• Novinky

            • Hmyz - načo je nám taká háveď?

              20. 10. 2022

              Žiaci 6. B triedy sa zúčastnili prednášky v Ponitrianskom múzeu. Prednáška bola doplnkom k predmetu biológie, ktorá bola zameraná na druhovú pestrosť hmyzu a iných bezstavovcov. Žiaci hľadali odpovede na otázky. Čo by sa stalo ak by hmyz zmizol? Aký má hmyz význam pre každodenný život človeka? Touto prednáškou vás prevedieme s fotografiami žiakov 6. B triedy. Kozmanová, Košútová

            • Technická olympiáda- školské kolo

              19. 10. 2022

              Dňa 11. 10. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Technickej olympiády, ktoré IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže zabezpečila prostredníctvom online testu, vďaka čomu sa ho mohli zúčastniť všetci žiaci, ktorí o súťaž prejavili záujem.

              Olympiády sa zúčastnilo 21 žiakov z toho až 17 žiakov bolo úspešných riešiteľov.

              Postúpiť do okresného kola však mohli iba dvaja žiaci z kategória A (starší žiaci) a jeden žiak z kategórie B (mladší žiaci)

              Z kategórie starších žiakov postúpila dvojička E. Karabinoš a A. Tomašovič, z mladších žiakov prvé miesto patrilo R. Deckersovi.

              Okresné kolo je naplánované 24. 11. 2022

                                                                          Pružinský

            • Tolerancia

              17. 10. 2022

              Slovo tolerancia, vzájomné porozumenie a rešpekt. Pani psychologička pracovala s týmito výrazmi v 6.A triede a pomocou pripravených aktivít podnietila deti nielen ku spolupráci, ale aj k prehĺbeniu ich vzájomných vzťahov, ktoré sú veľmi dôležité, aby trieda fungovala ako celok. Žiaci si krok po kroku uvedomujú, aké dôležité sú dobré, kamarátske vzťahy, vzájomné porozumenie, rešpekt, pomoc a spolupráca, pretože v jednote je sila. V daných a podobných aktivitách budeme aj naďalej pokračovať počas celého školského roka. 

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Fintová

            • Exkurzia na hrad Beckov a do Podolia

              14. 10. 2022

              13.10. 2022 sme sa po dlhej dobe so žiakmi 7. ročníka vybrali na exkurziu v rámci medzipredmetových vzťahov SJL, VYV, DEJ, GEO, TCH. Na hrade Beckov sme si vypočuli historické fakty o živote hradu a jeho obyvateľov, obdivovali sme historické ozdobné prvky v murive hradu aj náročnú prácu remeselníkov, ktorí renovujú túto pamiatku. Potom sme putovali slovenskými dedinami a mestami do obce Podolie, kde sa nachádza Park miniatúr slovenských hradov, zámkov, rozhľadní, dreveníc a  rodných domov významných osobností Slovenska. V areáli sa nachádza množstvo zmenšenín týchto stavieb. Deti boli prekvapené, aké rôzne detaily bolo potrebné vyrobiť, aby vznikli tieto kópie stavieb. Veríme, že všetko, čo sme videli a zažili bude pre deti prínosom v ich vzdelávacom procese. Okrem toho sme utužili vzájomné vzťahy medzi žiakmi aj triedami, dôkazom toho bolo spevácke vystúpenie v autobuse na ceste späť  :-) Už sa  tešíme na ďašie zážitkové učenie.

              Jana Chlebcová, Dagmar Servická, Anna Lahučká

            • Žiaci V.B triedy na exkurzii v Ponitrianskom múzeu

              11. 10. 2022

              V pondelok 10. 10. 2022 sme si spestrili vyučovanie a so 17 žiakmi a žiačkami V.B triedy sme sa zúčastnili zaujímavého a podnetného výchovno-vzdelávacieho programu a prednášky v Ponitrianskom múzeu.​​​​​​

              Prvá časť programu pre našich piatakov nazvaná - Na čo sú nám múzeá? - predstavovala náplň a samotné poslanie múzea ako dôležitej inštitúcie našej spoločnosti.. Žiaci tak mali možnosť nazrieť akoby za "zatvorené dvere múzea" a oboznámiť sa s jednotlivými odbornými činnosťami múzejného života - od nálezu alebo získania konkrétneho predmetu - múzejného exponátu - v našom prípade rozbitého keramického džbánu z prvej pol 20. storočia - cez jeho evidenciu, archiváciu, reštaurovanie až po konečné uloženie do depozitára, či vytríny múzea... Pretože až vtedy sa daný historický prameň, či artefakt stáva muzeálnym exponátom, ktorý môžeme následne ako návštevníci skúmať a obdivovať... Šikovné panie múzejníčky - historička, archeologička, archivárka a reštaurátorka - nám všetko ochotne so záujmom poukazovali a povysvetľovali, aby sa deti mohli naučiť a dozvedieť opäť niečo nové, zaujímavé a aby ich to ešte viac motivovalo k spoznávaniu našej fascinujúcej histórie... Počas celého programu si žiaci vyplňovali aj vlastný bádateľský denník, kde si zaznamenávali všetky potrebné údaje ohľadom bádania a ktorý im potom aj zostal ako ďalší učebný materiál na hodiny dejepisu...

              Druhou, nemenej zaujímavou, súčasťou programu, ktorý na našich žiakov čakal bola interaktívna prednáška pod názvom "Hmyz - na čo je nám taká háveď?" , súčasťou ktorej bola i výstava - Pod našimi nohami. Spoločne sme tak mohli bližšie spoznať druhovú pestrosť hmyzu a ďalších bezstavovcov, a to nielen vďaka preparátom jednotlivých druhov hmyzu, ale aj vďaka ich verným kópiám v nadživotnej veľkosti, napr. včely a pavúka. Pomocou interaktívneho programu si zas žiaci mohli pomocou dotykového monitora detailne prezrieť konkrétny hmyzí druh - zvláštnym a vzácnym druhom, ktorý sme si mohli takto prehliadnuť bola Sajga tatárska.. Ako sme sa mohli dozvedieť, tá sa u nás na Slovensku vyskytuje iba veľmi vzácne, a to práve pri Nitre, v chránenej prírode Zoborskej lesostepi.. Veľkou zaujímavosťou od ktorej sme nevedeli odtrhnúť oči bola "hmyzia aréna". Išlo vlastne o vysvietené terárium, ktoré bolo vernou imitáciou prírodných pomerov v akých žije hmyz aj vo voľnej prírode, čiže s pôdou, rastlinami, drevom a ďalšími prvkami tak, aby sa svrčky, mravce, húsenice a ďalšie drobné chrobáky cítili ako doma...

              Na záver tejto výstavy sme si mohli prezrieť aj výstavu preparátov cicavcov a vtákov. Tu sme sa mohli dozvedieť práve rôzne zaujímavosti o spôsobe života zvierat, ktoré sa bežne vyskytujú a poznáme ich aj z voľnej prírody. Snáď najviac zaujal obrovský vypreparovaný zubor aj s mláďatkom, taktiež srnec, či predátory ako líšky, lasica alebo pernaté dravce ako orol skalný. 

              Naši piataci sa po celý čas programu živo a so záujmom zapájali do konkrétnych aktivít programu, z čoho sme mali veľkú radosť nielen my učitelia, ale aj panie múzejníčky. My chceme taktiež vyjadriť veľké ĎAKUJEME Ponitrianskemu múzeu v Nitre za krásny, zaujímavý a interaktívny program pre deti. Vďaka nemu si naši žiaci mohli prehĺbiť vedomosti, získať nové poznatky, pochopiť i prepájať rôzne súvislosti medzipredmetových vzťahov, a tak sa ešte viac motivovať do štúdia takých krásnych predmetov akými sú dejepis, či biológia.. Keď budeme mať na budúce príležitosť, určite sa do Ponitrianskeho múzea opäť veľmi radi vrátime! 

               

              Mgr. Martin Bogyo a Mgr. Dominika Pechová

            • Zelená škola-Bylinkový deň

              11. 10. 2022

              V rámci programu Zelená škola sme si pripravili v minulom týždni Bylinkový deň.Žiaci z viacerých tried si poprinášali rôzne druhy byliniek, určených na čaj.Pani učiteľky potom uvarili čaje a všetci sme si spríjemnili vyučovanie ochutnávkami.Taktiež mali deti pripravené prezentácie o využívaní byliniek, na aké účely slúžia nášmu zdraviu.

              Ďakujeme všetkým paniam učiteľkám s ich prípravou a podporou Zelenej školy.

              Koordinátorky N.Bobčeková,E.Kozmanová a kolégium 

            • Biela pastelka - zbierka na našej škole :)

              10. 10. 2022

              Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Zbierku na našej škole uskutočnili  dobrovoľníčky z deviateho ročníka Ninka a Danka, ktoré vyzbierali 259,27€. Srdečne ďakujeme všetkým prispievateľom a dobrovoľníčkam.

              Danka Molnárová, Ninka Šmátralová a pani učiteľka Spačková

            • Projekty My classroom v 4.A

              10. 10. 2022

              Na hodinách anglického jazyka sme sa so žiakmi učili slovíčka a predmety, ktoré môžeme nájsť v našej triede. Tak sme si zadali na domácu úlohu urobiť projekty o našej triede samozrejme po anglicky. Vznikli naozaj perfektné projekty, ktoré svedčia o šikovnosti našich žiakov a o tom, že majú angličtinu v malíčku :-)

              p.uč. Štrbíková a žiaci zo 4.A

            • Projekty My school things v 3.B a v 3.C

              10. 10. 2022

              Na hodinách anglického jazyka sme sa venovali slovíčkam ako pen,pencil,ruler, rubber, book a podobne. Žiaci dostali ako zadanie opísať svoje vlastné školské pomôcky. V oboch triedach sa žiaci so zadaným projektom popasovali excelentne a vznikli naozaj krásne práce :-) Som veľmi hrdá na šikovných žiačikov z oboch tried :-)

              p.uč. Štrbíková a žiaci z 3.B a 3.C

            • Chránená krajinná oblasť Ponitrie - exkurzia 3.B

              9. 10. 2022

              Žiaci 3.B triedy boli dňa 6.10. na exkurzií Chránená krajinná oblasť Ponitrie, ktorej súčasťou bol náučný program o prírode. Veľmi pekný a inšpiratívny priestor ponúkol deťom mnoho zaujímavostí. Mohli si prehĺbiť svoje vedomosti o prírode v rôznych aktivitách, z ktorých ich veľmi zaujalo spoznávanie stromov a stôp zvierat. Preverili si svoje zručnosti vo vyhľadávaní nových informácií a svoju fantáziu mohli využiť vo vymýšľaní príbehov z lesa, ku ktorým ich motivovali veľmi pekné expozície lesných zvierat. Spoznávanie prírody je pre deti vždy lákavé a zaujímavé, rozvíja ich vedomosti aj potrebu prírodu chrániť.   

              Tr. uč. A. Jacková

            • 24 - hodinový deň komiksov

              9. 10. 2022

              Kreslené postavičky, bublinky, krátke vety, dokonca len citoslovcia či tri bodky – a živý, pútavý príbeh je na svete. Menej je niekedy viac, ako sa vraví a v komikse to platí dvojnásobne. Spojenie výtvarného a literárneho umenia dobylo celý svet. Azda nejestvuje dieťa či mladý človek, čo by nemal rád komiksy. Aspoň niektoré – osvedčenú klasiku alebo nové sci-fi komiksové spracovania. Tretí október je dokonca dňom zviditeľnenia komiksových autorov.

              My sme si v škole pripomenuli komiksový deň na hodinách literatúry. Žiaci si priniesli obľúbené komiksy, o ktorých pútavo porozprávali a tak inšpirovali aj svojich spolužiakov. Priniesli klasické komiksy Asterix a Obelix, Naruto, Ninjago, Spiderman, Simpsonovci, ale aj komiksy, ktoré sa čítajú odzadu. Okrem pútavého rozprávania sa žiaci na chvíľku stali aj tvorcami komiksov, vytvorili vlastné komiksy do predpripravnej šablóny, ale aj s vlastnou ilustráciou. Žiačky zo 6.A triedy vytvorili komiks k rozprávke Cisárove nové šaty od Hansa Christiana Andersena. 

              Žiaci 5.A, 6.A triedy a pani učiteľka Spačková 

               

            • Exkurzia CHKO Ponitrie IV.B, IV.C

              9. 10. 2022

              Dňa 5.10.2022 mali štvtáci pútavé aktivity o našej prírode.

              Pracovníčka CHKO Ponitrie nám porozprávala o zvieratách v našom najbližšom pohorí.

              Náhodným výberom farebného listu sme sa rozdelili do skupín. Každá skupina napísala zaujímavý príbeh zvierat. V inej úlohe skúmali stromy. Zaujímavá bola dramatizácia textu. Nakoniec dostali žiaci za úlohu prideliť stopy k zvieratám, čo bolo pre nich veľmi poučné.

              Tento deň bol pre žiakov veľmi náučný, odniesli si mnoho nových vedomostí o našej prírode a rôznymi aktivitami lepšie porozumeli životu zvierat.

               

              Zajačková, Luptáková, Bojnanská, Sklárová

            • Exkurzia v CHKO Ponitrie 3.A

              6. 10. 2022

              Dnes sa trieda 3.A  zúčastnila exkurzie spojenej s náučným programom v CHKO Ponitrie. V príjemnom multifunkčnom priestore s expozíciou prírodných hodnôt CHKO Ponitrie prebiehali zaujímavé aktivity zamerané na spoznávanie živočíchov, rastlín, stromov, zvieracích stôp a na ochranu prírody. Žiaci sa mohli zahrať aj na spisovateľov - tvorili a vymýšľali príbehy o zvieratkách, ktoré boli súčasťou expozície. Všetci boli veľmi šikovní, dozvedeli sa mnoho nových informácií. O tom, že sa im exkurzia veľmi páčila svedčí aj spoločná fotka pred odchodom.

              6.10.2022                                                                                                  tr. uč. Z. Olšanská

            • Svetový deň srdca

              6. 10. 2022

              Koncom septembra sme si so žiakmi pripomenuli Svetový deň srdca. Hovorili sme o kardiovaskulárnych ochoreniach, o prospešných a škodlivých látkach pre naše srdce a rovnako o aktivitách, ktoré nám pomáhajú udrživať naše srdce zdravé. Okrem zdravotnej stránky sme si pirpomenuli srdiečko ako symbol lásky. Žiaci 5.A triedy vytvorili básne, ktoré venovali svojim najbližším :) 

              Mgr. Spačková a žiaci 5.A triedy 

            • Burza informácií

              6. 10. 2022

               

               

               

               

              Burza informácií

              Dňa 4. októbra sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili v priestoroch Strednej odbornej školy stavebnej na Nábreží mládeže v Nitre na Burze informácií, ktorú pripravilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pre žiakov základných škôl.

              Žiaci mali možnosť sa informovať  o štúdiu o študijných  odboroch, podmienkach prijatia a uplatnenie jednotlivých študijných odborov v praxi v prepojení na ponuky pracovných miest zamestnávateľov.

              Pružinský, Sviteková, Homzová

            • Svetový deň ochrany zvierat v 5.C a 6.A triede

              5. 10. 2022

              Svetový deň ochrany zvierat bol ustanovený na Európskej konferencii ekológie 4.10.1931 vo Florencii. Cieľom je zdôraznenie práva zvierat na citlivé zaobchádzanie a vhodné podmienky na žitie. Žiaci 5.C a 6.A triedy si pripomenuli Svetový deň ochrany zvierat tým, že priniesli ostatným spolužiakom ukázať svojich živočíšnych kamarátov do školy. Nielen ich predviedli, ale vedeli o nich aj pekne porozprávať. Hodiny biológie sme si takto super spestrili zážitkovým vyučovaním. Ďakujem Lucke, Adamkovi, Viki, Edkovi a Lukášovi za ukážkové prezentácie. 

              Ing. E. Kozmanová

            • Festival animovaných filmov

              5. 10. 2022

              V utorok - 4.10. 2022 sa žiaci 5. a 7. ročníka zúčastnili v Kultúrnom centre Zobor "Bienále animácie Bratislava". Išlo o Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti. V ukážkach sme sa naučili, že existujú mnohé spôsoby animovania. Tiež zaujali témy filmov, ktoré odrážali súčasné problémy - príroda, rodina, vzťahy... Žiaci budú mať možnosť hlasovať, ktorý film sa im najviac páčil a tiež sa individuálne zapojiť do výtvarnj súťaže. Bližšie informácie k hlasovaniu a súťaži žiaci dostanú na hodinách výtvarnej výchovy. 

              Mgr. Jana Chlebcová

            • Pilotné testovanie 6.ročníka

              4. 10. 2022

              Dnes, dňa 4.10.2022, prebieha na našej škole testovanie 6. ročníka. Národný inštitút vzdelávania a mládeže, odbor hodnotenia a monitorovania vzdelávania si vybral našu školu ako pilotnú. Žiaci si testujú vedomosti v matematike a v slovenskom jazyku. Toto testovanie je veľmi dolezité ako podklad k vytváraniu testov pre 5.ročník. Výsledky sa žiaci dozvedia v percentuálnej podobe približne o mesiac. 

              Mgr. Peštová, Šimková. 

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288072