• Novinky

            • Darček od Mikuláša

              13. 12. 2023

              Na kraj lesa, na kraj hory,​​​​​​​​​​​​​​

              velikánsky panák stojí.

              Nos má z mrkvy, v ruke drúk.

              Je to silák, ako buk!

              Malé zaspomínanie na minulý týždeň. 

              6.decembra ráno, keď sme sa zobudili nás Mikuláš veľmi milo prekvapil. Okrem sladkých balíčkov v okne, nás čakalo ešte väčšie prekvapenie za oknom - sneh! Už sme sa ho nevedeli dočkať. 

              Túto šancu sme v školskom klube museli využiť naplno. Súťaž v stavaní snehuliakov nám priniesla veľa zábavy a radosti. Ani jedna rukavička nezostala suchá. Výsledok našej zážitkovej aktivity môžete vidieť na fotografiách. Odmenou nám bol super pocit a milý diplom, ktorý nám to bude pripomínať. 

              Bolo to popoludnie plné zábavy a už teraz sa tešíme na ďalšiu snehovú nádielku.

              deti 5.oddelenia a p.vych. Ölvecká

            • Šaliansky Maťko

              13. 12. 2023

              Dňa 11. 12. 2023 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v interpretácii slovenských povestí Šaliansky Maťko. Každoročne sa realizuje v našej školskej knižnici. Pred porotou i svojimi spolužiakmi ukázali žiaci 2. – 5. ročníka svoje umenie v recitovaní. Všetci sa snažili zo všetkých svojich síl, vyhrať však mohli len tí najlepší:

               

              I. kategória /2. a 3. ročník/

              1. miesto – Marianna Šmidáková, III. B – postup do okresného kola

              2. miesto – Šimon Čepilek, II. B

              3. miesto – Mia Kristína Němcová, III. A

               

              II. kategória /4. a 5. ročník/

              1. miesto – Andrea Ševčíková, IV. C – postup do okresného kola

              2. miesto – Nina Muziková, V. C

              3. miesto – Ela Zlámalová, IV. A

               

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za príjemne strávené dopoludnie a za krásny umelecký zážitok. Deťom ďakujeme za dôslednú prípravu a srdečne im blahoželáme! Víťazom prajeme veľa šťastia v okresnom kole. 

              Mgr. Marianna Rigová, Mgr. Nataša Bobčeková, Mgr. Gabriela Bučeková

            • Historicko-geografický deň 1. - keď Nitriansko a Veľká Morava ožíva

              12. 12. 2023

              ​​​​​V pondelok 11. decembra 2023 sme v rámci vyučovacích hodín dejepisu a geografie úspešne zahájili ďalší cyklus historicko-geografických tematických prezentácií a prednášok, počas ktorých sa žiaci 5.-9. ročníka majú možnosť bližšie zoznámiť so živou históriou zameranou na rôzne obdobia našich slovenských i svetových dejín..

              Keďže sme ZŠ kráľa Svätopluka a zároveň žijeme a pôsobíme v Nitre, náš plánovaný historicko-geografický týždeň sme začali práve tým významným a slávnym obdobím našich dejín, ktorým je Nitrianske kniežatstvo a Veľká Morava v 9. storočí.. S našimi žiakmi sme sa tak preniesli do čias staroslávnej Nitravy a Veľkomoravskej ríše.. Zavítal k nám kniežací družiník, veľmož z hradiska Bojná, aby sme si tak záživnou a názornou formou priblížili život a udalosti v časoch Nitrianskeho kniežatstva, kedy na území dnešného Slovenska vládol prvý historicky známy knieža Pribina. Hoci o ňom veľa nevieme, z dochovaných písomných prameňov sa dozvedáme významnú zmienku, podľa ktorej dal Pribina na svojom majetku v Nitre okolo roku 830 postaviť prvý kresťanský chrám - vtedy jediný nielen na našom území, ale v celej stredovýchodnej Európe - čo svedčí o dôležitom kristianizačnom a civilizačnom úsilí.. Pripomenuli sme si aj vládu našich veľkomoravských kniežat, najmä Rastislava a Svätopluka, život našich slovanských predkov i šírenie kresťanstva, príchod solúnskych bratov na Veľkú Moravu sv. Konštantína-Cyrila a Metoda a pôsobenie Cyrilometodskej misie na našom území v 9. storočí.

              Je preto dôležité, aby naši žiaci a mladá generácia vnímala, spoznávala a zároveň sa učila byť hrdou na našu významnú históriu ako vzácne duchovné a kultúrno-historické dedičstvo, ktoré nám zanechali naši predkovia a ktoré naprieč viac ako 1100 ročnou históriou pretrvalo až do súčasnosti. Je len na nás ako sa k našej histórii postavíme my súčasní ľudia a či toto naše dedičstvo zachováme aj pre budúce generácie po nás.. Na to je však potrebné poznávať minulosť a pestovať si zdravé historické povedomie, aby sme si boli vedomí kto sme a kam patríme.

              Mgr. Martin Bogyo

            • Modely optických prístrojov

              12. 12. 2023

              Žiaci 8.B mali projekt z fyziky, ktorého cieľom bolo skonštruovať model niektorého optického prístroja. Mohli si vybrať napr. lupu, ďalekohľad, mikroskop či periskop. V druhej časti optiky sme sa venovali odrazu a lomu svetla, šošovkám, a práve tieto vedomosti, ktoré nadobudli, mohli prakticky uplatniť v týchto modeloch. Niektoré boli naozaj vypracované na veľmi dobrej úrovni.

              Mgr. Macáková

            • Prednáška na UKF pre žiacky parlament

              12. 12. 2023

              Dňa 11.12. 2023 sa žiacky parlament zúčastnil poslednej prednášky na UKF. Tentokrát sme si vypočuli zaujímavé veci na tému Ekopolitika z úst europoslanca Michala Wiezika. 
              Bola to naozaj pútavá a podnetná prednáška. Naše dve aktívne žiacky Veronika Gašperanová a Agatka Klimentová dokonca získali od pána Wiezika aj tričká za svoju aktivitu :-) 

              Už teraz sa tešíme na nové a podnetné prednášky na pôde UKF. 
              p.uč. Štrbíková a ŽP

            • Druhý krok - 5. ročník

              12. 12. 2023

              Nadácia Televízie Markíza vyhlásila  23.10.2023 v rámci projektu „Odpíšeme Ti“ nepeňažnú grantovú výzvu na vzdelávací preventívny program DRUHÝ KROK, zameraný na prevenciu pred šikanovaním medzi žiakmi piatych ročníkov základných škôl. Naša škola sa do tohto projektu zapojila a bola vybraná spolu s ďalšími 30 školami. 

              DRUHÝ KROK je preventívny program zameraný na sociálno-emocionálny rozvoj detí v materských školách, na 1.stupni základných škôl a 5. ročníka základných škôl . V rámci programu sa deti prostredníctvom vyškolených pedagógov a psychológov učia byť empatickými,  vcítiť sa do situácie iného, dobre komunikovať s inými, správne riešiť konflikty, neubližovať iným a zvládať agresiu a hnev.

              Preventívny program DRUHÝ KROK ponúka riešenie existujúcich problémov v školských zariadeniach, kde čím ďalej, tým viac narastá agresivita, šikanovanie, útoky na spolužiakov a učiteľov a intolerancia voči odlišnostiam. Súčasťou výučbových materiálov programu sú veľkoplošné fotografie, ktoré znázorňujú situácie z každodenného života detí a obsahujú presnú metodickú inštrukciu pre učiteľov, ako s nimi na vyučovaní pracovať. Vďaka nim môžu učitelia vysvetliť a poradiť deťom, ako zvládať agresiu, násilie, hyperaktivitu či introverziu a ako si rozvíjať empatiu, komunikačné zručnosti, morálne správanie a celkovú súdržnosť v triede.

              Preventívny program  v origináli SECOND STEP je už bežnou súčasťou vyučovania v materských a základných škôl v mnohých krajinách sveta ako napr. vo Fínsku, Nemecku, Dánsku, Nórsku, Švédsku, Veľkej  Británii, Rakúsku, Islande, Lotyšsku, Kanade, USA, Japonsku či Austrália.

              Na Slovensku sa program dostal do škôl vďaka združeniu PROFKREATIS plus, ktorý je držiteľom licencie pre Slovensko.

              V súčasnosti je do projektu DRUHÝ KROK zapojených už 260 slovenských základných škôl.

              Preventívne aktivity sa na našej škole budú konať od januára 2024 v triedach 5. ročníka. 

              Mgr. Sandra Jakubíková, Mgr. Jana Košútová

            • Mikulášsky florbalový turnaj

              12. 12. 2023

              Dňa 8.12 2023 sme v našej škole zorganizovali Mikulášsky turnaj vo florbale.  Svoju zanietenosť  športu, bojovnosť  a  súťaživosť tak mali možnosť ukázať v priateľskej atmosfére všetci žiaci a všetky družstvá.

              Tento turnaj prilákal do telocvične skoro stovku žiakov, ktorí si prišli zasúťažiť. Teší nás, že mnohí zo zúčastnených nechali bokom svoje iné mimoškolské aktivity a prišli bojovať za svoje triedne kolektívy. Podujatie sa žiakom veľmi páčilo, preto si ho zopakujeme, no v inej súťažnej disciplíne.

              Pružinský, Káčer

            • VESELÉ VIANOCE do Kroměříža

              11. 12. 2023

              Deti v 7.,8. a 9. ročníku na hodinách ruského jazyka a výtvarnej výchovy pripravili vianočné prianie pre parťákov do partnerskej školy v Kroměříži. Žiaci si tam nájdu priania v mnohých svetových jazykoch - ukrajinsky, nemecky, rusky, slovensky, anglicky.... Môžu si tiež prečítať príbehy niektorých z nás, pozrieť maľované a kreslené obrázky. Pozdrav je vo forme veľkej knihy, dúfame, že sa im zapáči. Posielame ju poštou. 

              Jana Chlebcová

          • Riaditeľské voľno 22.12.2023
            • Riaditeľské voľno 22.12.2023

              11. 12. 2023
              Vážení rodičia,

              oznamujeme Vám, že dňa 22.12.2023 v piatok, riaditeľka školy udeľuje žiakom školy riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov. Posledný deň vyučovania pred prázdninami je štvrtok 21.12.2023 a nástup do školy po Vianočných prázdninách bude 08.01.2024 v pondelok.

              Prajeme Vám krásne sviatky.
               
            • Vianočné pozdravy na hodinách ANJ v triedach 2.A, 4.B a 6.B

              10. 12. 2023

              Na uplynulých hodinách anglického jazyka sme usilovne pracovali na výrobe vianočných pozdravov pre žiakov ZŠ v Jaklovciach na východe Slovenska. Kontakt na školu sme získali na Malte cez ErasmusPlus. 
              Touto aktivitou sme upevnili medzipredmetové vzťahy anj a výtvarná výchova a troška sme si obnovili aj tak už do zabudnutia upadajúci trend posielania vianočných pozdravov. 
              Všetky triedy sa už veľmi tešia na vianočné pozdravy,ktoré prídu pre nich z Jakloviec :-) 

              V pláne máme aj iné spoločné aktivity s touto ZŠ. 

              p.uč. Štrbíková a žiaci z tried 2.A, 4.B a 6.B 
               

            • Rovesnícke vzdelávanie

              8. 12. 2023

                 Učili nás dnes naši starší kamaráti!To si mohli povedať, žiaci z III.A.Áno, žiaci zo VII.B si pripravili zaujímavé spestrenie vyučovania pre svojich mladších kolegov.Počas dvoch hodín preverili vedomosti zaujímavým kvízom z angličtiny-Hra Milionár, hra Bingo na násobenie, delenie na matematike, hra Twister v rámci prírodovedy.Žiakom Michalovi,Adamovi, Veronike a Tatiane patrí veľké uznanie,boli skvele pripravení a tretiakov naozaj zaujali.Parádne si zopakovali a precvičili učivo, ktoré teraz akurát tretiaci preberajú.Ďakujeme!

              tr.uč.E.Kozmanová a N.Bobčeková

            • Nevšedné hodiny ruštiny

              8. 12. 2023

              Na dnešnej ruštine v 8.B a 9.A sme mali milú návštevu z Moskvy. Pani Galina nám porozprávala o ruských suveníroch, o zvláštnej technike výroby, o živote v Rusku, o Moskve, o ruskom školskom systéme  aj o dôsledkoch vojny na obchodovanie a mnohých iných zaujímavostiach života v tejto rozľahlej krajine.  Mohli sme si popozerať  krásne zdobené šperkovnice, poháre, nádoby z rôzneho materiálu. Napokon deti ochutnali pravé ruské sladkosti, ktorí im priniesla. Strávili sme príjemné hodiny a dozvedeli sme sa mnoho informácií a zaujímavostí. Ruskej reči porozumeli dokonca aj nemčinári, ruštinári si zopakovali pojmy a naučili sa nové slovné spojenia. 

              Jana Chlebcová

            • Mikulášsky turnaj v stolnom tenise

              7. 12. 2023

              Dňa 7.12.2023 sme usporiadali už tradičný Mikulášsky turnaj v stolnom tenise pre 3. a 4. ročník.Hralo ho 18 žiakov, rozdelených do dvoch družstiev. Odohrali si zápasy v skupinách a postúpili do finále štyria žiaci. Víťazom sa stala Sofia T., ktorá hráva aj profesionálne tento šport, preto bola na turnaji takým veľkým motivátorom a Hviezdou! Naozaj pre deti bol zážitok vidieť ako Sofia zahrala zápasy.Preto Sofia bola  hodnotená osobitne a víťazom sa stal: Tikhon L.,druhé miesto obsadil Samko H., tretie Filip M. F. a štvrtý bol Šimon M.

              Veríme, že turnaj bude pokračovať i na ďalší rok a žiaci sa budú tešiť, že si spríjemnia popoludnie športom ,ktorí nemajú možnosť až tak často hrať. 

              Mgr.N.Bobčeková a Mgr.B.Nováková

            • 🎗️ Červené stužky 🎗️

              7. 12. 2023

              Opäť aj tento rok sme si na škole pripomenuli Svetový deň boja proti AIDS.  

              Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS.Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú  pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a s podporou mesta Žiliny organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline.  Kampaň sa uskutočňuje pod odbornou garanciou viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí.

              A Aktuálny problém?

              I Individuálny problém?

              D Dlhodobý problém?

              S Spoločenský problém?

              Tento rok nám tematické prednášky zabezpečili kolegynky z Centra prevencie a poradenstva Nitra. Žiaci piateho ročníka absolvovali prednášku o duševnom zdraví a zdravom životnom štýle.

              S prevenciou ochorenia HIV/AIDS, s hlavnými faktami týkajúcimi sa vírusu HIV a ochorenia AIDS, spôsobu ich prenosu sa oboznámili žiaci ôsmeho ročníka.

              Deviataci sa dozvedeli viac o téme Obchodovania s ľuďmi - kto sa stáva obeťou obchodovania, v akých podmienkach sú obete nútené žiť a pracovať, ako k tomu dochádza, aké typy prác sú obete nútené vykonávať, rizikové faktory, inštitúcie zaoberajúce sa problematikou a prevenciou OsĽ. 

              Nezabúdajme AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.

              Mgr. Spačková 

            • 🎭️ Piataci v Tralaškole 🎭️

              7. 12. 2023

              Jedno novembrové dopoludnie sa žiaci V.C triedy rozhodli navštíviť divadelné predstavenie a tak podporiť svoju spolužiačku (Adelku Gálikovú) v hereckej kariére. Predstavenie však nebolo len také hocijaké, malo príznačný názov: Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov.  

              Žiakom sa návšteva divadla veľmi páčila a dúfajú, že si ju čoskoro zopakujú. Koniec koncov veď na literatúre zrovna preberajú rozprávky.

              Žiaci V.C triedy, Mgr. Košútová a Mgr. Spačková

            • Mikuláš v kine

              6. 12. 2023

              V dnešný sviatočný deň nám okrem krásneho sneženia aj rozprávka Teddyho Vianoce, ktorú si triedy 5.B, 6.A, 7.A a 9.A boli pozrieť v kine, navodila už naozajstnú sviatočnú atmosféru. Preniesla nás medzi hračky, ktoré žijú a majú svoje vlastné túžby. Do sveta detí, ktoré vidia veci okolo seba inak ako dospelí, ktoré vedia snívať a veria v zázraky. O priateľstve a nájdení skutočných životných hodnôt.

              Mgr. Hana Kunovičová

            • Tri výzvy sv.Mikuláša

              5. 12. 2023

              6.decembra si pripomíname sviatok svätého Mikuláša. V tradičných legendách  je svätec pomocníkom v núdzi a priateľom detí. Tiež sa hovorí aj o jeho štedrosti, láskavosti a o podpore v ťažkých situáciách.

               
              Sv.Mikuláš je svätec,ktorý 

              - prináša dobré správy o Bohu,

              -má otvorené a štedré srdce pre deti i dospelých,

              -je vzorom,ako pomáhať a byť láskavý,

              -nechce,aby ľudia prejavovali vďačnosť jemu,ale Bohu. 

              Už od 15.storočia je známy zvyk skladania lodiek.  Pred sviatkom sv.Mikuláša si deti vyrábali “mikulášske loďky” z papiera, do ktorých mal svätec vkladať svoje dary. 
               

              Aj my na hodine náboženskej výchovy v 5.B triede sme sa rozprávali o sv.Mikulášovi. Snažili sme sa naučiť byť ako sv. Mikuláš - vďačný,štedrý a tvorivý. Na záver hodiny sme si vyrobili z papiera svoje “mikulášske loďky” a napísali kartičky vďačnosti,ktoré sme odovzdali tomu,komu sme vďační za niečo. 
               

              Deti hodina veľmi bavila a najviac ich zaujala výroba papierových lodí. 
               

              p.uč. Štrbíková a 5.B trieda 

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288573