• Novinky

            • Vedecké centrum Aurélium Bratislava

              12. 12. 2022

                    V piatok sme našim žiakom 8. a 9.ročníka sa snažili sprostredkovať zážitkové učenie a tak dokázať, že aj veda môže byť zábavná a vzbudiť v nich záujem o otázky týkajúce sa vedy. Pútavým spôsobom boli prezentované najzaujímavejšie javy v oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied, a to pomocou interaktívnych expozícií. Okrem super laserovej show, mohli žiaci samovoľne objavovať, skúmať, bádať, hrať a riešiť rôzne úlohy a aplikovať už získané poznatky. Veríme, že im to prinieslo iný pohľad na vedu, a preto nezabúdajte milí žiaci, že aj vy môžte byť raz šikovní vedci ako napr. aj prof.Ing. Aurel Stodola, po ktorom je odvodený aj názov tohto centra, ktorého heslom je: „Dôležité je neprestať sa pýtať“

              Mgr. Macáková, Mgr. Homzová, Mgr. Spačková

            • Vyhodnotenie kampane - Červené stužky

              11. 12. 2022

              V tomto roku sa mohla naša škola zapojiť do kampane Červené stužky „naživo“. Keďže minulý rok sme boli väčšinu vyučovania online, nemohli sme usporiadať toľko aktivít ako tento rok. Teraz sa nám podarilo pripraviť rôzne besedy, projekty či plagáty. Žiakom 5. ročníka prišla prednášať pani Mrázová, ktorá si pripravila prednášku a besedu na tému: Duševné zdravie, závislosti či zdravý životný štýl. Následne boli žiaci oboznámení aj s ochorením HIV/ AIDS. Pútavejšie vysvetlenie bolo pre nich prostredníctvom seriálu Bol raz jeden život, konkrétne časť o KRVI. Tam sa dozvedeli o nebezpečenstve prenosu vážnych infekcií.

              Žiaci 6. ročníka boli takisto oboznámení o nástrahách závislosti a počas hodín technickej výchovy vytvorili červené stužky, ktoré sme si pripínali v prelomovom týždni november/december. V 7. ročníku sme už viac rozoberali hlavnú tému kampane Červené stužky a ich význam, prečo ich vlastne nosíme, čo je to vírus HIV, ale aj to, ktoré známe osobnosti trpia touto chorobou. Zaujímavé plagáty, z ktorých sme vytvorili nástenky a chodby vytvorili žiaci 8. ročníka na hodinách informatiky. Veľkú diskusiu vyvolala téma: Obchodovanie s ľuďmi práve so žiakmi deviateho ročníka. V tejto triede si žiaci najprv vypočuli pár slov z tejto problematiky, nasledovala diskusia, aktivity a na slovenskom jazyku aj podrobná analýza textu. Záverom boli hádanky a tajničky, ktoré si pripravili žiaci na hodinách biológie. 

              Srdečne ďakujem všetkým pedagógom za spoluprácu a zaujímavé aktivity. 

              koordinátorka zdravia, Spačková 

            • Mikulášsky turnaj v stolnom tenise

              8. 12. 2022

              Už v  tradičnom decembrovom čase sme na škole usporiadali Mikulášsky turnaj v stolnom tenise.Súťažili žiaci z tretieho, štvrtého a piateho ročníka.Rozdelení boli na tri skupiny, kde hrali systém každý s každým a víťazi skupín si zahrali o stupne víťazov.

              1.miesto obsadila Hanka U. z III.A triedy, 2.miesto - Sofia T. z III.B triedy a 3.miesto- Peter G.z V.C triedy.

              Víťazom srdečne gratulujeme a taktiež všetkým súťažiacim, že si dobre zahrali a zabavili sa.

              Každý víťaz dostal diplom a samozrejme sladkú mikulášsku odmenu i všetci účastníci turnaja neodišli naprázdno.

              Mgr.N.Bobčeková a Mgr.B.Nováková

            • Charitatívna akcia na našej škole!

              7. 12. 2022

              "KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK?"

              Veríme ,že pookrejú srdiečka seniorov v rôznych zariadeniach v okolí Nitry a my môžme mať radosť, že sme im mohli vyčarovať úsmev na perách a aspoň takýmito malými darčekmi ich obdarovať.

              Nesmierna vďaka patrí všetkým rodinám z našej školy, ktorí priniesli do školy balíčky.Bolo ich okolo 150, potrebovali sme ich odviesť na dvoch autách.Skutočne tento rok sa ich nazbieralo veľké množstvo!

              Ďakujeme za spoluprácu chlapcom z druhého stupňa, že nám pomohli nakladať do auta a za odvoz aj p.učiteľke Božke Novákovej.

                                                       ĎAKUJEME a dúfame, že v akcii budeme pokračovať aj v budúcnosti.

              p.uč.Bobčeková a Kozmanová

               

            • Vianočný muzikál

              7. 12. 2022

              Dňa 7.11.2022 si  žiaci 1.-3.ročníka spríjemnili dopoludnie.Študenti z katedry hudby na UKF Nitra si pripravili vianočný muzikál-" Vianoce tento rok nebudú." Deti sa veľmi zapájali do príbehu a nakoniec všetko dobre dopadlo aj v muzikáli, a  anjeli si rozmysleli svoju myšlienku -  VIANOCE určite budú aj tento rok!

              Žiakom sa muzikál páčil a odmenili študentov veľkým potleskom.

              Mgr. Gabriela Peštová, Mgr. Nataša Bobčeková a tr.učiteľky 1.-3.ročníka.

            • Vianočná pošta

              7. 12. 2022

              Milí žiaci od dnes 7.12.2022 do piatku 16.12.2022 budete môcť potešiť svojich kamarátov,spolužiakov, pani učiteľky a pani vychovávateľky vianočným pozdravom alebo obrázkom. Svoju vianočnú poštu dajte do pripravených schránok vo svojom paviloné. Schránky sú pripravené na dolnej chodbe, nezabudnite na poštu napísať adresáta aby sa odkaz dostal komu je venovaný. Vianočné pozdravy budú rozoslané svojim adresátom v pondelok 19.12.2022

              Mgr. Sandra Jakubíková

            • Mikuláš predsa prišiel...

              6. 12. 2022

              Dňa 6.12. sme mali na škole vzácneho hosťa. Navštívil nás samotný Mikuláš.Neprišiel sám, priniesol si na pomoc aj dvoch čertov a dvoch anjelikov. 

              Rozdávanie radosti a darčekov im išlo spolu od ruky. 

              Deti sa veľmi tešili a našich milých hostí v každej triede privítali krásnymi piesňami, básničkami a dokonca aj tancom a scénkou. 

              Nech ako dôkaz o krásnom dni plnom radosti a úsmevu Vám svedčia fotky a videá :-)

              Aj touto cestou ďakujem žiackemu parlamentu a milej pani psychologičke Mgr. Fintovej za pomoc a vytrvalosť navštíviť toľko detí a tried a rozdať 443 balíčkov. 

              V mene všetkých zamestnancov školy prajeme krásneho Mikuláša všetkým :-)

              Mgr. Štrbíková, Mgr. Fintová a najlepší žiacky parlament :-)

            • Mikuláš aj na ľade

              6. 12. 2022

              Na dnešné korčuľovanie  2.A, 2.B a 3.C zavítal medzi nás Mikuláš.Deti sa mu veľmi potešili a dobre si s  ním zakorčuľovali a nasmiali sa. Mikulášovi to išlo výborne,  aj  našim deťom, ktoré robia stále väčšie pokroky.

              tr.učiteľky Bobčeková, Virágová, Bučeková

            • Projekt-Tréneri v škole

              5. 12. 2022

              V tomto roku na prvom stupni, v ročníkoch 1.-3.,v rámci hodín telesnej výchovy, navštevujú a  niektoré hodiny  v rozvrhu vedú profesionálni tréneri.Žiaci majú možnosť vyskúšať si niečo nové, podnetné a hlavne hravou formou rozvíjať svoje schopnosti a zručnosti. Tréneri budú navštevovať školu po celý školský rok.

              Úrad vlády Slovenskej republiky prostredníctvom svojho organizačného útvaru splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre mládež a šport realizuje aj na našej škole  v šk. roku 2022/2023 projekt a program „Tréneri v škole“ , ktorý je podporený finančnými prostriedkami zo štátneho rozpočtu.

              Tréneri v škole je program zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodiny telesnej výchovy zážitkovým spôsobom výučby, budovaní pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport a zároveň aj rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti na prvom stupni základných škôl. 

              Veľa detí podľa svojich zručností má predpoklad na rôzne druhy športu a tréneri ich môžu odporúčať na konkrétne zameranie.

              Naša škola dostala aj športové pomôcky a náčinie v hodnote 1680, eur.Pomôcky sú i netradičné, zaujímavé a deti sa tešia na hry s nimi.Je dobré, že všetky nám zostanú i naďalej a môžme ich využívať i v budúcnosti.

               

              5.12.2022                                                                                 Heldiová, Bobčeková

            • Interkatívne prezentácie o Iráne, Slovensku a rizikách soc. sietí

              4. 12. 2022

              V piatok 2.12.2022 sa počas vyučovania žiaci 5., 7. a 8. ročníka zúčastnili interaktívnych prednášok v spolupráci s neziskovou organizáciou SEEDS v rámci projektu Vedieť viac. Cieľom SEEDS - v preklade "semienka" je práve zasievať pomyselné semienka vedomostí a tak formou interaktívnych prednášok realizovaných na školách obohacovať a rozširovať obzory žiakov z rôznych oblastí spoločnosti. 

              Piataci absolvovali prezentáciu na tému "Slovensko, ako ho nepoznáme", aby sa o našej malej-veľkej krajine dozvedeli rôzne zaujímavosti a nové poznatky.. So siedmakmi sme sa zas preniesli o tisícky km ďalej, do strednej Ázie, aby sme si priblížili "2500 rokov perzskej kultúry - Irán". Žiaci sa tak mohli dozvedieť o starobylej kultúre Peržanov, ako aj dnes o sebe hovoria obyvatelia Iránu, spoznať miestnu islamskú kultúru, zvyky, národné jedlá a samozrejme jedinečné miesta a mestá, kotré v Iráne určite treba navštíviť ako nádherný Isfahán, Šíráz, Yazd, či 15 mil. hlavné mesto Teherán. Žiaci si mohli pozrieť na konkrétnych ukážkach ako vyzerajú iránske bankovky, typický odev, modlitebný koberček, aký používajú perzskí moslimovia - šíiti. Dozvedeli sme sa, že Irán je krajinou kontrastov, kde sa v jeden deň môžete ocitnúť na rozpálenej púšti, pri mori, ale napr. sa ísť aj lyžovať na zasnežené svahy vysokých pohorí..

              Pre žiakov 8. ročníka sme si zas pripravili dnes veľmi aktuálnu tému "Riziká sociálnych sietí". Internet a soc. siete sú dnes už čoraz bežnejšou súťasťou života mladých ľudí a spoločnosti, v ktorej žijeme. Žiakom boli vysvetelné pozitíva, ale aj rôzne negatíva a riziká, ktoré virtuálny priestor prináša a ovplyvňuje ich správanie. Práve preto je potrebné vedieť ich včas odhaliť a vyvarovať sa im. Len tak môže internet slúžiť človeku a nie človek internetu... Žiaci, ktorí sa počas prezentácií najviac zapájali boli aj ocenení vecnými cenami.

              Ďakujeme pánom kolegom zo SEEDS za sériu obohacujúcich prezentácií realizovaných pre našich žiakov a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

              Mgr. Martin Bogyo

            • Exkurzia "Cosmos Discovery, Space Exhibition"

              3. 12. 2022

              Dňa 2.12.2022 sme sa so žiakmi 5. C, 6. A a 6. B zúčastnili úžasnej výstavy Cosmos Exhibition v Bratislave. Výstava nás previedla históriou pilotovaných vesmírnych letov od ich počiatkov až po súčasné plánované misie. Veľkolepá expozícia vznikla v spolupráci s americkou NASA, múzeom a vzdelávacím centrom Cosmosphere a odborníkmi zo Slovenska a Českej republiky. Výstava obsahuje stovky originálnych exponátov z USA aj Ruska, ktoré boli vo vesmíre, unikátnu zbierku skafandrov a reálne modely vesmírnych lodí, raketoplánov a rakiet. Žiaci nadobudli nové poznatky z fyziky a mohli si precvičiť aj anglický jazyk, keďže všetky exponáty boli v slovensko-anglickej verzii. Na konci výstavy si žiaci mohli vyskúšať interaktívne hry a simulátory. Ďalší nezabudnuteľný zážitok za nami😍

              PaedDr. Pokoraczká, Mgr. Šimková, PhD., Ing. Kozmanová, Mgr. Košútová

            • Dramatizácia článku na hodinách angličtiny

              2. 12. 2022

              V triedach 6.A a 6.B nám na hodine anglického jazyka „ožil“ príbeh Kuriatka. Dramatizácia čítaného článku patrí k jednej z metód ako si osvojiť slovnú zásobu, vetnú skladbu a gramatické javy z cudzieho jazyka. Naši šiestaci mali iba deň na prípravu svojej role, ale výsledok bol super. Na hodine vládol smiech, pohoda s pridanou hodnotou osvojenia si jazykových kompetencií.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Šimková, PhD

            • Červené stužky na hodinách informatiky

              2. 12. 2022

              Červené stužky sú symbolom boja proti chorobe AIDS.

              Červené stužky sú symbolom Svetového dňa boja proti AIDS, ktorým je 1. december.

              Červené stužky je názov celoslovenskej kampane boja proti AIDS.


              AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.

              ​​​​​​​

              Sme otvorená  a zdravie podporujúca škola, a tak je len prirodzené, že sme sa zapojili do tohto projektu. Jeho myšlienku nám pripomenuli nielen červené stužky, ale sme aj na hodinách informatiky v piatom, šiestom a siedmom ročníku vytvorili takéto informačné plagáty a prezentácie a precvičili sme si tak svoje zručnosti práce s počítačom.

              Mgr. Hana Kunovičová

               

            • Geografická olympiáda 2022/23 - školské kolo

              1. 12. 2022

              V stredu, 23.11.2022, sa konalo školské kolo Geografickej olympiády. Súťaž už 3. rok prebiehala výlučne online formou a z našej školy sa jej zúčastnilo v jeden deň spolu 74 žiakov 2. stupňa zo všetkých tried 5. až 9. ročníka, čiže v rámci všetkých 3 súťažných kategórií.. Žiaci súťažili na počítačoch v informatickej učebni, pričom súťažný test pozostával z monotematickej, teoretickej a praktickej časti, pri ktorej mohli používať aj geografický atlas..

              Žiaci si s úlohami aj v tomto školskom roku poradili mimoriadne úspešne. V kategórii G (4.-5. ročník) súťažilo spolu 29 piatakov - spolu až 24 úspešných riešiteľov. Kategórie F (6.-7. ročník) sa zúčastnilo 24 žiakov - 19 úspešných riešiteľov. Napokon v kategórii E (8.-9. ročník) si svoje sily zmeralo spolu 21 ôsmakov a deviatakov  - 15 úspešných riešiteľov.

              Z každej súťažnej kategórie postupujú do okresného kola prví traja úspešní riešitelia, a to nasledovne:

              Kategória G - 1. miesto - Radko Žembery (V.B), 2. miesto - Bruno Fúska (V.B), 3. miesto - Lea Galová (V.A),

              Kategória F - 1. miesto - Ruben Deckers, 2. miesto - Peťka Karaková, 3. miesto - Patrik Korba (všetci traja zo VII.A triedy) ,

              Kategória E - 1 miesto - Ninka Šmátralová (IX.A), 2. miesto - Nelka Hrebíková (VIII.B), 3. miesto Alexandros Gkortsilas (VIII.B),

              Všetkým úspešným účastníkom a riešiteľom tohtoročnej Geografickej olympiády srdečne gratulujeme a postupujúcim už teraz držíme palce, aby úspešne obstáli aj na okresnom kole, ktoré sa bude konať 31.3. 2022.

              Mgr. Martin Bogyo

            • Nádejný mladý talent v 6.B

              1. 12. 2022

              6.B svojimi športovými úspechmi reprezentuje Matúš Dvorský

              Atletika: Dňa 19.9.2022 sa Matúš stal členom ŠK ŠOG Nitra. Zúčastnil sa svojich prvých pretekov a to hneď na Majstrovstvách ZsAZ jednotlivcov mladšieho žiactva v Piešťanoch. 1. miesto získal v behu na 600 m. V behu na 60 m získal 2. miesto. 

              16. novembra 2022 sa zúčastnil Večerného behu Nitrou, kde obsadil v behu na 500 m -najmladší žiaci- 2. miesto. 

              Aj vo futbale vyniká: v kategórii U12 - 1. miesto SFZ - západ 2021/2022. 

              Futbal v meste - Red Stars Spartak Trnava - semifinále obsadil 3. miesto, finále v Bratislave 2. miesto. 

              Mini Champions Liga U12 Slovensko - 3. miesto. 

              Tento rok sa zúčastnil svojich prvých pretekov SPARŤAN KIDS v Šamoríne, 2,7km s prekážkami, kde obsadil krásne 1. miesto.  Matúšovi držíme aj naďalej palce v jeho už teraz úspešnej športovej kariére. 

              E. Kozmanová

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Streda 8. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 287959