• Novinky

            • Zážitková hodina anglického jazyka - Dinosaur Body Parts

              17. 3. 2023

              S potešením oznamujem, že triedy 2.B a 2.A dnes ukončili zábavnú a vzdelávaciu zážitkovú hodinu anglického jazyka. Lekcia bola navrhnutá tak, aby pomohla deťom spoznať názvy a rôzne časti tela dinosaurov pomocou figúrok dinosaurov. Počas hodiny si deti vybrali svojho dinosaura a dostali hárky na vymaľovanie dinosaurov a museli označiť časti tela a zapísať ich. Potom papier otočili a napísali vety opisujúce dinosaura, ako napríklad „It’s got a small head. It’s got a long neck. It’s got sharp teeth.“ Vďaka použitiu figúrok dinosaurov bola lekcia pútavá a interaktívna a pomohla deťom predstaviť si a pochopiť rôzne časti tela dinosaura. Dúfam, že žiakov táto skúsenosť povzbudí k ďalšiemu učeniu sa a objavovaniu nových tém v anglickom jazyku. Ďakujem žiakom za ich nadšenie a aktívnu účasť.

               

              Ing. Filip Pribula

            • Oslava dňa sv. Patrika na hodinách anglického jazyka

              17. 3. 2023

              Na dnešný deň sv. Patricka si žiaci 8.A pripravili tematické prezentácie, hry, vymaľovanky, pexeso, skladaciu hru pre mladších žiakov. Navštívili jednu skupinu tried 4.A a 5.A počas hodiny anglického jazyka. Uchvátili a zabavili mladšie deti, samozrejme všetko v anglickom jazyku. Danko J. si pripravil úžasnú aktivitu a všetky deti si pod jeho vedením vyrobili klobúčik svätého Patrika. Všetci starší žiaci si vyskúšali aj prácu pedagogického asistenta a pomáhali pri všetkých činnostiach. V pozadí nám hrala typická írska hudba, ktorá nám spríjemňovala tvorivé aktivity. Na hodine bola obrovská radosť aj na strane starších aj mladších žiakov.

              Ďakujeme skupine ôsmakov za spoluprácu, originalitu a pripravenosť. Dnes im to išlo všetkým na jednotku. Ak im to pôjde takto ďalej, je možné, že z nich vychováme budúcich pedagógov.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Šimková, Phd. 

            • Preventívne aktivity - "Vyber si správne"

              17. 3. 2023

              V stredu 15.3.2023 sa v triedach štvrtého ročníka uskutočnil preventívno- vzdelávací program pre deti. Projekt je zameraný na pripárnu prevenciu drogovách závislostí a prevenciu kriminality. 

              Žiaci si vysvetlili základný pojem, veľakrát spomínaný a tým je PREVENCIA. S lektorkou Dr. Alenou Mrázovou diskutovali o látkových závislostiach ako závislosť na tabakových a elektronických cigaretách ale aj na tému nelátkové závislostiach a online závisloti  - na počítači, počítačových hrách, mobilných telefónoch, závislosti na internete. 

              Mgr. Sandra Jakubíková

            • St Patrick´s Day v 8.B

              17. 3. 2023

              17. marec sa v Írsku, v Austrálii, v Británii a aj iných krajinách vo svete oslavuje sviatok sv. Patricka. Práve preto si na dnes žiaci 8.B pripravili projekty, kde sme sa dozvedeli viac o pôvode sv. Patricka, jeho živote, zvykoch a tradíciách slávených v tento deň. A samozrejme, že dnešný deň sa niesol v zelenej farbe, typickou symbolickou farbou tohto sviatku.

              Mgr. Sviteková

            • Biblia očami detí - výtvarná súťaž

              16. 3. 2023

              Školské kolo sme ukončili výberom tých najlepších prác, v ktorých sa hodnotí nielen technická stránka, ale aj biblické stvárnenie udalosti či príbehu. Ďakujeme všetkým, ktorí ste sa zapojili a tie naj už poputovali na diecézny katechetický úrad v Nitre do ďalšieho diecézneho kola, kde bude hodnotiť odborná porota. Všetkým držíme palce. Víťazné práce sú žiakov 2.A,3.A,4.A, 5.B, 7.B, 8.B a 9.A

              Mgr. Macáková, Mgr. Štrbíková

            • My day

              16. 3. 2023

              Štvrtáci na hodinách anglického jazyka preberali denné činnosti. Na rozlíšenie prvej a tretej osoby, pri ktorej sa v anglickom jazyku pridáva k slovesám -s vypracovali projekty, v ktorých porovnávali svoj deň s dňom niekoho blízkeho, či priateľa. Deti sa veľmi snažili a ich naskenované projekty si môžete pozrieť v galérii.

              Mgr. H. Kunovičová

            • Kurz korčuľovania 3.A, 3.B, 4.B

              15. 3. 2023

              Žiaci 3.A, 3.B a 4.B triedy ukončili kurz korčuľovania. Pod vedením trénerov z Krasoklubu Nitra absolvovali 10 hodín výcviku, počas ktorého sa niektoré deti korčuľovať naučili, iné sa v korčuľovani veľmi zdokonalili. Na ľade zažili veľa zábavy a mali z tohto zimného športu veľkú radosť. 

              A. Jacková, Z. Olšanská, R. Zajačková 

               

               

               

            • Zážitkové a zábavne precvičovanie slovesa “to be” v 3.C

              15. 3. 2023

              Dnešná hodina anglického jazyka sa niesla v duchu zábavy a zážitkov. Na minulých hodinách sme sa naučili časovať sloveso “o be” ( byť) a dnes sme si to aj precvičovali. 
              Prvá aktivita bola zameraná na správne priradenie dvojíc vyčasovaného slovesa. Druhá aktivita bola zameraná na tvorbu viest hlavne záporných so slovesom “to be”. Deti vždy pracovali vo dvojiciach. 
              Tretia aktivita sa odohrávala v kruhu na koberci. Na zemi boli papieriky dvoch farieb a na nich deti po otočeni našli jednu časť slovesa a museli k nemu nájsť druhú časť. Potom to mali správne napísať na tabuľu. 
              Deti aktivity bavili a veľmi sa z nich tešili :-) 

              Veľkou pomocou bola pre mňa pri tvorbe aktivít aj pani učiteľka Mošaťová,ktorej aj touto cestou veľmi pekne ďakujem za príjemnú spoluprácu. 
              p.uč. Štrbíková, p.uč.Mošaťová a šikovní žiaci z 3.C

            • ŠKD - Vranka Separátorka a minimalizovanie odpadu

              15. 3. 2023

              Žiakov V. oddelenia ŠKD počas prírodovedno-environmentálnej činnosti opäť navštívila kamarátka Vranka Separátorka.

              Zarecitovala im enviro-básničku a priniesla kúzelnú krabicu s rôznym druhom odpadu. Požiadala ich, aby jej tento odpad pomohli správne separovať, ale uhádnuť o čo ide museli s prekrytými očami. Žiaci sa pri tom zabavili a rozvíjali svoje zmysly hravou formou.

              Spolu s Vrankou Separátorkou, ktorá na všetko dohliadala, uvažovali a vymýšlali možnosti minimalizovania odpadu. K pyramíde s nulovým odpadom vytvorili pojmovú mapu so svojimi nápadmi na zníženie produkcie odpadu.

              Boli veľmi kreatívni a spolu s Vrankou Separátorkou zažili opäť jedno poučné a zábavné popoludnie.

              Mgr. Mariana Šmátralová 15. 3. 2023 - zážitková činnosť

            • PoNoŽkOvÁ vÝzVA

              15. 3. 2023

              Základná škola kráľa Svätopluka – Nitra vyhlasuje „PoNoŽkOvÚ vÝzVu“ pre učiteľov a žiakov našej školy.

              Dátum 21. marec sa nesie v povedomí Svetového dňa Downovho syndrómu.

              V tento deň, ale aj každý iný sa spoločne spojíme a vyjadríme našu podporu ľuďom s Downovým syndrómom.

              Túto podporu vyjadríme obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má tvar ponožky.

              Dátum 21. 3. je taktiež symbolický, pretože ľudia s Downovým syndrómom majú tretí prebytočný chromozóm v 21. chromozómovom páre.

              V roku 2006 bol 21. marec vyhlásený za Svetový deň Downovho syndrómu, každoročne si ho pripomína viac ako 65 krajín sveta.

              Jeho cieľom je poukázať na to, že ľudia s Downovým syndrómom musia mať možnosť plne využívať rovnaké práva, príležitosti, možnosti a voľby ako ostatní ľudia, a slúži na lepšie pochopenie ich života.

              V spolupráci špeciálny pedagóg, všetky asistentky učiteľa a školský psychológ.

            • Súťaž o najkrajšiu veľkonočnú výzdobu našej školy

              14. 3. 2023

              Mesto Nitra v spolupráci s Mestským žiackym parlamentom pri CVČ Domino vyhlasuje súťaž o najkrajšiu veľkonočnú výzdobu škôl. Tak Vás prosíme,vyzdobte svoju triedu do 23.3.2023 a náš školský parlament triedy skontroluje 24.3.2023 a pošle tri najkrajšie fotografie do CVČ Domino. 
              Do vianočnej výzdoby škôl sa zapojili pre vysokú chorobnosť žiakov v mesiaci december iba dve školy a to naša a Škultétyho. Takze sme viac menej vyhrali. Teraz sa snáď zapojí viac škôl a bude aj vyhodnotenie :-) 

              Tešíme sa na Vaše krásne triedy a spoločne priestory chodieb ;-) 

              žiacky parlament a p.uč. Štrbíková 

            • ENJOY SPORTS 🏒

              14. 3. 2023

              Tentokrát sa hodina anglického jazyka v 6. A triede sa niesla v športovom duchu. Pán Švarný s pánom Pupákom prišli našim žiakom sprostredkovať informácie o ich hokejovom živote, o ich kariére a úspechoch. Beseda prebiehala bilingválne, anglicko-slovensky. Každý žiak si pripravil otázky na pánov hokejistov, a tak sa rozprúdila zaujímavá a prínosná debata o tom, ako a prečo robiť šport. Žiaci si odniesli cenné rady nielen prečo je šport neoddeliteľnou súčasťou našich životov, ale aj prečo je dôležité sa učiť cudzie jazyky. Ďakujeme pánom hokejistom za návštevu, spestrenie a obohatenie vyučovacieho procesu. Tešíme sa na ďalšiu besedu :) 

              Mgr. Šimková, PhD. 

            • Riaditeľské voľno

              14. 3. 2023

              Vážení rodičia,

              riaditeľka Základnej školy kráľa Svätopluka, Dražovská 6, Nitra podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov poskytuje

               

              RIADITEĽSKÉ VOĽNO DŇA 22. 3. 2023

              žiakom 5. – 8. ročníka z dôvodu celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka Testovanie 9-2023.

               

              Vyučovanie bude pokračovať 23.03.2023 podľa rozvrhu.

               

              Riaditelske_volno_22.3.2023.pdf

            • Projektové vyučovanie na hodine prírodovedy

              13. 3. 2023

              Na hodine prírodovedy si žiaci 4. A triedy pripravili projekty na tému lesné a prírodné spoločenstvá.

              V prírode nášho okolia v lese, pri vode, na lúke alebo poli žijú rôzne typy rastlín a množstvo rozličných živočíchov.

              Príroda je všetko okolo nás, čo nevytvoril človek. Rastliny spolu tvoria spoločenstvo rastlín a živočíchy spoločenstvo živočíchov.

              My sme sa venovali spoločenstvu živočíchov.  Žiaci si pripravili prezentácie o medveďovi hnedom,  sove lesnej, líške hrdzavej a vlkovi dravom.

              Vypočuli si cenné informácie, ktoré nám učebnica prírodovedy neposkytuje.

              Ing. Eva Kozmanová

            • Hádaj, čo to môže byť – zážitková biológia

              13. 3. 2023

              Zmysly sú dôležitým informačným kanálom. Vďaka nim získavame informácie o svete a jeho premenách, a to často úplne zásadné. Je dôležité u žiakov rozvíjať všetky zmysly prostredníctvom rôznych hier a aktivít. 

              Žiaci 6. B triedy zapojili svoje zmysly a zmysly spolužiakov - chuť, čuch, hmat, sluch a zrak. Na hodinu biológie si priniesli koreňovú zeleninu, koreniny a rôzne pochutiny na základe, ktorých hádali so zatvorenými očami o akú pochutinu, koreninu alebo zeleninu ide. Pri aktivite si trochu potrápili jazýčky a chuťové poháriky.

              Na názorných príkladoch prinesenej koreňovej zeleniny sme si priblížili a pomenovali jednotlivé korene a určili ich funkciu.

              Pre žiakov 6. B triedy bola táto hodina veľmi zábavná a poučná.

              Ing. Eva Kozmanová a Mgr. Jana Košútová

            • Máme radi knihy

              12. 3. 2023

              Žiaci 3.B triedy majú radi knihy. V triede majú čitateľský kútik s malou knižnicou do ktorej si nosia svoje obľúbené knižky. Vo voľných chvíľach často trávia čas čítaním. Vyskúšali si aj vlastnú tvorbu. Napísali svoje prvé autorské diela, v ktorých dali priestor svojej fantázii a vymysleli veľmi pekné príbehy, dokonca aj knihu. Tieto malé dielka sú obsahovo veľmi zaujímavé, majú pekné ilustrácie aj grafickú úpravu. Deti táto práca veľmi bavila a mali zo svojich výtvorov radosť.                   Tr. uč. Alica Jacková 

            • Hviezdoslavov Kubín

              12. 3. 2023

              Výborné umietnenia !

              Skvelé výkony a výborné umiestnenia vybojovali žiaci na súťaži Hviezdoslavov kubín v KOS Nitra.

              Marianna Šmidáková 2.miesto v l.kat.,próza

              Ela Kleinová               3.miesto v l.kat.,poézia

              Jakub Richter             2.miesto v ll.kat.,poézia

              Gratulujeme!

              Mgr.Lenka Štefanková

            • Súťaž s Kauflandom

              10. 3. 2023

              Milí rodičia, žiaci, kamaráti, známi,

              pomôžte našej škole vyhrať zaujímavé ceny od Kauflandu. Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vyhrať:

              • poukážku na nákup altánku,
              • interaktívnu tabuľu alebo
              • záhradné stoly s lavicami.

              Stačí pri nákupe v Kauflande zbierať balíčky nálepiek EKOBÚK. Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, s ktorým môžete od 2. marca do 26. apríla 2023 zabojovať za našu školu na stránke

              https://ekobuk.sk/sutaz/hlasovanie/nitra/zs-krala-svatopluka-323

              Kód, ktorý bude v balíčku, zaregistrujte na stránke alebo kartičky s kódmi môžete priniesť do školy p. uč. Kunovičovej (prípadne odovzdajte svojej triednej pani učiteľke).

              Ďakujeme za každý hlas!

              Mgr. H. Kunovičová

            • Stone Soup

              9. 3. 2023

              Kde bolo, tam bolo, boli hladní žiaci, ktorí si navarili vynikajúcu polievku z kameňa. Žiaci 6. A a 6. B triedy sa vžili so svojimi postavami a predviedli milé divadlo v anglickom jazyku. Úlohou žiakov bolo prerozprávať a zahrať príbeh o tulákovi a starej pani, ktorí spolu, "bez prísad", navarili vynikajúcu polievku. Touto dramatizáciou príbehu sme si precvičili nielen herecké, ale aj jazykové schopnosti a naučili sme sa, že štedrosť je krásna cnosť a lakomstvo sa nevypláca. 

              Mgr. Šimková, Mgr. Sviteková, Mgr. Košútová.

            • Happy women ´s day

              8. 3. 2023

              Dňa 8.3. každoročne oslavujeme Medzinárodný deň žien. Aj my žiaci 4.A triedy sme sa rozhodli vyrobiť niečo pre naše maminy. Nápad vznikol na základe toho,že sme sa učili o oslavách a o výrobe darčeka pre maminu. 
              Najprv sme si prečítali pracovný postup po anglicky,neznáme slovíčka sme si preložili a následne sme vyhotovili naše pozdravy. 
              Milé naše maminy,prajeme Vám veľa lásky a radosti a hlavne "thank you for everything you do for us." 
              p.uč.Štrbíková a žiaci 4.A triedy 

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Streda 8. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 287688