• Novinky

            • Návšteva knižnice 4.B

              16. 4. 2024

              Návšteva Krajskej knižnice K. Kmeťka v Nitre je už našou tradičnou aktivitou, ktorú deti veľmi obľubujú a mnohí sú aj jej pravidelnými návštevníkmi.

              Tento rok bol pre nás pripravený zaujímavý náučný program tematicky zameraný na les. Zahŕňal spoznávanie lesného spoločenstva rastlín a živočíchov a upriamil pozornosť na stromy, ktoré sú zdrojom vzácnej suroviny na výrobu papiera, potrebného na to, aby mohla vzniknúť kniha. Zdôraznená v ňom bola aj potreba recyklácie papiera pre ochranu stromov a prírody. Deti sa v ňom zoznámili s knihami o lese, ktoré im knižnica ponúka.

              Príjemne strávený čas si vyplnili tvorivými aktivitami, prezeraním kníh a mohli relaxovať pri ich čítaní.

              Knihy sú súčasťou každodenného života v škole a tento rok si deti v rámci mesiaca knihy vyskúšali aj vlastnú tvorbu. Napísali veľmi pekné poviedky a básničky.

              Tr.uč. A.Jacková

            • DEŇ NARCISOV- zbierka- 18.apríla

              15. 4. 2024

              Na koho myslíte, keď si pripínate NARCIS?

              Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom už 34 rokov, aj vďaka zbierke Deň narcisov.Pripnutím žltého kvetu na znak solidarity s ľuďmi s rakovinou si predstavíme konkrétneho pacienta.Na Slovensku každoročne pribúda okolo 40 000 prípadov s touto zákernou chorobou.Naša škola už po dlhé roky, taktiež robí zbierku.Aj tento rok sa chceme pripojiť, preto Vás prosíme o ľubovoľný príspevok.Dňa 18.apríla -vo ŠTVRTOK- zbierka prebehne cez prvú a druhú vyučovaciu hodinu.Za Váš príspevok Vám vopred ĎAKUJEME!!!

              E.Kozmanová a N.Bobčeková

            • Žiaci našej základnej školy oslavujú svoje myšlienkové zručnosti na IQ Olympiáde

              15. 4. 2024

              Dnes sa aj naša základná škola stala dychberúcim miestom pre múdre hlavy a zvedavé mysle, keď sme prvýkrát privítali IQ Olympiádu organizovanú už 13.ty krát spoločnosťou MENSA. Žiaci sa stretli, aby ukázali svoje schopnosti v oblasti logiky, matematiky a verbálneho porozumenia.

              IQ Olympiáda je šanca pre našich žiakov preukázať svoj intelektuálny potenciál a súťažiť s rovesníkmi z celého Slovenska. Žiaci sa zapojili so zápalom a nadšením, pripravení čeliť výzvam, ktoré pred nich táto olympiáda položila.

              Výsledky školského kola budú zverejnené nasledujúci týždeň. Súťaž má postupový charakter a 80 najlepších žiakov z každého regiónu postupuje do regionálneho kola, ktoré sa pre región Západ bude konať 17.5.2024. Veríme, že výsledky budú odrážať neustálu prácu a úsilie, ktoré naši žiaci vkladajú do svojho vzdelávania.

              Mgr. Hana Kunovičová

            • Víťazstvo v skupine vo futbalu- McDonal's cup

              12. 4. 2024

              Dnes sa naši štvrtáci zúčastnili tradičného turnaja vo futbale. V našej skupine sme postupne zdolali ZŠ Alexince  8:1, ZŠ Veľké Zálužie 7:1 a finále bolo so ZŠ Tulipánová, ktorú sme zdolali 5:3. Po týchto výhrach ako víťazi skupiny, postupujeme do FINÁLE skupín v okrese. O dva týždne na ZŠ Fatranská.

              Chlapcom i dvom dievčatám gratulujeme a držíme palce vo finále skupín.Predviedli sme naozaj výborné zápasy a právom sme vyhrali!

              Mgr.N.Bobčeková

               

            • 5.C tvorila v Nitrianskej galérii

              12. 4. 2024

              Dnes, v piatok 12.4.2024, sme s deťmi z 5.C strávili veľmi príjemné a tvorivé predpoludnie vo výstavnej sieni a v ateliéri Nitrianskej galérie v Župnom dome. Na motívy vystavených diel deti tvorili lietajúce objekty z rôzneho materiálu. Na koniec tieto objekty vystavili skúške letu. Takže lietal pes, vtáčik, hamburger s hranolkami, balón a mnoho iných kreatívnych diel. Podľa pozitívnych reakcií detí sa nám toto zážitkové vyučovanie výtvarnej výchovy veľmi podarilo. Dúfam, že sme mnohých inšpirovali k tvorivému tráveniu voľného času. Prajem všetkým mnoho nápadov!

              Jana Chlebcová, Sandra Jakubíková

            • Futbal - okresné kolo

              12. 4. 2024

              V utorok 9.4.2024 sme sa zúčastnili okresného futbalového kola na Základnej škole Tulipánová. Turnaja sa zúčastnilo 6 družstiev a tie boli rozdelené do dvoch skupín.. V základnej skupine sme vyhrali obidva zápasy a postupovali sme z prvého miesta. Vo finále sme sa stretli so  ZŠ Tulipanová, no bohužiaľ sa nám tento zápas o prvé miesto nepodarilo vyhrať.Chalani odohrali výborné zápasy a sme radi, že bojovne a dobrou hrou reprezentovali našu školu. 

              Zostava :  Lidík Adam, Fúska Bruno, Rendek Adam, Hrubec Richard, Gažo Peter, Singer Lukáš, Trnčík Filip. 

               

            • Gymnastický štvorboj - okresné kolo

              12. 4. 2024

              11. 4. Sa konala konala súťaž v gymnastickom 4-boji okresné kolo.

              Žiačky našej školy sa aj tento rok po zúčastnili okresnej súťaže v gymnastickom štvorboji. Pozostáva z disciplín prostné (zostava na žinenkovom páse), zostava na hrazde, preskok cez švédsku debnu a novou disciplínou bola prekážková dráha.  V každej disciplíne súťaží 5-členné družstvo, pričom sa hodnotia vždy 4 najlepšie výkony.

              Opäť raz môžeme povedať, že konkurencia bola veľmi kvalitná, mnohé družstvá pozostávali z profesionálnych gymnastov alebo fitnesiek. Naše dievčatá sa vôbec nestratili aj keď sme nemali veľa času na prípravu predviedli za mňa vynikajúce výkony vo všetkých disciplínach.

              Zozstava: I. Fúsková, E. Gálová, T. Gubalová, S. Széchenyiová, E.N. Šišovská

            • Exkurzia OBN +SJL do NR SR v Bratislave

              11. 4. 2024

              Dňa 5. apríla 2024 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie do NR SR v BA. Žiaci mali možnosť navštíviť priestory NR SR aj s odborným výkladom. Dozvedeli sa mnoho nových zaujímavostí a stretli známe politické osobnosti. Po prehliadke NR SR sme sa presunuli spoznávať známe budovy v BA, ako napríklad SND, Katedrála sv. Martina, Academia Istropolitana... 

              Žiaci si z exkurzie odniesli mnoho nových zážitkov a vedomostí.

               

              Žiaci 9. ročníka a pani učiteľky Mgr. Dominika Pechová, Mrg. Sláva Varcholová, PhDr. Laura Pokoraczká Križovičová

            • Jarná kvapka krvi 2024 🩸

              11. 4. 2024

              10.4.2024 opäť v našej škole prúdila dobrá nálada, smiech a dokonca aj krv.

              Všetko v rámci Jarnej kvapky krvi, do ktorej sa zapojilo 25 hrdinov a hrdiniek.

              Tešíme sa, že sa účasť každým rokom zvyšuje. 

              Nie strach, ale úsmev na tvári mali tí, ktorí si ľahli do kresla.

              K družnej a veselej atmosfére prispeli aj samotní NTS - kári. 

              Milí rodičia, bez Vás by sa táto úžasná dobročinná aktivita nebola uskutočnila.

              Za účasť Vám zo srdca ĎAKUJEME.

              Taktiež ĎAKUJEME aj pedagogickým zamestnancom a priateľom školy, ktorí sa tiež odhodlalia prišli darovať tú

              najvzácnejšiu tekutinu, ktorú máme.

              Tešíme sa, milí darcovia na stretnutie pri ďalšej kvapke krvi.

              Dovidenia v októbri 2024.

              E.Kozmanová,J.Košútová,S.Jakubíková

            • S našimi žiakmi na okresnom kole Geografickej olympiády 2024

              10. 4. 2024

              V utorok 12. marca 2024 sme sa spolu s našimi dvoma žiakmi Rubenom z VIII.A a Miškom zo VII.B zúčastnili okresného kola Geografickej olympiády 2024, ktoré sa už tradične konalo na ZŠ Topoľova v Nitre. V tomto školskom roku do okres. kola súťaže postúpili iba prví najlepší úspešní riešitelia z každej súťažnej kategórie s najvyšším dosiahnutým počtom bodov v školskom kole, ktoré sa konalo ešte v januári. 

              Na súťažiacich v okresnom kole čakal súťažný test zložený z dvoch častí. V teoretickej časti súťažiaci v každej kategórii mali uplatniť svoje znalosti z vybraných súťažných tém z Geografie. V ďalšej, praktickej časti sa žiaci museli popasovať aj s úlohami zameranými na prácu s geografickým atlasom sveta a Slovenska, kde podľa zadaní bolo treba vyhľadávať a určovať geografickú polohu a súradnice vybraných miest na zemskom povrchu v rôznych častiach sveta. Naši žiaci si s úlohami poradili najlepšie ako vedeli a zbierali skúsenosti, ktoré sa im zídu v ďalšom štúdiu Geografie a prípadných budúcich ročníkoch Geografickej olympiády. Nášmu ôsmakovi Rubenovi sa podarilo v náročnej konkurencii obsadiť veľmi pekné 4. miesto, pričom sa stal aj úspešným riešiteľom a v súťažnom teste získal spolu 81 zo 100 bodov. 

              Úspešnému riešiteľovi aj touto cestou srdečne gratulujeme a obom šikovným chlapcom držíme palce nielen v štúdiu Geografie, ale aj v ďalšom ročníku Geografickej olympiády v budúcom šk. roku. 

              Mgr. Martin Bogyo

            • Marec - mesiac knihy 📚

              8. 4. 2024

              „Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“                                                                                                                                                           Antoine de Saint-Exupéry

              Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796 sa narodil Matej Hrebenda Hačavský a na jeho počesť je marec považovaný za mesiac knihy. 

              Hrebendu postihol neľahký osud. Vyrastal v chudobných podmienkach a ako desaťročnému mu zomrela matka. No tam jeho útrapy neskončili. Už od ranného detstva mu slabol zrak a ešte predtým, než prekročil prah dospelosti, úplne oslepol. Hrebendu celým životom sprevádzala nehynúca láska ku knihám, ktorej sa nehodlal vzdať i napriek tomu, že žiadnu z nich si nedokázal prečítať.

              Počas svojho života prechodil celé Slovensko a zavítal aj do Prahy, Pešte či Viedne rozširujúc slovenské a české knihy. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu o význame kníh, národnej identity a kultúry. Knihy zbieral, rozširoval a zachraňoval roznášajúc ich do všemožných zákutí inteligencie - donášal ich vzdelancom, posielal do škôl a spolkových inštitúcii. Taktiež výrazne dopomohol s budovaním a rozširovaním knižníc.

              Tento príbeh poznajú už aj naši piataci, ktorí si počac mesiaca marec priniesli obľúbené knihy s ktorými pracovali ai zisťovali informácie ako napr. kto je autor, aké sú vydavateľstvá, koľko ľudí vytvorilo ilustrácie do knihy, či je kniha sfilmovaná a iné.

              Žiaci 5. C triedy a pani učiteľka Spačková  

            • Poznávanie pahorkov Nitry- Hradný kopec- III.A,III.B

              4. 4. 2024

              Učenie sa pomocou zážitkov je pre žiakov veľmi zaujímavé, dokáže ich zaujať a vedie k lepšiemu zapamätaniu si vecí okolo seba. V rámci vlastivedy, sme dnes vystúpali na Hradný kopec, po novom chodníku sme sa dostali na vyhliadku a mohli sme vidieť panorámu mesta. Spojili sme tým viac predmetov- aj prírodovedu, telesnú výchovu, etickú, našu históriu, pretože sme sa prešli pod hrad na Pribinove námestie,zastavili sa pri sochách Pribinu, Corgoňa, Cyrila a Metoda, pri morovom stĺpe.Na záver sme prešli parkom, sledovali zvieratká, nové zrekonštruované časti. Celú vychádzku sme pofotili, takže máme aj dôkazy, kde sme všade boli.

              triedne učiteľky E.Virágová a N. Bobčeková

               

            • Exkurzia mestského žiackeho parlamentu do NR SR v Bratislave

              28. 3. 2024

              Dňa 27.3. 2024 sa žiaci jednotlivých ZŠ v meste Nitra za odmenu za svoju aktívnu prácu v školských ŽP vybrali na exkurziu do NR SR v Bratislave. Našu školu zastupovali dve žiačky zo 6.A triedy - Elli Foltínová a Natálka Mačeková. Dievčatá sa aktívne zapájajú do činnosti ŽP na škole. 
              Prvou zastávkou počas našej exkurzie bola Národná kultúrna pamiatka - Vojenský cintorín a pamätník Slavín. V tichosti sme si prešli Slavínom a pripomenuli sme si v tichosti  životy padlých vojakov. Dozvedeli sme sa aj dátum oslobodenia nášho mesta - 31.3.1945. 
              Potom naše kroky smerovali na Bratislavský hrad, kde sme si prezreli hradný areál. 
              A konečne o 11:04 nastal čas prehliadky NR SR. Prešli sme všetci bezpečnostnou kontrolou a sprevádzaní veľmi zaujímavými informáciami od pána sprievodcu sme prešli zákutiami NR SR. Dozvedeli sme sa,že náš prvý parlament  bol vo Viedni. Dostali sme sa aj na balkón v rokovacej sále. 
              Exkurzia bola veľmi poučná a príjemná. 
              Ďakujeme pani Mrázovej,koordinátorke mestského ŽP, za vynikajúco zorganizovanú exkurziu a tešíme sa už vopred na ďalšie spoločné aktivity,ktoré nás ešte do konca školského roka čakajú :-)

              p.uč. Štrbíková 

               

            • Pancake Day

              27. 3. 2024

              Škorica,  vanilka,  palmový cukor rozvoňali našu školu dňa 26.4.2024.  Žiaci 6.teho ročníka mali možnosť vyskúšať si svoje kuchárske zručnosti a napiekli si fantastické palacinky.  Počas troch hodín sme piekli a debatovali po anglicky.  Verím,  že si tento deň všetci vychutnali a to doslova 😍😊

              Mgr. Šimková,  PhD., Mgr.  Štrbíková.

            • Biologická olympiáda školské kolo 🌻

              26. 3. 2024

              Dňa 25. 3. 2024  sa konala na našej škole biologická olympiáda v kategórií D.

              Školské kolo prebiehalo online. Svoje vedomosti z biológie si odtestovali žiaci 6. A, 6. B, 7. A a 7. B triedy.

              Biologická olympiáda nie je len súťažou, ale skôr platformou, ktorá podporuje a rozvíja záujem mladých ľudí o

              biológiu a prírodné vedy ako celok. 

              Okresné kolo v biologickej olympiáde sa bude konať na ZŠ Fatranskej.

              Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí nabrali odvahu a zúčastnili sa olympiády. 

              Ing. Eva Kozmanová

            • Naše básnické a prozaické prvotiny

              25. 3. 2024

              V tomto mesiaci Vám predstavujem tvorbu našich žiakov. Niekto si píše poviedky pre potešenie vo svojom voľnom čase. No vyskúšali sme si to aj na hodinách čítania a na chvíľu sa deti stali spisovateľkami a spisovateľmi. Vzišli z toho tieto milé veršovačky a j príbehy. Prajeme príjemné čítanie.

              E. Virágová + žiaci 2. - 4. ročníka

            • INEKO - Projekt hodnotenia škôl

              24. 3. 2024

              Naša škola v Projekte hodnotenia škôl INEKO dosiahla výborné hodnotenie:

              • spomedzi základných škôl v Nitre sme sa umiestnili na 6. mieste z 20 základných škôl v meste,
              • v Nitrianskom kraji sme na 26. mieste z 260 základných škôl v kraji,
              • v Slovenskom rebríčku ZŠ sme na 203. mieste z celkového počtu 1864 základných škôl.

              Pre ohodnotenie školy sa získava čo najviac ukazovateľov, ktoré však musia existovať na celoslovenskej úrovni, musia byť evidované alebo zisťované renomovanou inštitúciou (verejnou, ale aj súkromnou) a musia mať objektívny charakter.  V súčasnosti sa hodnotí 45 ukazovateľov, ktoré opisujú podmienky na školách.

              Viac informácií získate na stránke: skoly.ineko.sk/rebricky

              Ďakujeme všetkým pedagogickým a odborným zamestnancom za ich profesionálnu prácu a samozrejme žiakom našej školy za ich prácu, snahu a dosiahnutie výborných výsledkov a reprezentáciu školy.

              HK2024

            • 13. ročník súťaže IQ olympiáda práve začína!

              24. 3. 2024

               „Každý je génius. Ale ak budete posudzovať rybu podľa jej schopnosti vyliezť na strom, bude celý svoj život žiť s vedomím, že je neschopná.“

              Albert Einstein

              IQ olympiáda je

              • určená pre všetkých žiakov 5. - 9. ročníka ZŠ, resp. primy až kvarty osemročných gymnázií,
              • postupová, prebieha v troch kolách (školské on-line, regionálne semifinále, celoštátne finále),
              • nepreveruje "naučené" vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať,
              • zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh,
              • účasť je bezplatná pre všetky deti a všetky kolá.

              Výšku IQ nemeriame, ani nebude nikde uvedené. Úlohy sú všestranné a pokrývajú rôzne druhy intelektového nadania. Výsledkom však nie je výška IQ, ale iba počet bodov za vyriešenie testu.

              Odmenení peknou cenou môžu byť nielen žiaci, ale aj škola s najväčším počtom zapojených súťažiacich.

              Zaregistruj sa na https://test.iqolympiada.sk/ do 05.04.2024.

              Školské kolo prebehne 15.04.2024 - 21.04.2024.

              Ďalšie informácie sú dostupné na https://iqolympiada.sk/. V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte sutaz@iqolympiada.sk alebo v našej škole p. uč. Kunovičovú.

              Tešíme sa na účasť našich šikovných detí.

               

              PRAVIDLÁ SÚŤAŽE A REGISTRÁCIA 

              na registráciu potrebujú žiaci asistenciu rodiča

               

              Užívateľské meno musí mať platnú e-mailovú adresu. E-mailová adresa dieťaťa a rodiča môže byť rovnaká, e-mailová adresa súťažiacich detí (aj súrodencov) však musí byť rôzna.

              Registrácia prebieha v 3 krokoch:

              1. Aktivačný email – dieťa po vstupe zadá svoju e-mailovú adresu, na ktorú príde aktivačný e-mail. Po kliknutí na odkaz v aktivačnom e-maili môže pokračovať v registrácii.
              2. Registračný formulár  – vyplnenie registračného formulára, v ktorom udeľujete súhlas s podmienkami súťaže, musíte tiež zadať meno rodiča (resp. zákonného zástupcu) a jeho e-mailovú adresu. Po ukončení registrácie sú poslané 2 e-maily – žiakovi s prihlasovacím menom a heslom a rodičovi (zákonnému zástupcovi).
              3. Súhlas so spracovaním osobných údajov – po vyplnení registračného formulára príde e-mail rodičovi (zákonnému zástupcovi) s oznámením, že jeho dieťa sa prihlásilo do IQ olympiády. Od rodiča (zákonného zástupcu) sa vyžaduje kliknúť na link na potvrdenie súhlasu so spracovaním osobných údajov. Až po tomto kroku sa môže dieťa prihlásiť do systému a súťažiť.

               

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Štvrtok 18. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 278206