• Novinky

            • O boji za slobodu a demokraciu na dejepise v IX.A

              21. 11. 2022

              Minulý týždeň, 17. novembra 2022, sme si tak ako každý rok pripomenuli štátnym sviatkom Deň boja za slobodu  a demokraciu a v tomto roku zároveň aj 33. výročie Nežnej revolúcie v bývalej ČSSR. Keďže tento pamätný deň predstavuje spolu s ďalšími udalosťami roku ´89 pre nás všetkých, ale najmä mladé a budúce generácie, aj veľký symbol boja za ľudské práva a slobody i demokratické hodnoty zjednotenej Európy, tak sme si revolučný rok ´89 priblížili aj s deviatakmi na najbližšej hodine dejepisu.. 

              Pokúsili sme sa teda vrátiť o 33 rokov nazad, povedali sme si ako oni sami ako mladí ľudia vnímajú tieto udalosti, čo vedia alebo už počuli o živote v totalite a čo si myslia, ako sa zmenil život na Slovensku 33 rokov od pádu komunizmu... 

              Spoločne sme si následne pozreli zaujímavé interaktívne video "November 1989" zo známeho edukačného YouTube kanálu "Dejepis inak". Dozvedeli sme sa ako boli ľudia v bývalom režime prenasledovaní za rozličnú podvratnú protištátnu činnosť.. So žiakmi sme sa pozreli na priame dobové zábery zo Sviečkovej manifestácie v marci 1989.. víťazný pád Berlínskeho múru, ale aj udalosti samotnej Nežnej revolúcie v novembri 1989, ktoré boli v priamom prenose potlačené silovými zložkami štátu... Pre žiakov bol zaujímavým zistením aj samotný fakt, že to celé začali práve mladí ľudia - študenti a až následne sa pridali ostatní, čím vypukla ozajstná revolúcia, ktorá pohla ľady a viedla k veľkým zmenám...

              Žiaci sa tak mohli sami zamyslieť a skúsiť si predstaviť ako mohol vyzerať život v neslobode, ale aj za čo naozaj vďačíme ľuďom, ktorí sa pred viac ako tromi desaťročiami nebáli vyjsť na námestiá do ulíc a otvorene sa postaviť totalitnému režimu, aby sme dnes všetci mohli žiť v slobodnej a demokratickej spoločnosti. Našou úlohou je preto tento významný odkaz novembra ´89 mať neustále pred sebou a spoločne sa snažiť o to, aby sme žili v lepšej krajine a aby sa hodnoty slobody a demokracie vždy rozvíjali tým správnym smerom. 

              Mgr. Martin Bogyo

            • Exkurzia hvezdáreň Hurbanovo

              21. 11. 2022

              Kopernik a to bol kto???? Zem - plochá doska?Kedy je Slnko najbližšie k Zemi? Slnko je stredom vesmíru? Hubblov teleskop.... aj tieto otázky mali dnes žiaci vysvetlené v programe, ktorý na nich čakal vo hvezdárni v Hurbanove.  Oboznámili sa s históriou hvezdárne, mohli si vybrať krátky astronomický film. V druhej časti programu sa usadili pod nádhernú hviezdnu oblohu, kde sa naučili ako správne určiť na oblohe Severku. Veľmi zaujímavo im bol sprostredkovaný film "Dva malé kúsky skla", v ktorom sa dozvedeli o histórii a vývoji teleskopu, s technologickými výzvami pre moderné observatóriá, spoznali ďalekohľad od čias Galilea po súčasnosť. 

              Mgr. Macáková, Mgr.Šimková PhD., Mgr.Košútová, Ing. Kozmanová

               

            • Týždeň vedy a techniky aj v školskom klube

              20. 11. 2022

              Nezabudli sme ani na našich menších žiakov našej školy, konkrétne tretiakov a štvrtákov, ktorí mohli v rámci toho týždňa v piatok poobede prísť a zažiť niečo zábavné, fyzikálno-chemické a zaujímavé. Pozerali sme na okolitý svet cez farebné filtre, žiaci pozorovali dúhu aj keď nepršalo, zahrali sa s drevenými hračkami na fyzikálnych princípoch, stretnutie nám obohatil pokusom "zázračná fazuľka" pan doc. PaedDr. Gabriel Bánesz, PhD., z technickej fakulty UKF, žiaci mohli vidieť a vyskúšať projekty žiakov 6.A, ktorí vyrobili krásne hydraulické zariadenia, no a nakoniec si mohli zmerať hlasitosť ich kriku, čo bolo pre nich nesmierna radosť, keď mohli kričať ako len vládali. Nezabudnuteľným zážitkom bol aj horiaci cukrík, či výroba lávovej lampy a taktiež potrebné informácie pre zdravie o farbivách v cukríkoch Skittles.

              Mgr. Spačková, Mgr. Macáková

            • Ako prebiehal týždeň vedy a techniky

              20. 11. 2022

              V rámci týždňa vedy a techniky sme si na hodinách chémie pripravili experimenty zo surovín, ktoré nájdeme aj v domácnosti. Žiaci mali možnosť vyskúšať si výrobu lávovej lampy pomocou oleja, vody, farbiva a šumivej tablety. Následne sme si ukázali 2 experimenty, ktorých hlavnou zložkou bola sóda a ocot. Produktom reakcie sódy s octom je oxid uhličitý, vznik tohto produktu (plynu) sme dokázali tzv. samonafukovacím balónom a šumivými bombami. Dúhové cukríky Skittles zase ukázali koľko farbív obsahujú len na základe toho, že sme ich nechalo rozpustiť sa vo vode. Zaujímavým experimentom najmä pre mladších žiakov bol HORIACI CUKRÍK. Pri tom pokuse sme si vysvetlili zloženie cukru, vznik karamelu a priebeh reakcie uvoľnenia uhlíka.

              Na hodinách fyziky si žiaci mohli vyrobiť vlastnoručne fyzikálnu hračku a odniesť si ju domov. Ich úlohou nebolo len ju skonštruovať, ale aj prísť na to, aby im správne fungovala. Vyrobili sme: zábavný minikatapult (6.roč), nosochodúľ (7.roč), chrobák na princípe páky (8.roč) a jednoduchý tester na vodiče (9.roč). Žiaci 5.C na informatike vytvárali koláž na postupný vývoj jednotlivých vynálezov ako bicykel, koleso, auto, telefón a iné. Žiaci usilovne pracovali a ich výsledky a radosť z vlastnej práce si môžete pozrieť na fotkách.

              Veríme, že sme Vás milí žiaci potešili a že sa nám podarilo vytvoriť pozitívny vzťah aj k týmto pekným prírodovedným vedám.

              Mgr. Macáková, Mgr. Spačková

            • Týždeň plný preventívnych aktivít

              19. 11. 2022

              V týždni od 14.11. do18.11.2022 si učitelia prvého a druhého stupňa v spolupráci s asistentkami učiteľa pripravili viacero podporných aktivít na tému empatia, priateľstvo, dobrosrdečnosť, vzájomná tolerancia ale aj prevencia násilia. 

              V piatok 18.11.2922 sme tento týždeň ukončili hlasnou BUBNOVAČKOU. Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ zaznela celým Slovnskom a Českom už po deviaty krát. Spoločne sme si pripomenuli, že HLAS DETÍ JE DÔLEŽITÝ!

              Mgr. Sandra Jakubíková

            • Deň študentstva na hodinách dejepisu

              18. 11. 2022

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva, ktorý každoročne pripadá na 17. novembra, čiže presne na štátny sviatok - Deň boja za slobodu a demokraciu - sme si počas spoločných piatkových vyuč. hodín so žiakmi IX.A a VIII.A triedy pripomenuli práve tento významný deň v roku, ktorý je venovaný práve im...

              Ako sa to na hodinách dejepisu občas stáva, preniesli sme sa v čase do Horného Uhorska (územie dnešného Slovenska) v čase protitureckých bojov na našom území na začiatok 17. storočia a na základe dobového CURICULUM VITAE - životopisu urodzeného pána Imricha Thurza sme si s deviatakmi a ôsmakmi priblížili ako vyzerali študentské časy mladého šľachtica z nášho územia (bol synom známejšieho uhorského palatína Juraja Thurza, o ktorom je napr. známe, že to bol práve on kto prichytil vtedajšiu najbohatšiu uhorskú grófku Alžbetu Báthoryovú pri údajných zločinoch a následne ju nechal zamurovať na Čachtickom hrade..).

              Ako sme sa dozvedeli, otec dal svojmu synovi Imrichovi to najlepšie vzdelanie. Študoval na Akadémii v nemeckom Wittenbergu, kde sa na čas stal dokonca rektorom univerzity.. Po štúdiách sa vrátil domov na rodinné panstvo do Bytče. Imrich Thurzo ovládal niekoľko jazykov - latinčinu, maďarčinu, slovenčinu a nemčinu.. bol skvelým diplomatom, láskavým a milujúcim manželom, vynikajúco jazdil na koni a narábal so šabľou, ako to bývalo v tých časoch u šľachtických synov zvykom... Okrem Imrichových študentských rokov a životných osudov sme sa pozreli aj na to ako vyzeralo vzdelanie u mladých šľachtičných v minulosti.. Dozvedeli sme sa, že byť vzdelanou ženou, ktorá vedela čítať a písať nebolo ešte na konci stredoveku vôbec bežné a ženy sa vzdelávali najmä preto, aby mohli byť v kontakte so svojimi manželmi, ktorí často bojovali alebo boli na rôznych ďalekých služobných cestách... Okrem toho zo žien sa v tomto období vďaka vzdelaniu stávali schopné hospodárky panstiev a keď bolo treba aj veliteľky posádok ich hradov v čase neprítomnosti manželov, či bratov.. 

              Hlavné posolstvo pre nás všetkých a najmä pre našich žiakov je však nasledovné... "Vzdelanie nebolo vždy samozrejmosťou pre všetkých a nie je tomu tak ani dnes, vzdelávanie je proces, ktorý nás sprevádza celý život a musíme si vážiť, že máme možnosť neustále získavať nové vedomosti!"

              Mgr. Martin Bogyo

            • DEŇ TOLERANCIE 16.11.2022

              16. 11. 2022

              16. november je Medzinárodným dňom tolerancie. Tento deň sme si so žiakmi 1. stupňa pripomenuli vytvorením nástenky na tému Tolerancia. Žiaci sa aktívne zapájali pridávaním odtlačkov svojich prstov na strom, ktorý zobrazoval jedinečnosť každého dieťaťa. Odtlačky prstov žiakov na strome vyjadrujú vzájomnú toleranciu, ktorú môžeme vyjadriť citátom -  „Keby sme boli všetci rovnakí, neboli by sme výnimoční.“

              Cieľom tejto aktivity je zvýšiť povedomie detí o potrebe tolerancie a o nebezpečenstve a negatívnych dôsledkoch intolerancie. Tolerancia spočíva v uznaní všeobecných ľudských práv a základných slobôd iného človeka, v rešpektovaní bohatstva a rozmanitosti kultúr.

               

              Luptáková, Fintová, Mošaťová, Sklárová, Halászová, Machalíková

          • Grantová výzva - Digital pre Nitru
            • Grantová výzva - Digital pre Nitru

              16. 11. 2022

              V októbri sa naša škola zapojila do grantového programu DIGITAL PRE NITRU z Nadačného fondu Jaguar Land Rover v Nadácii Pontis. Program bol určený pre všetkých 14 základných škôl, ktorých zriaďovateľom je Mesto Nitra. Vznikol v rámci aktivít Jaguar Land Rover zameraných na podporu digitálnych zručností žiakov, ako aj ako odozva na podporu pri integrácii ukrajinských žiakov.

              Naša škola získala tento grant vo výške 7 586,00 EUR. Škola tieto financie v rámci zmluvných podmienok využije na nákup digitálnej techniky – dvoch interaktívnych tabúľ AiO Elitetouch TV 2nd gen 65" a piatich stolových počítačov HP ProOne 600 G3 AiO, Core i5 s Win10, ktoré budú slúžiť nie len na vyučovaní, ale aj popoludní počas záujmovej činnosti a kurzu SJL pre deti z UA. Tieto umožňujú aplikovať do výučby softvéry slúžiace na progres v digitálnych aj v komunikačných zručnostiach, predstaviť žiakom možnosti, ktoré im digitálne technológie ponúkajú, tak aby mohli objaviť svoje danosti a tiež rozvíjať svoju kreativitu, logiku, prepájať súvislosti do praxe. S ich využitím nadväzujeme na progresívne vyučovanie informatiky, ktoré sa už na škole realizuje, hlavne v oblasti programovania.

               

              Nadačnému fondu Jaguar Land Rover v Nadácii Pontis srdečne ďakujeme.

               

               

              16.11.2022                                         PaedDr. Jarmila Heldiová, koordinátor pre projektu

            • VLASTIVEDNÁ EXKURZIA KOMÁRNO 14.11.2022

              15. 11. 2022

              Štvrtáci cestovali na juh od Nitry cez Nové Zámky a Hurbanovo do Komárna. Z autobusu sme pozporovali polia Podunajskej nížiny. Deti sa tešili na rieku Dunaj

              Zavítali sme na pútavé a farebné NÁDVORIE EURÓPY. Žiakom sa páčilo. Veľa krokov nás čakalo v PEVNOSTI, ktorá je stará viac ako 400 rokov a chránila ľudí pred nájazdami Turkov. Videli sme obrovské tmavé priestory, sklady potravín, bludisko. Bavilo nás v pevnosti používať baterky. 

              V závere sme zbadali vytúžený sútok Váhu do Dunaja. Počasie nám prialo.

              Zajačková,Luptáková, Bojnanská,Sklárová, Nováková, Machalíková

            • Svätoplukove dni - reťaz súdržnosti

              14. 11. 2022

              Posledný pracovný a vyučovací deň nášho tematického týždňa – „Svätoplukove dni“ zameraného na spoznávanie a prehlbovanie poznatkov o našich slávnych dejinách Nitrianskeho kniežatstva a Veľkej Moravy sme úspešne zavŕšili veľkou záverečnou aktivitou v podaní našich žiakov..

              Úvod každej piatkovej vyučovacej hodiny tak vo všetkých triedach 2. stupňa – od piatakov po deviatakov - začínal tvorbou papierovej slovnej reťaze. Žiaci a žiačky dostali za úlohu napísať na pripravené a nastrihané farebné ústrižky slová alebo slovné spojenia, ktoré sa im najviac spájajú s históriou Nitrianska, Veľkej Moravy, pôsobením slovanských vierozvestov Sv. Konštantína-Cyrila a Metoda, či s vládnutím veľkomoravských kniežat na našom území v 9. storočí.. Žiaci si pri tvorbe mohli pomôcť knižkami ako Panovníci a prezidenti v našich dejinách.. Cyrilo-metodské dedičstvo a Nitra, Staronitrianske tragédie a ďalšie.., ktoré pre nich vopred pripravil pán učiteľ Mgr. Martin Bogyo, aby sa im lepšie inšpirovalo a tvorilo.. Výsledkom bolo, že v každej triede nám vznikla niekoľkometrová reťaz tvorená pojmami ako – Pribina, Rastislav, Svätopluk, Pribinov prvý kostol, Sv. Cyril a Metod, arcibiskup Metod, hlaholika, Veľká Morava, Nitra, Nitrava, Nitrianske kniežatstvo.. a mnohé ďalšie...

              Žiaci pri vytváraní "reťaze súdržnosti" mali možnosť prejaviť nadobudnuté vedomostí, ale aj istú dávku kreativity.. Na záver vyučovania nám tak vznikla niekoľko metrov dlhá farebná reťaz pozostávajúca z rôznych pojmov, ktoré sa spájajú s našimi veľkomoravskými dejinami.. Vďaka tejto náučno-kreatívnej aktivite sa žiaci lepšie zoznámili s históriou a živou tradíciou Veľkej Moravy, ktoré sú v Nitre i na Slovensku prítomné aj v súčasnosti..

              A prečo sme tvorili práve reťaz?... Pretože podobne ako „Svätoplukove tri prúty“ predstavuje symbol súdržnosti, jednoty a učí nás, že keď budeme držať spolu, tak spoločne vždy všetko lepšie zvládneme, a to nielen v škole, ale aj v bežnom živote...

              Vaši pedagógovia tvoriaci Svätoplukove dni na našej škole

            • Zelená škola-Neplytváme potravinami

              14. 11. 2022

              V rámci tém z EAP Zelenej školy- Potraviny, budeme realizovať, hlavne keď máme obedy, ktoré sa dajú dať do desiatovníkov akciu, ktorá je zameraná na zníženie plytvania s potravinami.Čo najmenej jedla, aby deti z obedov vyhadzovali, odnášali ako nedojedené. Od vedúcej jedálne Zitky, vieme, že sa veľmi zlepšilo stravovanie, teda plytvanie s jedlom.Denne sa vynesie na špeciálne separovanie, likvidovanie zvyškov jedál okolo 60 kg.V minulosti to bolo aj dvakrát viac.Pritom stravníkov máme vyšší počet.Dnes si žiaci prvého stupňa v desiatovníkoch zobrali koláče, ktoré si doma môžu dojesť, alebo im pomôžu iní členovia domácnosti.A v škole sa nevyhodilo toľko jedla.

              Ďakujeme za spoluprácu paniam vychovávateľkám, za ochotu nám pomôcť.

              Kolégium Zelenej školy a koordinátorky E.Kozmanová a  N.Bobčeková 

            • Olympiáda z anglického jazyka

              14. 11. 2022

              zDňa 14.11. 2022 sa na našej škole konalo školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Žiaci 5. - 9. ročníka si zmerali svoje vedomosti v dvoch kategóriách.

              Žiaci 5.-7. ročníka súťažili v kategórii 1A a víťazmi sa stali:

              1. miesto - Gabriel M. Furka, 6.A

              2. miesto - Karol Janovič, 5.A 

              3. miesto - Linda Stará, 7.A

              Žiaci 8. - 9. ročníka súťažili v kategórii 1.B a víťazi sú:

              1. miesto - Timotej Pavolko, 9.A

              2. miesto - Natália Barátová, 8.B

              3. miesto - Hanka Ižoldová, 8.A

              Úspešnými riešiteľmi školského kola 1B sú: Alexandra Dubiňáková, 8.A, Tomáš Jurišič, 8.A, Eric M. Karabinoš, 9.A, Lucia Mačurová, 8.B, Ján Plandora, 9.A, Marián Volek, 8.B. 

              Všetci súťažiaci boli úplne úžasní, predviedli perfektné vedomosti z anglického jazyka v časti gramatika, slovná zásoba, čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a v ústnej časti - opis obrázka a dialóg.

              Sme veľmi hrdé, že máme takýchto šikovných angličtinárov. Tešíme sa obrovskému záujmu o anglický jazyk a naďalej budeme podporovať rozvoj jazykových kompetencií našich žiakov. Pekné ceny našim víťazom venovala n.o. Úsmev ako dar.

              komisia: Mgr. Zuzana Šimková, PhD., Mgr. Sviteková, Mgr. Ráciková, Mgr. Darnadiová

            • iBobor - celoslovenská informatická súťaž výsledky

              14. 11. 2022

              V týždni od 7.11- 11.11.2022 prebiehala u nás na škole celoslovenská informatická súťaž i Bobor. Z vyše 100 prihlásených žiakov máme veľa úspešných riešiteľov v jednotlivých kategóriách.

              Kategória Kadet 8. - 9. ročník

              Ema Ťapušíková, 8.B, Tomáš Kémeny, 8.B, Nina Sklenková, 8.A, Nela Hrebíková, 8.B, Ivan Lenďák, 8.A, Gkortsilas Alexandros, 8.B, Fabian Richard, 8.A, Kladivík Andrej, 9.A, Ižoldová Hana, 8.A

              Kategória Benjamin 6. – 7. ročník

              Eliška Lomnická 6.B, Flavia Mrázová 6.A, Michal Valíček 6.B

              Kategória Drobec 2.- 3. ročník

              Filip Kotrusz 3.B, Marco Gduľa 3.B

              Kategória Bobrík 4.-5. ročník

              Mia Antónia Králová, 5.B, Šimon Mikuláš, 5.C, Martin Vondrák, 5.B, Lea Galová, 5.A, Šimon Gálik, 5.B, Karol Janovič 5.A, Agáta Kurucová, 5.A

              Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme!!!

              Mgr. Sviteková, Mgr. Kunovičová

               

               

            • Svätoplukove dni - piatok

              14. 11. 2022

              V rámci posledného dňa tematického týždňa "Svätoplukove dni" zameraného na objavovanie a spoznávanie našej významnej histórie a stále živého odkazu Nitrianskeho kniežatstva a Veľkomoravskej ríše na našom území sa žiaci VI.B triedy spolu s pánom učiteľom Mgr. Martinom Bogyom a pani učiteľkou Mgr. Jankou Košútovou zúčastnili aj na Dni otvorených dverí v Archeologickom ústave SAV v Nitre.

              Ukázalo sa, že návšteva v Archeologickom ústave bol naozaj skvelý nápad – bolo to poučné, zážitkové a zábavné.. Naši žiaci sa tu mohli bližšie a na konkrétnych príkladoch dozvedieť zaujímavou formou viac o pracovných metódach archeológov pri ich bádateľskej činnosti i rôznych hmotných prameňoch, ktoré nachádzajú na archeologických náleziskách – lokalitách.. Mohli sme si vyskúšať napr. lepenie črepov z viac ako 3500 rokov starej nádoby, ktorú používali na našom území ešte ľudia Doby bronzovej.. Učili sme sa spoznávať anatómiu človeka pomocou ukážok kostí, vyhrabávať zvieracie kosti z piesku pomocou archeologických nástrojov, ale aj drviť obilie na múku kameňmi ako to robili pravekí roľníci.. Popritom sme ochutnali skvelé sušienky s logom Archeologického ústavu a po celý čas sme sa mohli pýtať všetko čo nás zaujímalo priamo bádateľov na slovo vzatých, ktorí nám s radosťou vysvetlili a porozprávali rôzne zaujímavosti z našej minulosti...

              Keďže so šiestakmi sme na dejepise preberali obdobie pravekých roľníkov a pastierov a aktuálne sa venujeme už časom používania prvých kovov, Dobe medenej a bronzovej, naši žiaci tak mali možnosť - aj vďaka zážitkovým workshopom, ktoré si pre nás pripravili archeológovia - ešte lepšie spoznať okrem témy Svätoplukových dní aj každodenný život našich pravekých predkov a zažiť tak kus živej histórie aj na vlastnej koži, a to je na tom úžasné...

              Na záver ešte spoločná fotka s originálnou archeologickou výstavkou v pozadí.. potom ešte krátke občerstvenie a cesta späť do školy, kde sme naše Svätoplukove dni mohli spolu so žiakmi úspešne a spokojne ukončiť.

               

              Mgr. Martin Bogyo a Mgr. Janka Košútová

            • Svätoplukove dni - štvrtok

              10. 11. 2022

              Dnešný, v poradí už štvrtý deň, v rámci nášho tematického týždňa pod názvom Svätoplukove dni sa niesol v znamení zážitkovo-spoznávacej dejepisnej exkurzie žiakov celého 5. ročníka na Nitriansky hrad.. Podujatia, pod vedením pána učiteľa Mgr. Martina Bogya, ktorý bol zároveň aj odborným sprievodcom a lektorom sa spolu zúčastnilo 58 žiakov V.A, V.B a V.C triedy spolu s pani učiteľkami. S našimi žiakmi sme si najprv povedali o Pamätníku Milénium, na hrade sme navštívili vzácnu starobylú nitriansku Katedrálu-Baziliku Sv. Emeráma, zastavili sme sa a spoločne odfotili aj pri žehnajúcej monumentálnej soche pápeža Sv. Jána Pavla II.

              Na záver sme si prezreli aj expozície Diecézneho múzea, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku a žiaci sa tak mohli bližšie zoznámiť so vzácnymi exponátmi našej významnej veľkomoravskej histórie - najmä písomnými prameňmi v hlaholike, cyrilike a latinčine, ale aj s hmotnými prameňmi ako je kópia jedinečného bronzového zvonu z 9. storočia, ktorý archeológovia objavili na hradisku Bojná-Valy a našli sa len tri takéto vzácne zvony v Európe, z toho jeden práve na území Slovenska..

              Vďaka návšteve Nitrianskeho hradu sme sa tak mohli preniesť do dávnych čias Nitrianskeho kniežatstva a Veľkej Moravy, keď sa tu formovali naše dejiny - v Nitrave vládli kniežatá Pribina, Rastislav i Svätopluk.. bol tu postavený a vysvätený prvý a najstarší kresťanský chrám na našom území za vlády kniežaťa Pribinu už okolo roku 830.. Neskôr, keď na naše územie prišli vierozvestovia, bratia Sv. Konštantín-Cyril a Sv. Metod, priniesli našim predkom prvé písmo - hlaholiku, kresťanskú vieru, vzdelanie i kultúru v reči ľudu - čiže v staroslovienčine.. Za pôsobenia arcibiskupa Metoda na Morave boli zas položené základy Nitrianskeho biskupstva - najstaršieho v strednej Európe, ktoré po toľkých storočiach pretrvalo dodnes a stále funguje.. Napokon Nitriansky hrad je skutočným živým a obývaným hradom aj v súčasnosti, o čom sa žiaci aj sami mohli presvedčiť..

              Veríme, že nadobudnuté poznatky našich piatakov obohatili, prehĺbili v nich záujem o spoznávanie našej zaujímavej histórie a budú im dobrou motiváciou a inšpiráciou aj pri tvorbe vlastných výtvarných, či literárnych prác v rámci našej súťaže "Svätoplokovo kráľovstvo ožíva".

              Mgr. Martin Bogyo, Mgr. Paulína Spačková, PhDr. Laura Križovičová Pokoraczká a Mgr. Zuzana Šimková, PhD.

            • Mesiac projektov na hodinách anglického jazyka-7.A

              10. 11. 2022

              Prepojenie teórie s praxou je neoddeliteľnou súčasťou vyučovacieho procesu. Na hodine anglického jazyka s triedou 7.A sme sa preniesli do vesmírneho priestoru plného fantázie a kreativity. Žiaci si pripravili projekty o svojej vysnívanej planéte, ktoré prezentovali krásne plynulou angličtinou. Zároveň sme sa naučili dôležité fakty o jednotlivých planétach slnečnej sústavy po anglicky a ako bonus sme si zaspievali aj catchy pieseň. Viď.video🤗 

              Mgr. Šimková, PhD.

            • Svätoplukove dni - streda

              9. 11. 2022

              Dnes 9.11. 2022 nás navštívil pán Peter Bakay, grafológ, ktorý pracuje v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre. V štvrtom ročníku deťom ukázal vývoj písma a jeho podoby. Deti sa dozvedeli ako sa na naše dávne územie Veľkej Moravy dostala hlaholika, ako vyzerali písmená a aké ďalšie typy písma sa z nej vyvinuli. Mali možnosť si precvičiť rôzne zaujímavé tvary starodávnych písmen.

              Chlebcová, Homzová, Servická

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288528