• Novinky

            • Misijné sestry služobnice Ducha Svätého

              17. 10. 2023

              Dnes sme so šiestakmi v rámci náboženskej výchovy strávili krásny deň so sestričkami v Ivanke pri Nitre a zapojili sa do projektu Misijných diel-Farebný mesiac. Privítali nás veselé sestry Janka, Katka a Alenka, ktoré nás sprevádzali. Zoznámili sme sa s ich činnosťou a pôsobením v jednotlivých krajinách sveta. Sr.Katka nám porozprávala o jej pôsobení na Filipínach, naučila nás pár viet v ich jazyku. Pomodlili sme sa v kaplnke za mier a pokoj vo svete, za našu školu, učiteľov a žiakov. Nakoniec sme ozdobili medovníky vo farbách žlta-Ázia, modrá-Oceánia, zelená-Afrika, biela-Európa a červená-Amerika, ktoré napiekli naše p.učiteľky. Medovníčky sme venovali sestričkám na ich misijnú nedeľu ako darček. Aj takouto formou obetou (putovaním), modlitbou a výrobou darčeka sme prispeli k podpore misií.                                                             p.uč. Macáková a Štrbíková

              Sv. František povedal: "Modlitba je mocná, modlitba premáha zlo, modlitba prináša pokoj."

            • Piataci v knižnici 📖📚

              17. 10. 2023

              Tento rok sa nám podarilo so žiakmi 5. ročníka navštíviť krajskú knižnicu Karola Kmeťka v Nitre. Program, ktorý si pre nás pripravila knihovníčka Zuzka bol veľmi zaujímavý a venoval sa aktuálnej téme – EKOLÓGIA. Počas prednášky si žiaci pozreli video, odpovedali na otázky a objavili čaro kníh, ktoré sa venujú životnému prostrediu, separovaniu či následkom globálneho otepľovania. Samotná inštitúcia KNIŽNICA funguje ako recyklujúca stanica. Prečo? Pretože si nemusíme kupovať nové knihy a mať ich doma odložené na poličke, ale môžeme zájsť do knižnice a vypožičať si ich 😊 Žiaci odišli s úsmevom na perách, spolu s novým preukazom a prvými vypožičanými knižkami.

              Žiaci 5.A, 5.B, 5.C triedy

              Mgr. Nováková, Mgr. Molnárová, PhDr. Servická, Bc. Luptáková, Mgr. Spačková, Mgr. Jakubíková

            • Etwinningová spolupráca s Poľskom a Chorvátskom ako prvá implementácia ErasmusPlus na Malte

              16. 10. 2023

              Prvou implementačnou aktivitou,ktorá vznikla z projektu 2023-1-SK01-KA122-SCH-000144261, ktorý absolvovali pani učiteľky Štrbíková a Šimková na Malte, je etwinningová spolupráca so školami v Poľsku a v Chorvátsku. 
              Do projektu sa zapája trieda 4.C na hodinách anglického jazyka. Cieľom tejto spolupráce je viesť deti k čítaniu cudzojazyčnej literatúry a k spolupráci so svojimi rovesníkmi vo vyššie spomínaných  štátoch. 
              Každý mesiac budeme čítať eknihu zo stránky Oxford Owl a potom pripravíme našim kamarátom kvíz cez Kahoot a rôzne iné zábavné aktivity. Oni nám na oplátku vytvoria tiež rôzne úlohy,nad ktorými si budeme lámať naše šikovné hlavičky. 
              Vystúpom z tejto našej celoročnej spolupráce bude tvorba vlastnej eknihy v anglickom jazyku :-) 

              V mesiaci október sme si prečítali knihu Oh,Otto,v ktorej sme sa dozvedeli,že každý z nás môže mať zlý deň a že každý z nás robí chyby. Ale aj napriek tomu sme všetci dôležití  a potrební :-) 

              Veľmi sme si dnešnú hodinu anj užili a tešíme sa na tvorenie úloh a tiež na plnenie úloh. 

              Ďakujem rodičom za podporu a ochotu ísť do tohto projektu. 
               

              p.uč. Štrbíková, žiaci 4.C triedy a p.asistentka Mošaťová 

            • Exkurzia v Modre

              13. 10. 2023

              Vo štvrtok, 12.10.2023 sa ôsmaci zúčastnili exkurzie v Modre, ktorá sa konala v rámci hodín literatúry a výtvarnej výchovy.  Najskôr sme išli do Múzea modranskej keramiky a následne do Múzea Ľudovíta Štúra.

              V Múzeu modranskej keramiky sme si pozreli filmy o vzniku modranskej keramiky, o procese výroby nádob od modelovania z hliny až po hotový vypálený ozdobený výrobok, o celoživotnej tvorbe národného umelca keramikára Ignáca Bizmayera, ktorý zasvetil svoj život keramike a snažil sa, aby táto špecifická krása vytvorená rukami našich šikovných ľudí nevymizla z pamäte národa. Videli sme krásne zdobené hlinené nádoby a sošky zobrazujúce život a prácu bežného ľudu v minulosti. 

              V Múzeu Ľ. Štúra je inštalovaná výstava venovaná celému životu a dielu tohto významného politika, jazykovedca a literárne činného predstaviteľa obdobia romantizmu v literatúre. Najskôr sme si vypočuli odborný výklad zamestnankyne múzea  a potom si žiaci vyhľadávali odpovede na pripravený súbor otázok týkajúcich sa života a pôsobenia  Ľ. Štúra. Súčasťou prehliadky múzea bola aj návšteva Pamätnej izby Ľ. Štúra. Posledným bodom programu bola návšteva hrobu Ľ. Štúra na miestnom cintoríne.

              Videli a počuli sme veľa zaujímavostí, počasie nám prialo, nevyskytli sa žiadne  problémy, takže exkurzia sa vydarila.  Teraz už len zužitkovať to, čo sme sa dozvedeli.  Čaká nás to na najbližších vyučovacích hodinách.  pani učiteľky Servická, Chlebcová a Lahučká

               

            • Prednáška o Rizikách soc. sietí so žiakmi 8. ročníka

              12. 10. 2023

              Podobne ako s minuloročnými ôsmakmi, aj v tomto školskom roku sme s našimi žiakmi a žiačkami VIII.A a VIII.B triedy absolvovali v utorok 10. októbra 2023 interkatívnu prednášku na tému Riziká sociálnych sietí. Toto zaujímavé a užitočné spestrenie bežného vyučovania je realizované v rámci Projektu Vedieť viac a neziskovej organizácie SEEDS, ktorá zabezpečuje prednášky  aprezentácie pre žiakov a študentov základných a stredných  škôl po celom Slovensku na rôzne aktuálne témy so zameraním na prepájanie medzipredmetových vzťahov a s cieľom zvýšiť informovanosť, motiváciu, porozumenie a záujem žiakov o rôzne problematiky, ktoré sú súčasťou našej súčasnej spoločnosti a sveta, v ktorom žijeme..

              O čom sú sociálne siete, ako ich využívame a aké nám prinášajú výhody to už snáď všetci vieme.. V súčasnosti už každý mladý človek pozná a využíva sociálne siete. Poznáme však aj všetky nebezpečenstvá a riziká, ktoré nám pri tom hrozia?.. Vieme sa my, ale najmä deti a žiaci brániť?.. Vďaka interaktívnej prezentácii, ktorá mohla našich žiakov i učiteľov vtiahnuť priamo do deja sme sa to mali možnosť sami dozvedieť a vidieť svet sociálnych sietí trochu iným pohľadom, zistiť na čo si pri ich používaní treba dávať zvýšený pozor a čoho sa vyvarovať.. V neposlednom rade sa ôsmaci dozvedeli aj to, že virtuálna realita a život na - pre nich častokrát tak obľúbených a denne používaných - soc. sieťach ako je Facebook, Massenger, WhatsApp, či TikTok a pod. treba používať s mierou a rozumom..

              V závere prednáškových hodín si žiaci vyskúšali Test 60-sekúnd. Každý žiak dostal za úlohu sa v krátkom čase naučiť určitú činnosť, zručnosť alebo vytvoriť jednoduchý výtvor ako napr. - naučiť sa krátky poučný text, vetu v cudzom jazyku, recept na toasty, uviazať kravatu, či naučiť sa správne držať golfovú palicu... A čo sa tým sledovalo?.. Cieľom bolo ukázať žiakom na vlastnej koži čo všetko sa dokážu naučiť, keď len malú chvíľu zo svojho života nevenujú sledovaniu časktokrát cudzích životov na soc. sieťach, ale keď čas využijú zmysluplne pre seba. 

              Žiaci sa tak sami mohli dozvedieť a uvedomiť si, že hoci je internet a soc. siete dnes už taká bežná súčasť našich životov, tak skutočné vzťahy, komunikáciu a osobný kontakt medzi ľuďmi, kamarátmi a blízkymi predsa len nikdy plnohodnotne nenahradia, a to si musíme neustále pripomínať a uvedomovať, aby virtuálna realita nenahradila tú skutočnú a naozaj podstatnú osobnú realitu života.

              Mgr. Martin Bogyo

            • Plurilingválna hodina v 9.A

              12. 10. 2023

              Dnes sme si s 9.A vyskúšali ako to vyzerá, keď nejakému jazyku rozumieme, ale nevieme sa ním vyjadriť. Spestrili sme si zastupovanú hodinu ruštiny anglickým jazykom.

              Téma bola nakupovanie v obchode. Najprv sme si prešli potrebnú slovnú zásobu v troch jazykoch: rusky, slovensky a anglicky. Prečítali sme si dialógy v ruskom jazyku, následne sme ten istý dialóg viedli v anglickom jazyku.

              Výstupom hodiny bol dialóg vedený dvojjazyčne. Predavač a kupujúci komunikovali obaja v inom jazyku. Našťastie našli spoločnú reč. :-) Na hodine vládla humorná atmosféra a žiaci si precvičili dva jazyky počas jednej vyučovacej hodiny.

              Mgr. Sviteková

            • Dúha aj keď neprší

              11. 10. 2023

              Žiaci 8.A/B boli opäť trocha konštruktéri a zhotovili  svoj prvý projekt z fyziky jednoduché zariadenie spektroskop, pomocou ktorého rozložili svetlo. Zistili, že  svetlo nie je jednoduché, ale zložené z viacerých farieb. Farebný pás, ktorý získali, sa im podarilo takto pekne zachytiť.

              Mgr. Macáková

            • Erasmus+ a stáž na Malte 2023

              10. 10. 2023

              Tento rok sme sa už po druhýkrát zapojili do Erasmus + projektu. PROGRAM ERASMUS+
              Projekt č. 2023-1-SK01-KA122-SCH-000144261 nám umožnil vycestovať na stáž na Maltu, ktorá sa konala od 2.10-6.10.2023. Počas tejto stáže sa pani učiteľka Štrbíková a Šimková zúčastnili úžasného vzdelávania zameraného na podporu výučby cudzích jazykov. Celý týždeň prebiehali intenzívne kurzy, na ktorých sme sa dozvedeli množstvo cených rád ako obohatiť výučbu cudzích jazykov o inovatívne hry, aktivity využitím aj moderných informačno-komunikačných technológii. Absolvovali sme 25 hodinové vzdelávanie v dvoch rôznych kurzoch a nadobudli sme nielen nové perfektné poznatky, ale aj priateľstvá, ktoré v budúcnosti môžu priniesť zaujímavú slovensko-zahraničnú spoluprácu. Ďakujeme pani riaditeľke, že nám toto úžasné vzdelávanie opäť umožnila. Veríme, že sa nám opäť podarí získať ďalší projekt cez Erasmus, a tak opäť priniesť niečo nové do nášho edukačného systému. 

              Ďakujeme. 

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Štrbíková. 

            • Celoročná súťaž o Najkrajšie upratanú triedu

              10. 10. 2023

              Žiacky parlament vyhlasuje ďalšiu súťaž, ktorá bude priebežne vyhodnocovaná na konci každého mesiaca a zaverečné vyhodnotenie bude v júni 2024. 

              Chceme, aby sme v našich triedach mali čisto a mohli sa učiť v krásnom prostredí :-)

              Tak upratujte a starajte sa o svoje triedy, lebo tajná hliadka spomedzi členov parlamentu Vás bude kontrolovať v priebehu dňa a pridávať Vám body. 

              Držíme všetkým palce a tešíme sa na krásne a upratané triedy.

               

              p.uč.Štrbíková a ŽP

            • Žiacky parlament na prednáške o fungovaní Európskej únie na UKF

              10. 10. 2023

              Dňa 9.10.2023 sa časť žiackeho parlamentu zúčastnila prednášky zorganizovanej katedrou Politológie na UKF v Nitre. Pôvodne sme sa mali dozvedieť zaujímavé informácie o fungovaní Europarlamentu a stretnúť sa s pani europoslankyňou Neveďalovou. Ale žiaľ zo zdravotných dôvodov neprišla. Tak sme sa naučili veľa nových veci o Európskej únii a naše vedomosti sme si hneď zmerali s ostatnými ZŠ v meste v kvíze na konci prednášky. Z 13 otázok sme správne odpovedali na 10. Na víťazstvo to však nestačilo :-) 

              Ale aj tak sme z prednášky odchádzali s úsmevom a s novými vedomosťami :-) 

              O dva týždne nás čaká ďalšia prednáška na UKF a to rozhovor s pánom z Kuby,ktorý nám príde porozprávať už o fungovaní Europarlamentu :-) 

              p. uč. Štrbíková a členovia ŽP 

            • Exkurzia Sĺňavská plavba Piešťany

              10. 10. 2023

              Dňa 10.10. 2023 sme sa s triedami 7. A a 7. B vybrali na krásnu plavbu loďou po vodnej nádrži, ktorá sa rozprestiera v severnej časti Podunajskej nížiny pri úpätí Považského Inovca, medzi mestom Piešťany a obcou DrahovceNa nádrži nájdete vodnolyžiarsky vlek (pri obci Ratnovce), lodenicu a tiež umelo vytvorený „vtáčí“ ostrov Čajka, ktorý sa stal hniezdiskom veľkých kolónií rybára riečneho a viacero druhov čajok. Je tiež zimoviskom vzácnych arktických i teplomilných druhov vtáctva. Vodné plochy sú dôležitou oddychovou lokalitou vodného vtáctva pri jarnej a jesennej migrácii Považím. Sĺňava je zahrnutá do zoznamu vzácnych vtáčích území Európy. Počas tejto hodinovej plavby si mali žiaci možnosť vypočuť odborný výklad o faune a flóre a iných zaujímavostiach, obdivovať krásy Slovenska a debatovať v anglickom jazyku. 

              Mgr. Šimková,PhD., Ing. Kozmanová, Mgr. Darnadiová, Mgr. Košútová. 

            • 10. október Svetový deň duševného zdravia

              10. 10. 2023

              Svetový deň duševného zdravia prebieha 10. októbra každý rok, s cieľom zvýšiť povedomie o otázkach duševného zdravia na celom svete a mobilizovať úsilie na podporu duševného zdravia. Tento deň poskytuje príležitosť pre všetky zainteresované strany, pracujúce na otázkach duševného zdravia, hovoriť o svojej práci a o tom, čo je ešte potrebné urobiť, aby sa starostlivosť o duševné zdravie stala realitou pre ľudí. Zároveň upriamuje pozornosť na to, že duševné zdravie je pre človeka veľmi dôležité a preto by sa mu mala venovať rovnaká pozornosť a starostlivosť ako zdraviu telesnému.

              Pri príležitosti Dňa duševného zdravia žiaci na hodinách robili rôzne aktivity, ktorých zámerom je ponúknuť deťom spôsob na ochranu svojho myslenia a tým aj svojho prežívania pred negatívnymi vplyvmi z prostredia, ktorých je v súčasnej dobe skutočne veľa.

              Aktivity so žiakmi budú prebiehať ešte počas celého týždňa.

              Mgr. Jakubíková, Mgr. Košútová, Mgr. Nováková, Mgr. Luptáková

               

            • Hmlovina - kúsok "vesmíru" na geografii

              9. 10. 2023

              So žiakmi 5. ročníka sa na hodinách geografie aktuálne venujeme téme Naše miesto vo vesmíre. Spoznávame okrem iného rôzne fakty a zaujímavosti o vzdialených galaxiách, našej galaxii Mliečna cesta a Slnečnej sústave, ktorej súčasťou je aj naša planéta Zem s ďalšími planétami a vesmírnymi telesami. Keďže sa tu naskytá aj vhodný priestor na tvorivú činnosť žiakov, naši piataci dostali dobrovoľnú aktivizačnú domácu úlohu - vytvoriť si vlastnú hmlovinu, priniesť ju do školy a odprezentovať svojím spolužiakom.

              Ako sa taká vesmírna hmlovina vytvára?... Do čistej fľaše alebo pohára nalejeme do 1/3 čistú vodu.. následne pridáme pár kvapiek potravinárskeho farbiva ľubovoľnej farby.. Dobre zamiešame, pridáme vatu, ktorú ponoríme do zafarbenej vody, pridáme trblietky a hviezdičky a poriadne potraseme.. Ďalej pridáme ďalšiu vrstvu vaty a ďalšie farbivo inej farby spolu s trblietkami.. Takto postupne pokračujeme a celý postup opakujeme s ďalšími vrstvami vaty a farbivom s trblietkami až po okraj fľaše.. Nakoniec ešte raz poriadne potrepeme a fľašu, či pohár uzavreme..

              Žiaci sa tejto úlohy zmocnili s nadšením a výsledkom boli krásne hmloviny hýriace rozličnými farbami od hnedej a fialovej, cez modrú, zelenú, žltú, oranžovú, po ružové, bordové a krasné zmiešané odtiene dotvárané zlatými a striebornými trblietkami a hviezdami.. Vznikli nám tak veľmi pôsobívé výtvory pripomínajúce akoby skutočné "malé vesmíry" na hodine geografii .. :)

              A čo je to vlastne tá hmlovina?... Dozvedeli sme sa, že je to obrovský viditeľný medzihviezdny oblak plynu a prachu. Niektoré mračná sú pozostatkom výbuchu umierajúcej hviezdy (supernova), ďalšie hmloviny predstavujú akúsi "škôlku", kde sa rodia nové hviezdy. Hlavnou zložkou všetkých hmlovín je vodík.

              Mgr. Martin Bogyo a Mgr. Kristína Luptáková  

            • 👽🤖Deň komiksov 🦸🏻🦸🏻‍♂️

              9. 10. 2023

              Kreslené postavičky, bublinky, krátke vety, dokonca len citoslovcia či tri bodky stačia na vytvorenie pútavého príbehu. Menej je niekedy viac, ako sa hovorí. A v komikse to platí dvojnásobne. Spojenie výtvarného a literárneho umenia dobylo celý svet. Aj u nás na škole sme si pripomenuli tento žáner prostredníctvom 24 - hodinového dňa komiksov. Žiaci na hodinách literatúry predstavili svoje obľúbené komiksové príbehy, vytvorili nové vlastné komiksy a niektorí sa zmenili na svojich obľúbených superhrdinov. Kreativita našim žiakom nechýbala, veď posúďte sami :)

              žiaci piateho, siedmeho a ôsmeho ročníka s pani učiteľkami: Mgr. Novákovou, PhDr. Servickou a Mgr. Spačkovou 

            • Deň starých rodičov

              8. 10. 2023

              Október je mesiacom úcty k starším a vždy druhú októbrovú nedeľu si pripomíname Deň starých rodičov. 

              Deň starých rodičov vznikol na podnet Američanky Marian Lucille Herndon McQuade - matky 15 detí a starej matky 40 detí. Oficiálne bol vyhlásený v roku 1978. 

              Október sa stal mesiacom starých rodičov symbolizujúci jeseň života. Je to čas, keď môžeme ešte viac ukázať starým rodičom našu náklonnosť a lásku.  

              ,,Starí rodičia držia naše malé ruky len chvíľu, ale naše srdce navždy.“ Buďme vďační za každú chvíľu, ktorú môžeme tráviť s našimi starými rodičmi, vážme si ich a starajme sa o nich s takou láskou, akou sa oni starali o nás a naše deti. To najcennejšie, čo im môžeme dať je spoločne strávený čas, nech im naša prítomnosť pripomenie, že sú pre nás dôležití.

              Žiaci našej školy si na hodinách v spolupráci s triednymi pani učiteľkami vypracovali rôzne pracovné listy, ktoré môžu byť aj milým darčekom pre ich starých rodičov a spoločne sme si tak pripomenuli tento výnimočný deň. 

              p.asistentky Mošaťová, Molnárová, Macháliková, Sklárová

            • 😊 Svetový deň úsmevu 😊

              6. 10. 2023

              Pri úsmeve vraj zapájame 17 svalov na tvári, pri mračení až 43 svalov. Prečo sa teda radšej neusmievať?

              Viete, že existuje svetový deň úsmevu? Každoročne pripadá na prvý októbrový piatok a jeho zakladateľom je tvorca obľúbeného „smajlíka“ Harvey Richard Ball. Tento deň sa oslavuje od roku 1999 ako symbol šťastia a dobrej vôle.

              Preto sa dnešné vyučovanie nieslo v znení piesne ÚSMEV od kapely MODUS. So žiakmi sme si na hodinách zaspievali, zatancovali, usmiali sa, ale aj počítali. Žiaci mali za úlohu zistiť koľkokrát je v piesni použité slovo ÚSMEV. Na hodine anglického jazyka sme si okrem piesne vypracovali pracovný list, kde mali žiaci preložiť slovíčka (pocity) a priradiť k smajlíkom, ktoré mali rôzne výrazy. So žiakmi druhého ročníka sme si vyfarbili smajlíkov a zaspievali. 

              Špeciálne prekvapenie si dnes pripravila pani učiteľka Evka Virágová, ktorá spolu so svojimi žiakmi z 3.B triedy zaspievala pieseň pre mladších žiakov. Ďakujeme 😊

              Žiaci 2.A, 3.B, 5.C, 6.B,7.A TRIEDY, pani učiteľka Spačková a pani učiteľka Virágová 

            • Stretnutie kolégia Zelenej školy

              2. 10. 2023

              Aj tento rok sme začali cestu stretávania sa a rozvíjania aktivít  programu - Zelenej školy. Prvé stretnutie kolégia v tomto školskom roku prebehlo na konci septembra.Privítali sme aj nových členov- štvrtákov. V októbri sa uskutoční slávnostné vyhodnotenie za minulé obdobie v Košiciach.Po jeho skončení nám doručia Diplom za oblasť Potraviny. V našich stretnutiach, ktoré budú prebiehať v nasledujúcom období, jednak chceme prehlbovať oblasti, v ktorých sme rozvíjali ciele, aktivity a zamerať sa na kontakt prostredníctvom kolégia na všetkých žiakov školy.Aby si uvedomovali dôležitosť ochrany životného prostredia, zaobchádzanie s odpadom, potravinami, energiami.Veríme, že všetky triedy sa budú zapájať a podporovať povedomie myšlienky Zelenej školy. Ďakujeme.

              Kolégium a koordinátoky Zelenej školy-E.Kozmanová a N.Bobčeková

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288159