• Novinky

            • Návšteva knižnice 3.B

              17. 4. 2023

              Knižnica je miesto, kde veľmi radi trávime svoj čas. Dnes sme znova navštívili Krajskú knižnicu K.Kmeťka v Nitre,ktorej priestory už boli deťom známe. Mnohí sú jej pravidelnými návštevníkmi a čitateľmi. Medzi knihami sa deti cítili veľmi dobre a získali znova veľa inšpirácii. Zaujímavý bol aj náučný program, v ktorom si mohli preveriť svoje vedomosti.

              Tr.uč. A.Jacková 

            • The Happy Prince

              16. 4. 2023

              V mesiaci marec sme s 8.A mali CLIL hodiny informatiky, kde sme prepojili čítanie s porozumením v anglickom jazyku a predmet informatika. Výsledkom tejto aktivity boli pekné prezentácie a obohatenie si slovnej zásoby v cudzom jazyku.

              Na hodine sme si naprv prezentovali autora Oscara Wilda, jeho život a tvorbu a našu pozornosť sme zamerali na jeho poviedku Šťastný princ. Príbeh je o nezištnom priateľstve a o nájdení šťastia formou sebaobetovania sa pre druhých.

              Prinútiť dnešnú mládež čítať nie je tak jednoznačná vec, :-) ale dúfam, že fanúšikovia, či už informatiky alebo angličtiny, našli aspoň malé zadosťučinenie vo výslednej známke. 

              Mgr. Sviteková

            • Veľkonočné programovanie

              14. 4. 2023

              V období okolo Veľkej noci sme na hodinách informatiky riešili úlohy, v ktorých sme naprogramovali zajaca, aby zjedol všetky mrkvy. Prvé úlohy boli jednoduché, no čím vyššia úloha, tým vyššia náročnosť. Popri informatike bolo treba zapojiť logické myslenie, schopnosť orientácie aj matematiku. Všetkých 6 úloh zvládli všetci žiaci úspešne a dostali sa k veľkonočnej oslave. Ak si chcete vyskúšať základy programovania v rovnakom cvičení ako my, môžete tak urobiť na tomto odkaze

              Mgr. H. Kunovičová

            • Projekty o našom meste

              13. 4. 2023

              Súčasťou vlastivedy v treťom ročníku je aj učivo o našej obci. Žiaci 3.A sa prostredníctvom internetu, kníh a zaujímavých prezentácií dozvedeli veľa informácií o Nitre, ktoré využili vo svojich projektoch. 

              tr. uč. Z. Olšanská

            • Celý deň so živou pomôckou v II.A

              13. 4. 2023

              Dňa 13.4.2023 žiaci II.A triedy, počas celého vyučovania mali možnosť byť so živou pomôckou- Králikom Lilom.Králik nám poslúžil na viacerých hodinách, mimopredmetové vzťahy sme mohli pekne poprepájať.Slúžil nám ako motivačná pomôcka, názorná ukážka. Zopakovali sme si v  angličtine -  opis tela, časti tela živočíchov,žiaci robili projekty svojho obľúbeného zvieratka, na prvouke sme rozobrali nielen opis králika, ale i zaujímavosti zo života, prepojenie s ostanými živočíchmi, zavŕšili sme to na výtvarnej výchove, kde sme vyrobili zajaca na paličke, kresba, lepenie. 

              Žiakom sa veľmi takýto deň páčil,že mohol prebiehať aj takouto formou so živou pomôckou.

              tr.uč.N.Bobčeková

            • Čítajme spolu

              11. 4. 2023

              Keď mám peknú knižku v ruke - hoci neveľkú 

              je mi, akoby som stretla dobrú priateľku.

               

              Kadečo mi vyrozpráva, čo ja nepoznám,

              zavedie ma do ďaleka,hore ku hviezdam.

              Tento rok nám v ŠKD v marci - mesiaci kníh, vyrástol veľký rozprávkový strom. Deti vo svojich oddeleniach spolu čítajú rôzne knižky. Za káždú prečítanú knižku pribudne na strome nový zelený lístok. Rozhodli sme sa náš strom do konca školského roka pridať čo najviac zelených listov a tým obohatiť svoju fantáziu a rozvíjať našu čitateľskú gramotnosť. 

              11.4. 2023         p.vych. A. Ölvecká

            • Marcové čítanie inak 🙂

              5. 4. 2023

              Dnes čítanie považujeme za základnú znalosť a pre mnohých z nás je tiež veľkou zábavou, no nebolo tomu vždy tak. V 18. storočí mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Venovali sa mu iba vzdelanci a bohatí ľudia, ktorí boli oveľa gramotnejší a mohli si knihy dovoliť. Práve v tom období vznikol marec mesiac knihy. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.

              Prostredníctvom tejto témy sme prepojili aj vzťahy s inými predmetmi, konkrétne s informatikou. Klasické prečítanie knihy a následnú besedu sme vymenili za tvorbu plagátov. Žiaci si vybrali obľúbenú knihu a pustili sa do tvorby plagátov. Na plagáte mal byť autor, názov knihy, krátky opis príbehu, obrázok a hodnotenie. Žiaci sa nenechali zahanbiť a vytvorili pútavé plagáty. Návrhy na pútavé knihy, ktoré stoja za prečítanie nájdete na dolnej chodbe.

              Žiaci 5., 6., 7. ročníka a pani učiteľky Mgr. Kunovičová, Mgr. Spačková.

            • Veľkonočné dekorácie 🐇

              5. 4. 2023

              Žiaci 6.A triedy si na hodine techniky pripravili malé veľkonočné dekorácie. Základom boli figúrky zo sadry, s ktorými nám pomohla mamina jednej žiačky. Následne si žiaci povyberali figúrky a nafarbili podľa vlastnej fantázie :) 

              Žiaci 6.A triedy a pani učiteľka Spačková 

            • Veľkonočná burza

              5. 4. 2023

              Dňa 5.4.2023 sa konala obľúbená veľkonočná burza organizovaná žiackym parlamentom. 

              Žiaci priniesli naozaj krásne výrobky a chutné koláčiky :-) 

              Ďakujem predávajúcim a aj môjmu parlamentu za pomoc :-) 

              Prajeme krásne veľkonočné sviatky :-) 

              p.uč. Štrbíková a žiacky parlament 

            • Svetový deň poézie 📚📖

              5. 4. 2023

              21. marec bol v r. 1999 vyhlásený medzinárodnou organizáciou UNESCO za Svetový deň poézie (Poetry Day) . Účelom tohto dňa je propagovanie, čítanie, písanie a publikovanie poézie po celom svete, ako aj poskytnutie uznania národným aj medzinárodným aktivitám v tejto oblasti.

              My sme Svetový deň poézie spojili so Svetovým dňom vody. Pri tejto príležitosti mali žiaci za úlohu napísať báseň o vode. Vyskúšali si tak tvorivé písanie na hodine literatúry. Žiaci 5.A triedy sú naozaj veľmi kreatívni a svoje literárne diela doplnili aj malými ilustráciami. Ich diela si môžete pozrieť vo fotogalérii, ale aj na nástenke na dolnej chodbe 🙂

              Mgr. Paulína Spačková a žiaci 5.A triedy 

            • Veľká noc

              5. 4. 2023

               

              Pôvod tohto názvu treba hľadať už v časoch starovekého Egypta. Tradičný židovský názov bol pésach = prechod. V angličtine Easter pochádza z mena bohyne Eostre – bohyne jari a plodnosti.

               

              My sme sa rozhodli popriať Vám Veľkú noc v rôznych jazykoch a preto sme spojili informatiku a plurilingvizmus, čiže všetky možné jazyky, ktoré žiaci poznajú a vytvorili sme pohľadnice, ktoré Vám všetkých prajú:

               

              Hapy Easter! v angličtine,

              Frohe Ostern! v nemčine,

              Wesołych Świąt Wielkanocnych!/Szczęśliwej Wielkanocy! v poľštine,

              С Праздником Светлой Пасхи! Мира в доме и радости в сердце! v ruštine,

              či

               Buona Pasqua! v taliančine.

               

              Mgr. H. Kunovičová a žiaci

            • Easter egg hunt alebo ako sme hľadali čokoládové vajíčka v areáli školy

              5. 4. 2023

              Sviatky jari sa nám nezadržateľne blížia a preto sme si na posledných hodinách anglického jazyka rozprávali o britských veľkonočných zvykoch. Jedným z nich je asi najobľúbenejšie hľadanie vajíčok,ktoré veľkonočný zajačik schováva dobrým deťom v tráve alebo niekde v záhrade :-) Aby sme si to vyskúšali aj my,tak v areáli školy aj nám vraj veľkonočný zajačik ukryl nejaké čokoládové dobroty. 
              Žiakom 3.C triedy naozaj netrvalo dlho a svoje košíky naplnili rôznymi čokoládovými vajíčkami, figúrkami a peniazmi. Ich radosť bola obrovská :-) 

              Deťom sa aktivita veľmi páčila a užili si ju :-) 

              p.uč. Štrbíková,p.uč. Mošaťová a žiaci 3.C 

            • Jarná kvapka krvi

              5. 4. 2023

              Vážení rodičia, milí kolegovia, priatelia školy.

              Srdečne Vás pozývame na akciu JARNÁ kvapka krvi, ktorá sa uskutoční v spolupráci

              s Národnou transfúznou stanicou v Nitre.

              Kedy: 24. 4. 2023 v čase od 8:00 do 11:00.

              Kde: Základná škola kráľa Svätopluka - telocvičňa.

              Poprosíme nahlásiť záväzný záujem o darovanie krvi správou cez Edupage - pani učiteľke Ing. Eve

              Kozmanovej.

              Darujte krv - zachránite niekomu život.

              Tešili by sme sa keby ste prišli darovať krv v čo najväčšom počte - informujte o tejto humánnej udalosti svojich

              blízkych, známych, susedov.

              Kozmanová, Košútová, Jakubíková

               

            • Zážitkové vyučovanie - Lúčne kvety

              4. 4. 2023

              Žiaci 4.B triedy formou zážitkového vyučovanie spoznávali lúčne kvety, ktoré rastú aj na našom školskom dvore. Počas hodiny sme spoločne v okolí školy našli Veroniku lekársku, Byskáča jarného, Sedmokrásku, Fialku voňavú. V triede sme následne pracovali v skupinách a pozorovali ich spoločné a rozdielne znaky. Žiaci si zistené informácie zapísali a pred spolužiakmi odprezentovali. 

            • Projekt – NAŠA ŠKOLA

              4. 4. 2023

              Pri príležitosti 60. výročia našej školy, ktoré oslavujeme tento rok, žiaci vytvorili veľmi pekné projekty. Pracovali v skupinách, spolužiakom priblížili históriu, základné i súčasné informácie našej školy. 

               

              P. uč. Pechová a žiaci 6.A a 6.B triedy 

            • Hľadanie pokladu v anglickom jazyku

              4. 4. 2023

              Žiaci tretieho a štvrtého ročníka v rámci Dňa učiteľov prijali pozvanie budúcich učiteľov z UKF Nitra z katedry anglického jazyka a hľadali poklad pirátov - TREASURE HUNT. Študenti pripravili pirátske úlohy, ktoré malých zvedavcov priviedli k pokladu - krásnej a hodnotnej knihe pre skupinu. Všetka komunikácia prebiehala v anglickom jazyku. Tešíme sa na ďalšie stretnutie !

              Jack Sparrow

            • Exkurzia Kolárovo

              4. 4. 2023

              Na mŕtvom ramene Malého Dunaja v Kolárove sa nachádza jedinečná národná kultúrna pamiatka - plávajúci vodný mlyn - posledný na Slovensku. K mlynu vedie najdhší celodrevený zastrešený most v Európe. V areáli mlyna si žiaci 4. ročníka pozreli skanzen ľudovej kultúry a Múzeum vodného mlynárstva, v ktorom možno okrem iného vidieť aj unikátny stroj na výrobu rybárskych sietí, jeden z prvých na svete. 

               

              Mgr. Nováková, Mgr. Bojnanská, Mgr. Švecová, Mgr. Sklárová 

            • Na matematike - prakticky a zážitkovo (2.časť)

              3. 4. 2023

              Motivujúcim prvkom pri učení sa matematiky je predovšetkým praktické využitie. A práve šiestaci si na matematike mohli overiť a vyskúšať, ako veľmi dôležité je vedieť efektívne používať desatinné čísla.

              V rámci zážitkového vyučovania sa ocitli v obchodnom centre rozdelení do menších skupiniek, v ktorých sa pokúsili "nakúpiť" podľa zadaného receptu. Ingrediencie bolo potrebné nájsť, zistiť a porovnať ich ceny, v prípade ovocia a zeleniny aj odvážiť a vypočítať cenu za toto množstvo. Všetky údaje žiaci  spracovali do tabuliek a určili výslednú cenu za nákup, pričom sa snažili dodržať zadanie, aby "nakúpili" čo najlacnejšie a čo najdrahšie ingrediencie k príprave zdravého jedla. Svoje zistenia, pocity aj problémy pri riešení tohto zadania následne odprezentovali pred spolužiakmi v triede. Medzi prekvapivé zistenia patrilo predovšetkým to, že ak nakúpia lacnejšie alternatívy a len v potrebnom množstve, môžu ušetriť nielen pár drobných, ale dokonca aj desiatky eur. Táto skúsenosť je iste dôležitá najmä v dnešnej dobe. A v neposlednom rade sa žiaci vyjadrili, že to bolo zábavné, poučné a radi by si to ešte zopakovali. 

              Pani učiteľky Varcholová, Košútová a Luptáková

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Pondelok 20. 5. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 297795