• Novinky

            • SLOVENSKO – náš domov plný zaujímavostí a miest

              30. 4. 2020

              Ahojte deti,

              dnes sa Vám ozývam ja - pani vychovávateľka Gabika.

              Pripravila som si pre Vás prezentáciu obrázkov o našom krásnom Slovensku, o našej malej krajine, v ktorej nájdete veľa miest a pamiatok, ktoré sú hodné navštívenia. Viem, teraz sa to ešte nedá, bohužiaľ situácia nám to nedovoľuje. Preto skúsme nato nemyslieť a  vychutnajme si krásu Slovenska aspoň takto na obrázkoch. Preklikajte sa jednotlivými obrázkami a možno spoznáte miesta a pamiatky, ktoré ste už niekedy navštívili.

              Naše malé Slovensko je tak krásnou krajinou, až si to sami častokrát neuvedomujeme. Uvedomíme si to až vtedy, keď nás vychvália zahraničné média alebo turisti, ktorých stretneme pri významných pamiatkach. Chceme chodiť na zahraničné výlety a pritom možno nevieme aké bohatstvo máme doma. Sme maličká krajina, no taká dovolenka či výlet na Slovensku je určite zážitkom.

               

               

               

               

              Ako ste mohli vidieť na obrázkoch, tak naše Slovensko je naozaj očarujúce. Možno ste niektorí  z Vás spoznali miesta, ktoré ste navštívili a naopak, niektorých z Vás zase oslovili miesta a pamiatky a radi by ste ich do budúcna navštívili.

              Preto budem rada a veľmi ma potešíte, ak mi pošlete svoje fotografie miest či pamiatok, ktoré ste doposiaľ navštívili na Slovensku a aspoň na chvíľu sa prenesiete na svoje obľúbené miesto pomocou fotografie. Pevne verím, že už to dlho nepotrvá a všetci sa vyberieme na svoje obľúbené miesto a zažijeme perfektný výlet na našom krásnom Slovensku. 

              Svoje fotografie mi môžete zasielať na - zaujecovag@gmail.com

              S pozdravom pani vychovávateľka Gabika.



            • Rozhýbme sa

              28. 4. 2020

              Ahojte deti, dnes si s vami zašportujem ja, pani vychovávateľka Martina.

               

              Stretávame sa po týždňoch strávených doma. Dúfam, že sa vám doma darí stíhate sa učiť aj pomáhať rodičom.

              Dnes nachvíľu vypneme počítače a vybehneme na čerstvý vzduch. Pobyt vonku je pre nás veľmi dôležitý, obnovuje naše psychické aj fyzické sily dodáva nám energiu a zlepšuje náladu. Ak rodičia a súrodenci budú mať čas, vezmite ich so sebou. Pripravila som si pre vás niekoľko jednoduchých zábavných hier a činností vonku v prírode, na dvore či pred domom.

               

              Záhradný bowling

              Pohyb a zábavu vám zabezpečí záhradný bowling. Že ho doma nemáte? Obzrite sa dobre okolo seba. Stačí akákoľvek lopta, prázdne alebo plné plastové fľaše a o zábavu máte postarané. Ja som doma nemala fľaše, tak som použila sprcháče. 

              Ak chcete byť kreatívni, pred bowlingom môžete každú fľašu namaľovať. Či sa rozhodnete pre jednofarebné motívy, alebo rôzne obrázky, je už na vás. A že neviete pravidlá? Tak si nejaké vymyslite :-) Fľaše môžu mať napríklad čísla a spočítavate, koľko ste zhodili. 

              Hod do sudov

              Touto hrou si trénujeme presnosť. Na záhrade si rozmiestnite rôzne veľké vedrá, nádoby alebo hrnce a pripravte si tenisové loptičky (kamienky, drievka...). Na každú nádobu upevnite čísla, ktoré budú znamenať body. Čím menšia nádoba, tým viac bodov. Úlohou hráča bude samozrejme zozbierať čo najviac bodov.  

              Sleduj dráhu

              Stačí lano alebo špagát, ktorý rozložíte a rôzne poskrúcate na trávnik či cestu. Jazdec bude musieť po špagáte prejsť. Využiť môžete aj kolobežku a cestičku nakresliť kriedami na chodník. 

              Ak nemáte dostatočne dlhý špagát, môžete si vytvoriť slalomovú dráhu a jazdiť pomedzi rôzne prekážky (fľaše, drevá, topánky.... ) Môžete merať čas, porovnávať...

              https://www.facebook.com/100003962201987/posts/1709362665872457/

              Ak máte chuť, môžete vybehnúť na bicykel, na korčule, na kolobežku či ísť na prechádzku. Zahrať sa môžete s loptou, zaskákať si gumu alebo na švihadle. To sú hry, ktoré sa hrávali vaši rodičia. Určite si radi zaspomínajú a ukážu vám, ako na to.

              A pre tých, čo si chcú poriadne zamakať posielam odkaz na veľmi zaujímavé a dobré cvičenia:

              https://www.akademiamatejatotha.sk/videogaleria.html

               

              Predtým ako pôjdete von si nezabudnite vziať rúško a po návrate domov si poriadne umyte a vydezinfikujte ruky. Na fotky alebo krátke videá z vášho športovania sa teším na mailovej adrese: mszoradova@gmail.com

            • ŠKD - Ovocníčkovia

              23. 4. 2020

              Ahojte deti,

              dnes sa Vám ozývam ja - pani vychovávateľka Marianka.

              Ako sa mi máte? Dúfam, že poslúchate rodičov, dobre papkáte a spinkáte, ale hlavne sa snažíte v rodine navzájom pekne spolu vychádzať. 

              No a teraz k tomu jedeniu. To, že máme konzumovať veľa ovocia už dávno viete. Ovocie je veľmi prospešné pre naše zdravie hlavne obsahom vitamínov, ktoré posilňujú našu obranyschopnosť a potom sme odolní pred vírusmi. O to nám ide však? 

              Byť silní a aby nás neskolili vírusy!

              Nakreslila som pre vás zopár Ovocníčkov, ktorí majú vnútri krátku básničku.

              Ak chcete, nakreslite aj Vy mne Vášho Ovocníčka - ovocie, ktoré Vám najviac chutí a radi ho jedávate.

              Teším sa! Čakám na Vášho Ovocníčka!

              Pošlite mi ho na:  mariana.smatralova@zszobor.sk

              S pozdravom pani vychovávateľka Marianka.

            • Telesná výchova - doma

              23. 4. 2020

              Ani v tomto období žiaci nezabudli na telesnú výchovu a šport ako taký. Ihriská a športoviská sú zavreté a preto využívame hlavne domáce prostredie. Každý týždeň si zadávame rôzne tréningy. Deti a niektorí rodičia sa snažia udržovať poprípade zlepšovať svoju kondíciu a teraz tak dôležitú imunitu.

              Pružinský

            • DEŇ ZEME

              22. 4. 2020

              22.apríla si každoročne pripomíname DEŇ ZEME, i keď teraz nie sme v škole, chceme aspoň pár slovami si na tento významný deň spomenúť.My členovia Zelenej školy, aj samozrejme ostatní žiaci vždy pripravujeme prezentácie, projekty,sprievodné akcie.Budeme radi, ak dnes niektorí z vás spravia niečo malé , ale potrebné vo svojom okolí, napr.popolievajú záhradku, či na prechádzke v lese pozbierajú trošku nájdeného odpadu, samozrejme v rukaviciach.ĎAKUJEME! 

              N.Bobčeková, E.Kozmanová a kolégium Zelenej školy

            • Školský klub vedcov

              21. 4. 2020

              Ahoj deti, dnes sa zahráme na malých vedcov a vedkyne. Oblečte si biele plášte a šup do laboratória alebo stačí aj do kuchyne. Ukážeme si dva ľahké experimenty, ktoré vás zabavia a vytvoria niečo zaujímavé.

              1. Experiment: Hopkajúce vajce

              Čokoládové vajíčka z Veľkej noci sú už asi zjedené a kraslice poschovávané. No uvidíte, že aj z obyčajného vajca sa dá vytvoriť zábavná vec. Potrebujete: ocot, vajce a pohár. Vajce vložíme do pohára a zalejeme ho octom. Vajce musí byť v octe ponorené celé. Najlepšie je použiť uzatvárateľný pohár, aby nám ocot nesmrdel. Počkáme 24 hodín. Po jednom dni vajce vyberieme z pohára. Pokiaľ na ňom zostal biely povlak, dáme vajce do misky s vodou a prstami jemne povlak zošúchame. A naše gumové vajce je hotové. Fotopostup:

               

              Ako je to možné? Ocot spôsobuje denaturáciu, to znamená, že zmení prirodzené vlastnosti látky. Pozor ocot zmení len povrch vajíčka, tak ho nestískajte až príliš silno, aby sa nerozpučalo, lebo vo vnútri je stále žĺtok.

              2. Experiment: Šumááák

              Potrebujeme: sóda bikarbóna, rastlinný olej, ocot, potravinárske farbivo (tekuté alebo práškové), menšiu plastovú fľašu alebo pohár. Na spodok fľaše alebo pohára nasypeme rovnomerne sódu bikarbónu. Ďalej nalejeme olej do 3/4 fľaše. Zvlášť zmiešame 4 čajové lyžičky octu s potravinárskym farbivom (ja som si vybral modré farbivo, no vy môžte akékoľvek inej farby). Sfarbený ocot potom vlejeme do fľaše. A už len počkáme, ako ocot klesne na dno, sóda bikarbóna sa rozšumí a vytvorí farebné bubliny, ktoré budú plávať hore-dole po fľaši. Ak po čase už sóda bikarbóna prestane šumieť, stačí do fľaše vhodiť akúkoľvek šumivú tabletu. Fotopostup:

              Ako je to možné? Všetko závisí od hustoty látok. Olej má nižšiu hustotu ako ostatné tekutiny napr. voda alebo ocot. Látky, ktoré majú vyššiu hustotu vždy nadnášajú tie, ktoré majú hustotu nižšiu. Preto keď ocot vlejeme do pohára nezostane na hladine oleja, ale ponára sa na dno, kde sa pri kontakte so sódou bikarbónou vytvoria farebné bubliny, ktoré sa začnú vznášať hore na hladinu. No keď sa dostanú na hladinu, znova začnú kvôli hustote klesať.

              Vyskúšajte doma experimenty a odfotografujte, ako sa vám podarili. Fotografie pošlite na mailovú adresu vychjanega@gmail.com. Teším sa.

              Mgr. Tomáš Janega

            • English is FUN :)

              20. 4. 2020

              Malí druháci a tretiaci.....nie je čo dodať, treba pozrieť a vypočuť si :) Ste super decká, mám z vás veľkú radosť, len tak ďalej. Urobili ste to vynikajúco :) Projekt o My Dream Town-2.C a projekt o zvieratku-3.A. Pozdravuje vás pančelka Šimková :) 

            • APRÍL, APRÍL

              19. 4. 2020

              Apríl, apríl, ak si chlap, tak lap rýľ!

              Tak  toto je moja obľúbená veta z jednej starej básničky pre detičky.

               

              Zdravím Vás deťúrence, milí rodičia!

              Čas beží a určite ešte pár dní doma zostaneme. Ja som však už veľmi netrpezlivá a chcela by som už teraz vedieť, ako a či vôbec niekto z Vás má pripravený obrázok do budúceho klubáckeho kalendára. Viem, písala som, aby ste si obrázky odložili. Ale možno bude lepšie, aby ste mi ich aj odfotili a poslali pre deti, ktoré ešte váhajú, či sa zapoja. 

              Už sa teším, to bude obrázkov!!! Preto milí malí umelci, zasielajte Vaše dielka na moju mailovu adresu : klubackykalendar@gmail.com

              P.S. Aby ste nepovedali, že musíte pracovať iba Vy, ako inšpiráciu, čo s odpadovým materiálom, skúste si zhotoviť niečo podobné ako ja.

              Apríl je aj mesiacom vtáctva, a jedného takého operenca som vytvorila zo zvyškov látok, ktoré mi zostali zo šitia rúšok.

              Vtáka Gaba už máme, ale operenca Vinca ešte nie. To bude náš aprílový maskot.

              A prečo operenec? Viete, mláďatá, vtáčatá majú strapaté perie, jemné ako páperie a tak by mali vyzerať aj tie Vaše vtáčatá. Veselé, farebné, strapaté, strakaté, jednoducho pre potešenie.

              Budete potrebovať:

              starý nepotrebný rámik

              kartón

              staré zbytky látok

              stužky, špagátiky

              gombičky

              lepidlo (tavná pištoľ)

              nožnice

              konáriky

              farebný papier

              Postup je jednoduchý. Maketu operenca si zhotovíš podľa vlastnej fantázie a oblepíš si ho zbytkami látok. Na očko môžeš použiť gombík. Namiesto rámika môžeš použiť suché konáriky zviazané stužkou. Ako podklad použi kartón, ktorý môžeš namaľovať, alebo oblepíš farebným papierom. Zväzky konárikov najlepšie pripevníš o podklad tavnou pištoľou, alebo sekundovým lepom ( s čím ti radi pomôžu rodičia).

              Hotové obrázky mi môžeš tiež poslať na hore uvedenú adresu.

               

              Kreslite, lepte, strihajte, obrázky posielajte, rodičov poslúchajte a v zdraví zostávajte.

              vych. Marcela

            • ŠKD

              16. 4. 2020

              Ahoj deti 

              Dnes sa Vám prihovára pani vychovávateľka Janka.

              Veľkonočné prázdniny sú za nami a Vy ste sa pustili do každodenných školských povinností. Svedomito si vypracúvate domáce úlohy, aby ste zvládli predpísané učivo. Verím, že po dobre vykonanej práci sa tešíte na chvíle odpočinku strávené vonku. S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi nás to všetkých ťahá čoraz viac do prírody.

               

              Príroda sa prebúdza, v nej sa dobre prechádza.

              na chvíľu sa zastavte, tú nádheru vnímajte…

               

              Pre mnohé z Vás nie je žiadnou novinkou, že apríl je mesiac zasvätený lesom. Stromy vyrábajú životodarný kyslík, odčerpávajú kysličník uhličitý, sú zásobárňou pitnej vody. O les sa môžete starať aj Vy, minimálne tak, že keď sa vyberiete na vytúženú prechádzku do lesa nebudete ho znečisťovať.

              Ak si chcete kúsok tej nádhery priniesť domov, určite Vám dobre poslúži mobil, alebo fotoaparát. Mne sa podarilo uloviť zopár záberov kvietkov. Pokojne si môžete vziať aj skicár s farbičkami, a čo vás zaujme nakreslite.

              Les je domovom aj mnohých druhov zvierat. Preto sa pohybujte len po značených turistických chodníkoch. Ak sa budete prechádzať potichu, aby ste zvieratká nevyrušovali možno sa Vám podarí nejaké zbadať a odfotiť.

               

              Veľmi by ma potešilo, ak by ste dojmy z prechádzky v lese pretavili do nejakej tvorivej práce. Možno Vás inšpiruje niektorý z námetov :

               

              - kresba, alebo maľba z lesa

              - obrázky z prechádzky s popisom rastlín, zvierat…

              - vyrobiť zvieratko, alebo rastlinku z papiera

              - album s fotografiami

              - herbár      POZOR!!!  nezbieraj chránené rastliny, ani rastliny v chránenom území

              - vypestovať  zo semienka sadeničku stromu

              - postaviť les zo stavebnice

              - zhotoviť maketu lesa

              - plagát o lesnom spoločenstve…

              - môžeš vytvoriť prezentáciu, alebo obrázok na počítači 

               

              Vaše otázky, alebo fotografie, či inak zdokumentované hotové práce mi prosím posielajte na mail:  vychovavatelka.janka@gmail.com

               

              Prajem Vám veľa úspechov pri tvorivej činnosti :).

               

               

              Tu sú nejaké linky  na zaujímavé informácie o chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Zoborskej lesostepi:

              http://www.sopsr.sk/natura/doc/inf_brozury/Zoborske_vrchy.pdf

              https://tvnitricka.sk/nitrianske-dejiny-c-13-zoborska-lesostep-a-rolfesova-bana/

              file:///C:/Users/Natalka/Downloads/Priroda%20Nitry%20SK%202013%20low.pdf

               

               

            • Ako sme tvorili pred Veľkou nocou

              15. 4. 2020

              Ahoj deti! To som opäť ja p. vych. Andrea. Dnes som sa rozhodla ukázať aj ostatným deťom, ktoré ešte váhajú pridať sa k nám, akých šikulkov máme. Ja viem, že určite ste doma pomáhali zdobiť k Veľkej noci všetci, ale neposlali ste mi obrázok. Tak možno nabudúce. Budem sa tešiť! Aj naďalej svoje výtvory posielajte na:  vychovavatelka.andrea@gmail.com

              Ď A K U J E M !

            • Domáca tvorba 2

              8. 4. 2020

              Pokračujeme v domácej výtvarnej tvorbe. Ďakujem všetkým, ktorí si spestrujú dni kreslením, maľovaním a inými tvorivými prácami. Tvorte ďalej :)      Jana Chlebcová

            • Ahoj Klubáci !

              7. 4. 2020

              Je utorok a tak ako som Vám včera oznámila záčíname. Tak sa vám hlásim, dnes som s Vami ja pani vychovávateľka Andrea.

                                      „Počuli ste klebetu?

                                       Všetci kričia JAR je tu!“

              Je tu a s ňou nám klope na dvere Veľká noc. Je to sviatok kedy naše mamky pečú, varia a zdobia naše príbytky. Oteckovia chystajú korbáče a voňavky.

              No a my, aby sme len tak nezaháľali tak budeme dnes spolu niečo kresliť, niečo strihať a niečo lepiť. Určite to však bude s JARNOU tematikou. Dnes: ovečky

              Tak poďme na to!

              Ovečka:

              1. pomôcky: biely papier, farebný papier, fixka, lep, nožnice

              2. na farebný papier nakreslime ovečku, biely papier viac krát prehneme na polovicu a nastriháme pásiky

              3. postupne pásiky nalepujem na telo ovečky

              4. ovečka je hotová!

              Ako pomôcka videopostup: 

              https://www.youtube.com/watch?v=L8FUTb4Grf8

              Fotopostup:

              Ozdoba do kvetináča:

              1. pomôcky: biely papier, výkres, fixky, lep, nožnice, špajla

              2. na biely papier nakresli vajíčko a vystrihni ho

              3. vajíčko poskladaj ako harmoniku

              4. na výkres nakresli hlavu ovce a vystrihni

              5. popros maminku aby ti cez poskladanú harmoniku urobila nožničkami dierku, prestrč cez ňu špajlu, nalep hlavičku

              6. nakresli ruky a malé vajíčko a  potom všetko vystrihni

              7. prilep na poskladané telo ovečky

              8. ovečka je hotová!

              Fotopostup:

              Viete že ja som strašne zvedavá ako sa Vám darilo?

              Poproste mamku aby vám Váš výrobok odfotila a pošlite mi ho na mail:  vychovavatelka.andrea@gmail.com

                                             Už teraz sa teším!!!!  Ahoj!

            • Súťaž pre všetkých

              6. 4. 2020

              Vytvor video alebo výtvarné dielo podľa pokynov na plagáte. Možno sa dobre zabavíš, zviditeľníš alebo aj niečo hodnotné vyhráš pre seba aj pre školu. Práve teraz sa v rodine navzájom podporujete, pomáhate si, upevňujete vzťahy, nastavujete pravidlá, máte povinnosti, ale ste aj rešpektovaní. Dajte mi vedieť, kto sa zapojil a niečo poslal. Práce môžete poslať do súťaže a potom aj mne. Dúfam, že vás bude veľmi veľa :) "Vyjadri sa ako vieš!"       Mgr. Jana Chlebcová

               

            • Kreslený komiks-anglický jazyk

              6. 4. 2020

              Posielam na ukážku zopár krásnych komiksov, ktoré vytvorili žiaci 7. a 8. ročníka. Veľmi pekné projekty, ktoré si zaslúžia jednotku, teším sa, že naša distančná forma vzdelávania prebieha pekne plynulo a zatiaľ bez problémov. Pekný deň prajem. Zostávame v kontakte. 

              Ps. ostatné videá s domácim miláčikom sa mi nedajú nahrať, pretože sú veľmi veľké, ak by niekto vedel zmenšiť veľkosť videa, zmenšíme a uploadneme :) Ale všetky videá boli bombové, ďakujem. 

              Mgr. Šimková, PhD. 

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Piatok 29. 3. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 266392