• Novinky

            • 🖋️ Štúrovci 📝

              5. 12. 2023

              Žiaci siedmeho ročníka sa na hodinách literatúry učili o literárnej skupine – Štúrovci. Táto skupina nesie pomenovanie po jej zakladateľovi Ľudovítovi Štúrovi. Autori písali básne  v období romantizmu. Snažili sa o osamostatnenie slovenského národa, vytvorenie spisovného jazyka a zviditeľnenie krásy slovenskej kultúry s čím súvisí aj zachovanie ľudovej slovesnosti. O autoroch si žiaci pripravili rôzne projekty a rozbor básní sme ukončili projektovým vyučovaním. Každý žiak svoj projekt odprezentoval a tak sa žiaci dozvedeli mnohé nové informácie. Okrem projektov si žiaci vyskúšali ako vyzerala tzv. „štúrovčina“ Slovenský národný korpus počas Týždňa vedy a techniky vyhlasuje súťaž, kde majú žiaci odoslať báseň v štúrovčine. S prekladom im pomôže internetový slovník (https://www.juls.savba.sk/ludevit/).

              Projekty a básne v štúrovčine si môžete pozrieť v galérii a na nástenke v pavilóne B.

              Žiaci VII.A triedy, Mgr. Lahučká a Mgr. Spačková

            • Act it out👥️

              5. 12. 2023

              Angličtina dramaticky😊 Žiaci 6. A a 6. B triedy predviedli svoje umelecké zručnosti počas hodín anglického jazyka. Precvičili si slovnú zásobu, gramatiku, umelecké cítenie a popritom všetkom sme sa náramne zabavili. Danú scénku pošleme našim kamarátom z Talianska. Daný výstup je súčasťou ErasmusPlus projektu absolvovaného na Malte. Budeme čakať kedy nám kamaráti z talianska pošlú podobnú funny scénku. 😊 

              Mgr. Šimková,  PhD. 

            • Vianočné pozdravy pre kamarátov z Poľska a Chorvátska

              4. 12. 2023

              Dňa 1.12.2023 žiaci 4.C triedy na hodine anglického jazyka vyrábali vianočné pozdravy pre kamarátov v Poľsku a v Chorvátsku. Ide o výmenu vianočnej pošty medzi žiakmi zapojenými do projektu etwinning ako implementácie projektu ErasmusPlus na Malte,ktorý absolvovali začiatkom októbra pani učiteľky Šimková a Štrbíková. 
              Žiaci vytvorili krásne vianočné pozdravy a veríme,že nimi skrášlime vianočné sviatky kamarátom v Poľsku a v Chorvátsku. 
              p.uč. Štrbíková a žiaci 4.C triedy 

            • Io Parlo Italiano e Tu? 😊😊

              4. 12. 2023

              Taliančina,  jazyk zvučný a ľúbezný. Žiaci 7. A triedy si zmerali sily a vedomosti v tomto krásnom jazyku. Dnes na hodine talianskeho jazyka žiaci boli rozdelení do dvoch tímov, Tím Ragazze a Tím Ragazzi [tím dievčatá  a chlapci]. Žiaci počas hodiny zbierali body v rôznych disciplínach a to v hre baamboozle, taliansko-anglickom preklade, v rýchlosti a v správnosti tvorenia talianskych viet. Týmito aktivitami sme rozvíjali tímového ducha, spoluprácu a vzájomnú pomoc. Žiakom sa dané zápolenie veľmi páčilo,  a tak si takúto súťaživú hodinu opäť zopakujeme. Aktivizačnými metódami a hrami podporujeme plurilingvizmus na našej škole. 

              Mgr. Šimková,  PhD.

            • Natáčanie so ZSE

              4. 12. 2023

              ​​​Dnes našu školu navštívil Juraj Kemka, ktorý k nám prišiel natočiť reláciu o slnečných strechách, ktoré máme vďaka ZSE.

               

              Naša škola spolu s ďalšími 10 subjektami získala v prvom ročníku programu Slnečné strechy od Nadácie ZSE inštaláciu fotovoltických panelov, vďaka ktorým môžeme využívať elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov. Na nasledujúcom linku si viete pozrieť aktuálnu výrobu fotovoltiky a historické výrobné dáta našej školy:

              Kiosk - SolarEdge Monitoring pre fotovoltiku

               

              Mgr. H. Kunovičová

            • Úspechy našich žiakov 7.A

              4. 12. 2023

              Bennett Bočkay, 7.A, sa zúčastnil medzinárodného turnaja v USA na Floride, kde boli tímy z USA, Kanady a Európy za ročník 2011 a získali nádherné 1.miesto - zlatú medailu. Taktiež Bennettko získal ocenenie MVP (Most Valuable Player-Najužitočnejši hráč). Bol to výberhráčov a brankárov z celého Slovenska. Srdečne gratulujeme 😊. Veľmi nás teší,  že máme tak šikovné deti na našej škole.

              Mgr. Šimková, PhD.

            • VIANOČNÁ POŠTA

              4. 12. 2023

              Milí žiaci od dnes 4.12.2023 do 15.12.2023 budete môcť potešiť svojich kamarátov, spolužiakov, pani učiteľky a pani vychovávateľky Vianočným Pozdravom alebo obrázkom. Svoju vianočnú poštu dajte do pripravených schránok vo svojom paviloné. Schránky sú pripravené na dolnej chodbe, nezabudnite na poštu napísať adresáta aby sa odkaz dostal komu je venovaný. Vianočné pozdravy budú rozoslané svojim adresátom v pondelok 18.12.2023

              Mgr. Sandra Jakubíková

            • Objavovanie Zeme na geografii 5 - interaktívne, záživne a poučne

              3. 12. 2023

              Uplynulé týždne sme sa so žiakmi V.A, V.B a V.C triedy venovali na hodinách geografie veľmi zaujímavej a obšírnej téme venovanej ére významných zámorských objavov v 15. - 18. storočí a objavovaniu Zeme polárnikmi, bádateľmi a dobrodruhmi za posledných 100 rokov, kedy bola naša Zem objavovaná od Severného po Južný pól a od 11 km hlbokej Mariánskej priekopy až po takmer 9 km vysoký Mount Everest v Himalájach.

              Rôzne zaujímavé a dôležité súvislosti sme si najprv ukázali a vysvetlili na skvelej dejepisnej mape zámorských objavov v 15.-16. storočí. So žiakmi sme sa naučili, že dejepisná mapa je iná ako geografická, a preto si musíme vždy pozrieť najprv legendu, aby sme vedeli čo nám mapa znázorňuje.. Tak sme sa teda preniesli o asi 500 rokov do minulosti a ukázali si významné plavby slávnych kapitánov v španielskych a portugalských službách ako boli Krištof Kolumbus, Vasco da Gama, Fernão de Magalhães, či neskôr anglický kapitán James Cook a ďalší.. Pozreli sme sa bližšie aj na to ako vyzerala Európa na konci stredoveku a začiatku novoveku, kde mnohé kráľovstvá a ríše medzi sebou súperili a európske krajiny vyzerali celkom inak ako ich poznáme v súčasnosti.. Tak sa žiaci napr. naučili, že v tom období ešte neexistovalo Slovensko ako ho poznáme dnes, ale že územie dnešného Slovenska patrilo do Uhorského kráľovstva, spolu s dnešným Maďarskom, veľkou časťou Rumunska a Chorvátska a naši predkovia teda žili spoločne v jednej krajine pod vládou našich uhorských kráľov. Keďže sem patrilo aj pobrežie Jadranského mora a Dalmácie, tak sme mali aj prístup k moru a boli sme prímorskou krajinou... :)

              Starý svet a objavovanie "nového sveta" sme si ukázali aj na replikách historických máp a žiaci si tak mohli najlepšie predstaviť ako si ľudia predstavovali Európu a zvyšok sveta pred mnohými storočiami. Tak sme si mohli uvedomiť, že práve takéto mapy, ktoré sa postupne zdokonaľovali až do dnešnej modernej podoby vznikali predovšetkým vďaka objavným plavbám tých odvážnych hrdinov, ktorých dnes pozná celý svet. Na príklade kompasu a súhvezdí na nočnej oblohe sme si vysvetlili ako sa v minulosti orientovali na otvorenom mori.

              Na ďalšie hodiny geografie si už žiaci podľa stanovených pokynov pripravili a odprezentovali svoje hotové výstupy - projekty, a tak sme sa vydali na objavovaniu Zeme spoločne... Viaceré žiačky si pripravili aj zaujímavé úlohy a aktivity, vďaka čomu zapojili a motivovali aj ostatných svojich spolužiakov.. :)

              Z pomedzi tém, ktoré si žiaci vybrali treba spomenúť práce venované snáď najslávnejšiemu moreplavcovi v dejinách Krištofovi Kolumbusovi, ktorý v roku 1492 objavil "Novú zem". Pôvodne chcel nájsť námornú cestu do Indie a celý svoj život tomu aj veril a nikto ho nedokázal presvedčiť o opaku, že to nie Indiu, ale celkom nový svetadiel našiel, neskôr pomenovaný Amerika. Bol to taký významný počin, že tento rok sa dnes zvykne považovať za koniec stredoveku a začiatok novoveku.. Medzi slávnymi menami treba spomenúť aj Marca Pola, benátskeho kupca, ktorý sa ešte v 2. pol. 13. storočia vydal preskúmať Áziu a dostal sa až do ďalekej Číny, o čom neskôr napísal aj svoje cestopisné dielo Milione.. Portugalský kapitán Bartolomeo Diaz sa v roku 1488 dostal po južný cíp Afriky, neskôr pomenovaný ako Mys Dobrej nádeje.. O 10 rokov neskôr ďalší portugalský moreplavec Vasco da Gama oboplával Afriku a dostal sa do vytúženej Indie, aby cestou späť do Európy mohol priniesť vzácne koreniny, látky, slonovinu a rozličné žiadané tovary.. James Cook v britských službách objavil v 18. storočí Austráliu, aby ju vzápätí vyhlásil za britskú trestaneckú kolóniu, ale videl aj brehy Antarktídy a dostal sa aj na Hawai.. Neskôr na zač. 20. storočia polárnik Robert Peary dobyl Severný pól a ďalší dvaja Amundsen a Scott súperili o dobytie Južného pólu.. a takto by sme mohli pokračovať... :) 

              V minulej časti sme si povedali viac o objavovaní vesmíru (výstavka na 2. poschodí) a tentokrát sme si zas priblížili slávnu éru zámorských objavov a objavovania Zeme od čias Marca Pola až po polárne expedície 20. storočia.. Keďže téma je to záživná, poučná a môže motivovať aj ostatných - viaceré krásne žiacke práce sú vystavené na nástenke na dolnej chodbe, kde si ich majú možnosť pozrieť všetci žiaci, pedagógovia a záujemcovia o túto fascinujúcu historicko-geografickú tému akou éra objavovania Zeme nepochybne je.

              Mgr. Martin Bogyo

          • Kalendár DAKO 2024
            • Kalendár DAKO 2024

              3. 12. 2023

              Zazvonil zvonec, ale nášho príbehu určite nie je koniec.

              Aj takto sa dá začať, aby sme mohli hodnotiť, ale hlavne, poďakovať sa.

              Akcia školského klubu, krst kalendára- DAKO 2024, ktorý pomáha opusteným zvieratkám, bola snom, ktorý sa splnil.

              30. november dopoludnia, začína krásne snežiť. Napätie stúpa a do telocvične nakúkajú deti s veľkým očakávaním. Všetko je pripravené, pani zástupkyňa prichádza a my začíname.

              Po úvodných slovách a pokrstení kalendára pani zástupkyňou, sme si zaspievali našu obľúbenú pieseň o zvieratkách.

              No a zábava sa mohla začať. Výkon labkáčky LUNY so svojou trénerkou Vanesou, bol ocenený potleskom. Ceny odovzdané deťom, autorom najzaujímavejších obrázkov v kalendári, či prváčencom, našim nádejným pokračovateľom. Odmenené boli aj celé oddelenia knihami o zvieratách, prírode a jej ochrany.

              Nasledovali vystúpenia detí, ktoré odprezentovali svoje projekty ku konkrétnym psím plemenám.

              K tomu skvelá atmosféra, podpora všetkých prítomných ♥ ♥ ♥ ♥

              Čo viac sme si mohli priať!!!!!!

              Možno iba to, aby sa naše kalendáriky všetky predali  a zvieratká sa tak dobre mali.

              Myslím na všetkých, ktorí boli s nami, hoci len v myšlienkach a držali nám palce.

              Osobitne ĎAKUJEME vedeniu školy, ktoré nám umožňuje realizovať našu akciu a pomohlo s organizáciou celého náročného dňa. Rodičom, ktorí zakúpili svojim deťom kalendár a na naše veľké potešenie, aj viac kusov.

              Prišli nás podporiť aj kolegyne asistentky, milé a usmiate, pani učiteľka D.Servická a iné. Veľké poďakovanie patrí pani učiteľke M. Rigovej, ktorá nezištne pomáhala s deťmi 2.B triedy a N.Bobčekovej, ktorá bola tiež počas celej akcie nápomocná a organizovala záverečnú časť, nie veľmi atraktívnu, upratovanie telocvične :). Svojou prítomnosťou nás poctila aj pani učiteľka Blanka Berecová, ktorá je naša veľká fanušíčka. A realizácia kalendára bola v rukách pani T. Bielikovej, ochotnej vždy pomôcť.

              S ozvučením nám pomohli páni učitelia Káčer a Pružinský, doslova naši technickí záchranári!!!!

              A kto si zaslúži najväčšiu vďaku, sú naše deti a kolegovia vychovávatelia. Pripravili si skvelé projekty a vystúpenia detí, spestrené tancom a spevom.

               

              Ďakujeme všetkým za podporu a tešíme sa na ďalší ročník 

              P.S. Pár kalendárov máme ešte v ponuke, tak neváhajte!

               

              vych. Marcela Vörösová                                                                                              3.12.2023

               

               

            • Výbuch sopky - 9. B

              1. 12. 2023

              Na hodine biológie si dievčatá z 9. B - Karolína a Nela pripravili projekt - sopka.

              Najprv nám porozprávali o magmatickej a sopečnej činnosti.

              Po výklade nám na modeli ukázali ako to funguje.

              Na ich projekt použili rôzne pomôcky ako napr. sódu bikarbónu, červené farbivo, ocot aj citrónovú šťavu.

              Po zmiešaní všetkých surovín sopka vybuchla.

              Žiaci z toho mali veľký zážitok a dievčatám veľmi pekne ďakujeme. 

              Zapísali žiačky 9. B triedy - Lujza Kormanovičová, Ema Ťapušíková, Ing. Eva Kozmanová

               

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288303