• Novinky

            • St. Valentine´s Day

              14. 2. 2023

              Dnešný deň sv. Valentína sme si pripomenuli aj na tematických hodinách anglického jazyka. Žiaci 5. a 6. ročníka sa dozvedeli niečo o vzniku slávenia tohto sviatku, precvičili si slovnú zásobu použitím obrazových kartičiek a pripravili krásne pozdravy pre svojich rodičov.

              Dúfame, že dnes s nimi urobia radosť.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Šimková PhD 

            • Prvouka v II.A - skúmanie vlastností pôdy

              13. 2. 2023

              Počas hodín prvouky sa žiaci II.A najradšej učia zážitkovým spôsobom.Veľmi radi niečo skúmajú, hľadajú, tvoria. I učivo o Pôde sme sa snažili spoznať pomocou rôznych pokusov- mikroskopom sme hľadali časti v pôde, úplné malé čiastočky, čo všetko pôda obsahuje.Žiaci si priniesli trochu zeminy, pôdy zo svojich záhrad.Pokusom sme zisťovali,či pôda obsahuje vodu, vzduch.Aké má pôda vlastnosti a čo všetko sa v nej môže nachádzať.Deti skúmali pomocou lupy a mikroskopu.Hodiny prvouky sa im páčia, hlavne ak sú zamerané na spoznávanie nových vecí, zaujímavostí a vedia si nové poznatky získavať a overovať pomocou zážitkov, ako to bolo i na výstave minulý týždeň, kde spoznávali seba, tiež prírodnými zákonitosťami.

              tr.uč.N.Bobčeková

            • Starovek so šiestakmi - interaktívne, názorne a záživne

              12. 2. 2023

              So žiakmi 6. ročníka sa na hodinách dejepisu venujeme témam Starovekého východu - Orientu, a tak sme si toto významné a pokrokové obdobie v dejinách ľudstva spred vyše 4000 rokov priblížili interaktívnou, konkrétnou a záživnou formou.. Poslúžila nám na to pomerne široká škála rôznych učebných pomôcok, postupov a následná práca s nimi, ktoré si v skratke predstavíme...

              Pomocou dejepisnej mapy krajín starovekého východu sme si so žiakmi najprv vysvetlili, kde ležali krajiny starého Orientu - prvých civilizácii Sumerov, Babylončanov a po nich ďalších starovekých národov v povodí veľkých úrodných riek Eufrat a Tigris v Mezopotámii - oblasť úrodného polmesiaca na území dnešného Iraku a Sýrie a tiež starého Egypta v povodí Nílu.. Následne žiaci pracovali vo dvojiciach s tematickými dejepisnými kartičkami, na ktorých mali vyobrazené rôzne mapy Mezopotámie, ale aj výdobytky, vynálezy, či výjavy zo života vtedajších ľudí - každá dvojica mala následne svojim spolužiakom odprezentovať čo sa na danej karte nachádza.. Šiestaci zistili, že tu vznikali veľkolepé stavby a chrámy - zikkuraty a prvé mestské štáty na svete..

              Následne sme sa bližšie oboznámili s obdobím pomocou živej histórie - na to nám poslúžili verné repliky historických prameňov, ako napr. zlatá tehlička a nádoba zo zlata - ilustrovali rozdelenie spoločnosti na bohatých a chudobných i najvyššiu vrstvu panovníkov, ktorí si už vtedy mohli dovoliť to najvzácnejšie čo svet ponúkal.. Na zrnkách pšenice, jačmeňa, rozdrvenej múke a kohútich pierkach žiaci mohli pochopiť aký význam mali prírodné podmienky, dobrá úrodná pôda a vhodná klíma, ktoré umožnili, aby v Mezopotámii vzniklo vyspelé závlahové hospodárstvo a aby sa z nej rozšírilo roľníctvo a pastierstvo do celého sveta (odtiaľ aj k nám do Európy a na územie dnešného Slovenska).. Nie nadarmo sa preto táto krajina nazývala "oblasť úrodného polmesiaca".. Čo je však z toho celého tá pomyselná čerešnička na torte - vznik písma, vďaka ktorému začína to slávne a medzi žiakmi obľúbené obdobie v dejinách - starovek. Na ilustráciu nám poslúžil "staroveký tablet" - vosková tabuľka s ihlicou, podobné hlineným tabuľkám, do ktorej písali už dávne národy pred tísíckami rokov.. 

              Popri týchto konkrétnych pomôckach sme si pomohli aj modernými technológiami, kde pomocou prezentácie s tematickými mapami a kľúčovými výrazmi žiaci mohli lepšie porozumieť rozdeleniu starovekej spoločnosti od panovníka - cez dvoranov - kňazov, úradníkov - slobodného obyvateľstva - až po otrokov.. Taktiež zistili názornou formou aj to ako sa vďaka viacerým činiteľom vyformovali vyspelé staroveké civilizácie v Mezopotámii, Egypte, ale aj Číne a Indii.. Nadobudnuté poznatky na záver žiaci zapracovali do tematických pracovných listov, ktoré sme si pre nich pripravili spoločne s pani učiteľkou Jankou Košútovou. 

              Interaktívnou formou vyučovania sa snažíme rozvíjať kritické i bádateľské myslenie žiakov a zároveň prepájať medzipredmetové vzťahy dejepisu s geografiou, aby žiaci uvažovali, vytvárali si vhodné užitočné asociácie a chápali v súvislostiach i vzájomných vzťahoch, ktoré medzi nimi pôsobia. 

              Mgr. Martin Bogyo a Mgr. Janka Košútová

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva – školské kolo literárnej časti

              10. 2. 2023

              Štrnásty ročník celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva prebiehal v našej škole aj v časti LITERÁRNA TVORBA.

              Žiaci sa naozaj snažili a vytvorili veľmi pekné texty poézie alebo prózy. Všetci boli ešte v prvom polroku za vynaložené úsilie odmenení výbornou známkou.

              Po uzatvorení súťaže sme vybrali tých, ktorým sa to podarilo najlepšie. Do celoslovenského kola postupujú práce nasledovných žiakov:

              1.kategória

              • próza: Samuel Hrnčiar z  III.C

              2.kategória

              • poézia: Sabina Szépeová zo VII.A       a      Tomáš Matejovič zo VII.B

              • próza: Ester Berkesová  Ruben Deckers zo VII.A     a     Sofia Baráthová zo VII.B

              3.kategória

              • poézia: Nela Hrebíková  Alex Gkortsilas z  VIII.B

              • próza: Michaela Návojová  Lilly Lovejoy z  IX.A

               

              Všetkým postupujúcim blahoželáme a držíme palce v celoslovenskom kole.  

              PhDr.Dagmar Servická

          • Medzinárodný deň bez internetu | 29.januára - vyhodnotenie výzvy
            • Medzinárodný deň bez internetu | 29.januára - vyhodnotenie výzvy

              10. 2. 2023

              ​​​​​​Dňa 9.2.2023 školský parlament v spolupráci s pani riaditeľkou vyhodnotil výzvu, v ktorej ste nám mali ukázať, ako ste strávili nedeľu bez internetu. Z 235 žiakov druhého stupňa sa zapojili len dvaja žiaci a to Veronika Gašperanová zo 6. B triedy a Tomáš Matejovič zo 7. B triedy. Veronika vytvorila papierový projekt a Tomáš prezentáciu v power pointe, v ktorých nám opísali svoju nedeľu bez internetu. Každý z nich získal poukážku v hodnote 30€ do kníhkupectva, kde si môžu vybrať svoju odmenu, ktorá im spríjemní ďalšie chvíle bez internetu. Obom žiakom ďakujeme za zapojenie sa do výzvy a blahoželáme k odmene. Neváhajte aj vy zapojiť sa do ďalších aktivít školy :-)

              Mgr. V. Štrbíková

              Mgr. H. Kunovičová

              a žiacky parlament

          • Piškvorky s BBC micro:bitmi
            • Piškvorky s BBC micro:bitmi

              10. 2. 2023

              Pri učení, spoznávaní a plnení zadaných úloh žiaci neraz prekvapia svojimi nápadmi a kreativitou. Tak to bolo aj teraz na hodine informatiky v šiestom ročníku, kde sa žiaci spojili a spoločne vytvorili na deviatich micro:bitoch hru piškvorky. Je to strategická hra pre dvoch hráčov, pri ktorej sa striedajú pri vykreslovaní krížikov a kruhov. Ten, kto vytvorí neprerušenú radu, vyhráva. V našom prípade, pri stlačení tlačidla A micro:bit vykreslil krížik, pri stlačení tlačidla B micro:bit vykreslil kruh. Každý si zahral s každým a žiaci si medzi sebou spravili malý turnaj. Takto vyzeral ich naprogramovaný kód, úplne jednoduchý, no v konečnom efekte zaujímavý:​​​

              A takto sa žiaci zahrali:

              Teším sa na ďalšie kreatívne nápady na hodinách informatiky.

              Mgr. H. Kunovičová

            • Kúzlo Perinbaby

              9. 2. 2023

              Žiaci 3.B triedy navštívili krásne kultúrne podujatie Kúzlo Perinbaby, ktoré pripravila ZUŠ Tralaškola v Nitrianskej Synagóge. Predstavili sa v ňom aj deti z našej triedy, Olívia Maxine Králová ako tanečnica a huslisti Janko a Katka Všetečkoví. 

              Tr. uč. A. Jacková 


            • Deviataci a chémia :)

              9. 2. 2023

              Na posledných hodinách chémie sa žiaci deviateho ročníka učili rôzne deriváty uhľovodíkov. Získané poznatky upevňovali pomocou praktickej zručnosti, žiaci potrápili svoje mozgové závity a skladali štruktúry jednotlivých zlúčenín. Poskladali jednoduchšie aj zložitejšie molekuly ako napríklad glycerol, etanol či benzén. 

              Žiaci IX.A triedy, Mgr. Spačková a Mgr. Darnadiová 

            • Kurz korčuľovania II.A,II.B,III.C

              8. 2. 2023

              Dňa 7.2.2023 žiaci II.A,B a III.C ukončili desať týždňový kurz korčuľovania.Všetci žiaci sa naučili aspoň základy techniky korčuľovania a tí, ktorí už vedeli korčuľovať sa dosť zdokonalili.Tešili sme sa, že sa nám tento rok podarilo absolvovať tento kurz, pod dohľadom trénerov z KKM Nitra.Deti sa tešili každý utorok na ľad a boli počas celej doby veľmi pozitívne naladené.

              Chceme sa poďakovať aj rodičom za odvoz vecí a pomoc pri obúvaní korčúľ.

              tr.uč.Bobčeková N.,Virágová E. a Bučeková G.

            • Jarná súťaž pre básnikov: “PRERÝMUJ SA K BEZPEČNOSTI A ZASURFUJ SI BEZ STAROSTI”

              8. 2. 2023

              Pozývame každého žiaka, žiačku do súťaže, ktorá sa nesie v téme rýmov. Vytvorte spoločne alebo každý sám báseň, ktorá bude pozostávať z 8 riadkov, pričom je dôležité použiť terminológiu z lekcií Hrdninov internetu (www.hrdinoviainternetu.org). Hodnotiť sa bude kreativita, hravosť a samotný rým.

               

              Téma: “PRERÝMUJ SA K BEZPEČNOSTI A ZASURFUJ SI BEZ STAROSTI”

               

              VÝHERNÉ CENY:


              🥇 1. miesto Návšteva Google Slovensko (max 20 žiakov) spolu s balíčkom Internautských cien
              🥈2 - 3. miesto Internautský deň na Vašej škole spolu s motivačnými materiálmi.
              🥉4. - 5. miesto Balíček motivačných materiálov Hrdinov internetu.

               

              Vaše básne spolu s menami autorov a triedou odvzdajte p. uč. Kunovičovej buď osobne alebo prostredníctvom EduPage do 1. apríla.

               

              Tešíme sa na všetky básne.

              Mgr. H. Kunovičová

            • Zdravie na tanieri v 7.A a 7.B

              6. 2. 2023

              Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda.

              Tejto problematike sa venovali aj žiaci 7.A a 7.B triedy.

              Väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Toto všetko si uvedomujú aj žiaci - a preto si na hodinu biológie pripravili rôzne chutné nátierky. Nezabudli ani na ovocné šaláty, či na domácu detskú výživu. Každý žiak si svoj zdravý výrobok aj odprezentoval, poprípade ponúkol skvelý recept. Šikovní kuchári si svoje kulinárske špeciality samozrejme aj s chuťou zjedli. 

              Život každého človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný. Preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť a venovať zdravej strave náležitú pozornosť.

              E. Kozmanová

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva - školské kolo

              6. 2. 2023

              Máme tu druhý rok od vyhlásenia súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva našou školou. Za výtvarnú časť sa do  tvorby   zapojili všetci žiaci druhého stupňa na hodinách výtvarnej výchovy. Do 14. ročníka  celoslovenského kola v 2. kategórii postupujú žiaci – trieda 5.B: Adelka, trieda 6.A: Lea, Tomáš, trieda 6.B: Adam, trieda 7.A: Maksym. V 3. kategórii postupuje Nikola z 9.A triedy.  Postupujúcim srdečne blahoželám a držím palce pri vyhodnotení záverečného kola. Majte aj naďalej kreatívne nápady, šikovné ruky a chuť tvoriť.

              Mgr. Jana Chlebcová

            • Buď Englishstar a vyhraj

              5. 2. 2023

              Mili žiaci a rodičia, tak ako aj minulý školský rok aj tento rok nás opäť čaká medzinárodná súťaž v anglickom jazyku Englishstar. Bude sa konať jubilejný 10.ročník. Súťaže sa môžu zúčastniť žiaci od 1.ročníka až do 9.ročníka. Prihlásiť sa môžete do 4.4.2023 u svojich učiteľov anglickeho jazyka. Štartovné je 6,50€. Súťaž sa na našej škole a na celkom Slovensku uskutoční 27.4.2023. Žiaci budú pisat test každý vo svojej kategórii. Úspešní žiaci (100%) po vyhodnotení súťaže získajú diplom a cenu od organizátora súťaže. Ostatní žiaci (teda ak bude ich výsledok pod 100%), získajú diplom a tiež malú drobnosť. Každý žiak bude zaradený do zlosovania o hodnotné ceny. Minulý rok sa nášmu žiakovi podarilo vyhrať mobilný telefon. A ako celá škola súťažíme o novú tlačiareň. Povzbudzujeme Vás mili žiaci k účasti na tejto súťaži,aby ste si otestovali svoje vedomosti a zistili,že pre nás učiteľov anglického jazyka už Englishstar ste všetci do jedného ;-) Viac info na priloženom plagáte alebo u svojich učiteľov anglického jazyka ;-) Pekný zvyšok nedele prajeme ;-)

            • „Prednes v anglickom jazyku“

              3. 2. 2023

              Termín konania školského kola: 15.02.2023  /streda / - anglický jazyk o 8,00 hod.                       

              Miesto konania: Školská jedáleň                  

              1. Kategórie súťaže:   

              POÉZIA

                                      I. kategória:              žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ

                                      II. kategória: žiaci 5. – 7. ročníka ZŠ

                                      III. kategória:           žiaci 8. – 9. ročníka ZŠ

              PRÓZA

                                      I. kategória:              žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ

                                      II. kategória: žiaci 5. – 7. ročníka ZŠ

                                      III. kategória:           žiaci 8. – 9. ročníka ZŠ

               

              2. Podmienky súťaže:

              Súťažiaci prednesie text vo vybranom jazyku - jedna ukážka. Súťažiaci si môže vybrať prednes poézie alebo prózy.

              Trvanie prednesu:

              Všetky kategórie:                   2 - 3 minúty

              Tešíme sa na váš prednes.  

              Vaši angličtinári :) 

            • Návšteva interaktívnej výstavy-Poznávaj sa

              2. 2. 2023

              Dňa 2.2.2023 sa triedy II.A a IV.A zúčastnili interaktívnej výstavy v OC Promenáda s názvom- SPOZNÁVAJ SA.

              Žiaci mohli vyskúšať svoje zmysly- sluch, čuch, videli sa cez termokameru,mohli poznávať svoje orgány, kde sú v tele uložené, zmerali si silu tlaku do páky, preverili si svoju výdrž na hrazde.Najviac ich upútalo miesto, kde sa ocitli vo virtuálnej realite.Výstavka bola pre žiakov zábavná, ale hlavne poučná a zážitková.

              Tr.uč.N.Bobčeková, B.Nováková,S.Lorincová

            • Projekty v V.B

              1. 2. 2023

              Žiaci V.B triedy usilovne pracovali na tvorbe projektov. Ich úlohou bolo vytvoriť vlastný plagát. Vznikli veľmi pekné a kreatívne plagáty, ktoré následne v triede odprezentovali. 

               

              Tr. uč. D. Pechová

               

            • VALENTÍNSKA POŠTA

              1. 2. 2023

              Milí žiaci !! Aj tento rok budete mať možnosť  potešiť všetkých, ktorých máte radi milým odkazom. Svoje valentínky vhoďte do pripravených schránok, ktoré budú umiestnené na dolnej chodbe v pavilóne A aj v pavilóne B. Nezabudnite uviesť meno a triedu adresáta, aby sa váš odkaz dostal do správnych rúk. Svoje pozdravy môžete vhadzovať do piatku 10.2.2023 V deň sv. Valentína ich budú žiačky roznášať určeným adresátom.

              Tešíme sa na vaše pozdravy a možno aj zaľúbené úsmevy.

              pani učiteľka Jakubíková

          • Tvorba digitálnych menoviek
            • Tvorba digitálnych menoviek

              1. 2. 2023

              Klasický procesor poznáme z počítačov – je „mozgom“ každého počítača, keďže všetky výpočty sa dejú práve v ňom. K nemu je potom pripojená pamäť, displej, klávesnica a rôzne iné komponenty.

               

              Mikroprocesor je veľmi podobný klasickému procesoru, až na jeden rozdiel – je oveľa menší, preto nie je ani taký výkonný, čo nám väčšinou ale nevadí. Využíva sa napríklad:

              • v práčke, kde ovláda čerpanie vody a motor,
              • vo výťahu, kde zisťuje, aké tlačidlá stlačíme a podľa toho posiela výťah na jednotlivé poschodia, kde otvára a zatvára dvere,
              • v smart hodinkách, kde zobrazuje na displeji jednotlivé aplikácie.

               

              Takýto mikroprocesor sa nachádza aj v BBC micro:bite, čo je vlastne programovateľný mikropočítač, s ktorým pracujeme na hodinách informatiky a ku ktorému existuje obrovské množstvo doplnkov ako sú senzory, motory, svetelné či zvukové doplnky či kompletné sady.

               

              Po zoznamovacej lekcii, kde žiaci zistili, ako BBC micro:bit funguje a čo všetko sa na ňom samotnom nachádza sme si spoločne naprogramovali digitálne menovky aj s rôznymi obrázkami, ktoré sa môžu na jeho displeji meniť.

              Mgr. Hana Kunovičová

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288305