• Novinky

            • Výtvarná súťaž "Ako by vyzeral svet bez násilia"

              13. 11. 2023

              S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať. Aj preto Mesto Nitra ako súčasť podujatia Bubnovačka vyhlásilo výtvarnú súťaž pod záštitou primátora mesta M. Hattasa. Téma "Ako by vyzeral svet bez násilia" oslovuje každého z nás a určite by sme si všetci priali takýto svet. Aby sme ho podporili, zapojili sme sa do domácej aj školskej súťaže výtvarnými prácami. V hojnom počte to boli tretiaci z 3.B triedy, 5.B a 6.B trieda. Do súťaže posielame práce - Barbora Lidayová, Jakub Halenár, Adelka Herasemčuk, Nella Šišovská, Tamara Varinská, Marianna Šmidáková, Oliver Miko, Mária Rejholcová, Sára Sachsová, Adelka Guttenová a Adelka Bohátová. V pondelok 20.11. v priebehu Bubnovačky bude vyhodnotenie, držíme im palce. 

              Pripravili: E. Virágová, J. Chlebcová, S. Jakubíková

            • Interaktívny program Tanzánia - "divoké srdce Afriky"

              12. 11. 2023

              V pondelok 6. novembra 2023 sme sa spolu so žiakmi VI.A a VI.B triedy zúčastnili nášho plánovaného výchovno-vzdelávacieho programu o Afrike na tému Tanzánia - "divoké srdce Afriky". Keďže Afrika je veľkým tematickým celkom na hodinách geografie, v rámci ktorého preberáme celý prvý polrok rozličné témy o prírodných podmienkach, ale aj obyvateľstve, sídlach a jednotlivých regiónoch a krajinách "čierneho kontinentu" ako sa Afrika zvykne prezývať, tak sme sa rozhodli, že si klasické vyučovanie v školských laviciach spestríme a obohatíme aj takýmto zaujímavým, interaktívnym programom.. Zároveň sme vďaka obsahovo širokému záberu prepojili aj medzipredmetové vzťahy s dejepisom a biológiou, čo žiaci určite ocenia v rámci ďalšieho štúdia.

              Naplánovali sme, vybrali sme sa, videli a zažili sme a nakoniec sme sa s pani učiteľkami i žiakmi zhodli, že to bol jeden z najlepších dokumentov a prednášiek o Afrike akú sme zatiaľ videli... Pridanou hodnotou bolo, že dokument vznikol vďaka dvom skúseným sympatickým cestovateľom - Slovákom, ktorí Tanzániu navštívili už trikrát a tak nielen natočili napínavý a zaujímavý dokumentárny film, ale na záver sme sa ich mohli aj priamo pýtať na ich zážitky a príhody, ktoré mali možnosť zažiť na vlastnej koži a radi nám o nich povedali.. O to napínavejšie ich rozprávanie bolo, až sme mali občas pocit, že sme sa do srdca Afriky priamo preniesli aj my... :)

              So žiakmi sme sa tak dozvedeli mnohé fakty a zaujímavosti o histórii, objavovaní Afriky, o každodennom živote v Tanzánii.. o prírodných pomeroch východnej Afriky, o tunajšom i najvyššom africkom pohorí Kilimandžáre.. o nekonečných savanách s obrovskými stádami zebier, pakoní a antilop.. národných parkoch akým je známy NP Serengeti, ktorý má 2-krát väčšiu rozlohu ako Žilinský kraj.. Dozvedeli sme sa aj napr. aj to, ako bizarne sa v Afrike opravuje taký defekt na terénnom aute (niečo úplne iné ako poznáme v našich európskych servisoch)... :) Dozvedeli sme sa čo to zo života miestnych kmeňov Masajov, odvekých vysokých pastierov dobytka... ale aj to, že Afrika nie je len chudoba a napr. taký tropický ostrov Zanzibar patriaci tiež Tanzánii je známym ostrovom korenia a vyhľadávanou celoročnou dovolenkovou destináciou dovolenkárov z celého sveta..

              Na geografii sme si v škole podiskutovali a prebrali so žiakmi čo sme na Tanzánii zažili a pomohli sme si aj prezentáciou a veľkou geografickou mapou Afriky.. Živý záujem a úsilie šikovných žiakov a žiačok sme ocenili aj známkou na výbornú. Na budúci šk. rok sa chystá takýto intarktívny program o Indonézii a keďže ohlasy sú skvelé, už teraz počítame s tým, že sa radi zúčastníme a možno zoberieme aj viac tried, aby to zažili aj ďalší žiaci, pretože to skutočne stojí za to. :)

              Mgr. Martin Bogyo, Mgr. Slávka Varcholová a Mgr. Dominika Pechová

            • Na návšteve u ježkovcov

              12. 11. 2023

              Čo to funí pod kríčkami,šúcha, šúcha nožičkami,

              kotúľa sa sťa guľôčka,vyliezlo to spoza kríčka.

              Tá guľka má ale ihly,pozor, by ste sa nepichli,

              už viem, je to malý ježko,dali sme mu meno Dežko.

              Aj my v ŠKD sme sa zapojili do súťaže o najkrajšiu jesennú výzdobu. Deti 5. oddelenia počas týždňa, ktorý sme venovali ježkom, vyzdobiloi chodbu ježkami od výmyslu sveta.

              Robili sme ježka gaštanového, otláčaného vidličkou, slnečnicového a jednu inšpiráciu sme si našli v českom časopise Rozmarýnka. Ako sa nám darilo si môžete pozrieť aj vy. 

              Naše práce sme poslali aj do časopisu Rozmarýnka a opäť sme sa dostali aj na ich stránky.  Za našu šikovnosť sme boli odmenení aj knižkou.

              Tešíme sa, že dobré meno našej školy môžeme šíriť aj za hranicami Slovenska!

               

               Andrea Ölvecká a deti 5. oddelenia ŠKD  

            • Vyhodnotenie súťaže o Najkrajšiu jesennú výzdobu” 🎃🍁🍂

              10. 11. 2023

              Dňa 10.11. 2023 sa uskutočnilo počas piatej vyučovacej hodiny vyhodnotenie súťaže o "Najkrajšiu jesennú výzdobu tried". Súťaž vyhlásil žiacky parlament. 
              ​​​​​Nech sa páči, tu je poradie víťazných tried ;-) 

              1.miesto: 5.C trieda 

              2. miesto: 7.B trieda a 6.A trieda ( mali rovnaký počet bodov) 

              3.miesto: 8.B trieda 

              Ďakujeme všetkým zúčastneným za kreativitu a nápaditosť ;-) Nezúfajte,stále prebieha druhá celoročná súťaž o "Najkrajšie upratanú triedu". Výsledky za mesiac október nájdete budúci týždeň na nástenke parlamentu na dolnej chodbe v B pavilóne. 
              Víťazom gratulujeme a tešíme sa na ďalšie súťaže :-) 

              p.uč. Štrbíková a ŽP

            • Štatistika o šampionáte Wocabee

              9. 11. 2023

              Trieda 6.B, 1. skupina sa v rámci okresu Nitra umiestnila na vynikajúcom 1. mieste, vďaka čomu získala ceny a postúpila do krajského kola.

              Každý žiak našej triedy 6.B, 1. skupina získal počas okresného kola denne v priemere 1553 WocaPoints bodov, čo sa rovná približne 1035 správnym odpovediam pri precvičovaní.

              Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

              Trieda 6.A, 1. skupina sa v rámci okresu Nitra umiestnila na vynikajúcom 3. mieste, vďaka čomu získala ceny a postúpila do krajského kola. Každý žiak našej triedy 6.A,  1. skupina získal počas okresného kola denne v priemere 1336 WocaPoints bodov, čo sa rovná približne 890 správnym odpovediam pri precvičovaní.

              Krajské kolo prebieha práve v týchto dňoch, kedy žiaci súťažia o postup do celoslovenského kola súťaže,v ktorom môžeme získať ďalšie ceny a príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.Súťaž vyvrcholí medzinárodným finále, v ktorom sa stretnú tie najlepšie triedy z 8 krajín!

              Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Triedy v šampionáte súťažia ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti.Aplikácia WocaBee navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

              www.wocabee.app/sutaz

              Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

              p.uč. Šimková.

            • Relaxačný kútik

              9. 11. 2023

              Vďaka projektu v programe Mladí nitrianski filantropi za podpory mesta Nitra, Nitrianskej Komunitnej Nadácie a UNICEFu sa nám podarilo zrealizovať paletové sedenie s názvom Relaxačný kútik. 
              Paletové sedenie je umiestnené v areáli školy pri vyvýšených záhonoch. Od jari bude slúžiť našim žiakom a učiteľom pri výučbe vonku alebo len tak pre relax. 
              Pri realizácii nám veľmi pomohli aj manželia Gašperanoví, ktorým touto cestou veľmi pekne ďakujeme za pomoc a ochotu. 
              p.uč. Štrbíková 

            • Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok

              9. 11. 2023

              Naša škola sa opäť zapojí do uvedenej akcie.Prosíme všetky dobré srdiečka, keby ste mohli svojimi krabičkami potešiť starkých a starké v penziónoch v okolí Nitry.

              Akcia začne od ZAJTRA- 10.11.2023 do 25.11.2023, svoje krabice prineste do svojich tried a my si ich potom vyzbierame.Minulý rok sme odovzdali okolo 120 krabičiek, tak veríme, že aj teraz budete takí dobrosrdeční! 

              ĎAKUJEME! 

              E.Kozmanová, N.Bobčeková

            • Okresné kolo v šachu

              8. 11. 2023

              Dňa 3.11.2023 sa v Nitre konali Majstrovstvá okresu v šachu jednotlivcov. Hralo sa podľa pravidiel FIDE,  švajčiarsky systém na 7 kôl. Našu školu reprezentoval  A. Buday,  A. Gkortsilas a M. Špaňo.

              V kategórii základných škôl u chlapcov bola veľká konkurencia v počte 53 žiakov. Celkový počet účastníkov v šachu bolo viac ako 100 detí.

              Naši traja žiaci dosiahli výborné výsledky a všetci skončili v prvej desiatke. A. Gkortsilas dosial 5. miesto A. Buday 8. miesto a 9. miesto patrilo M. Špaňovi.

              Pružinský.

          • KOMPARO
            • KOMPARO

              6. 11. 2023

               

              Dňa 9. 11. 2023 (štvrtok) sa žiaci 8.a  9. ročníka zúčastnia cvičného testovania – KOMPARO.

              Príchod do školy 7:45hod. Žiaci 8. A píšu v 5.C , žiaci 8. B píšu v 5. B a žiaci 9. A píšu v 6. A a žiaci 9.B píšu v 6.B triede.

               O 8:00hod. je začiatok testovania.

              O 10:40hod. koniec práce na druhom teste.

              Od 4.-tej vyučovacej hodiny pokračuje vyučovanie podľa rozvrhu vo svojich triedach.

               Žiaci si prinesú čierne, alebo tmavomodré pero, nie atramentové.

              Počas práce  smú používať iba písacie, rysovacie potreby a kalkulačky. Nesmú používať tabuľky, učebnice, zošity, mobilné telefóny ani iné pomôcky.   

            • Čaro fantázie v ŠKD

              6. 11. 2023

              Popoludní trávia žiaci VII. oddelenia spoločný čas kreatívne.

              Napríklad sa na krídlach fantázie preniesli do Rokfordu a vyhotovovali Harryho klobúk, ktorý má zázračnú moc. Vyfarbovali rôznych geometrických šarkanov a tiež vystrihovali jesenné dekorácie.

              Spoločnou aktivitou prežili čarovné popoludnie a zároveň si originálne skrášlili svoju triedu.

              6. 11. 2023     Mgr. Mariana Šmátralová

            • Etwinnig spolupráca časť 1 - úvodné predstavenie sa

              6. 11. 2023

              Ako sme Vás už informovali prvou poerasmovou aktivitou našej školy je etwinningový projekt spolupráce so školami v Chorvátsku a v Poľsku. 
              V mesiaci október sme si prečítali knižku Oh,Otto a na základe toho sme pre našich kamarátov v partnerských školách nahrali videá,v ktorých sa im predstavujeme a opisujeme im svoje najobľúbenejšie knižky. 
              V projekte budeme pokračovať aj v mesiaci november a to tým,že si opäť prečítame knižku po anglicky a splníme zadané aktivity a úlohy. Následne aj my vymyslíme niečo pre našich kamarátov. 
              ​​​​​​Nahrávanie videí sme si veľmi užili :-) 

              Ďakujem mojim žiačikom zo 4.C triedy a aj rodičom za zodpovedný prístup a peknú domácu prípravu :)

              p.uč. Štrbíková,p.uč. Mošaťová  a žiaci zo 4.C 

            • Výstava BODY WORLDS - EXKURZIA 9. ročník

              6. 11. 2023

              Dňa 2. 11. 2023 sa žiaci 9.A a 9.B zúčastnili originálnej výstavy BODY WORLDS v Bratislave. Ide o prvú výstavu, ktorá vás prevedie svetom anatómie, fyziológie a zdravia prostredníctvom ľudských tiel, ktoré sa zachovali vďaka jedinečnému procesu tzv. plastinácie. Tento postup vynašiel v roku 1977 prof. Dr. Gunther von Hagens, ktorý následne založil aj samotnú výstavu BODY WORDLS. Žiaci získali prehľad a upevnili si svoje vedomosti o štruktúre ľudského tela, o spôsobe života, ktorý žijeme. Dozvedeli sa, prečo je dôležité venovať väčšiu pozornosť zdraviu, rozpoznať svoj fyzický potenciál a zároveň obmedzenia a tiež premýšľať o tom, čo vlastne znamená byť človekom. Výstava ukázala, ako fungujú ľudské orgány, krvný obeh a taktiež ako reagujú ľudské orgány na bežné choroby. Taktiež videli následky dlhodobých chorôb a chorôb zo závislosti ako je fajčenie alebo konzumácia alkoholu. 

              Žiakom sa výstava páčila a zároveň si uvedomili, aké je dôležité sa v živote správne stravovať a dbať o svoje zdravie. 

               

              Pani učiteľky: Kozmanová, Pokoraczká, Pechová

               

               

            • Projekt - Misijné diela - Farebný mesiac

              4. 11. 2023

              „Radosť je misionárska pápež František, 2023, Lisabon

              Farebný mesiac je akciou Misijného diela detí, ktoré je súčasťou Pápežských misijných diel. Pápežovi Františkovi veľmi záleží na misiách a preto nás pozýva, aby sme boli misionármi na mieste, kde žijeme. Aj my sme sa s radosťou podielali na hodinách NAB na niekoľkých aktivitách a to: modlitbou ruženca za jednotlivé kontinenty, výrobou pozdravom do Argentíny, nacvičovaním tanečného pozdravu,..... Týmito aktivitami sa žiaci (3.B,4.A,5.A+C,7.A,8.A,8.B+9:A) zaradili do súťaže v rámci tohto projektu o najlepší program, kde môžu vyhrať pekné ceny. Držím palce a nezabúdajme sa radovať každý deň.

              Mgr. Macáková

            • Ako sa žilo na Veľkej Morave?

              1. 11. 2023

              Na túto otázku odpovedali žiaci 7. A 7. B triedy, ktorí sa zúčastnili výchovno-vzdelávacieho programu

              Ako sa žilo na Veľkej Moravetvorivej dielne Šperk Veľkej Moravy.

              Na zaujímavej prednáške sa žiaci dozvedeli o Veľkej Morave o jej vzniku, územné rozšírenie až po jej zánik.

              Prednáška bola upriamená na časovú líniu, geografickú polohu a územný rozsah Veľkej Moravy, hierarchiu

              spoločnosti, vojenstvo, hospodárstvo a ekonomiku, odev a šperk, kresťanstvo a písomníctvo.

              Žiaci si odniesli mnoho nových vedomostí, ale aj si prehĺbili svoje poznatky, ktoré sa učia na dejepise

              v 7. ročníku.

              Ide aj o prípravu k celoslovenskej súťaži Svätoplukovo kráľovstvo ožíva, kde si takto žiaci priblížia históriu z tohto

              historického obdobia, pričom sa snažíme aj o zvyšovanie povedomia našich dejín z čias Veľkej Moravy.

              Fotodokumentácia vás prevedie históriou Veľkej Moravy a zážitkami, ktoré si odniesli siedmaci z Ponitrianskeho

              múzea.

              Mgr. Martin Bogyo, Mgr. Jana Košútová, Ing. Eva Kozmanová a  Bc. Denisa Dedíková

            • Svetový deň sporenia

              31. 10. 2023

              Posledný deň v októbri sa označuje ako Svetový deň sporenia. Tento deň pripadol na jesenné prázdniny, preto sa aktivity presunuli na predposledný októbrový týždeň. Pri tejto príležitosti sa zrealizovalo netradičné, interaktívne a hravé vyučovanie pre žiakov. Cieľ bol jasný- hovoriť o dôležitosti rozumného a bezpečného narábania s peniazmi, o vytváraní optimálnej rovnováhy medzi spotrebou a úsporami, čo je dôležitou súčasťou života každého z nás. Naučiť deti od útleho veku sporiť, znamená mať pozitívne očakávania od budúcnosti. Žiaci prvého stupňa sa zapojili  aj do aktivity, ktorej cieľom bolo odpovedať na otázku: " Na čo si sporia" ? Odpovede boli všestranné. Deti si sporia na: hračky, oblečenie, dovolenku i výlety, auto, kúpu zvierat (pes, mačka, kôň), na  štúdium, kúpu darčekov pre svojich blízkych. 

              koordinátor finančnej gramotnosti:  Mgr. Michaela Macháliková a kolektív ZŠ kráľa Svätopluka 

            • Halloween v ŠKD

              31. 10. 2023

              Abraka, dabraka, láry, fáry, kostená noha, čertove rohy, hadí jed - my klubáci z IX. oddelenia sme v piatok 27.10. takto čarovali a sladké cukríky všetkým deťom rozdávali.

              vych. M. Baracká

            • A sme víťazi 😍🫶👍

              30. 10. 2023

              A máme tu výsledky okresného kola šampionátu súťaže Wocabee! Trieda 6. A sa umiestnila na 3.mieste a trieda 6. B na 1.mieste!!!!! Hip, hip, huráááá.

              30.10.2023 - Víťazné triedy okresného kola nájdete na stránke: https://wocabee.app/sutaz/. TOP 3 triedy postupujú do krajského kola. Rebríček všetkých tried nájdete tu: https://wocabee.app/sutaz/

              Rebríček TOP 100 jednotlivcov bude zverejnený 1.11.2023 spolu s výhercami žrebovania.

              Okresné kolo

              23.10.2023 - 27.10.2023

              Vyhodnotenie: 30.10.2023 o 16:00

              Cena pre víťazné triedy:👉 predĺženie platnosti aplikácie o 2 mesiace + zľava 25 % na objednávku👉 diplom WocaBee okresní šampióni👉 online kurz angličtiny alebo nemčiny v online aplikácii LangBee v hodnote 6 € (pre žiakov aj učiteľa)

              Top 3 žiaci, ktorí nahrajú najviac bodov v celom okresnom kole, získajú balíček darčekov od partnera Alza.sk 

              O čo hráme v krajskom kole, ktoré bude prebiehať od 6.11? 😍😍 

              Krajské kolo

              6.11. - 10.11.2023

              Vyhodnotenie: 13.11.2023 o 12:00

              Cena pre víťazné triedy:👉 diplom WocaBee krajskí šampióni👉 predĺženie platnosti aplikácie WocaBee do konca školského roka pre celú triedu👉 sladký balíček pre celú triedu👉 balíček WocaBee darčekov pre učiteľa👉 balenie kávy z rodinnej pražiarne Čierna perla - www.ciernaperla.sk  pre učiteľa👉 kniha z vydavateľstva SPN - Mladé letá pre učiteľa👉 poukážka 100 EUR na nákup interaktívnej tabule alebo monitora v e-shope www.interaktivnatabula.com pre školuTop 3 žiaci, ktorí nahrajú najviac bodov v celom krajskom kole, získajú balíček darčekov od partnera Alza.sk.

              Máme z vás veľkú radosť, naši milí žiaci!!

              Pani učiteľky angličtiny.

               

            • Po stopách Ľ. Štúra - EXKURZIA SJL

              27. 10. 2023

              Vo štvrtok 26.10.2023 sa žiaci 9.A a 9. B triedy zúčastnili exkurzie, ktorá im priniesla množstvo nových informácií a poznatkov o živote Ľ. Štúra. Prvá zastávka bola Modra, konkrétne Múzeum keramiky, kde si žiaci mohli poprezerať exponáty a rôzne historické stroje a pece na výrobu keramiky. Druhá zastávka - Múzeum Ľudovíta Štúra. Tu nás pani sprievodkyňa oboznámila s jeho životom a významnými udalosťami, na ktorých sa podieľal. Potom nás čakala už len Bratislava, presnejšie Staré mesto. Nasledovala prehliadka budov: Uhorská kráľovská komora (kde rečnil v r. 1847 - 1848 aj Ľ. Štúr), Academia Istropolitana, Dóm sv. Martina a budova SND. 

               

              Žiaci si z exkurzie odniesli mnoho nových poznatkov, ale i pekných zážitkov.

               

               

              Učitelia: Pechová, Pokoraczká, Štrbíková

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282816