• Novinky

            • Zážitkový dejepis s našimi piatakmi

              29. 10. 2022

              Na dejepise so žiakmi 5. ročníka začíname preberať historické pramene, a preto sme si na našej hodine v V.B triede pred jesennými prázdninami vysvetlili ich základné rozdelenie.. Zamerali sme sa presnejšie na hmotné historické pramene, ktoré predstavujú základ pre spoznávanie našich dávnych i menej dávnych období dejín. A ako si môžeme najlepšie priblížiť našu minulosť?... Predsa pomocou názorných ukážok a živej histórie...

              Tak sme si na hodinu dejepisu priniesli veľkú starodávnu krabicu s historickými pokladmi alebo aspoň s ich vernými kópiami, ktoré vyzerajú presne tak ako boli objavené a dnes s nimi pracujú odborníci - archeológovia a historici.. Ako sme si povedali so žiakmi mnohé takéto historické artefakty končia ako exponáty v múzeách, kde ich ľudia môžu ďalej obdivovať alebo bývajú schované v depozitároch múzeí.. 

              Žiaci sa tak mohli bližšie zoznámiť s hmotnými prameňmi z Doby rímskej na našom území staré takmer 2000 rokov, teda z čias, keď na našom území žili Kelti, germánske kmene, prichádzali sem Rimania a neskôr Slovania.. Takýmito starodávnymi artefaktmi sú napr. olejová lampa z čias Ježiša Krista, úlomky rímskej keramiky, označenie rímskej vojenskej légie vyryté do kameňa - LEG XIII, hrot železnej kopije alebo britvy nájdené na archeologickej lokalite Leányvár pri Komárne, ale aj črepiny keramiky akú používali naši slovanskí predkovia a iné.. Veľký záujem žiakov vzbudila aj ROMA LUPA - soška Kapitolskej vlčice z Ríma, ktorá podľa legendy zachránila a odchovala dvojičky Romula a Rema, a keď chlapci vyrástli a stali sa dospelými, tak Romulus napokon založil mesto Rím (Roma) a stal sa jeho prvým kráľom... 

              Spojenie zážitkového vyučovania s prepájaním súvislostí a významných udalostí je dobrou cestou k spoznávaniu našej zaujímavej a fascinujúcej histórie.. Záujem a nadšenie našich piatakov je napokon toho pravým dôkazom. Najbližšie pokračujeme aj v spoznávaní ďalších - písomných a obrazových - historických prameňov takouto názornou a záživnou formou... :)

              Mgr. Martin Bogyo

            • Beseda o hradoch na Slovensku s Miroslavom Eliášom

              29. 10. 2022

              V utorok 25.10.2022 sme sa so žiakmi ôsmeho ročníka zúčastnili besedy s muzejníkom a spisovateľom Dr. Miroslavom Eliášom, ktorý nám prišiel porozprávať o hradoch na Slovensku. Spolu so žiakmi VIII.A a VIII.B triedy sme sa tak mali možnosť preniesť do čias stredovekého Uhorska a dozvedieť rôzne zaujímavosti o tom ako a kedy hrady, zámky a kaštiele na našom území vznikali, akú funkciu v krajine plnili, akým spôsobom sa stavali, či ako mohol vyzerať každodenný život na takomto hrade..     

              Zo zaujímavého a pútavého rozprávania a prezentácie nášho hosťa sme sa dozvedeli, že na Slovensku je dodnes niekoľko sto hradov a pevností alebo ich zrúcanín a Slovensko sa oprávnene označuje ako "krajina hradov" - máme najviac hradov na počet obyvateľov na svete, a to už je čo povedať... Popri množstve zaujímavostí sme sa dozvedeli čo je to "donjon", "nebojsa" - mohutná obytná poschodová veža - základ každého hradu... Povedali sme si akými obrannými prvkami hrady v stredovekom Uhorskom kráľovstve disponovali, pričom z ďaleka nie všetky hrady boli také honosné a mohutné ako to poznáme z historických filmov. Tie najrozľahlejšie hradné komplexy sa stavali skôr v západnej Európe, najmä vo Francúzsku, ako v Uhorsku. Miroslav Eliáš nám ozrejmil, že v stredoveku nezvznikali iba samostatné ochranné hrady na vysokých kopcoch, ako sídla kráľov, či mocných pánov, ale špecifickým typom boli mestské hrady. Na Slovensku to boli práve banské mestá - Kremnica, Banská Štiavnica, Banská Bystrica a ďalšie, ktorých bohatsvo bolo treba účinne chrániť a historické jadrá týchto miest na Slovensku prežili dodnes...

              Z hodín dejepisu sme si zas zopakovali, že väčšina kamenných hradov alebo ich zrúcanín ako ich poznáme dnes vznikla až po Tatárskom (mongolskom) vpáde do Uhorska v roku 1241-1242, kedy väčšina Uhorského kráľovstva ľahla popolom a Mongoli ničili všetko čo im prišlo do cesty - čo sa im však ubránilo boli práve kamenné hrady, medzi nimi aj Nitriansky hrad.. Následne sme si priblížili časy tureckých vojen na našom území v 16.-17. storočí, kedy prišli nové typy zbraní a silnejšie delostrelectvo, a preto sa bolo treba aj účinne prispôsobiť týmto novým zmenám - vznikali nové mohutné protiturecké pevnosti s nárožnými baštami - bastiónmi, ako napr. Komárno a Nové Zámky.. Ďalšie hrady zas boli v tomto období prestavané a opevňované, aby dokázali odolávať dlhotrvajúcim útokom dobyvateľov, napr. aj Nitriansky, Levický a ďalšie.

              Napokon, beseda bola vedená interaktívne a žiaci boli zapojení aj do aktívnej činnosti:

              1. - dobiť stredoveký hrad šípmi (zápalkami).. Ako to prebiehalo?... Najprv žiaci postavili z malých drevených kvádrov vysoke stredoveké hradby. Následne, keď ich dokončili dostali zápalky - tie predstavovali akoby šípy lukostrelcov a mali sa nimi pokúsiť hradby poškodiť alebo zbúrať... Samozrejme, že sa im to nepodarilo a hradby pevne odolávali týmto "nepriateľským útokom". - Žiaci tu mohli veľmi jednoducho a názorne pochopiť ako mohlo vyzerať dobíjanie hradu v časoch vrcholého stredoveku, ako v prípade nitrianskeho hradu počas tzv. Tatárskeho vpádu, keď Mongoli ostreľovali náš kamenný hrad ohnivými šípmi, no ten ako jeden z mála odolal... 

              2. - dobiť mohutnú protitureckú pevnosť delovými guľami (gaštanmi).. Žiaci postavili nevysokú, za to však široku a mohutnú hradbu, ktorú následne zasypali mnohými delovými guľami "ťažkého kalibru" v podobe gaštanov až sa celá pevnosť zrútila... - V druhom prípade sme si takto názorne ukázali ako sa dobíjali hrady a pevnosti v časoch, keď sa bojovalo s Turkami na našom území v 16.-17. storočí.​​​​​​​​​​​​​​

              Miroslav Eliáš sa venuje aj písaniu kníh práve s tematikou tureckých vojen a uhorsko-osmanských vzťahov na našom území v 16. a 17. storočí a tento rok vydal svoje monumentálne knižné dielo Hrad Sklabiňa. V súčasnosti pôsobí ako správca múzea v Šuranoch a popri svojej spisovateľskej činnosti vedie Občianske združenie Donjon, ktoré sa dlhodobo venuje práve záchrane a obnove hradu Sklabiňa (viď fotografie). 

               

              Ďakujeme za zaujímavú, podnetnú a interaktívnu besedu!

              Mgr. Martin Bogyo

            • 🍎Deň jablka 2022 🍎

              27. 10. 2022

              V stredu 26.10. sa na našej škole uskutočnil Deň jablka. V rámci tohto dňa si pedagógovia pripravili pre deti rôzne zaujímavé aktivity. Deti sa dozvedeli dôležité informácie o jabĺčku prostredníctvom rôznych hier a cvičení. Deň jablka sme zrealizovali takmer na všetkých predmetoch či už to bola matematika, slovenský jazyk, anglický jazyk, výtvarná, chémia, technika či dokonca informatika.

              Súťaž o najťažšie jablko vyhral žiak Oliver Buch z I.B triedy, ktorý priniesol jabĺčko s hmotnosťou 445g. Oliverko získal diplom a malú sladkú odmenu, ktorú mu odovzdala pani zástupkyňa :) Srdečne gratulujeme. 

              Na záver ďakujem za spoluprácu všetkým kolegom a teším sa na ďalšie aktivity. 

              Mgr. Paulína Spačková + pedagogický zbor ZŠ kráľa Svätopluka 

            • N DANCE COMPANY - TANEČNÁ SHOW

              27. 10. 2022

               Dňa 27.10.2022 nás do našej školy prišli roztancovať N Dance company.

              Tanečná škola, ktorá pôsobí pod záštitou tanečníka a choreografa finalistu show Česko - Slovensko 

              Talent Nora Grofčíka a jeho tanečníkov sa predviedli rôznymi tanečnými štýlmi ako sú hiphop, locking,

              breaking, housedance.

              Tanec zvyšuje sebadôveru a sebaúctu, rozvíja sociálne zručnosti, empatiu, alebo nové priateľstvá. 

              Žiaci našej školy si zatancovali, naučili sa aj nové tanečné prvky. Sme radi, že sme prežili pekné predpoludnie.

               Záleží nám na deťoch a na ich zdravom vývine.

              Sme predsa Zdravá škola.

              E. Kozmanová

          • Jablkový deň.
            • Jablkový deň.

              26. 10. 2022

              Červené jabĺčko v oblôčku mám, koho rada vidím tomu ho dám.

              21. október je deň, kedy jabĺčka majú svoj sviatok. Zaslúžia si ho, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia.

              Jablko zásobuje naše telo energiou, vždy uhasí smäd a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať. Viete prečo by sme mali každý deň zjesť 1 jabĺčko? Lebo nám zlepšuje funkciu srdiečka, pôsobí proti kašľu a bolestiam hrudníka, zlepšuje a upokojuje spánok, podporuje trávenie, pôsobí proti  akné, zlepšuje ďasná, má regeneračné a detoxikačné účinky, zlepšuje zdravie a koncentráciu.

              Deti 3 oddelenia ŠKD si tento deň pripomenuli nielen červeným oblečením, ale aj rozhovorom o jabĺčkach. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií. a na záver sme si nakreslili jabĺčka v rôznych podobách.

              Jabĺčkový deň v našom oddelení bol pre všetkých obohacujúci. A to o nové vedomosti, skúsenosti a zážitky. 

              26.10.2022       p. vych, Andrea Ölvecká

            • National Apple Day

              26. 10. 2022

              Dnes sme na našej škole vyzdvihli dôležitosť jablka v našom jedálničku. V rámci medzipredmetových vzťahov žiaci 8.A si na hodine informatiky vyrobili svoje prvé plagátiky v aplikácii Canva na tému "Deň jablka."

              Na ich prvé zoznámenie sa s touto appkou a obmedzený čas na hodine sa im podarili pekné kúsky. Čo vy na to? :D

              Mgr. Sviteková

            • Majstrovstvá okresu v korfbale

              26. 10. 2022

              V športovej hale SPU Nitra sa naši žiaci zúčastnili na majstrovstvách okresu v korfbale žiakov základných škôl.

              Turnaj sa odohral v troch vekových kategóriách. Našu školu reprezentovali  žiaci 6. ročníka v kategórii U12, ktorým sa podarilo vyhrať všetky zápasy a v dramatickom finále získať 1. miesto.  Starší žiaci U15 získali krásne 2. miesto a v tesnom finále ich zdolali iba hráči, ktorí sa tomuto menej tradičnému športu venujú.

              Žiakom gratulujeme za výbornú reprezentáciu školy.   

            • ŠKD STRAŠI BÁL

              25. 10. 2022

              Dňa 21. 10. 2022 žiaci V. oddelenia ŠKD prežili jedno krásne zážitkové popoludnie. Naša trieda sa razom premenila na čarovný priestor, v ktorom sa konal STRAŠI BÁL. 

              Spolu sa zabávali čarodejnice, víly, kostričky, netopiere a nechýbal ani Harry Potter. Po tanci si pochutnávali na spoločnej hostine a smiali sa na úsmevných jazykolamoch, pri ktorých si brúsili svoje maškrtné jazýčky.

              Bolo nám spolu SUPER a naplno sme sa zabavili.

              25. 10. 2022                                                       pani vychovávateľka Mgr. Mariana Šmátralová

            • Október mesiac DYSLEXIE

              25. 10. 2022

              Mesiac október je mesiacom zvyšovania povedomia o dyslexii. Dyslexia je špecifická porucha učenia, ktorá predstavuje vážnu prekážku pri vzdelávaní a budovaní čitateľskej gramotnosti nielen u detí ale aj u dospelých. Ľudia s dyslexiou však svoju pozornosť nedokážu dostatočne sústrediť, no miesto toho vnímajú svet okolo seba celistvejšie a komplexnejšie. A práve toto odlišné vnímanie sveta okolo seba je to, čo robí ľudí s dyslexiou výnimočnými a dáva im navrch v mnohých povolaniach, v ktorých je potrebná kreativita a myslenie mimo konvenčných hraníc.

              Dyslektici sú často myšlienkoví priekopníci, nájdete medzi nimi vynálezcov, fyzikov, zabávačov, dizajnérov či manažérov.

              Medzi známych dyslektikov patria napríklad aj: 

              Tom Cruise – herec

              Leonardo da Vinci – maliar, sochár, vynálezca

              Walt Disney – zakladateľ štúdia Disney

              Pablo Picasso – maliar

              a mnohí ďalší.

              Mgr. Sandra Jakubíková

            • Čiastočné zatmenie Slnka

              24. 10. 2022

              Kedy? zajtra - 25.10.2022

              Zatmenie sa začne o 11. hodine a 16. minúte, maximálna fáza bude o 12.25 h, koniec zatmenia o 13.34 h. Najbližšie slnečné zatmenie bude zo Slovenska viditeľné až 29.marca 2025.

              V žiadnom prípade sa nepozerajte na Slnko voľným okom, priamo cez ďalekohľad alebo cez slnečné okuliare. Odporúčané je  použiť buď kvalitný filter, alebo priemet Slnka cez ďalekohľad na papier, prípadne špeciálne okuliare, ktoré ochránia oči pred poškodením!!! Dbajte na bezpečnosť!

              Bezpečne je možné zatmenie Slnka pozorovať napríklad cez fóliový filter na to určený. Poznáme aj fóliové slnečné okuliare (Solar Eclipse Glasses). Laikom postačia aj zváračské okuliare alebo zváračské sklo. Tie môžu svojím filtrom ovplyvniť farbu Slnka, ktorú budeme vidieť.

              Mgr. Macáková

              A takto sme aj my na hodinách fyziky pozorovali tento niekaždodenný jav. Ďakujem aj žiačke 8.B triedy, ktorá priniesla viac zváračských sklíčok, a tak mohli si viacerí vyskúšať pozorovanie nielen cez helmu, ale aj cez sklíčko. Zatmenie sme si vychutnali práve v najväčšej fáze, takže milí žiaci pozorovanie síce skončilo, ale nezabudnite do zošitov fyz nakresliť čo ste videli a vysvetliť prečo nastalo čiastočné zatmenie slnka.

              Mgr. Macáková

            • Hovorme o jedle 2022 Literárna súťaž a vzdelávacie aktivity

              24. 10. 2022

              Počas uplynulého týždňa sme na našej škole opäť uskutočnili aktivity zo súťaže Hovorme o jedle. Literárnu súťaž sme zahájili v 5.A triede, v ktorej sme vybrali 3 básne, ktoré sme poslali do celoslovenského kola. Našu školu reprezentujú básne od Nelky, Viki a Karolka. Celá trieda bola veľmi aktívna a žiaci vytvorili pekné a vtipné diela spolu s farebnými ilustráciami. V 6.A triede sme prepojili tému zo slovenského jazyka - opis pracovnej činnosti s témou cestovín a vznikli  chutné recepty na obľúbené cestoviny. Počas hodín technickej výchovy žiaci vytvorili zaujímavé obrazy, kde ako materiál využili cestoviny a rôzne obilniny. So žiakmi z 8.B triedy sme sa pozreli na nutričné hodnoty potravín zo školského automatu a vysvetlili si význam zdravej a vyváženej stravy. Okrem toho sme zistili aj zauímavosti z oblasti potravinárskeho priemyslu (konkrétne arómy, farbivá). Žiaci 8.B triedy boli tvoriví aj na hodine informatiky, kde vytvorili plagáty o zdravej strave. Vitamíny, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine sme riešili so žiakmi 7.A triedy. Vysvetlili sme si rozdiel medzi vitamínmi, ktoré sú rozpustné vo vode a v tukoch. V závere sme sa venovali pojmu fytochemikálie a zeleninu s ovocím sme rozdelili do 6 farieb podľa účinkov. Vedeli ste, že zelenina a ovocie zelenej farby potláča únavu? Pozrite si tabuľku a zistite, čo treba doplniť do vášho jedálnička :) 

              Mgr. Paulína Spačková, Mgr. Dominika Homzová, Mgr. Erik Pružinský a žiaci zo spomínaných tried 

               

            • Zasadnutie žiackeho parlamentu

              24. 10. 2022

              Dňa 24.10. 2022 sa konalo v poradí druhé zasadnutie žiackeho parlamentu. S členmi ŽP sme si prešli etický kódex člena ŽP a povedali sme si o našich plánoch a rôznych udalostiach. V priebehu niekoľkých dní Vás budeme informovať o dvoch súťažiach, do ktorých sa budú môcť zapojiť tak triedne kolektívy ako aj jednotlivci. 

              Vopred sa tešíme na  spoločné  akcie, ktorá budú slúžiť na zlepšenie vzťahov medzi žiakmi a učiteľmi na našej škole :-) 

              členovia ŽP a p.uč. Štrbíková

            • Medzinárodný deň školských knižníc

              24. 10. 2022

              Dňa 24.10.2022 žiaci IV.A triedy navštívili univerzitnú knižnicu UKF v Nitre. Zamestnanci knižnice nám ukázali systém vyhľadávania dostupnosti kníh a následne si žiaci vyskúšali nájsť knížky podľa sériových čísel. Ďakujeme pani riaditeľke knižnice, že nám umožnila stráviť čas v tejto krásnej budove a veríme, že naša návšteva nebola posledná.

               

              Mgr. Nováková 

            • O2 Športová akadémia Mateja Tótha

              24. 10. 2022

              Milí rodičia

              naša škola sa prihlásila do Súťaže O2 Športová akadémia Mateja Tótha. Cieľom Súťaže je podpora športového a spoločenského rozvoja mládeže. Pre získanie podpory je potrebné hlasovať a Vás by sme chceli poprosiť o podporu školy v podobe každodenného hlasovania.

              Každý hlasujúci môže v období hlasovania odovzdať 1 hlas denne. Hlasovanie je ZADARMO.

              https://www.akademia.o2.sk/hlasovanie/8318

              Pokiaľ chcete za jedno hlasovanie získať pre našu školu 2 hlasy, stačí „prečítať“ jeden z článkov na tomto odkaze:

              https://soda.o2.sk/pribehy/viac-pohybu-pre-deti/?_ga=2.17903422.624454087.1666609730-1789059405.1666609730 

              Kliknite na ľubovoľný odkaz: Čítaj viac a otvoríte tak článok. Prejdite na koniec článku a tam je odkaz: Využiť bonusový hlas. 

              Hlasovať za školy bude možné do 30. novembra 2022. 

              Ďakujeme za hlasy, ktoré ste už našej škole poslali a veríme, že sa nám tento projekt podarí získať s Vašou podporou

            • Deň jablka

              23. 10. 2022

              V stredu 26.10. sa v našej škole uskutoční Deň jablka. V tento deň si žiaci pripomenú dôležitosť jabĺk, ich zdravotné benefity a ďalšie zaujímavosti prostredníctvom rôznych úloh. Pre prvý stupeň je vyhlásená súťaž o NAJŤAŽŠIE JABĹČKO. Jabĺčka môžu žiaci priniesť do stredy, v stredu ich odvážime a spoznáme výhercu. Na záver prosím všetkých žiakov a kolegov obliecť si v tento deň niečo červené :)  Ďakujem. 

              Mgr. Spačková 

            • Milión detí sa modlí ruženec

              21. 10. 2022

              Aj tento rok sme sa spoločne s deťmi na náboženskej výchove zapojili do projektu "Milión detí sa modlí ruženec", v ktorom sme sa spojili s deťmi z celého sveta. S deťmi sme obetovali modlitbu ruženca za pokoj vo svete, vo vašich rodinách aj v triedach. S niektorými deťmi sme si vyrobili ruženec z papiera, v inej triede z gaštanov, niektorí pri modlitbe aj kľačali. Ďakujeme, boli ste super.

              Mgr. Štrbíková, Mgr. Macáková

              Hlavným úmyslom tejto iniciatívy je ukázať, že dôveryplná modlitba detí vchádza priamo ako šíp do Božieho Srdca a má preto veľkú moc. Detská modlitba ruženca má veľkú silu vyprosiť mier a jednotu v našich rodinách, v našej krajine i vo svete. Svätý Ján Pavol II. napísal vo svojom apoštolskom liste o ruženci: “Ruženec je zo svoje podstaty modlitbou zameranou na pokoj, lebo je vlastne rozjímaním o Kristovi, Kniežati pokoja, ktorý je i náš pokoj. Ruženec je modlitbou pokoja aj prostredníctvom plodov lásky, ktoré prináša. Ako vytrvalá spoločná prosba, ktorá je v súlade s Kristovou výzvou, že sa treba stále modliť a neochabovať – nám dáva nádej, že aj dnes môžeme vyhrať taký ťažký boj, akým je boj za pokoj.”

            • Hovorme o jedle - výtvarná súťaž

              21. 10. 2022

              O jedle sme hovorili, a potom  sme tvorili. Na hodinách výtvarnej výchovy sme v októbri 2022 vytvorili pekné práce o jedle na tému Chutné maľovanie. 1. stupeň reprezentujú v celoslovenskom kole žiaci z 1.A, 2.A, 2.B, 3.B, 3.C, 4.A, 4.C - Naďa, Tamara, Marco, Marianna, Luna, Ela, Chiara, Katarína, Zoe Lujza. 2. stupeň reprezentujú v celoslovenskom kole žiaci zo 6.A, 6.B a 7.B triedy - Paula, Nelka a Adamko. Uvidíme ako sa im bude dariť v silnej konkurencii. Držme im palce!  Pozrite si práce našich žiakov vo fotogalérii. 

              Mgr. Jana Chlebcová

            • Kremnica - exkurzia

              21. 10. 2022

              Dňa 20.10. 2022 sa triedy IV.A, IV.B, IV.C zúčastnili exkurzie v meste Kremnica, kde žiaci navštívili štôlňu Andrej - múzeum, mincovňu, hrad a historické námestie mesta. Deti si odniesli krásne zážitky, kúpili suveníry a absolvovali zážitkové učenie.

              Nováková, Zajačková, Bojnanská, Luptáková, Machalíková

            • Jesenná kvapka krvi 2022

              20. 10. 2022

              Včerajší deň sa niesol v prepojení úžasných činov s harmóniou jesene. Naša telocvičňa sa zmenila na mobilnú transfúznu stanicu. Opäť po rokoch prúdila v našej škole dobrá nálada a dokonca aj krv.

              Všetko v rámci Jesennej kvapky krvi, do ktorej sa zapojilo 12 rodičov, 3 pani učiteľky a 1 študentka z UKF.

              Darcovia svojim činom zachránili alebo skvalitnili život neznámym ľuďom. Sú to obete dopravných nehôd, úrazov, ľudia s nádorovými ochoreniami, liečiaci sa na leukémiu, ale aj pacienti pred operáciou. Darovanie krvi je vysoko humánny čin a darcovia sú ľudia s veľkým srdcom, ktorých neoceniteľná pomoc by mala byť pre ostatných výzvou, hodnou nasledovania. 

              Vážení rodičia, milé kolegyne - Janka, Sandri, Dáška - bez Vás by sa táto humánna aktivita neuskutočnila.

              Za účasť a odvahu Vám zo srdca ďakujeme.

              Už teraz sa tešíme na Jarnú kvapku krvi, ktorá sa uskutoční v marci 2023. 

              E. Kozmanová

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282790