník súťaže okrem diplomu dostane aj malý darček :-) Už teraz sa tešíme na slávnostné odovzdávanie cien na našej škole. O termíne Vás včas budeme informovať. Zatiaľ všetkým gratulujeme aj touto cestou a ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy :-) SME NA VÁS HRDÉ :-) a ĎAKUJEME :-) p.učiteľky Šimková a Štrbíková 

            • Návšteva DAB

              24. 5. 2022

              Dňa 19. 05. 2022 žiaci 4. A triedy navštívili DAB v Nitre. Zúčastnili sa divadelného predstavenia Robin Hood od autorov M. a J. Luteránových, ktoré ich mimoriadne upútalo. Divadelný príbeh v sebe ukrýval dôležité posolstvo. Hlavnou postavou bol šľachetný zbojník Robin Hood, ktorý chránil slabších a pomáhal chudobným. Žiaci mali možnosť prežiť tento neuveriteľný príbeh spolu s hrdinom.

              Žiakov sprevádzali pani učiteľky Pokoraczká a Pechová

            • Zahájili sme Dejepisný týždeň - 1. deň

              23. 5. 2022

              ~ Spoznávame našu históriu živým a pútavým spôsobom ~

              Počas pondelkového vyučovania sme sa spolu s našimi žiakmi na hodinách dejepisu a geografie preniesli v čase do nedávnej minulosti a aspoň na chvíľku sme sa ocitli na dvojročnej základnej vojenskej službe v bývalej Československej socialistickej republike. Priblížili sme si tak časy, kedy bežnou povinnosťou mladých mužov po dovŕšení dospelosti bola spravidla z počiatku dvojročná vojenská služba svojej socialistickej vlasti, ale aj ako sa z vojakov mohli stať dôstojníci z povolania, či dokonca generáli.

              Na príklade uniformy súdruha majora sme si okrem iného vysvetlili čo všetko obnášala zodpovedná služba veliteľa a dozorného útvaru...

              So žiakmi sme diskutovali aj o tom, aké to mohlo byť na vojenčine kedysi, ako sa podľa nich od tých čias spoločnosť zmenila, keď máme v súčasnosti už profesionálne ozbrojené sily, ale aj aké dôležité je spoznávať vlastne dejiny napr. od svojich rodinných príslušníkov - najmä od otcov a starých otcov, ktorí boli na vojne a zažili ju na vlastnej koži... Na druhej strane tí sa určite potešia, keď mladá generácia prejaví záujem a keď svoje skúsenosti a zážitky majú možnosť odovzdať svojim zvedavým ratolestiam - deťom a vnúčatám...

              Spoločne sme tiež uvažovali, či by si aj sami žiaci vedeli predstaviť, že by ako mladí ľudia po skončení strednej školy dostali povolávací rozkaz a museli by na niekoľko rokov narukovať v službe vlasti, ako to ešte v niektorých krajinách sveta ako je Grécko, Turecko či Izrael stále funguje... alebo by sa naopak chceli stať profesionálnymi vojakmi aj dobrovoľne... 

              Niet nad objavovanie dejín zaujímavým a názorným spôsobom

               

              Mgr. Martin Bogyo

            • Kreatívne hudobné dielne

              23. 5. 2022

                                                        Kreatívne hudobné dielne na Katedre hudby PF UKF

              Študenti prvého ročníka magisterského štúdia pod vedením Mgr. Ivety Štrbák Pandiovej, PhD., pripravili pre našich žiakov 5. – 8. ročníka  maratón kreatívnych hodín hudobnej výchovy, ktorý sa konal v multifunkčnej miestnosti Pavilónu hudby.

              Tím študentov v zložení Bernadeta Dzíbelová, Kristína Jarásková, Ester Víteková, Adam Galbavý, Martin Augustín a Oľga Pappová ukázali žiakom prácu s ľudovou piesňou, jej podoby a krásu. Do tohto procesu kreatívne zapájali žiakov 5.A triedy formou hier, aktívnych vokálnych a pohybovo-rytmických cvičení 27. apríla. Eva Hokinková, Lenka Komárová, Marek Kováč, Erik Sloboda, Zuzana Čambálová a Martin Pavlov zaviedli žiakov 6.A triedy do tajov ľudových zvyklostí, konkrétne do vynášania Moreny. Do tohto hudobno-dramatického stvárnenia 4. mája aktívne zapájali aj deti.

              Ďalšia skupina šikovných študentov v zložení Barbora Hrabovská, Olha Zhuravel, Filip Kriváň, Boris Turaz, Branislav Lelák a Veronika Smolková previedli 11. mája deti 7.A tajomstvami muzikálov. 17. mája pre 8. ročník pripravili Petra Jakubíková, Laura Piterková, Kristián Mikulovský, Roman Levčík, Petra Piesecká a Martin Pekár prelet populárnou hudbou. Počnúc od jazzu cez hip-hop, pop alebo rock ukázali deťom cestu ku kreatívnej hudobnej výchove cez aktívnu interpretáciu na elektrickej gitare, elektrickej basovej gitare, klavíri či vokálnu prácu s mikrofónom.

              Podľa Mgr. Ivety Štrbák Pandiovej, PhD. študentom katedry hudby najviac chýba kontakt s deťmi a „živá“ hudobná výchova, ktorá je neoceniteľná pre budúceho učiteľa hudby.

              Takže sme tento kontakt týždeň čo týždeň zabezpečovali. Našim žiakom sa kreatívne hodiny veľmi páčili.

                                                                                                                                               Mgr. Gabriela Peštová

            • Technika

              20. 5. 2022

              Práce našich kreatívnych žiakov na hodine techniky. Ako materiál nám poslúžili rôzne druhy rastlín, kartón lepiaca páska.

              Erik Pružinský.

            • Turistický krúžok

              18. 5. 2022

              Dňa 14. mája sa uskutočnila príjemná prechádzka v Zoborských vrchoch. Prešli sme cez Meškov vrch smerom pod Pliešku a vrátili sme sa k Liečebnému domu na Zobore.

              V máji je príroda nádherná. Hovoria Maxo, Ninka, Agátka, Veronika, Natálka a Kristínka. 

              Tr. učiteľka Zajačková

            • Okresné kolo v atletike

              17. 5. 2022

              Po dlhšej vynútenej pauze sa opäť konali atletické preteky na TJ - Stavbár Nitra. Nastali aj zmeny v disciplínach a súťažilo sa v atletickom štvorboji: 1000m/600m , 60m, skok do diaľky a hod kriketovou loptičkou.

              Každý z pretekárov musel absolvovať všetky disciplíny z ktorých dostával body podľa umiestnenia. Našu školu reprezentovala štvorica žiakov M. Śafáriková, E. Ťapušíková, M. Dvorský a M. Báťa. 

              Naši chlapci patrili medzi najmladších pretekárov a môžu byť so svojimi výkonmi spokojní. Matúš výborne odbehol 1000 m a skončil v skupine na 3 . mieste, Marek skončil na 3. mieste v hode kriketovou loptičkou, Ema vyhrala skok do diaľky a najväčší úspech dosiahla Miška, ktorá vyhrala celé preteky a z 1. miesta postúpila na krajské kolo, ktoré sa bude konať 23. mája na štadióne TJ stavbár Nitra.

              Erik Pružinský

            • Arteterapia s triedou 7.B

              17. 5. 2022

                Po COVID situácií sme sa rozhodli ako trieda upevniť spoločne vzťahy. Vymysleli sme si aktivitu "Arteterapia", ktorú sme spojili s anglickým jazykom.  S pani učitelkou Svitekovou sme sa snažili prepojiť umenie s cudzím jazykom, aby to bolo o niečo zaujimavejšie. Žiaci mali v anglickom jazyku vysvetlené jednotlivé fázy z keramického umenia a zároveň mali odprezentovanú slovnú zásobu na danú tému. 

                Arteterapia je liečba výtvarnou činnosťou alebo umením. Pôsobí na psychiku pomocou maľby, kresby, modelovaním, tvorením koláží či iných výtvarných techník,  ale i pôsobením výtvarného diela na človeka. Pomocou takýchto umeleckých prostriedkov sa dostáva žiak priamo do kontaktu s pocitmi, emóciami, túžbami, strachom, myslením a názormi, ktoré sa niekedy ťažko slovne opisujú. Jej veľký potenciál vidím u žiakov, ktorým slová buď nestačia na vyjadrenie samých seba, alebo sa slov z akéhokoľvek dôvodu boja. Je vhodná na relaxáciu, uvoľnenie, zmiernenie pocitov úzkosti, poznanie vlastných možností, motiváciu, primerané sebahodnotenie a nadhľad v náročných životných situáciách. Môže pomáhať aj pri ľahšom nadväzovaní kontaktov či znižovaní agresívneho napätia, môže rozvíjať kognitívne i motorické schopnosti, tvorivosť aj fantáziu.

              Ako to prebiehalo?

                 Žiaci po vysvetlení najdôležitejších informáciíé dostali do ruky hlinu, ktorú si mali pripraviť na ďalšie modelovanie. Po vypracovaní hmoty si každý žiak vybral, čo bude tvoriť. Pred tým ako sme začali tvoriť sme mali možnosť vidieť pár názorných ukážok. Žiaci pracovali v skupinkách v tichosti zahlbení do ich myšlienok a následného tvorenia.  V arteterapii nie je dôležitá estetická stránka a umelecké prevedenie diela, nevyžaduje sa výtvarné alebo iné umelecké nadanie. Cieľom tu nie je vytvorenie umeleckého diela, ale sebavyjadrenie. Dôraz sa kladie na prežívanie počas tvorby a tiež na to, čo sa snaží žiak cez svoje dielo povedať, aké pocity dielom vyjadrí, na výpovednú hodnotu diela. Často odkrýva  zážitky alebo vnútorné obsahy, ktoré boli doposiaľ nejasné, nezrozumiteľné, skryté a o ktorých žiak nevie hovoriť. Svoje diela sme nechali na odborníčky, ktoré nám ich vypália v peci na to určenej. My budeme netrpezlivo čakať na naše výsledky. 

               

              p.uč. Zajarošová; p.uč. Sviteková

               

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282828