• Novinky

            • Exkurzia OBN +SJL do NR SR v Bratislave

              11. 4. 2024

              Dňa 5. apríla 2024 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie do NR SR v BA. Žiaci mali možnosť navštíviť priestory NR SR aj s odborným výkladom. Dozvedeli sa mnoho nových zaujímavostí a stretli známe politické osobnosti. Po prehliadke NR SR sme sa presunuli spoznávať známe budovy v BA, ako napríklad SND, Katedrála sv. Martina, Academia Istropolitana... 

              Žiaci si z exkurzie odniesli mnoho nových zážitkov a vedomostí.

               

              Žiaci 9. ročníka a pani učiteľky Mgr. Dominika Pechová, Mrg. Sláva Varcholová, PhDr. Laura Pokoraczká Križovičová

            • Jarná kvapka krvi 2024 🩸

              11. 4. 2024

              10.4.2024 opäť v našej škole prúdila dobrá nálada, smiech a dokonca aj krv.

              Všetko v rámci Jarnej kvapky krvi, do ktorej sa zapojilo 25 hrdinov a hrdiniek.

              Tešíme sa, že sa účasť každým rokom zvyšuje. 

              Nie strach, ale úsmev na tvári mali tí, ktorí si ľahli do kresla.

              K družnej a veselej atmosfére prispeli aj samotní NTS - kári. 

              Milí rodičia, bez Vás by sa táto úžasná dobročinná aktivita nebola uskutočnila.

              Za účasť Vám zo srdca ĎAKUJEME.

              Taktiež ĎAKUJEME aj pedagogickým zamestnancom a priateľom školy, ktorí sa tiež odhodlalia prišli darovať tú

              najvzácnejšiu tekutinu, ktorú máme.

              Tešíme sa, milí darcovia na stretnutie pri ďalšej kvapke krvi.

              Dovidenia v októbri 2024.

              E.Kozmanová,J.Košútová,S.Jakubíková

            • S našimi žiakmi na okresnom kole Geografickej olympiády 2024

              10. 4. 2024

              V utorok 12. marca 2024 sme sa spolu s našimi dvoma žiakmi Rubenom z VIII.A a Miškom zo VII.B zúčastnili okresného kola Geografickej olympiády 2024, ktoré sa už tradične konalo na ZŠ Topoľova v Nitre. V tomto školskom roku do okres. kola súťaže postúpili iba prví najlepší úspešní riešitelia z každej súťažnej kategórie s najvyšším dosiahnutým počtom bodov v školskom kole, ktoré sa konalo ešte v januári. 

              Na súťažiacich v okresnom kole čakal súťažný test zložený z dvoch častí. V teoretickej časti súťažiaci v každej kategórii mali uplatniť svoje znalosti z vybraných súťažných tém z Geografie. V ďalšej, praktickej časti sa žiaci museli popasovať aj s úlohami zameranými na prácu s geografickým atlasom sveta a Slovenska, kde podľa zadaní bolo treba vyhľadávať a určovať geografickú polohu a súradnice vybraných miest na zemskom povrchu v rôznych častiach sveta. Naši žiaci si s úlohami poradili najlepšie ako vedeli a zbierali skúsenosti, ktoré sa im zídu v ďalšom štúdiu Geografie a prípadných budúcich ročníkoch Geografickej olympiády. Nášmu ôsmakovi Rubenovi sa podarilo v náročnej konkurencii obsadiť veľmi pekné 4. miesto, pričom sa stal aj úspešným riešiteľom a v súťažnom teste získal spolu 81 zo 100 bodov. 

              Úspešnému riešiteľovi aj touto cestou srdečne gratulujeme a obom šikovným chlapcom držíme palce nielen v štúdiu Geografie, ale aj v ďalšom ročníku Geografickej olympiády v budúcom šk. roku. 

              Mgr. Martin Bogyo

            • Marec - mesiac knihy 📚

              8. 4. 2024

              „Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“                                                                                                                                                           Antoine de Saint-Exupéry

              Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796 sa narodil Matej Hrebenda Hačavský a na jeho počesť je marec považovaný za mesiac knihy. 

              Hrebendu postihol neľahký osud. Vyrastal v chudobných podmienkach a ako desaťročnému mu zomrela matka. No tam jeho útrapy neskončili. Už od ranného detstva mu slabol zrak a ešte predtým, než prekročil prah dospelosti, úplne oslepol. Hrebendu celým životom sprevádzala nehynúca láska ku knihám, ktorej sa nehodlal vzdať i napriek tomu, že žiadnu z nich si nedokázal prečítať.

              Počas svojho života prechodil celé Slovensko a zavítal aj do Prahy, Pešte či Viedne rozširujúc slovenské a české knihy. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu o význame kníh, národnej identity a kultúry. Knihy zbieral, rozširoval a zachraňoval roznášajúc ich do všemožných zákutí inteligencie - donášal ich vzdelancom, posielal do škôl a spolkových inštitúcii. Taktiež výrazne dopomohol s budovaním a rozširovaním knižníc.

              Tento príbeh poznajú už aj naši piataci, ktorí si počac mesiaca marec priniesli obľúbené knihy s ktorými pracovali ai zisťovali informácie ako napr. kto je autor, aké sú vydavateľstvá, koľko ľudí vytvorilo ilustrácie do knihy, či je kniha sfilmovaná a iné.

              Žiaci 5. C triedy a pani učiteľka Spačková  

            • Poznávanie pahorkov Nitry- Hradný kopec- III.A,III.B

              4. 4. 2024

              Učenie sa pomocou zážitkov je pre žiakov veľmi zaujímavé, dokáže ich zaujať a vedie k lepšiemu zapamätaniu si vecí okolo seba. V rámci vlastivedy, sme dnes vystúpali na Hradný kopec, po novom chodníku sme sa dostali na vyhliadku a mohli sme vidieť panorámu mesta. Spojili sme tým viac predmetov- aj prírodovedu, telesnú výchovu, etickú, našu históriu, pretože sme sa prešli pod hrad na Pribinove námestie,zastavili sa pri sochách Pribinu, Corgoňa, Cyrila a Metoda, pri morovom stĺpe.Na záver sme prešli parkom, sledovali zvieratká, nové zrekonštruované časti. Celú vychádzku sme pofotili, takže máme aj dôkazy, kde sme všade boli.

              triedne učiteľky E.Virágová a N. Bobčeková

               

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Pondelok 20. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 297820