• Novinky

            • Vianočné osemsmerovky na hodine SJ

              20. 12. 2023

              Žiaci 6.A triedy sa na hodine SJ trošku zapotili a hľadali riešenie v dvoch osemsmerovkách. Boli rozdelení do skupín a úlohu musel splniť každý jeden člen v skupine. Týmto spôsobom boli vedení k spolupráci zábavnou a oddychovou formou. Osemsmerovky žiakov zaujali a usilovne pracovali. Víťazná skupina bola odmenená. So žiakmi sme nedávno preberali slovnú zásobu. Toto bol spôsob, kde si mohli overiť svoje schopnosti.

              Touto cestou chcem pochváliť všetkých žiakov za ich super odvedenú prácu!

               

              Pani učiteľka Pechová a žiaci 6.A triedy

            • Betlehem

              20. 12. 2023

              Už niekoľko storočí patrí betlehem ako zobrazenie biblického príbehu o narodení Ježiša Krista k neodmysliteľným súčastiam Vianoc.

              Názov sa odvodzuje od mesta Betlehem, kde sa podľa Nového zákona (Evanjelium podľa Matúša, Evanjelium podľa Lukáša) narodil v maštali Ježiš Kristus. Aj preto základ betlehemu tvorí dieťatko ležiace na slame v jasličkách, pri ktorom stoja či sedia jeho matka Panna Mária, sv. Jozef a dieťatko svojím dychom zohrievajú osol a vôl.

              Postupne sa k výjavu pripájali ďalšie postavy, najprv Traja králi, ktorí sa prišli Ježišovi pokloniť a odovzdať mu dary. 

              Takýto betlehem vytvorili žiaci 9. A triedy na hodinách náboženstva a etickej výchove.

              Teraz zdobí a robí radosť žiakom druhého stupňa. 

              Mgr. Jana Macáková, Mgr. Jana Košútová

            • Úspechy našich žiakov - 7. B

              20. 12. 2023

              Tatiana Mazúchová zo 7.B sa stala víťazkou Slovenského pohára jednotlivcov, starších juniorov, juniorov, dorastencov a mladších dorastencov 2023 v kategórii kumite 12-13 rokov do 47 kg.

              Toto víťazstvo získala v 2 kolách, ktoré sa uskutočnili v Myjave a v Prešove.

              V obidvoch kolách sa umiestnila na 1.mieste.

              Dňa 2.12.2023 si v Košiciach prevzala svoj víťazný pohár.

              Gratulujeme!

              Ing. Eva Kozmanová

          • Veselé Vianoce s BBC micro:bitmi
            • Veselé Vianoce s BBC micro:bitmi

              20. 12. 2023

              Takmer celý prvý polrok sme na krúžku Programko venovali programovaniu BBC micro:bitov.

              Po krátkom opakovaní minuloročných základných programov sme prešli na komplikovanejšie a to na rádiovú komunikáciu, vďaka ktorej vedia aj micro:bity navzájom komunikovať pomocou rádiových frekvencií.

              Keď už nám vzájomne micro:bity spolupracovali, pripojili sme k nim aj LED pásiky, ktoré sme sa naučili rozsvietiť a blikať.

              Naša takmer polročná práca na krúžku Programko bola zavŕšená rozsvietením školského vianočného stromčeka 🎄 - na diaľku. Naprogramovali sme BBC micro:bity, aby po stlačení tlačidla A svietil LED pásik na žlto a po stlačení tlačidla B sa postupne rozsvecovali jednotlivé diódy červenou zelenou farbou. Potrebovali sme aj nastaviť vypnutie LED pásikov a túto možnosť sme upravili do programu pri stlačení tlačidiel AB spolu. Frekvenciu rádia sme si všetci nastavili na číslo štedrého dňa – 24ku, preto sme mohli celý stromček rozsvietiť či rozblikať naraz vďaka jednému micro:bitu, ktorý sme naprogramovali ako vysielač.

              Ako stromček svietil si pozrite na priloženom videu a fotkách. Ak si chcete program vyskúšať tak ako zvyčajne, prikladáme Vám na ukážku ten náš.

              Prajeme Vám všetkým veselé Vianoce a šťastný nový rok 2024.


              Mgr. Hana Kunovičová a žiaci zo záujmového útvaru Programko

            • Liga v malom futbale-U11- prvý turnaj

              19. 12. 2023

              Dňa 19.12.2023 sa uskutočnil Turnaj v malom futbale nitrianskych škôl-kategórie U11.Z našej školy nás reprezentovali chlapci- IV.A- Kiko, Leon,Viktor,zo IV.B- Matej,Filip,Marco, zo IV.C- Filip, Samko,Jakub a z V.B- Adam a Timotej.Chalani postupne zlepšovali svoje výkony.Tri zápasy sme prehrali a dva vyhrali, ale prehry boli tesné o jeden gól.Vyhrali sme so ZŠ sv.Marka- 5:0, so ZŠ Hôrka-3:1, prehrali sme so ZŠ kn.Pribinu 1:3, so ZŠ Tulipánová 1.2, a so ZŠ sv.Gorazda 2:3.Ďalšie kolá sa odohrajú na jar.

              Mgr.N.Bobčeková

               

            • Historicko-geografický deň 5. - Svätá zem ~ pravlasť 3 svetových náboženstiev

              18. 12. 2023

              ​​​​​​Posledný deň nášho tematického historicko-geografického cyklu sme sa preniesli do tisícky kilometrov vzdialeného exotického Orientu, na Blízky východ, ktorý je pravlasťou a Svätou zemou 3 veľkých svetových náboženstiev ~ židovstva, kresťanstva a islamu..

              ~ S našimi žiakmi sme si tak priblížili Izrael, krajinu ktorá bola už pred štyrmi tisícročiami biblickou zasľúbenou zemou vyvoleného židovského národa.. Venovali sme sa veľkým postavám Starého zákona a biblickým príbehom o patriarchoch Abrahámovi, Izákovi, Jakubovi, ale aj vodcovi židovského národa Mojžišovi, či veľkých kráľoch ako bol Dávid a múdry Šalamún.. A keďže sa nám blížia Vianoce, tak sme sa so žiakmi pozreli bližšie aj na udalosti spred 2000 rokov, keď sa v malom judejskom mestečku Betlehem narodil malý Ježiško, prorokmi predpovedaný Boží syn, Mesiáš a Vykupiteľ sveta..

              ~ Vďaka významným pamiatkam svätého mesta Jeruzalem sme si tak vedeli konkrétne, názorne a živo sprítomniť miesta, kde žil, chodil, pôsobil, učil a uzdravoval Ježiš Kristus, až po jeho umučenie, pochovanie a slávne zmŕtvychvstanie, ktoré nám okrem iného pripomína Chrám Božieho hrobu.. V Betleheme zas môžeme putovať do Baziliky narodenia, teda priamo k miestu, kde sa narodil malý Ježiško.. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že tu napokon aj vzniká kresťanstvo a sem už takmer dve tisícročia s vierou a nádejou putujú kresťania z celého sveta..

              ~ K Múru nárekov sa zas naprieč dejinami až do dnešných dní prichádzajú modliť Židia, oplakavajúc zničenie jeruzalemského chrámu Rimanmi v 1. storočí po Kr. Židia sa modlievajú v synagógach a tak sme si ukázali aj tú nitriansku synagógu, ktorá dnes slúži na koncerty, výstavy a spoločenské podujatia, ale kedysi bola riadnym židovským chrámom. V panoráme Jeruzalema sa jasné vyníma aj pozlátená kupola mešity Skalný dóm, ktorá je skvostom islamskej architektúry a tretím najdôležitejším miestom Islamu, ku ktorému zas putujú moslimovia z celého sveta.. 

              ~ Žiaci sa však mali možnosť dozvedieť, že blízky a stredný východ to však nie sú len veľké náboženstvá, ale aj región s tisícky rokov dlhou históriou, bohatý a pestrý na mnohé jazyky, národy, etniká, kultúry, zvyky a tradície.. Tak sme si so žiakmi priblížili aj Kurdov, ktorí nie sú Turci, Arabi, ani Peržania, ale národ bez vlastného štátu. Kurdi obývajú najmä územie dnešného Turecka, Sýrie, Iraku a Iránu a už celé stáročia bojujú za vznik vlastnej krajiny, ktorú im však nik nechce dať a v ich armáde, podobne ako v izraelskej, bojuje asi najviac žien na svete so všetkých armád sveta.. Pozreli sme sa na to aké postavenie v tejto spoločnosti majú muži a ženy, ako nosia vodcovia rodín na hlavách aj dnes kurdskú šatku "shemag", ktorú u nas poznáme pod názvom "arafatka", podľa bývalého palestínskeho prezidenta Jásira Arafáta, ktorý túto tradičnú pokrievku hlavy nosieval všade aj ako oficiálna hlava štátu..

              Je dôležité, aby sme objavovali, spoznávali a uvedomovali si korene našej kultúry, histórie, náboženstiev, ale rovnako aj živej viery, našich zvykov a tradícií, ktoré si pripomíname z generácie na generáciu každý rok.. K tomu je potrebné viesť aj deti a mladú generáciu, pretože to všetko nás vedie k pravým hodnotám a slúži na formovanie našej identity, aby sme vedeli kto sme a kam aj v dnešnej - hoci modernej, sekulárnej a častokrát i materiálne zameranej - dobe a spoločnosti patríme.

              Mgr. Martin Bogyo

            • Historicko-geografický deň 4. - základná vojenská služba v ČSĽA

              18. 12. 2023

              Ďalší deň nášho cyklu historicko-geografických prezentácií vo štvrtok 14. decembra 2023 sa niesol v znamení vojenskej a geopolitickej tematiky..

              ~ So žiakmi 5.-9. ročníka sme sa preniesli o celé desaťročia do minulosti pred rok 89', do totalitných čias socialistického Československa a súdruh major našim žiakom a žiačkám priblížil ako mohla vyzerať základná vojenská služba v Československej ľudovej armáde (ČSĽA), kedy všetci zdraví muži museli ísť povinne na vojnu a odslúžiť vlasti 2 roky. Žiaci na vlastné oči mohli vidieť ako vyzerala uniforma vz. 73, aké súčasti ústroja nosievali dôstojníci, či ako mohla prebiehať služba dozorného útvaru..

              ~ So žiakmi, najmä s deviatakmi, sme však pokračovali ďalej do minulosti až k obdobiu "starej Európy" a I. svetovej vojne, kde sme si - aj pomocou dejepisnej mapy, konkrétnych príkladov a udalostí ako nám ich história zanechala - vysvetlili rôzne dôležité súvislosti novodobých dejín..

              ~ Pozreli sme sa ako sa kolobeh dejín vyvíjal na východe Európy ešte v časoch cárskeho Ruska, akými problémami a nedostatkami sa potýkali bojujúce strany na východnom fronte pred viac než 100 rokmi a v podstate v mnohom pretrvávajú až do dnešných dní.. prečo Rusko skončilo vo Veľkej vojne predčasne.. ako sa k moci dostala na krátku dobu aj v Rusku Dočasná (demokratická) vláda.. a po jej zvrhnutí boľševici.. ako zakrátko na to vznikol Sovietsky zväz, ktorý mal pretrvať "na večné časy".. a ako tento totalitný režim na dlhé ďalšie desaťročia ovplyvnil beh sveta i našu spoločnú vlasť Čechov a Slovákov..

              ~ Takto si máme možnosť uvedomiť, že nielen geopolitika a historické osobnosti sú tými čo určujú ako sa budú dejinné udalosti vyvíjať, ale svoje zohrávajú napr. aj geografické prírodné danosti a téren krajiny.. Dobrým príkladom môže byť práve tisícky km dlhý východný front siahajúci od Fínska až k Čiernemu moru, ale prepojiť to môžeme aj so súčasnou vojnou na Ukrajine, kde musí byť každý boj na nekonečných rovinách nesmierne náročným..

              Žiaci v V.A nám zase priniesli ukázať staré mince, ktoré sa ešte donedávna používali v niektorých európskych krajinách pred zavedením eura ako rakúsky šiling, nemecké marky a slovenské koruny. Aj to je dôkaz, že mnohých žiakov dejepis naoazj baví a správna motivácia ich môže podnietiť i k vlastnej iniciatíve a aktivite.

              Názorným, priamym a interdisciplinárnym prístupom, najmä vo vzťahu histórie a geografie, môžeme viesť žiakov ku kritickému mysleniu, čo je mnohokrát to čo chýba nielen deťom a študentom, ale aj nám dospelým.. Je preto dôležité, aby mladá generácia uvažovala v súvislostiach a vedela tak lepšie porozumieť dôležitým historicko-geografickým, geopolitickým i spoločenským javom.. pretože ako sa správne vraví ~ "všetko so všetkým súvisí"..

              Mgr. Martin Bogyo

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva - školské kolo výtvarnej časti

              18. 12. 2023

              Tohtoročný 15. ročník súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva sa niesol hlavne v duchu návrhu loga súťaže. Do školského kola výtvarnej časti sa zapojili celé kolektívy tried - 9.A, 9.B, 8.A, 8.B, 7.A, 7.B, 6.A, 6.B, 5.A, 3.A, 4.B. Z množstva výtvarných prác postupujú do celoslovenského kola práce žiakov z 9.B - Amira, Lucia, Veronika, Sofia, 8.B - Yana, Sofia, 8.A - Nikola. Títo žiaci súťažia v 3. kategórii. V 2. kategórii súťažia 7.A - Kristína, 7.B - Adam, Veronika, Marek, 5.A - Luna, Karolína. V 1. kategórii súťažia 4.B - Filip, 3.A - Amélia, Mia, Vanesa. Pozrite si foto, možno si tam nájdete tú svoju prácu. Všetkým, ktorí sa zapojili ďakujem za vytrvalosť pri tvorbe. Prajem úspech a samozrejme majte chuť naďalej tvoriť a rozvíjať svoju kreativitu. Kto sa umiestni na troch prvých priečkach celoslovenského kola sa dozvieme v apríli 2024. Finalistom držím palce! 

              Žiakov pripravovali: Jana Chlebcová, Nataša Bobčeková, Alica Jacková

            • Historicko-geografický deň 3. - poslanie maltézskych rytierov a živá história v podaní žiakov

              17. 12. 2023

              Pokračujeme v cykle tematických prezentácií pre našich žiakov venovaných nielen rôznym historicko-geografickým témam názorným, záživným a motivačným spôsobom.

              ~ V stredu 13. decembra 2023 sme sa venovali špeciálnej téme a odprezentovali si vyše 900 ročnú históriu a dobročinné pôsobenie Maltézskeho rádu naprieč dlhými storočiami až do súčasnosti.. od obdobia križiackych výprav a pôsobenia rytierskeho Rádu sv. Jána Jeruzalemského (predchodca Maltézskeho rádu) vo Svätej zemi.. Priblížili sme si pôvodné poslanie rytierov johanitov pri obrane kresťanskej viery, ochrane a starostlivosti o pútnikov od prvého špitálu, ktorý vznikol v Jeruzaleme ešte na konci 11. storočia, kde sa rytieri starali o chorých, ranených a pocestných.. cez obdobie stredoveku, kedy rytieri johaniti sídlili na gréckom Rodose a od 16. storočia na Malte (odtiaľ pochádza aj názov Maltézsky rád, maltézski rytieri).. až po súčasné dobročinné pôsobenie Maltézskeho rádu aj cez jeho dobročinné výkonné charitatívne organizácie - u nás je to Maltézska pomoc Slovensko - a tisícky jej dobrovoľníkov po celom svete..

              ~ Pozreli sme sa aj na súčasné pôsobenie Maltézskej pomoci na Slovensku, na to aké rozličné projekty a aktivity maltézski dobrovoľníci organizujú počas roka, zamerané na pomoc a podporu chorým, hendikepovaným, ľuďom bez domova, utečencom z Ukrajiny, seniorom a ďalším zraniteľným skupinám.. Keďže v Nitre máme aj centrum Maltézskej pomoci vysvetlili sme si aj pôsobenie našich maltézskych dobrovoľníkov v Nitre, najmä pri celoročnej starostlivosti o Hospic u Bernadetky a organizovaní každoročného Maltézskeho punču na vianočných trhoch - kde finančný výťažok ide práve na pomoc a skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov tohto dôležitého zdravotníckeho zariadenia Nitrianskeho kraja, ale aj na ďalšie diela a aktivity Maltézskeho rádu na Slovensku..

              ~ Aj toto je jedinečná možnosť na to, ako medzi mládežou zvyšovať povedomie o dôležitosti dobrovoľníctva pre našu spoločnosť a predovšetkým uvedomiť si, že na svete nežijeme len sami pre seba, ale keď treba je dôležité vnímať a vedieť podať aj pomocnú ruku iným ľuďom v núdzi.. Vďaka takejto interaktívnej prezentácii sa deti, žiaci a mladí ľudia majú možnosť priamo zoznámiť s možnosťami dobrovoľníctva a poslaním Zvrchovaného Maltézskeho rádu, kde maltézski rytieri, dámy a desiatky tisíc dobrovoľníkov pomáhajú aj v súčasnosti v humanitárnej, zdravotníckej a sociálnej oblasti vo viac ako 100 krajinách po celom svete.

              V tento deň sme si však nepredstavili iba uniformu, ktorú dnes nosia členovia Maltézskej pomoci Slovensko, ale zvláštnu pochvalu a uznanie si zaslúžia aj žiaci a najmä žiačky V.C triedy, ktoré si pre nás pripravili originálne kostýmy historických postáv našich dejín. Žiačky Melissa, Miška, Adelka, Lea a Lilien oblečené za uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu nám aj odprezentovali svoje krásne kostýmy a povedali rôzne zaujímavosti vďaka čomu sme sa mali možnosť dozvedieť viac o živote a vláde tejto našej významnej a múdrej panovníčke. Predstavili sme si aj túlavého chlapca v podaní Adelky, ktorý chodí po krajine, aby si našiel babu a usadil sa. Ďalšiu obľúbenú postavu slovenského národa - legendárneho Jánošíka, ktorý údajne ako vieme "bohatým bral a chudobným dával" nám živo a názorne odprezentovala naša Ella. Ďalší žiaci si pre nás pripravili ukážky slovenských korún a staré vreckové hodinky, ktoré sa nosievali zavesené na retiazke..

              Mgr. Martin Bogyo

            • Historicko-geografický deň 2. - Slovensko v časoch stredoveku

              17. 12. 2023

              V utorok 12. decembra 2023 sme pokračovali vo vyučovaní v rámci nášho cyklu historicko-geografických prezentácií zameraných na tematické a názorné spoznávanie našej histórie motivujúcou a záživnou formou.. 

              ~ Tentokrát medzi našich žiakov zavítala uhorská šľachta, aby sme sa preniesli do čias stredovekého Uhorského kráľovstva a na územie dnešného Slovenska v 13. storočí, aby sme si tak priblížili vládu nášho uhorského kráľa Bela IV., keď Európa a Uhorsko zažili ničivý vpád Mongolov z ázijských stepí (tzv. Tatársky vpád do Uhorska), ale aj to slávne obdobie, kedy mesto Nitra v roku 1248 získalo svoje kráľovské mestské výsady.. Tieto privlilégiá získala za vernosť a pomoc svojmu kráľovi, ktorý po prehratej bitke pri rieke Slaná unikal pred mongolskými dobyvateľmi práve cez Nitru, ktorá kráľovi poskytla čestvé kone a vojakov z hradnej posádky, aby mohol ďalej unikať do bezpečia až k Jadranskému moru na samý juh Uhorského kráľovstva..

              ~ Pozreli sme sa aj na to čo konkrétne mohla nosiť urodzená šľachta, teda ako mohol byť v časoch vrcholného stredoveku taký uhorský šľachtic oblečený, vystrojený a vyzbrojený.. Ukázali sme si ako mohla vyzerať stredoveká kráľovský listina, repliky mincí ako boli strieborné české groše a zlaté florény, ktoré dal v Kremici v slávnej mincovni raziť už náš kráľ Karol Róbert z Anjou pred takmer 700 rokmi.. Vysvetlili sme si tiež ako vyzerala stredoveká spoločnosť od panovníka, cez šľachtu až po najpočetnejšiu vrstvu poddaných.. ako vyzeral život počas vojny i mieru a aké mali postavenie v spoločnosti statoční a šľachetní rytieri.. Práve oni mali za úlohu okrem vernosti svojmu kráľovi a pánovi, nielen povinnosť bojovať po jeho boku, ale aj ochraňovať ženy, deti, siroty, bezbranných a všetkých tých, ktorí si v drsných a ťažkých stredovekých časoch sami pomôcť nedokázali..

              Žiakov asi najviac zaujal rytierov meč, ktorý si mali možnosť so záujmom prezrieť a reálne vyskúšať aký bol ťažký a predstaviť si tak, aké muselo byť náročné s mečom v ruke v stredoveku bojovať.. Vďaka "živému stredoveku" sme si mohli tak aspoň na chvíľu priblížiť tie slávne časy hradov, kráľov, rytierov a princezien a zistoť, že stredovek to nie sú len pekné príbehy z rozprávok, ale skutočná historická doba, v ktorej naši predkovia prežili pod vládou uhorských kráľov dlhé storočia. 

              Mgr. Martin Bogyo

            • Darček od Mikuláša

              13. 12. 2023

              Na kraj lesa, na kraj hory,​​​​​​​​​​​​​​

              velikánsky panák stojí.

              Nos má z mrkvy, v ruke drúk.

              Je to silák, ako buk!

              Malé zaspomínanie na minulý týždeň. 

              6.decembra ráno, keď sme sa zobudili nás Mikuláš veľmi milo prekvapil. Okrem sladkých balíčkov v okne, nás čakalo ešte väčšie prekvapenie za oknom - sneh! Už sme sa ho nevedeli dočkať. 

              Túto šancu sme v školskom klube museli využiť naplno. Súťaž v stavaní snehuliakov nám priniesla veľa zábavy a radosti. Ani jedna rukavička nezostala suchá. Výsledok našej zážitkovej aktivity môžete vidieť na fotografiách. Odmenou nám bol super pocit a milý diplom, ktorý nám to bude pripomínať. 

              Bolo to popoludnie plné zábavy a už teraz sa tešíme na ďalšiu snehovú nádielku.

              deti 5.oddelenia a p.vych. Ölvecká

            • Šaliansky Maťko

              13. 12. 2023

              Dňa 11. 12. 2023 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v interpretácii slovenských povestí Šaliansky Maťko. Každoročne sa realizuje v našej školskej knižnici. Pred porotou i svojimi spolužiakmi ukázali žiaci 2. – 5. ročníka svoje umenie v recitovaní. Všetci sa snažili zo všetkých svojich síl, vyhrať však mohli len tí najlepší:

               

              I. kategória /2. a 3. ročník/

              1. miesto – Marianna Šmidáková, III. B – postup do okresného kola

              2. miesto – Šimon Čepilek, II. B

              3. miesto – Mia Kristína Němcová, III. A

               

              II. kategória /4. a 5. ročník/

              1. miesto – Andrea Ševčíková, IV. C – postup do okresného kola

              2. miesto – Nina Muziková, V. C

              3. miesto – Ela Zlámalová, IV. A

               

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za príjemne strávené dopoludnie a za krásny umelecký zážitok. Deťom ďakujeme za dôslednú prípravu a srdečne im blahoželáme! Víťazom prajeme veľa šťastia v okresnom kole. 

              Mgr. Marianna Rigová, Mgr. Nataša Bobčeková, Mgr. Gabriela Bučeková

            • Historicko-geografický deň 1. - keď Nitriansko a Veľká Morava ožíva

              12. 12. 2023

              ​​​​​V pondelok 11. decembra 2023 sme v rámci vyučovacích hodín dejepisu a geografie úspešne zahájili ďalší cyklus historicko-geografických tematických prezentácií a prednášok, počas ktorých sa žiaci 5.-9. ročníka majú možnosť bližšie zoznámiť so živou históriou zameranou na rôzne obdobia našich slovenských i svetových dejín..

              Keďže sme ZŠ kráľa Svätopluka a zároveň žijeme a pôsobíme v Nitre, náš plánovaný historicko-geografický týždeň sme začali práve tým významným a slávnym obdobím našich dejín, ktorým je Nitrianske kniežatstvo a Veľká Morava v 9. storočí.. S našimi žiakmi sme sa tak preniesli do čias staroslávnej Nitravy a Veľkomoravskej ríše.. Zavítal k nám kniežací družiník, veľmož z hradiska Bojná, aby sme si tak záživnou a názornou formou priblížili život a udalosti v časoch Nitrianskeho kniežatstva, kedy na území dnešného Slovenska vládol prvý historicky známy knieža Pribina. Hoci o ňom veľa nevieme, z dochovaných písomných prameňov sa dozvedáme významnú zmienku, podľa ktorej dal Pribina na svojom majetku v Nitre okolo roku 830 postaviť prvý kresťanský chrám - vtedy jediný nielen na našom území, ale v celej stredovýchodnej Európe - čo svedčí o dôležitom kristianizačnom a civilizačnom úsilí.. Pripomenuli sme si aj vládu našich veľkomoravských kniežat, najmä Rastislava a Svätopluka, život našich slovanských predkov i šírenie kresťanstva, príchod solúnskych bratov na Veľkú Moravu sv. Konštantína-Cyrila a Metoda a pôsobenie Cyrilometodskej misie na našom území v 9. storočí.

              Je preto dôležité, aby naši žiaci a mladá generácia vnímala, spoznávala a zároveň sa učila byť hrdou na našu významnú históriu ako vzácne duchovné a kultúrno-historické dedičstvo, ktoré nám zanechali naši predkovia a ktoré naprieč viac ako 1100 ročnou históriou pretrvalo až do súčasnosti. Je len na nás ako sa k našej histórii postavíme my súčasní ľudia a či toto naše dedičstvo zachováme aj pre budúce generácie po nás.. Na to je však potrebné poznávať minulosť a pestovať si zdravé historické povedomie, aby sme si boli vedomí kto sme a kam patríme.

              Mgr. Martin Bogyo

            • Modely optických prístrojov

              12. 12. 2023

              Žiaci 8.B mali projekt z fyziky, ktorého cieľom bolo skonštruovať model niektorého optického prístroja. Mohli si vybrať napr. lupu, ďalekohľad, mikroskop či periskop. V druhej časti optiky sme sa venovali odrazu a lomu svetla, šošovkám, a práve tieto vedomosti, ktoré nadobudli, mohli prakticky uplatniť v týchto modeloch. Niektoré boli naozaj vypracované na veľmi dobrej úrovni.

              Mgr. Macáková

            • Prednáška na UKF pre žiacky parlament

              12. 12. 2023

              Dňa 11.12. 2023 sa žiacky parlament zúčastnil poslednej prednášky na UKF. Tentokrát sme si vypočuli zaujímavé veci na tému Ekopolitika z úst europoslanca Michala Wiezika. 
              Bola to naozaj pútavá a podnetná prednáška. Naše dve aktívne žiacky Veronika Gašperanová a Agatka Klimentová dokonca získali od pána Wiezika aj tričká za svoju aktivitu :-) 

              Už teraz sa tešíme na nové a podnetné prednášky na pôde UKF. 
              p.uč. Štrbíková a ŽP

            • Druhý krok - 5. ročník

              12. 12. 2023

              Nadácia Televízie Markíza vyhlásila  23.10.2023 v rámci projektu „Odpíšeme Ti“ nepeňažnú grantovú výzvu na vzdelávací preventívny program DRUHÝ KROK, zameraný na prevenciu pred šikanovaním medzi žiakmi piatych ročníkov základných škôl. Naša škola sa do tohto projektu zapojila a bola vybraná spolu s ďalšími 30 školami. 

              DRUHÝ KROK je preventívny program zameraný na sociálno-emocionálny rozvoj detí v materských školách, na 1.stupni základných škôl a 5. ročníka základných škôl . V rámci programu sa deti prostredníctvom vyškolených pedagógov a psychológov učia byť empatickými,  vcítiť sa do situácie iného, dobre komunikovať s inými, správne riešiť konflikty, neubližovať iným a zvládať agresiu a hnev.

              Preventívny program DRUHÝ KROK ponúka riešenie existujúcich problémov v školských zariadeniach, kde čím ďalej, tým viac narastá agresivita, šikanovanie, útoky na spolužiakov a učiteľov a intolerancia voči odlišnostiam. Súčasťou výučbových materiálov programu sú veľkoplošné fotografie, ktoré znázorňujú situácie z každodenného života detí a obsahujú presnú metodickú inštrukciu pre učiteľov, ako s nimi na vyučovaní pracovať. Vďaka nim môžu učitelia vysvetliť a poradiť deťom, ako zvládať agresiu, násilie, hyperaktivitu či introverziu a ako si rozvíjať empatiu, komunikačné zručnosti, morálne správanie a celkovú súdržnosť v triede.

              Preventívny program  v origináli SECOND STEP je už bežnou súčasťou vyučovania v materských a základných škôl v mnohých krajinách sveta ako napr. vo Fínsku, Nemecku, Dánsku, Nórsku, Švédsku, Veľkej  Británii, Rakúsku, Islande, Lotyšsku, Kanade, USA, Japonsku či Austrália.

              Na Slovensku sa program dostal do škôl vďaka združeniu PROFKREATIS plus, ktorý je držiteľom licencie pre Slovensko.

              V súčasnosti je do projektu DRUHÝ KROK zapojených už 260 slovenských základných škôl.

              Preventívne aktivity sa na našej škole budú konať od januára 2024 v triedach 5. ročníka. 

              Mgr. Sandra Jakubíková, Mgr. Jana Košútová

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282803