• Novinky

            • Deti a architektúra - výtvarná súťaž

              15. 10. 2020

              Žiaci piateho ročníka v septembri 2020 absolvovali e-kurz o architektúre mostov vo svete aj na Slovensku od spoločnosti Euroarch Bratislava. Následne sme sa  v októbri zapojili do celoslovenského kola výtvarnej súťaže na tému "Peší most cez rieku". Pozrite si zaujímavé nápady našich malých "architektov", ktoré zabojujú v súťaži. Držím im palce a prajem ešte veľa tvorivých nápadov. 

              Mgr. Jana Chlebcová, 15.10.2020

          • Lego Digital Designer
            • Lego Digital Designer

              15. 10. 2020

              Program Lego Digital Designer (ďalej Digitálne lego) je voľne stiahnuteľný program, ktorý možno stiahnuť a nainštalovať do počítača z oficiálnej stránky firmy Lego. Naši štvrtáci ale aj piataci v rámci projektu KEGA pracujú na hodinách informatiky práve s týmto programom. Zvolili sme možnosť LEGO Digitálny Návrhár [LEGO Digital Designer], v ktorej môžeme postaviť model snov z veľkého výberu súčiastok. Program rozvíja u žiakov logiku, priestorovú predstavivosť, kombinatoriku a logiku takú dôležitú pri základoch programovania. Táto forma  je zážitkovým vzdelávaním, ktoré posúva detskú hru s kockami lega na vyšší level a dokáže z ich obľúbenej hry vyťažiť ďaleko viac. Keďže deti milujú stavanie kociek lega, no zväčša nemajú radi matematiku, fyziku a iné technické predmety, táto metóda ich dokáže nenásilnou formou naučiť mnoho aj z týchto oblastí. Deti pri hre s legom využívajú matematické či fyzikálne princípy bez toho, aby si to vôbec uvedomili.

              Nuž a ako sa im darilo si môžete pozrieť vo fotogalérii.

              14.10.2020                                                                            PaedDr. Jarmila Heldiová

               

          • Hry na anglickom jazyku v treťom ročníku I
            • Hry na anglickom jazyku v treťom ročníku I

              15. 10. 2020

              Žiaci tretieho ročníka majú raz do týždňa hodinu zameranú na utvrdzovanie a precvičovanie preberanej gramatiky a slovnej zásoby. A keďže najlepšie sa učíme hrou, pretože hra je pre dieťa zábavou, ľahkým učením sa, niečím, čím získava zdravie, šťastie a spokojnosť, nadväzuje na vývin dieťaťa, dieťa sa najviac a najlepšie naučí práve v hre, a tým osobnostne napreduje. Učenie hrou je efektívne z viacerých dôvodov:

              • je to zábavná zmena oproti klasickému vzdelávaniu
              • je časovo efektívne
              • u detí je zaznamenaná zvýšená motivácia sa učiť
              • tiež znížený stres z robenia chýb
              • spája viacero aspektov : čítanie, písanie, počúvanie, rozprávanie
              • vytvára pozitívny pocit z učenia sa

              V týždni 5.-10.10 sme sa venovali hre Sentence Scramble- žiak dostal slová vety, jeho úlohou bolo zložiť vetu gramaticky správne, v čom mu pomohol obrázok a vetu prepísať do zošita.  Tiež sme sa venovali hre Bingo – hra slúži na opakovanie slovnej zásoby.

              Fotky nájdete vo fotoalbume.

              14.10.2020                                                                            PaedDr. Jarmila Heldiová

            • Pirátsky ostrov

              14. 10. 2020

              Počas upršaného popoludnia sme sa v školskom klube detí rozhodli zahrať sa na pirátov a vydať sa na výpravu na ostrov pokladov. Rozdelili sme sa na lodné posádky a museli sme zvládnuť rôzne úlohy, ako zložiť mapu, vedieť správne navigovať plavbu po mori a šikovne uchmatnúť pirátske dukáty. 

              Mgr. Tomáš Janega

            • Eko výchova na našej škole

              14. 10. 2020

              14.10.2020. I keď netrpezlivo čakáme ako nám dopadne hodnotenie od komisie zo Zelenej školy, stále podporujeme a pracujeme na výzvach, ktoré sa snažíme naďalej rozvíjať.V triedach IV.A a II.C sme si objednali z ponuky náučný plagát o odpade v domácnostiach.Počas vyučovania v rámci medzipredmetových vzťahov podporujeme environmentálnu výchovu i týmto štýlom.Žiaci odokryjú okienko, zotrieme tému a diskutujeme o danom probléme, ako to prebieha u nich doma, ako zaobchádzajú s odpadom.Plagát je nám motiváciou, deti vždy majú veľa zážitkov, aj si tvoria prezentácie o témach.

              Chcem vyzdvihnúť žiačku Leu zo IV.A, ktorá so svojou sestričkou prispela na vyčistenie lesíka na Borine, kde vlastnoručne nazbierali a odniesli tri vrecia odpadkov, pretože ich trápilo, čo všetko sa tam našlo.Patrí im veľká vďaka a verím, že aj iné deti sa k nim pridajú, keď bude lepšie počasie a nájdu si chvíľku pre našu prírodu.

              Mgr.N.Bobčeková

            • Svetový deň duševného zdravia

              12. 10. 2020

              Dňa 9.10.2020 školská psychologička pripravila pre žiakov 7.A triedy prednášku na tému „Svetový deň duševného zdravia“, ktorý si každoročne pripomíname 10.októbra a jeho symbolom je modrá nezábudka. Žiaci boli oboznámení s témou duševného zdravia, najčastejšie sa vyskytujúcimi duševnými poruchami v období detstva a dospievania, pričom viac sa venovali téme depresie a poruchám príjmu potravy. Žiaci počas prednášky prejavovali aktívny záujem o danú tému a získali vedomosti o tom, aké je dôležité starať sa nielen o svoje telo, ale aj dušu.

               

              Mgr. Rumančíková, školská psychologička

            • Fetálny alkoholový syndróm

              9. 10. 2020

              Dňa 8.10.2020  žiaci 9.A triedy na hodine biológie diskutovali o fetálnom alkoholovom syndróme.

              FAS - fetálny alkoholový syndróm je súbor príznakov u novorodenca,ktoré vznikli počas tehotenstva následkom nadmerného pitia alkoholu u matky.Niektoré príznaky sa objavia až  v neskoršom veku.Žiakov téma zaujala.

              Ing.E.Kozmanová

            • Európsky deň jazykov

              7. 10. 2020

              V pondelok 28. 9. 2020 v rámci hodín ruského jazyka sme si pripomenuli, aké sú jazyky dôležité pre súčasného človeka ak sa chce uplatniť. Zamerali sme sa na 5 najpoužívanejších európskych jazykov. V 8. ročníku sme zlepšovali čitateľskú gramotnosť v ruskom jazyku čítaním typických ruských rozprávok. V 9. ročníku žiaci pripravili projekty o krajinách, ktorých úradný jazyk patrí k  najpoužívanejším vo svete. Pozrite si foto z tejto aktivity. 

              Pripravila:  Jana Chlebcová

            • Svetový deň ochrany zvierat

              6. 10. 2020

              Dňa 4.októbra si pripomíname Svetový deň ochrany zvierat.Cieľom tohto dňa je zdôraznenie práva zvierat na citlivé zaobchádzanie a vhodné podmienky na žitie.Aj žiaci 5.A triedy si pripomenuli tento významný deň.Na hodinu biológie si priniesli svoje obľúbené zvieratká, o ktorých porozprávali veľa zaujímavostí.

              Ing.E.Kozmanová

            • Európsky týždeň športu

              6. 10. 2020

              Európsky týždeň športu sa koná každoročne od 23.9.-30.9. Nabáda ľudí k zdravšiemu  a aktívnejšiemu životnému štýlu. Tento rok vzhľadom na celosvetovú pandémiu, sa kladie vyšší dôraz na dôležitost pohybu na fyzické aj duševné zdravie.

              Na našej škole sme sa aj tento rok rozhodli do tohto projektu zapojiť a so žiakmi sme rôznymi aktivitami, hlavne kreatívnou formou športovali, pretekali, súťažili.   

              Pružinský, Káčer

          • Projekt Kega - „Rozvoj priestorovej predstavivosti 10-12 ročných žiakov základných škôl“
            • Projekt Kega - „Rozvoj priestorovej predstavivosti 10-12 ročných žiakov základných škôl“

              6. 10. 2020

              Naša škola bola vybraná do projektu Kega - „Rozvoj priestorovej predstavivosti 10-12 ročných žiakov základných škôl“, ktorý organizuje UKF. Projektu sa zúčastňujú žiaci piateho ročníka. Projekt vychádza z nového medzinárodne uznávaného modelu STEAM (Science, technology, Education, Arts and Mathematics).

              Zámerom je rozvíjať schopnosti a zručnosti žiakov ako sú priestorová predstavivosť, kognitívne procesy týkajúce sa prechodu medzi dvoj- a troj- rozmernými priestormi, tradičnými a digitálnymi priestorovými prezentáciami a to vo vzdelávacích oblastiach informatiky, matematiky a výtvarnej výchovy pre 5. a v budúcom šk roku pre 6. ročník základnej školy.

              Projektom sa snažíme zlepšiť praktickú pripravenosť mladých ľudí pre efektívnejšie začlenenie sa do pracovného procesu a úspešné uplatnenie sa na trhu práce.

              V galérii si môžete pozrieť fotografie z prvej úlohy riešenej na informatike.

               

              6.10.2020                                           PaedDr. Jarmila Heldiová, koordinátor projek

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Utorok 7. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 287303