• Novinky

            • Pancake Day🙂

              13. 4. 2022

              Mňam, mňam a úžasná vôňa sa dnes niesla našou školou. Trieda 6.A a 6. B si vyskúšala svoje anglicko-kuchárske zručnosti. Žiaci pripravili vynikajúce palacinky, na ktorych si pochutili aj páni učitelia. Žiaci celý postup komentovali po anglicky, palacinky lietali a opäť sme zažili funny hodinu angličtiny, počas ktorej sme uplatnili CLIL metódu.

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková

            • Veľkonočná burza

              12. 4. 2022

              Dňa 12.4.2022 sa opäť po dvoch rokoch prestávky konala Veľkonočná burza. Žiaci 4. až 9. ročníka si pripravili krásne výrobky a chutné maškrty, ktoré rozvoňali celú školu. Burza mala veľký úspech a naši malí predajcovia si zarobili svoje prvé peniažky vlastným úsilím. Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalšiu akciu.

              Mgr. Šimková, PhD. a Žiacky parlament.

            • Projekt - Vedieť viac

              11. 4. 2022

              Dňa 8.4.2022 sa v 6.A,B; 7.A; 8.A a v 9.A triede vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu na podporu regionálneho rozvoja uskutočnili interaktívne vzdelávacie prezentácie.

              V 6.A a 6.B triede sa žiaci stretli s pánom Petrom Reom - včelárom, ktorý im porozprával o zaujímavostiach zo života včiel. V 7.A triede si s environmentalistkou pani Katarínou Hazuchovou porozprávali o téme ,,Voda, vec nie úplne samozrejmá" V 8.A triede žiaci mali pripravenú prezentáciu s názvom ,,Čo sa deje s našouplanétou". Dozvedeli sa odpovede na otázky: čo je to uhlíková stopa a čo možno robiť, aby každý človek tú svoju uhlíkovú stopu znížil

              Žiaci 9.A triedy sa zúčastnili prednášky s pani politologičkou Evou Plánovskou na tému aktuálneho vojnového konfliktu na Ukrajine, pod názvom „Ukrajina. Čo sa deje s naším východným susedom?“ Deviataci sa tak mali možnosť v prvom rade dozvedieť aké je dôležité, zvlášť v súčasnej digitálnej a čoraz viac pretechnizovanej dobe, overovať si pravdivosť informácií a zdrojov, najmä masmédií a internetu, z ktorých mnohokrát čerpáme a preberáme informácie. V súvislosti s aktuálne prebiehajúcim vojenským konfliktom na Ukrajine sa žiaci okrem iného dozvedeli, že tento stav nie je iba výsledkom geopolitickej situácie, či mocenských záujmov súčasných vládnych predstaviteľov, ale významnú rolu zohráva aj súbor významných historických, geografických, prírodných a kultúrnych činiteľov, ktoré sa na súčasnom dianí výraznou mierou podpisujú...

              Posolstvo, ktoré sme si mohli z prezentácie o našom východnom susedovi všetci odniesť (a platí to všeobecne pre spoločnosť na celom svete) možno zhrnúť nasledovne: svet sa neustále mení a medzi VOJNOU a MIEROM je mnohokrát naozaj len tenká hranica, pričom MIER nie je len akousi samozrejmosťou, ale o jeho udržanie a zabezpečenie sa musia snažiť nielen jednotlivé štáty, ale aj ich obyvatelia, to znamená – my všetci...   

               

              Na konci každej odprezentovanej hodiny - najaktívnejší žiaci boli za svoje vedomosti odmenení.

              Ďakujeme p. riaditeľke Mgr. Ďurišovej, že nám umožnila pre našich žiakov zrealizovať zaujímavé interaktívne vzdelávacie prezentácie.

               

              Ing. Eva Kozmanová a Mgr. Martin Bogyo

            • Svetový deň zdravia 2022

              11. 4. 2022

              Svetový deň zdravia bol vyhlásený v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a každoročne si ho pripomíname 7. apríla, so zameraním vždy na inú aktuálnu tému.

              Vzhľadom na súčasnú pandémiu, znečistenú planétu a zvyšujúci sa výskyt chorôb je témou Svetového dňa zdravia v roku 2022:  Naša planéta, naše zdravie.

              Pár príkladov o dôsledkoch znečistenej planéty: 

              • Znečistené ovzdušie zabíja každú minútu 13 ľudí v dôsledku rakoviny pľúc, srdcových ochorení a mozgových príhod.
              • Deväť z desiatich ľudí dýcha znečistený vzduch. Prestaňte spaľovať fosílne palivá, ako je ropa, uhlie a zemný plyn.
              • Spaľovanie fosílnych palív, ako je ropa, uhlie a zemný plyn, spôsobuje znečistenie ovzdušia. Udržujte fosílne palivá v zemi pre zdravú planétu a zdravého človeka.
              • Na celom svete nemá 3,6 miliardy ľudí bezpečné toalety. Nespracovaný ľudský odpad zhoršuje ekosystémy a ľudské zdravie.
              • 2 miliardy ľudí na celom svete nemajú bezpečnú pitnú vodu. Chráňte vodné zdroje tým, že zabránite, aby sa odpadové vody, odpad a chemikálie dostali do našich jazier, riek alebo podzemných vôd.
              • Každý rok zomrie 829 000 ľudí na hnačkové ochorenia spôsobené znečistenou vodou a nedostatočnou hygienou.
              • Znečistenie oxidom dusičitým môže zhoršiť ochorenia dýchacích ciest, najmä astmu. Dobre naplánované systémy verejnej dopravy vrátane bezpečnej pešej a cyklistickej dopravy môžu zlepšiť kvalitu ovzdušia, zmierniť zmenu klímy a priniesť ďalšie zdravotné prínosy.

              !!! Nezabúdajme !!!    

              Naša planéta, naše zdravie: vyčistime náš vzduch, vodu a potraviny.

               

              O aktivitách ku dňu zdravia sa dozviete viac v ďalšej novinke. 

              Mgr. Paulína Nováková

            • Projekt eTwinning v triede 3.B na anglickom jazyku

              10. 4. 2022

              Jedným z najdôležitejších prvkov programu eTwinnig je spolupráca medzi učiteľmi, študentmi, školami, rodičmi a miestnymi orgánmi. V programe eTwinning učitelia pracujú spoločne a organizujú činnosti pre svojich študentov. Majú aktívnu úlohu, komunikujú, zisťujú, robia rozhodnutia, vzájomne sa rešpektujú a učia sa zručnosti 21.storočia. Projekty eTwinning obsahujú príspevky každého člena tímu. 

              Naša škola sa v tomto školskom roku zapája do projektu Etwinning. Zapojená bude trieda 3.B na hodinách anglického jazyka. Ako partnera sme si vybrali 3.A triedu zo Základnej školy J.V Šimka v Žitavanoch. 

              V prvom bode projektu sme obdržali od našich nových kamarátov milé listy, v ktorých nám píšu o sebe a o svojich záľubách samozrejme po anglicky. Dostali sme veľmi milé a krásne listy, ktoré nás neskutočne potešili. My tretiaci z 3.B im na hodinách anj samozrejme odpíšeme a listy pošleme naozajstnou poštou. 

              V ďalšom kroku by sme si chceli vymeniť a odprezentovať cez ZOOM projekty o našich školách a mestách/dedinách, kde žijeme. Všetko bude samozrejme po anglicky. Aj týmto spôsobom chceme rozvíjať naše jazykové zručnosti a rozširovať svoje možnosti a obzory. 

              Tešíme sa na spoluprácu a na nových kamarátov :-) Vaši šikovní angličtinári z 3.B a p.uč.Štrbíková

            • My day/ My mum´s or dad´s day ( projects in 4.C)

              10. 4. 2022

              Naše vedomosti o činnostiach počas dňa sme pretavili do krásnych projektov s názvom My day/ My mum´s or dad´s day.Deti mali opísať svoj deň od rána až do chvíle, kedy idú spať. Mohli si vybrať, či opíšu deň svojej maminy alebo ocina. Vznikli veľmi pekné a pútavé projekty :-) Deti ich krásne odprezentovali v anglickom jazyku. Bolo vidieť, že na projektoch pracovali veľmi húževnato a dali do nich naozaj všetko :-) Ďakujem deťom za ich snahu a ochotu :-) šikovní angličtinári zo 4.C a pani učiteľka Štrbíková

            • Hodina prvouky v 2.A

              9. 4. 2022

              Život mravcov a včiel fascinuje ľudí od pradávna. Aj žiaci 2.A triedy sa na hodinách prvouky so zvedavosťou a veľkým záujmom oboznamovali so životom tohto spoločenského hmyzu. Následne vytvorili krásne projekty, z ktorých sme sa všetci spoločne tešili.

              8.4.2022       Mgr. Z. Olšanská

            • Clay day

              8. 4. 2022

              Dnes sme si so žiakmi 7. A vychutnali trocha spoločného času tvorením a krátkym kurzom hrnčiarskej angličtiny. Navštívili nás lektorky z Voňavého ateliéru, Janka a Vlaďka a prezentovali nám prácu s hrnčiarskou hlinou. Úvodom sa žiaci oboznámili s jednotlivými fázami výpalu keramiky v anglickom jazyku a priebežne ich mali prezentované reálnymi výrobkami. Potom už nasledovala fáza tvorenia. Výsledok zostane ešte na chvíľu malým  tajomstvom... :-) 

              Mgr. Sviteková

               

            • CLIL na hodine informatiky v 4.A

              8. 4. 2022

              Dnešná hodina informatiky sa niesla v trocha odlišnom duchu ako sú deti zvyknuté. Už po tretej vete spozorneli a upozornili ma, že stále hovorím anglicky. :-) Žiaľ, zvuková stopa sa neprepla a vyskúšali sme si metódu CLIL, čiže integrované tematické vyučovanie v nejazykových predmetoch. To, že deti sú nesmierne chápavé, prispôsobivé a šikovné dokazuje aj ich odvedená práca.

              Mgr. Sviteková 

            • Kreatívne a tvorivé hodiny Techniky v V.A

              6. 4. 2022

              V uplynulých týždňoch sme sa so žiakmi V.A triedy na hodinách Techniky venovali kreatívnej tvorbe. Žiaci a žiačky si mali za úlohu doniesť z domu pomôcky, s ktorými následne na piatkových hodinách Techniky pracovali vo dvojiciach či menších skupinkách. Zo spomínaných pomôcok išlo najmä o rôzne veľké kusy kartónov, tvrdé papiere, lepidlá, nožniceš, farebné papiere, farbičky, fixy a tiež aj taviace pištole, ktoré zabezpečili aj páni učitelia. Ich úlohou bolo následne z jednotlivých kusov kartónov podľa vlastnej fantázie alebo predlohy vytvoriť, poskladať či polepiť papierové lepené domčeky, ktoré si nakoniec mohli aj vyzdobiť alebo zariadiť podľa svojich predstáv...

              Keďže táto robota bola na dlhšie, piataci z týždňa na týždeň každý piatok prejavovali svoju tvorivosť a kreativitu a vo finálnej podobe nám vznikli krásne stavby, z ktorých treba spomenúť napr. strašidelný dom z pavučin, otvorenú budovu, ktorá by vraj mohla fungovať ako autosalón na vystavovanie áut... rodinný dom so zariadenou obývačkou, kde na stene vysel aj obraz... Ďalšia stavba zasa pripomínala nemocnicu a kostol... Žiaci sa tak mohli naplno realizovať, prejaviť umelecký talent, čo ich zároveň pripravuje a formuje do rozvoja ich ďalších tvoricých, no hlavne tak potrebných manuálnych zručností... Papierové domčeky zas poslúžia napr. ako pekná ozdoba našich tried a chodieb...  

              Aktuálne, príchodom jari sme v priebehu marca začali po dlhšej pretávke chodiť aj do školskej dielne, kde sa piataci a piatačky venujú práci s drevom, presnejšie príprave a opracovávaniu menších drevených kúskov, z ktorých majú za úlohu vytvoriť rôzne drevené písmenká a z nich v konečnej podobe zostaviť slová ako sú názvy pozdravov HI (čau), či miest - NITRA, ďalej originálnych slov ako LOVE, ART a pod... Pri tejto práci sa ukazuje a žiaci aj sami zisťujú, že práca s drevom nie je len o jednoduchom pílení, ale vyžaduje si aj viac technických postupov a manipuláciu s viacerými pracovnými nástrojmi. Patrí sem napr. práca s dlátom na vyrezanie stredov písmen, či vyhladenie dreva pomocou rašple, pilníka a brúsneho papiera, známeho ako "šmirgel"... Postupne nám z týždňa na týždeň vznikali prvé výtvory a už máme aj hotové originálne dekorácie na drevenom podklade (viď fotky nižšie).

               

              Mgr. Pružinský a Mgr. Bogyo

            • Biologická olympiáda - školské kolo kategória D

              4. 4. 2022

              Dňa 21.3.2022 sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády v kategórii D, kde si online formou
              testu zmerali vedomosti žiaci 6.a 7. ročníka.Úlohy neboli najľahšie,o to viac nás teší,že väčšina
              súťažiacich zvládla školské kolo perfektne.V tomto školskom roku sa do olympiády zapojilo
              22 žiakov - z toho boli 16 úspešní riešitelia,čo je skvelé!
              1.miesto získala - Ema Ťapušíková/7.B/, 2.miesto získal - Daniel Jurika/7.A/.
               

              Ďakujeme všetkým žiakom,ktorí sa do súťaže zapojili a nabrali odvahu zmerať si svoje vedomosti
              so svojimi rovesníkmi.
              Emke a Danielovi budeme 21.4.2022 držať palce v okresnom kole.

              Ing.E.Kozmanová

            • Medzinárodný deň vtáctva

              1. 4. 2022

              1. apríl je nie len deň plný žartov a vtípkov, ale je to aj medzinárodný deň vtáctva. Dnes sme si na hodine informatiky v 4.A urobili malú súťaž o najkrajší obrázok so sladkou odmenou. Približne takto vidíme malých operencov v našom okolí. :-) 

              Mgr. Sviteková

            • Okresné kolo MATEMATICKEJ PYTAGORIÁDY

              1. 4. 2022

              Dňa 29.3.2022 sa konalo okresné kolo matematickej PYTAGORIÁDY v kategórií P3 - P5. 

              Dňa 30.3.2022 sa konalo okresné kolo matematickej PYTAGORIÁDY v kategórií P6 - P8. 

                   Nakoľko je situácia stále zložitá, žiaci mali možnosť úlohy riešiť online. Organizácia bola celkom náročna, no úspešne sme to spolu zvládli.  

                   Veľká pochvala patrí všetkým žiakom, ktorí sa tohto kola zúčastnili. Úlohy boli náročné, no napriek tomu máme veľa úspešných žiakov. Poďakovanie za pomoc patrí vyučujúcim matematiky a triednym učiteľom za pomoc pri organizácií. 

                   Výsledky poslala organizátorka Dominika Zajarošová všetkým žiakom do správy na edupage. Nižšie si môžeme prezrieť, v akom poradí a ktorí žiaci boli najúspešnejšími a podarilo sa im postúpiť do ďalšieho kola.

              P3

              Šimon Šatura

              Kristína Rejholcová

              Timothej Ševčík

              P4

              Adela Bohátová

              Matias Alex Šupa

              Linda Barátová

              Mia Antónia Králová

              Radoslav Žembery

              Martin Vondrák

              Šimon Gálik

              Karol Janovič

              Agáta Kurucová

              Tatiana Berzédyová

              Filip Trnčík

              Jakub Richter

              P5

              Anastasios Gkortsilas

              Bennett Bočkay

              P6

              Janka Nelly Farkašová

              Tomáš Matejovič

              P7

              Natália Barátová

              Ema Ťapušíková

              Oliver Zamboj

              Alexandros Gkortsilas

              Boris Alexander Karelin

               

               

              Mgr. Dominika Zajarošová

               

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288542