• Novinky

            • Mikulášsky florbalový turnaj

              12. 12. 2023

              Dňa 8.12 2023 sme v našej škole zorganizovali Mikulášsky turnaj vo florbale.  Svoju zanietenosť  športu, bojovnosť  a  súťaživosť tak mali možnosť ukázať v priateľskej atmosfére všetci žiaci a všetky družstvá.

              Tento turnaj prilákal do telocvične skoro stovku žiakov, ktorí si prišli zasúťažiť. Teší nás, že mnohí zo zúčastnených nechali bokom svoje iné mimoškolské aktivity a prišli bojovať za svoje triedne kolektívy. Podujatie sa žiakom veľmi páčilo, preto si ho zopakujeme, no v inej súťažnej disciplíne.

              Pružinský, Káčer

            • VESELÉ VIANOCE do Kroměříža

              11. 12. 2023

              Deti v 7.,8. a 9. ročníku na hodinách ruského jazyka a výtvarnej výchovy pripravili vianočné prianie pre parťákov do partnerskej školy v Kroměříži. Žiaci si tam nájdu priania v mnohých svetových jazykoch - ukrajinsky, nemecky, rusky, slovensky, anglicky.... Môžu si tiež prečítať príbehy niektorých z nás, pozrieť maľované a kreslené obrázky. Pozdrav je vo forme veľkej knihy, dúfame, že sa im zapáči. Posielame ju poštou. 

              Jana Chlebcová

          • Riaditeľské voľno 22.12.2023
            • Riaditeľské voľno 22.12.2023

              11. 12. 2023
              Vážení rodičia,

              oznamujeme Vám, že dňa 22.12.2023 v piatok, riaditeľka školy udeľuje žiakom školy riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov. Posledný deň vyučovania pred prázdninami je štvrtok 21.12.2023 a nástup do školy po Vianočných prázdninách bude 08.01.2024 v pondelok.

              Prajeme Vám krásne sviatky.
               
            • Vianočné pozdravy na hodinách ANJ v triedach 2.A, 4.B a 6.B

              10. 12. 2023

              Na uplynulých hodinách anglického jazyka sme usilovne pracovali na výrobe vianočných pozdravov pre žiakov ZŠ v Jaklovciach na východe Slovenska. Kontakt na školu sme získali na Malte cez ErasmusPlus. 
              Touto aktivitou sme upevnili medzipredmetové vzťahy anj a výtvarná výchova a troška sme si obnovili aj tak už do zabudnutia upadajúci trend posielania vianočných pozdravov. 
              Všetky triedy sa už veľmi tešia na vianočné pozdravy,ktoré prídu pre nich z Jakloviec :-) 

              V pláne máme aj iné spoločné aktivity s touto ZŠ. 

              p.uč. Štrbíková a žiaci z tried 2.A, 4.B a 6.B 
               

            • Rovesnícke vzdelávanie

              8. 12. 2023

                 Učili nás dnes naši starší kamaráti!To si mohli povedať, žiaci z III.A.Áno, žiaci zo VII.B si pripravili zaujímavé spestrenie vyučovania pre svojich mladších kolegov.Počas dvoch hodín preverili vedomosti zaujímavým kvízom z angličtiny-Hra Milionár, hra Bingo na násobenie, delenie na matematike, hra Twister v rámci prírodovedy.Žiakom Michalovi,Adamovi, Veronike a Tatiane patrí veľké uznanie,boli skvele pripravení a tretiakov naozaj zaujali.Parádne si zopakovali a precvičili učivo, ktoré teraz akurát tretiaci preberajú.Ďakujeme!

              tr.uč.E.Kozmanová a N.Bobčeková

            • Nevšedné hodiny ruštiny

              8. 12. 2023

              Na dnešnej ruštine v 8.B a 9.A sme mali milú návštevu z Moskvy. Pani Galina nám porozprávala o ruských suveníroch, o zvláštnej technike výroby, o živote v Rusku, o Moskve, o ruskom školskom systéme  aj o dôsledkoch vojny na obchodovanie a mnohých iných zaujímavostiach života v tejto rozľahlej krajine.  Mohli sme si popozerať  krásne zdobené šperkovnice, poháre, nádoby z rôzneho materiálu. Napokon deti ochutnali pravé ruské sladkosti, ktorí im priniesla. Strávili sme príjemné hodiny a dozvedeli sme sa mnoho informácií a zaujímavostí. Ruskej reči porozumeli dokonca aj nemčinári, ruštinári si zopakovali pojmy a naučili sa nové slovné spojenia. 

              Jana Chlebcová

            • Mikulášsky turnaj v stolnom tenise

              7. 12. 2023

              Dňa 7.12.2023 sme usporiadali už tradičný Mikulášsky turnaj v stolnom tenise pre 3. a 4. ročník.Hralo ho 18 žiakov, rozdelených do dvoch družstiev. Odohrali si zápasy v skupinách a postúpili do finále štyria žiaci. Víťazom sa stala Sofia T., ktorá hráva aj profesionálne tento šport, preto bola na turnaji takým veľkým motivátorom a Hviezdou! Naozaj pre deti bol zážitok vidieť ako Sofia zahrala zápasy.Preto Sofia bola  hodnotená osobitne a víťazom sa stal: Tikhon L.,druhé miesto obsadil Samko H., tretie Filip M. F. a štvrtý bol Šimon M.

              Veríme, že turnaj bude pokračovať i na ďalší rok a žiaci sa budú tešiť, že si spríjemnia popoludnie športom ,ktorí nemajú možnosť až tak často hrať. 

              Mgr.N.Bobčeková a Mgr.B.Nováková

            • 🎗️ Červené stužky 🎗️

              7. 12. 2023

              Opäť aj tento rok sme si na škole pripomenuli Svetový deň boja proti AIDS.  

              Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS.Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú  pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a s podporou mesta Žiliny organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline.  Kampaň sa uskutočňuje pod odbornou garanciou viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí.

              A Aktuálny problém?

              I Individuálny problém?

              D Dlhodobý problém?

              S Spoločenský problém?

              Tento rok nám tematické prednášky zabezpečili kolegynky z Centra prevencie a poradenstva Nitra. Žiaci piateho ročníka absolvovali prednášku o duševnom zdraví a zdravom životnom štýle.

              S prevenciou ochorenia HIV/AIDS, s hlavnými faktami týkajúcimi sa vírusu HIV a ochorenia AIDS, spôsobu ich prenosu sa oboznámili žiaci ôsmeho ročníka.

              Deviataci sa dozvedeli viac o téme Obchodovania s ľuďmi - kto sa stáva obeťou obchodovania, v akých podmienkach sú obete nútené žiť a pracovať, ako k tomu dochádza, aké typy prác sú obete nútené vykonávať, rizikové faktory, inštitúcie zaoberajúce sa problematikou a prevenciou OsĽ. 

              Nezabúdajme AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.

              Mgr. Spačková 

            • 🎭️ Piataci v Tralaškole 🎭️

              7. 12. 2023

              Jedno novembrové dopoludnie sa žiaci V.C triedy rozhodli navštíviť divadelné predstavenie a tak podporiť svoju spolužiačku (Adelku Gálikovú) v hereckej kariére. Predstavenie však nebolo len také hocijaké, malo príznačný názov: Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov.  

              Žiakom sa návšteva divadla veľmi páčila a dúfajú, že si ju čoskoro zopakujú. Koniec koncov veď na literatúre zrovna preberajú rozprávky.

              Žiaci V.C triedy, Mgr. Košútová a Mgr. Spačková

            • Mikuláš v kine

              6. 12. 2023

              V dnešný sviatočný deň nám okrem krásneho sneženia aj rozprávka Teddyho Vianoce, ktorú si triedy 5.B, 6.A, 7.A a 9.A boli pozrieť v kine, navodila už naozajstnú sviatočnú atmosféru. Preniesla nás medzi hračky, ktoré žijú a majú svoje vlastné túžby. Do sveta detí, ktoré vidia veci okolo seba inak ako dospelí, ktoré vedia snívať a veria v zázraky. O priateľstve a nájdení skutočných životných hodnôt.

              Mgr. Hana Kunovičová

            • Tri výzvy sv.Mikuláša

              5. 12. 2023

              6.decembra si pripomíname sviatok svätého Mikuláša. V tradičných legendách  je svätec pomocníkom v núdzi a priateľom detí. Tiež sa hovorí aj o jeho štedrosti, láskavosti a o podpore v ťažkých situáciách.

               
              Sv.Mikuláš je svätec,ktorý 

              - prináša dobré správy o Bohu,

              -má otvorené a štedré srdce pre deti i dospelých,

              -je vzorom,ako pomáhať a byť láskavý,

              -nechce,aby ľudia prejavovali vďačnosť jemu,ale Bohu. 

              Už od 15.storočia je známy zvyk skladania lodiek.  Pred sviatkom sv.Mikuláša si deti vyrábali “mikulášske loďky” z papiera, do ktorých mal svätec vkladať svoje dary. 
               

              Aj my na hodine náboženskej výchovy v 5.B triede sme sa rozprávali o sv.Mikulášovi. Snažili sme sa naučiť byť ako sv. Mikuláš - vďačný,štedrý a tvorivý. Na záver hodiny sme si vyrobili z papiera svoje “mikulášske loďky” a napísali kartičky vďačnosti,ktoré sme odovzdali tomu,komu sme vďační za niečo. 
               

              Deti hodina veľmi bavila a najviac ich zaujala výroba papierových lodí. 
               

              p.uč. Štrbíková a 5.B trieda 

            • 🖋️ Štúrovci 📝

              5. 12. 2023

              Žiaci siedmeho ročníka sa na hodinách literatúry učili o literárnej skupine – Štúrovci. Táto skupina nesie pomenovanie po jej zakladateľovi Ľudovítovi Štúrovi. Autori písali básne  v období romantizmu. Snažili sa o osamostatnenie slovenského národa, vytvorenie spisovného jazyka a zviditeľnenie krásy slovenskej kultúry s čím súvisí aj zachovanie ľudovej slovesnosti. O autoroch si žiaci pripravili rôzne projekty a rozbor básní sme ukončili projektovým vyučovaním. Každý žiak svoj projekt odprezentoval a tak sa žiaci dozvedeli mnohé nové informácie. Okrem projektov si žiaci vyskúšali ako vyzerala tzv. „štúrovčina“ Slovenský národný korpus počas Týždňa vedy a techniky vyhlasuje súťaž, kde majú žiaci odoslať báseň v štúrovčine. S prekladom im pomôže internetový slovník (https://www.juls.savba.sk/ludevit/).

              Projekty a básne v štúrovčine si môžete pozrieť v galérii a na nástenke v pavilóne B.

              Žiaci VII.A triedy, Mgr. Lahučká a Mgr. Spačková

            • Act it out👥️

              5. 12. 2023

              Angličtina dramaticky😊 Žiaci 6. A a 6. B triedy predviedli svoje umelecké zručnosti počas hodín anglického jazyka. Precvičili si slovnú zásobu, gramatiku, umelecké cítenie a popritom všetkom sme sa náramne zabavili. Danú scénku pošleme našim kamarátom z Talianska. Daný výstup je súčasťou ErasmusPlus projektu absolvovaného na Malte. Budeme čakať kedy nám kamaráti z talianska pošlú podobnú funny scénku. 😊 

              Mgr. Šimková,  PhD. 

            • Vianočné pozdravy pre kamarátov z Poľska a Chorvátska

              4. 12. 2023

              Dňa 1.12.2023 žiaci 4.C triedy na hodine anglického jazyka vyrábali vianočné pozdravy pre kamarátov v Poľsku a v Chorvátsku. Ide o výmenu vianočnej pošty medzi žiakmi zapojenými do projektu etwinning ako implementácie projektu ErasmusPlus na Malte,ktorý absolvovali začiatkom októbra pani učiteľky Šimková a Štrbíková. 
              Žiaci vytvorili krásne vianočné pozdravy a veríme,že nimi skrášlime vianočné sviatky kamarátom v Poľsku a v Chorvátsku. 
              p.uč. Štrbíková a žiaci 4.C triedy 

            • Io Parlo Italiano e Tu? 😊😊

              4. 12. 2023

              Taliančina,  jazyk zvučný a ľúbezný. Žiaci 7. A triedy si zmerali sily a vedomosti v tomto krásnom jazyku. Dnes na hodine talianskeho jazyka žiaci boli rozdelení do dvoch tímov, Tím Ragazze a Tím Ragazzi [tím dievčatá  a chlapci]. Žiaci počas hodiny zbierali body v rôznych disciplínach a to v hre baamboozle, taliansko-anglickom preklade, v rýchlosti a v správnosti tvorenia talianskych viet. Týmito aktivitami sme rozvíjali tímového ducha, spoluprácu a vzájomnú pomoc. Žiakom sa dané zápolenie veľmi páčilo,  a tak si takúto súťaživú hodinu opäť zopakujeme. Aktivizačnými metódami a hrami podporujeme plurilingvizmus na našej škole. 

              Mgr. Šimková,  PhD.

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Sobota 27. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 282821