• Novinky

            • Natáčanie so ZSE

              4. 12. 2023

              ​​​Dnes našu školu navštívil Juraj Kemka, ktorý k nám prišiel natočiť reláciu o slnečných strechách, ktoré máme vďaka ZSE.

               

              Naša škola spolu s ďalšími 10 subjektami získala v prvom ročníku programu Slnečné strechy od Nadácie ZSE inštaláciu fotovoltických panelov, vďaka ktorým môžeme využívať elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov. Na nasledujúcom linku si viete pozrieť aktuálnu výrobu fotovoltiky a historické výrobné dáta našej školy:

              Kiosk - SolarEdge Monitoring pre fotovoltiku

               

              Mgr. H. Kunovičová

            • Úspechy našich žiakov 7.A

              4. 12. 2023

              Bennett Bočkay, 7.A, sa zúčastnil medzinárodného turnaja v USA na Floride, kde boli tímy z USA, Kanady a Európy za ročník 2011 a získali nádherné 1.miesto - zlatú medailu. Taktiež Bennettko získal ocenenie MVP (Most Valuable Player-Najužitočnejši hráč). Bol to výberhráčov a brankárov z celého Slovenska. Srdečne gratulujeme 😊. Veľmi nás teší,  že máme tak šikovné deti na našej škole.

              Mgr. Šimková, PhD.

            • VIANOČNÁ POŠTA

              4. 12. 2023

              Milí žiaci od dnes 4.12.2023 do 15.12.2023 budete môcť potešiť svojich kamarátov, spolužiakov, pani učiteľky a pani vychovávateľky Vianočným Pozdravom alebo obrázkom. Svoju vianočnú poštu dajte do pripravených schránok vo svojom paviloné. Schránky sú pripravené na dolnej chodbe, nezabudnite na poštu napísať adresáta aby sa odkaz dostal komu je venovaný. Vianočné pozdravy budú rozoslané svojim adresátom v pondelok 18.12.2023

              Mgr. Sandra Jakubíková

            • Objavovanie Zeme na geografii 5 - interaktívne, záživne a poučne

              3. 12. 2023

              Uplynulé týždne sme sa so žiakmi V.A, V.B a V.C triedy venovali na hodinách geografie veľmi zaujímavej a obšírnej téme venovanej ére významných zámorských objavov v 15. - 18. storočí a objavovaniu Zeme polárnikmi, bádateľmi a dobrodruhmi za posledných 100 rokov, kedy bola naša Zem objavovaná od Severného po Južný pól a od 11 km hlbokej Mariánskej priekopy až po takmer 9 km vysoký Mount Everest v Himalájach.

              Rôzne zaujímavé a dôležité súvislosti sme si najprv ukázali a vysvetlili na skvelej dejepisnej mape zámorských objavov v 15.-16. storočí. So žiakmi sme sa naučili, že dejepisná mapa je iná ako geografická, a preto si musíme vždy pozrieť najprv legendu, aby sme vedeli čo nám mapa znázorňuje.. Tak sme sa teda preniesli o asi 500 rokov do minulosti a ukázali si významné plavby slávnych kapitánov v španielskych a portugalských službách ako boli Krištof Kolumbus, Vasco da Gama, Fernão de Magalhães, či neskôr anglický kapitán James Cook a ďalší.. Pozreli sme sa bližšie aj na to ako vyzerala Európa na konci stredoveku a začiatku novoveku, kde mnohé kráľovstvá a ríše medzi sebou súperili a európske krajiny vyzerali celkom inak ako ich poznáme v súčasnosti.. Tak sa žiaci napr. naučili, že v tom období ešte neexistovalo Slovensko ako ho poznáme dnes, ale že územie dnešného Slovenska patrilo do Uhorského kráľovstva, spolu s dnešným Maďarskom, veľkou časťou Rumunska a Chorvátska a naši predkovia teda žili spoločne v jednej krajine pod vládou našich uhorských kráľov. Keďže sem patrilo aj pobrežie Jadranského mora a Dalmácie, tak sme mali aj prístup k moru a boli sme prímorskou krajinou... :)

              Starý svet a objavovanie "nového sveta" sme si ukázali aj na replikách historických máp a žiaci si tak mohli najlepšie predstaviť ako si ľudia predstavovali Európu a zvyšok sveta pred mnohými storočiami. Tak sme si mohli uvedomiť, že práve takéto mapy, ktoré sa postupne zdokonaľovali až do dnešnej modernej podoby vznikali predovšetkým vďaka objavným plavbám tých odvážnych hrdinov, ktorých dnes pozná celý svet. Na príklade kompasu a súhvezdí na nočnej oblohe sme si vysvetlili ako sa v minulosti orientovali na otvorenom mori.

              Na ďalšie hodiny geografie si už žiaci podľa stanovených pokynov pripravili a odprezentovali svoje hotové výstupy - projekty, a tak sme sa vydali na objavovaniu Zeme spoločne... Viaceré žiačky si pripravili aj zaujímavé úlohy a aktivity, vďaka čomu zapojili a motivovali aj ostatných svojich spolužiakov.. :)

              Z pomedzi tém, ktoré si žiaci vybrali treba spomenúť práce venované snáď najslávnejšiemu moreplavcovi v dejinách Krištofovi Kolumbusovi, ktorý v roku 1492 objavil "Novú zem". Pôvodne chcel nájsť námornú cestu do Indie a celý svoj život tomu aj veril a nikto ho nedokázal presvedčiť o opaku, že to nie Indiu, ale celkom nový svetadiel našiel, neskôr pomenovaný Amerika. Bol to taký významný počin, že tento rok sa dnes zvykne považovať za koniec stredoveku a začiatok novoveku.. Medzi slávnymi menami treba spomenúť aj Marca Pola, benátskeho kupca, ktorý sa ešte v 2. pol. 13. storočia vydal preskúmať Áziu a dostal sa až do ďalekej Číny, o čom neskôr napísal aj svoje cestopisné dielo Milione.. Portugalský kapitán Bartolomeo Diaz sa v roku 1488 dostal po južný cíp Afriky, neskôr pomenovaný ako Mys Dobrej nádeje.. O 10 rokov neskôr ďalší portugalský moreplavec Vasco da Gama oboplával Afriku a dostal sa do vytúženej Indie, aby cestou späť do Európy mohol priniesť vzácne koreniny, látky, slonovinu a rozličné žiadané tovary.. James Cook v britských službách objavil v 18. storočí Austráliu, aby ju vzápätí vyhlásil za britskú trestaneckú kolóniu, ale videl aj brehy Antarktídy a dostal sa aj na Hawai.. Neskôr na zač. 20. storočia polárnik Robert Peary dobyl Severný pól a ďalší dvaja Amundsen a Scott súperili o dobytie Južného pólu.. a takto by sme mohli pokračovať... :) 

              V minulej časti sme si povedali viac o objavovaní vesmíru (výstavka na 2. poschodí) a tentokrát sme si zas priblížili slávnu éru zámorských objavov a objavovania Zeme od čias Marca Pola až po polárne expedície 20. storočia.. Keďže téma je to záživná, poučná a môže motivovať aj ostatných - viaceré krásne žiacke práce sú vystavené na nástenke na dolnej chodbe, kde si ich majú možnosť pozrieť všetci žiaci, pedagógovia a záujemcovia o túto fascinujúcu historicko-geografickú tému akou éra objavovania Zeme nepochybne je.

              Mgr. Martin Bogyo

          • Kalendár DAKO 2024
            • Kalendár DAKO 2024

              3. 12. 2023

              Zazvonil zvonec, ale nášho príbehu určite nie je koniec.

              Aj takto sa dá začať, aby sme mohli hodnotiť, ale hlavne, poďakovať sa.

              Akcia školského klubu, krst kalendára- DAKO 2024, ktorý pomáha opusteným zvieratkám, bola snom, ktorý sa splnil.

              30. november dopoludnia, začína krásne snežiť. Napätie stúpa a do telocvične nakúkajú deti s veľkým očakávaním. Všetko je pripravené, pani zástupkyňa prichádza a my začíname.

              Po úvodných slovách a pokrstení kalendára pani zástupkyňou, sme si zaspievali našu obľúbenú pieseň o zvieratkách.

              No a zábava sa mohla začať. Výkon labkáčky LUNY so svojou trénerkou Vanesou, bol ocenený potleskom. Ceny odovzdané deťom, autorom najzaujímavejších obrázkov v kalendári, či prváčencom, našim nádejným pokračovateľom. Odmenené boli aj celé oddelenia knihami o zvieratách, prírode a jej ochrany.

              Nasledovali vystúpenia detí, ktoré odprezentovali svoje projekty ku konkrétnym psím plemenám.

              K tomu skvelá atmosféra, podpora všetkých prítomných ♥ ♥ ♥ ♥

              Čo viac sme si mohli priať!!!!!!

              Možno iba to, aby sa naše kalendáriky všetky predali  a zvieratká sa tak dobre mali.

              Myslím na všetkých, ktorí boli s nami, hoci len v myšlienkach a držali nám palce.

              Osobitne ĎAKUJEME vedeniu školy, ktoré nám umožňuje realizovať našu akciu a pomohlo s organizáciou celého náročného dňa. Rodičom, ktorí zakúpili svojim deťom kalendár a na naše veľké potešenie, aj viac kusov.

              Prišli nás podporiť aj kolegyne asistentky, milé a usmiate, pani učiteľka D.Servická a iné. Veľké poďakovanie patrí pani učiteľke M. Rigovej, ktorá nezištne pomáhala s deťmi 2.B triedy a N.Bobčekovej, ktorá bola tiež počas celej akcie nápomocná a organizovala záverečnú časť, nie veľmi atraktívnu, upratovanie telocvične :). Svojou prítomnosťou nás poctila aj pani učiteľka Blanka Berecová, ktorá je naša veľká fanušíčka. A realizácia kalendára bola v rukách pani T. Bielikovej, ochotnej vždy pomôcť.

              S ozvučením nám pomohli páni učitelia Káčer a Pružinský, doslova naši technickí záchranári!!!!

              A kto si zaslúži najväčšiu vďaku, sú naše deti a kolegovia vychovávatelia. Pripravili si skvelé projekty a vystúpenia detí, spestrené tancom a spevom.

               

              Ďakujeme všetkým za podporu a tešíme sa na ďalší ročník 

              P.S. Pár kalendárov máme ešte v ponuke, tak neváhajte!

               

              vych. Marcela Vörösová                                                                                              3.12.2023

               

               

            • Výbuch sopky - 9. B

              1. 12. 2023

              Na hodine biológie si dievčatá z 9. B - Karolína a Nela pripravili projekt - sopka.

              Najprv nám porozprávali o magmatickej a sopečnej činnosti.

              Po výklade nám na modeli ukázali ako to funguje.

              Na ich projekt použili rôzne pomôcky ako napr. sódu bikarbónu, červené farbivo, ocot aj citrónovú šťavu.

              Po zmiešaní všetkých surovín sopka vybuchla.

              Žiaci z toho mali veľký zážitok a dievčatám veľmi pekne ďakujeme. 

              Zapísali žiačky 9. B triedy - Lujza Kormanovičová, Ema Ťapušíková, Ing. Eva Kozmanová

               

            • Deň počítačovej bezpečnosti

              30. 11. 2023

              Na dnešných hodinách informatiky sme preberali, že 30. november je Dňom počítačovej bezpečnosti, ktorý by mal všetkým pripomenúť potrebu chrániť si svoje počítače, telefóny a predovšetkým svoje citlivé údaje.

              Na aktivitách sa zapojili žiaci 6.B a 7.B triedy.

              1. aktivita: Ako vytvoriť skvelé heslo

              2. aktivita: Nechaj si to pre seba

              3.aktivita: Interland: Veža pokladov - link na vežu pokladov https://beinternetawesome.withgoogle.com/sk_sk/interland/veza-pokladov

              Interland je unikátna online hra, kde sa zábavnou formou naučíte dôležité zručnosti pre bezpečnosť na internete a digitálne občianstvo.

              Interland je bezplatná hra v slovenčine pre každého a pre jej spustenie nie je potrebná inštalácia ani registrácia.

              Žiaci vytvorené heslá mohli skontrolovať za akú dobu by sa dalo prelomiť dané heslo.

              Link na kontrolu hesiel https://howsecureismypassword.net/.

              Používate aj vy dostatočnú ochranu?

              Môžete si aj vy zahrať hru Interland a otestovať si svoje vedomosti v rámci počítačovej bezpečnosti.

              Mgr. Jana Košútová

               

               

            • Projektové vyučovanie - Huby a lišajníky

              30. 11. 2023

              Dňa 28. 11. 2023 žiaci 5. C prezentovali projekty o hubách a lišajníkoch.

              Všetci boli veľmi kreatívni vďaka čomu sme sa dozvedeli kopec nových informácií.

              Projekty boli krásne vypracované a niektorí využili aj formu hry. Jej hlavnou úlohou bolo rozdeľovať huby na jedlé a nejedlé. A tiež rozlišovali lesné organizmy na stavovce a bezstavovce. Iné projekty boli vyrobené zo servítok a lepidla alebo iných doplnkov z lesa.

              Projekty sme prezentovali počas celej hodiny preto sme nestíhali prebrať nové učivo. Dozvedeli sme sa kopec zaujímavostí, starodávne pomenovania a aj to ako dopadneme keď si pomýlime rôzne jedlé huby s tými nejedlými alebo jedovatými hubami.

              My sme si hodinu veľmi užili a veríme, že aj pani učiteľka.

              Zapísala: žiačka Ela Kleinová, 5. C.

              Ing. Eva Kozmanová

            • Rodostrom - listovanie v rodinnom albume

              29. 11. 2023

              Žiaci 5. A, 5. B, 5. C prezentovali na hodinách dejepisu históriu svojej rodiny.

              Pri tvorbe rodostromu mali možnosť dozvedieť sa ako vyzerali a ako žili ich predkovia.

              Takéto úžasné rodostromy vytvorili, kde spísali všetkých príbuzných, ku ktorým sa vedeli dopátrať.

              Rodokmeň významne rekonštruuje minulosť.

              Žiaci odpovedali aj na otázky ako ku ktorému najstaršiemu predkovi rodiny sa dostali, čo všetko im pomáhalo pri hľadaní údajov o rodine.

              Veľké poďakovanie patrí rodičom, ale aj starým rodičom, ktorí si museli pospomínať. 

              Mgr. Jana Košútová

            • Plurilingválna hodina

              28. 11. 2023

              Tak ako už iste viete, tento rok sme sa zapojili do Erasmus+ projektu a implementovali sme do výučby cudzích jazykov nový prístup a to plurilingvizmus=viac jazykov počas jednej hodiny. Na hodine talianskeho jazyka sme si interaktívne precvičili nielen taliančinu, ale aj angličtinu. Venovali sme sa slovnému spojeniu tam je/ tam sú v prepojení s predložkami. Zahrali sme si aj online dvojjazyčné hry, v ktorých sme si danú gramatiku precvičili. Žiakom sa dvojjazyčné aktivity veľmi páčili,  budeme v nich aj naďalej pokračovať. 😉

              Mgr. Šimková,  PhD. 

            • Úspechy našich žiakov

              28. 11. 2023

              Naši žiaci  nezaháľajú ani vo svojom voľnom čase a rozvíjajú svoje talenty. Dňa 19.11.2023 sa konali majstrovstvá Slovenska vo flagfutbale v Bratislave. V kategórii U12 vybojovali krásne 1.miesto Tomáš Varga, 7.A a Marek Mazúch, 7.B a taktiež 1.miesto v kategórii U15 získala Veronika Gašperanová, 7.B. Gratulujeme. 😊

            • Objavovanie vesmíru na geografii - a malá interaktívna výstavka žiackych prác

              26. 11. 2023

              Na uplynulých hodinách geografie v 5. ročníku sme sa venovali aj objavovaniu, skúmaniu vesmíru a vývoju kozmonautiky v moderných dejinách ľudstva, teda za posledných zhruba 70 rokov. Žiaci mali za úlohu vytvoriť svoje vlastné projekty na ľubovoľnú tému aká ich najviac oslovuje. Vytvorili nám tak naozaj mnohé originálne a pozoruhodné diela, ktoré následne odprezentovali pred svojimi spolužiakmi na najbližšej Geografii.

              Všetky projekty boli venované zaujímavým témam - a tak sme sa mohli dozvedieť viac napr. o prvých psíkoch Lajkách, ktoré boli vypustené na obežnú dráhu Zeme zo Sovietskeho zväzu v roku 1957, pričom z nich známa Belka a Strelka zvládli vesmírnu misiu úspešne a po prvých pokusoch boli o niekoľko rokov vyslaní do vesmíru aj prví ľudia.. Tak sme sa dozvedeli aj o prvom človekovi vo vesmíre, sovietskom kozmonautovi Jurijovi Gagarinovi; prvom človekovi na Mesiaci spolu s posádkou amerického raketoplánu Apollo 11 Neilovi Armstrongovi, či prvej sovietskej kozmonautke Valentine Tereškovovej, ktorá nielen vošla do dejín, ale ešte stále žije v Rusku. 

              Keďže fantázii a kreativite sa medze nekladú, tak žiačka V.C triedy Lilien nám pripravila a odprezentovala svoj jedinečný originálny projekt, aký sa len tak nevidí - a to model Slnečnej sústavy - na veľkom čiernom dáždniku (ten mal evokovať čierny nekonečný vesmír) boli na nitkách zavesené všetky dôležité vesmírne telesá vrátane veľkého oranžového Slnka, sivého Mesiaca, všetkých planét od Merkúru po Neptún, samozrejme aj s našou modrou planétou Zem, ale aj hviezdami aj s popismi a dokonca svoje miesto si tu našla aj Lajka či model ratoplánu smerujúci do vesmíru.. Skutočne krásne, nevídané a náučné dielo, ktoré si zasluhuje osobitnú pozornosť i pochvalu. :)

              Vystavené žiacke výtvory aj spolu s modelom Slnečnej sústavy, ktorý môže poslúžiť zároveň aj ako vhodná učebná pomôcka si pedagógovia a všetci žiaci 2. stupňa môžu prezrieť aj z blízka ako malú interaktívnu geografickú výstavku pod názvom Naše miesto vo vesmíre a História objavovania vesmíru.. Záujemcovia, ktorí sa chcú inšpirovať peknými výtvormi našich piatakov a piatačiek a dozvedieť viac o téme Vesmíru, nájdu výstavku na magnetickej tabuli na chodbe 2. poschodia..

              Na budúce sa zas prenesieme o niekoľko storočí do minulosti a priblížime si pre zmenu rovnako zaujímavú éru veľkých geografických objavov, zámorských plavieb a polárnych expedícií spred niečo viac ako 100 rokov... 

              Mgr. Martin Bogyo

            • 16. ročník Festivalu Vysoké hory Nitra aj s účasťou našich žiakov

              26. 11. 2023

              V piatok, 23. novembra 2023, Veľká zasadačka MsÚ v Nitre doslova praskala vo švíkoch. Spolu s našimi žiakmi VIII.B triedy sme sa zúčastnili spolu s mnohými ďalšími učiteľmi a s niekoľkými stovkami ďaľších žiakov z nitrianskych základných škôl FESTIVALU VYSOKÉ HORY NITRA 2023, aby sme sa inšpirovali a motivovali sériou zaujímavých filmov a prezentácií o cestovaní, vysokých horách a ochrane prírody u nás na Slovensku i vo svete.

              Z pomedzi viacerých filmových ukážok sme absolvovali napr. aj interaktívnu prezentáciu a film pod výstižným názvom Takmer všetko o medveďoch. Súčasťou prezentácie bola aj živá beseda s filmármi Stankom a Jankou, ktorí medvede vo voľnej slovenskej prírode priamo natáčajú a tak nám vedeli priamo z prvej ruky odovzdať množstvo zaujímavostí, cenných informácií a dôležitých faktov o živote našej najväčšej šelmy, ale napr. aj o tom, ako sa pred úrokom medveďa máme chrániť. Dozvedeli sme sa aj to, či sú medvede na Slovensku naozaj tak premnožené ako sa tvrdí často v médiách, koľko medveďov sa asi na našom území vyskytuje, prečo je dôležitá ich ochrana a aký je význam medvedej populácie v prírode. Medvede a ich obhospodarovanie je inak aj téma, ktorá je v súčastnosti v slovenskej spoločnosti čoraz viac preberaná, takže sme radi, že sa aj takýmto spôsobom mali možnosť obohatiť o nové poznatky s našou mladšou generáciou.. Na záver prezentácie nás čakal aj zaujímavý kvíz o tom čo sme sa dozvedeli o medveďoch..

              Festival Vysoké hory každoročne organizuje pre študentov i širšiu verejnosť Nitriansky Horský spolok v spolupráci so Štátnou ochranou prírody a Mestom Nitra.

              Mgr. Martin Bogyo a PhDr. Dagmar Servická

            • Téma Vesmír - 4.B trieda

              26. 11. 2023

              Téma Vesmír v učive prírodovedy je vždy pre deti veľmi zaujímavá a pútavá. Tajomstvá, ktoré odkrýva prebúdzajú ich fantáziu, radi sa učia a získavajú nové vedomosti. Ich nadšenie sa prejavilo aj pri spracovaní tejto témy v projektoch. K ich vypracovaniu pristupovali veľmi tvorivo, zhrnuli v nich svoje získané vedomosti a veľmi pekne ich tiež prezentovali.

              Tr.uč. A.Jacková  

            • Zbierka pre psí útulok

              24. 11. 2023

              Žiacky parlament vyhlasuje zbierku diek, plachiet, uterákov, návlečiek, maškŕt a konzerv pre psíkov žijúcich v novozámockom útulku Čiernouško. 

              Blíži sa chladné počasie a aj naši štvornohí kamárati potrebujú teplé deky a iné veci. 

              Svoje príspevky môžete odovzdať v termíne od 27.11. 2023 do 4.12.2023 buď svojim triednym učiteľom alebo p.uč. Štrbíkovej. 

              Vopred ďakujeme za Vaše príspevky :-)

              p.uč. Štrbíková a žiacky parlament 

          • DOBRÁ SPRÁVA!
            • DOBRÁ SPRÁVA!

              24. 11. 2023

              S radosťou Vám oznamujeme, že našej škole bol schválený projekt "Čítame pre radosť!. A vďaka nemu môžeme žiakom zakúpiť do knižnice nové a aktuálne publikácie v sume 1000,- Eur.  Tešíme sa na všetky nové aktivity! 

              24.11.2023

              PaedDr. Jarmila Heldiová

            • Šálka čaju

              23. 11. 2023

              Počas týchto studených a sychravých dní sa veľmi radi zahrejeme šálkou horúceho čaju. Takéto pestré šálky a hrnčeky, z ktorých sa čaj síce piť nedá, si na výtvarno - umeleckom krúžku vyrobili šikovné deti z papiera.

                   Z. Olšanská   

            • 4.A v Nitrianskej galérii

              22. 11. 2023

              Dňa 21.11. sa žiaci 4.A zúčastnili vzdelávacieho programu Strom v priestoroch Nitrianskej galérie. Najskôr si prezreli výstavu obrazov, ktoré zaujímavým spôsobom zobrazovali život stromov. Na nádvorí galérie sa mohli pokochať krásou a rozmanitosťou rôznych druhov drevín, ktoré následne výtvarne spracovali v podkrovnom ateliéri. Tu bola pre nich v rámci tvorivých dielní pripravená hlavná výtvarná aktivita zameraná na kresbu ceruzkou. Deti boli veľmi šikovné a kreatívne, spoločne sme zažili príjemné dopoludnie plné tvorivosti a zábavy.

              Z. Olšanská, M. Mošaťová

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282826