• Novinky

            • Exkurzia v Budapešti

              21. 5. 2023

              Dňa 19. mája sa žiaci 8.A, 8.B, 9.A a 7.A zúčastnili exkurzie v hlavnom meste Maďarska – v Budapešti.

              Úvodom mali pešiu prehliadku mesta a to: Deákovo námestie – Evajelický kostol, Vörösmartyho námestie – najeleantnejšie ulice v Budapešti, Dom Gerbeaud, ulica Váci, Dom Szamos Gourmet, Hard Rock Café. Nasledovala krátka prechádza popri Dunaji s typickou veľkomestskou atmosférou pouličných umelcov. Ďalej sme prešli námestím so sochou Malej princeznej a navštívili sme Baziliku sv. Štefana. Cestou sme objavili skvelú fontánu, ktorá sa stala obrovským potešením  žiakov aj učiteľov ... :-) Odtiaľ sme sa presunuli pred budovu parlamentu a užili si neskorší obed v Westend City Center. No to ešte nebol  koniec nášho putovania - nasledovala ďalšia časť prehliadky mesta a to Budínsky hrad – Pevnosť s vežami, Múzeum umenia, Veľká národná knižnica a Matyášov Chrám.

              Bol to bohatý deň plný budov a miest dýchajúcich históriou a ku všetkému doplnený výkladom našej sprievodkyne pani uč. Pokoraczkej. Odborný historický výklad zabezpečil a doplnil pán uč. Bogyo.

              Veľké poďakovanie za celú exkurziu patrí pani učiteľke Pokoraczkej  za naplánovanie, zmanažovanie, profesionalitu  a v neposlednom rade sprievodcovské služby.

              Mgr. Pokoraczká, Mgr. Sviteková, Mgr. Homzová, Mgr. Bogyo, Mgr. Servická

               

          • Mliečny deň v školskom klube
            • Mliečny deň v školskom klube

              21. 5. 2023

              Je známe, že deti na našej škole s obľubou ochutnávajú všetky novinky, ktoré ponúka mliečny automat.

              My sme však chceli viac, a tak čítanie, vymýšľanie veršíkov, vyhľadávanie zaujímavostí o kravičkách, kozičkách a ovečkách a ich dobrotách spestrilo popoludnie mliečneho dňa.

              Čo poviete na básničku, podarila sa?

              Kravička nám mliečko dáva,

              kozička syr voňavý,

              ovečka sa bryndzou pýši,

              hladošov vždy poteší.....

              A čo tak zvieratká z recyklovaných materiálov, no nie sú rozkošní a naši klubáci z 2. a 3. oddelenia ŠKD šikovní???

              21. 5. 2023             vych.Vörösová, Ölvecká

            • Venované mamám

              21. 5. 2023

              Vo štvrtok 18.5. 2023 deti 1.,2.,3. oddelenia ŠKD vystúpili  na slávnosti venovanej mamám,v Kultúrnom centre Zobor. Akciu organizovalo mesto Nitra a Jednota dôchodcov.

              Vystúpenie bolo úspešné, z čoho mali radosť mamky aj deti.

              Veľké poďakovanie patrí pani vychovávateľkám Žákovej, Vörösovej Ölveckej za nacvičenie a úspešnú reprezentáciu našej školy.

              21.5.2023   p.vychovávateľka Ölvecká

            • 🥛Deň mlieka 2023 na našej škole🥛

              19. 5. 2023

              Medzinárodný deň mlieka                                                                                                       

              Tento deň sa oslavuje vždy tretí májový utorok, už od roku 1957. Mlieko nás sprevádza od narodenia. Obsahuje látky, ktoré nás dokážu chrániť pred chorobami a dáva nám dobrý štart pre náš ďalší zdravý vývin.

              Žiaci z prvého stupňa si deň mlieka pripomenuli rôznymi pracovnými listami na hodinách matematiky a slovenského jazyka. Nové nápady na obaly mlieka vytvorili na hodinách vytvárnej výchovy a pracovného vyučovania. Aktivity absolvovali aj v školskom klube prostredníctvom kvízu či tvorby plagátov. 

              Žiaci na druhom stupni si takisto pripomenuli deň mlieka pracovnými listami, tvorbou obalov na mlieko či projektami na hodinách anglického jazyka. Na hodinách slovenského jazyka žiaci vymysleli rôzne básničky a príbehy o mlieku. Hodiny chémie sme spestrili pokusmi s mliekom, vytvorili sme mliečny kolotoč, vyzrážali bielkoviny a využili mlieko ako neviditeľný atrament. 

              Prostredníctvom všetkých spomínaných aktivít sme žiakom pripomenuli dôležitosť mlieka a mliečnych výrobkov v našom jedálničku. 

              Ďakujem všetkým kolegom za aktivity a tvorivú prácu počas tohto týždňa :)

              Mgr. Spačková a pedagogický zbor 

            • DEŇ ZDRAVÝCH VZŤAHOV

              19. 5. 2023

              Dňa 18.5. a 19.5. sa v triedach 6.A a 6.B uskutočnili tematické dni ZDRAVÝCH VZŤAHOV. Tento deň sme  organizovali v spolupráci s organizáciou InTYMYta. Vzťahy sú od malička neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Je dôležité, aby sa ľudia cítili vo svojich vzťahoch dobre, bezpečne a rešpektovane. V rámci aktivít sa žiaci dozvedeli: Ako rozlíšiť zdravý kamarátsky vzťah od nezdravého. Ako si nastaviť hranice, keď sa k nám správa niekto neprijateľne. Kde vyhladať pomoc, ak si nevedia dať rady. Aké zmeny so sebou prináša puberta a ako ovplyvňuje naše vzťahy s inými, ale aj k nám samým. 

              V rámci dňa sme si povedali tiež, kde na internete vieme nájsť o týchto témach overené informácie.

              Ďakujeme šiestakom za aktívnu účasť. 

              Mgr. Jakubíková a Mgr. Paulisová

               

            • Súťaž 60x60x60-TEST for the BEST🏆

              19. 5. 2023

              Milí žiaci, milé žiačky, tento rok pri príležitosti výročia našej školy, sme pre vás pripavili vedomostnú súťaž 60x60x60 TEST FOR THE BEST=60 výročie=60 otázok=60 minút. Daná súťaž bude prebiehať cez nášho obľúbeného Kahoota :) Súťaž bude spustená 24.5. 2023. Link, pin kód a ďalšie info vám pošlem 24.5 v novinke tu na edupage. 

              Prvé tri miesta budú ocenené. Do bodov sa ráta správnosť odpovedí, ale aj čas-čím si rýchlepší, tým viac bodov získaš. 

              Nech vyhrá ten najlepší :) 

              Good luck. 

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková. 

            • Exkurzia SJL Martin

              19. 5. 2023

              Dňa 15.05.2023 sa žiaci 8.A a 8.B triedy zúčastnili SJL exkurzie v Martine. Ako prvé sme navštívili dom J. C. Hronského, kde si žiaci vypočuli zaujímavý výklad a mali možnosť vidieť rekvizity. Na záver prehliadky bolo žiakom pustené i video, v ktorom bol zhrnutý život a tvorba spisovateľa. Ďalej nasledovala návšteva Matice slovenskej spolu s výkladom o histórii. Odtiaľ sme sa presunuli na Národný cintorín. Žiaci si z exkurzie odniesli mnoho nových vedomostí a poznatkov.

               

              Mgr. Dominika Pechová, Mgr. Dominika Homzová a PhDr. Laura Pokoraczká Križovičová

            • ŠvP: Terchová- Šípková

              18. 5. 2023

              V dňoch 8.5.- 12.5. 2023 sa triedy IV. roč. (A, B, C )  zúčastnili ŠvP v malebnom prostredí Terchová- časť Šípková. Celý pobyt sme od rána do večera plnili množstvom úloh. Absolvovali sme vychádzky do okolia a turistiky v  Jánošíkových dierach. Navštívili sme Jánošíkovú sochu a rozhľadňu Terchovské srdce nachádzajúce sa na kopci Oblaz, odkiaľ sme obdivovali výhľady na Terchovú a okolité vrcholy MF. O popoludňajší a večerný  program sa starali animatóri z CK Slniečko. Program zahŕňal športové a tanečné aktivity, vedomostné súťaže a kvízy. Večerný program sa niesol formou hier, súťaže, zábavných aktivít, opekačky a diskotéky. 

              tr. uč. Nováková, tr. uč. Zajačková, tr. uč. Bojnanská, p. asis. Macháliková, p. vych. Janega

            • Erazmus + na našej škole

              18. 5. 2023

              Dňa 18.5.2023 naša škola obdržala výbornú správu. Bol nám schválený projekt KA 122-SCH- Short-term projects for mobility of learners and Staff in school education s názvom “Zlepšenie kvality výučby cudzích jazykov”. V priebehu mesiaca október vycestujú pani učiteľky Šimková a Štrbíková na vzdelávací pobyt na Maltu,kde absolvujú kurzy na zlepšenie výučby anglického jazyka  pre našich žiakov. Projekt bude trvať od 1.9.2023 do 31.8.2024. Jeho súčasťou budú workshopy pre našich učiteľov a aj pre iných učiteľov anglického jazyka aj z iných škôl a takisto otvorené hodiny pre rodičov našich šikovných žiakov. 
              Ďakujeme pani riaditeľke sa podporu a za to,že nám umožnila do projektu sa zapojiť. 
              p.uč.Šimková a p.uč. Štrbíková 

            • Cukor áno, či nie? Koľko? 🍭

              18. 5. 2023

              V spotrebe cukru sme na vysokých priečkach, pričom problémom sú najmä sladené nápoje. Zmeniť tento trend nepomáha ani fakt, že minerálky alebo dojčenské vody sú drahšie ako sladené nápoje. Pomôcť nám môže výmena bieleho cukru za iné varianty sladidiel (javorový sirup, kokosový cukor, trstinový cukor), ktoré ale majú odlišnú chuť od bieleho cukru. Kalorickú hodnotu nemusia mať vždy nižšiu. Napríklad hnedý cukor má rovnaké množstvo kalórií ako biely cukor. Preto by sme mali dbať skôr na množstvo prijatého cukru ako na typ sladidla. 

              O tejto problematike, ale aj o tom ako má vyzerať vyvážená zdravá desiata a pitný režim nám prišla dnes porozprávať pani Katarína Medveďová zo združenia Skutočne zdravá škola. Poslucháčmi boli žiaci siedmeho ročníka, ktorí sa dozvedeli nové zaujímavé informácie. Naučili sa čítať výživové tabuľky na obaloch potravín a prakticky si aj odvážili koľko cukru obsahujú jednotlivé potraviny a nápoje. 

              koordinátorka zdravia Mgr. Spačková a žiaci 7.A a 7.B triedy 

            • TIMSS 2023

              18. 5. 2023

              Dňa 17. a 18. mája 2023 prebiehalo na našej škole monitorovanie vedomostí žiakov z predmetov matematika a prírodoveda. Do výskumu národnej vzorky TIMSS 2023 boli  z našej školy z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže NIVAM vybraní žiaci 4.A a 4.C triedy.

              Touto formou sa chceme pekne poďakovať všetkým žiakom daných tried za účasť a vyplnenie testov, všetkým osloveným rodičom za vynikajúcu spätnú väzbu a spoluprácu a všetkým učiteľom zapojených akýmkoľvek spôsobom do daného testovania.

              Mgr. Sviteková, Mgr. Kunovičová, Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Darnadiová, Bc. Luptáková

            • Úspechy našich žiakov v 6. A 😉

              17. 5. 2023

              Naše šikovné žiačky Larka a Emka Talánové sa zúčastnili medzinárodnej súťaže v Košiciach, kde súťažilo 6 štátov, 135 súťažiacich. Larka získala 8. a Emka 13. miesto v kategórii fitness Dance. Bola to ich prvá súťaž, takže obrovský úspech. 

              Dievčatá sa zúčastnili aj Majstrovstiev Maďarska, ktoré sa konali v Budapešti. V kategórii Fitnes Akrobatic Show sólo junior, Larka Talánová obsadila 4. a Emka Talánová 5.miesto. Srdečne gratulujeme a držíme palce aj naďalej 😊

              Mgr. Šimková,  PhD. 

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva - v galérii Univerzum

              16. 5. 2023

              Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže SKO už prebehlo 28.4. 2023. Zúčastnili sa ho naši žiaci - výhercovia zo 7. a 8. ročníka. Ostatným žiakom našej školy vieme výsledky tvorby sprostredkovať naživo v galérii Univerzum v UKF, ktorá sídli v susedstve školy. Sú tu vystavené výherné výtvarné aj literárne práce a tiež mnoho ďalších z celého Slovenska. V tomto týždni od 15.5. do 19.5. 2023 presúvame vyučovanie hodín výtvarnej výchovy na 2. stupni do galérie. Deti z každej triedy sa tu inšpirujú zaujímavými technikamu, zobrazením, kompozíciami, farebnosťou.... Toto zážitkové učenie v galérii nám spestrí vyučovanie a tiež nás inšpiruje pri tvorbe do budúceho ročníka tejto súťaže. Verím, že nám to pomôže o rok získať nejakú významnú priečku na stupni víťazov  :-)

              Mgr. Jana Chlebcová 

            • Deň tiesňovej linky 155

              16. 5. 2023

              Pri príležitosti Dňa tiesňovej linky 155 (15.5.) sme v našej škole zrealizovali výtvarnú súťaž s názvom „Pomoc na tiesňovej linke 155“, ktorú vyhlásilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.
              Výtvarné diela sme zaslali priamo na adresu OS ZZS SR, kde budú vyhodnotené odbornou porotou a bodovým systémom ohodnotia najlepšie práce. Výhra bude odovzdaná najneskôr do 31. mája 2023.

              Naši žiaci sa zapojili v hojnom počte s kreatívnymi nápadmi. Niektoré diela si môžete pozrieť na nástenke v A pavilóne a v priloženej fotogalérii.

              Za výbornú spoluprácu ďakujeme tr. p. učiteľkám a šikovným účastníkom výtvarnej súťaže.

              Mošaťová, Sklárová, Luptáková, Paulisová, Lörinczová

               

            • O čom kamene rozprávali.

              15. 5. 2023

              V jedno obyčajné marcové popoludnie to začalo! Pýtate sa, že čo?

              Naše rozprávanie s kameňmi.

              Odvtedy sme prežili veľa zážitkových popoludní pri ktorých sme sa dozvedeli čo sú to minerály a horniny. Ako sa v prírode objavili, prečo sú také farebné. Preštudovali sme veľa zaujímavých kníh, článkov, pozreli sme si veľa prezentácií, riešili sme osemsmerovky, tajničky ale hlavne sme si ich mohli pozrieť aj naživo. Mnohí z nás objavili krásu kryštálov a stali sa z nás zberatelia. Vieme čo nám mnohé z nich chcú svojou krásou povedať, aj to ako sa máme o ne starať, aby nám to mohli vrátiť. Všetci sme si našli ten svoj obľúbený / kameň/   kryštál. 

              No a nezabudli sme na ne ani 12.5, kedy si pripomíname Európsky deň minerálov. 

              15.5.2023  p.vych. Andrea Ölvecká

            • Mojej mamke

              15. 5. 2023

              V brušku si ma nosila, v kočiariku vozila.

              Pamätáš na prvý zúbok? Otlčené kolienka?

              Pri všetkom si vždy bola, moja drahá maminka.

              Za každú tú chvíľočku, nosím si ťa v srdiečku!

               

              Milé naše mamy, mamky, mamičky ešte jeden malý pozdrav od Vašich detí za Vašu lásku, ktorú nám dennodenne dávate. 

              15.5.2023  p.vych. Andrea Ölvecká

            • Pohybom k zdraviu 🏃

              15. 5. 2023

              Svetový deň Pohybom k zdraviu bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), pripomíname si ho od roku 2002. Táto celosvetová iniciatíva je zameraná na zvýšenie povedomia verejnosti o význame pravidelnej pohybovej aktivity a jej benefitoch pre zdravie.

              Počas minulého týždňa sme sa snažili využiť slnečné počasie naplno. So žiakmi sme boli na prechádzke v parku, pri Zoborskom jazierku alebo len tak v areáli školy. Pokiaľ sme prechádzku na hodine nestihli, využili sme pekné počasie aspoň na pobyt na čerstvom vzduchu pri vypracovaní PL na opakovanie.

              Vysvetlili sme si dôležitosť pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu. Pohybová aktivita je totižto jedným z najvýznamnejších determinantov zdravia. Za predpokladu, že je pohybová aktivita vykonávaná pravidelne, s dostatočnou intenzitou a dlhodobo má mnoho prínosov pre zdravie človeka:  zlepšuje činnosť srdcovo-cievneho systému, znižuje riziko srdcových chorôb, mozgovej príhody, cukrovky či rôznych druhov rakoviny, má pozitívny vplyv na pohybový aparát a správne držanie tela, má priaznivý vplyv na psychické zdravie, pohodu a pod.

              Mgr. Spačková 

          • Noví kamaráti rozprávkového vtáka GABA
            • Noví kamaráti rozprávkového vtáka GABA

              14. 5. 2023

              Keď sa v prírode zjarí, vtáčatkám sa v hniezdach darí!

              A darilo sa aj nám, klubákom z 1.B triedy, keď sme si počas niekoľkých dní v apríli obohatili vedomosti o význame našich lesov a ich obyvateľov - vtáčikov.

              Čítanie, pracovné listy, tajničky, doplňovačky, encyklopédia, či nástenky, je množstvo materiálu, z ktorého sa deti dozvedeli veľa nového a snáď sa budú o prírodu okolo nás viac zaujímať.

              Posúďte sami, či sa nám na záver našich zaujímavých aktivít podarilo rozšíriť zástupy operencov o nových, hoci len z látok a kartónu. 

              vych. Marcela Vörösová                                                                                           

              14.5.2023

            • Tvorivé dielne v Nitrianskej galérií

              12. 5. 2023

              Žiaci 6. B triedy sa zúčastnili výstavy Jana Farmanová – Memory v Nitrianskej galérií.

              Autorka žije a tvorí v Nitre.Vystavuje na Slovensku, ale aj v zahraničí.

              Maľba je pre maliarku prostriedkom na zhmotnenie myšlienok.

              Výstava je dramaturgicky koncipovaná do niekoľkých tematických častí, rozdelených do motívov – detail rúk, nôh, ležiaceho tela, spiacich ľudí a tém medziľudské vzťahy – srdce, láska a príroda a dynamika pohybu.

              Jednotlivé tematické miestnosti výstavy sú poprepájané, navzájom komunikujú a podporujú sa.

              Veľmi zaujímavá bola farebnosť a ťahy štetcom.

              Svoje maliarske schopnosti si odskúšali žiaci v ateliéri na tému Človek a príroda.

              Mgr. Jana Chlebcová, Mgr. Jana Košútová 

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 9. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 288369