• Novinky

            • "Daj si čas" a spoznaj svet a jeho minulosť na hodinách dejepisu a geografie

              29. 9. 2021

              Vo výchovno-vzdelávacom procese je pri jednotlivých predmetoch vhodné a častokrát aj potrebné využívať rôzne zaujímavé a pútavé materiály či knihy, vďaka ktorým možno žiakov nielen lepšie vzdelávať, ale aj motivovať a predstaviť im jednotlivé témy prijateľnejšou a záživnejšou formou. Výnimkou nie je ani dejepis a geografia. 

              Ako takýto vhodný doplnkový interaktívny materiál využiteľný v priebehu vyučovania predstavujem sériu skvelých populárno-náučných knižných publikácií z vybraných edícií pre malých aj veľkých, ktoré si bližšie predstavíme nižšie... :)

              Medzi prvými zmieňovanými sú 4 zborníky s historicko-geografickou tematikou (viď foto vyššie), ktoré pred časom vyšli v rámci knižnej edície - Daj si čas, ale zároveň aj v spolupráci s RTVS, ako zábavno-súťažná relácia vysielaná na televíznych obrazovkách slovenskej televízie, pričom v nej súťažili deti z rôznych kútov Slovenska. Tieto knižné brožúry vyšli vo viacerých dieloch - Z histórie kontinentov I., Z histórie kontinentov II., Z histórie spoločnosti a Z histórie vedy a kultúry, zahŕňajúc tak nielen rozličné témy z dejín ľudstva, od praveku, naprieč starovekom a stredovekom až po modernú dobu, ale možno v nich nájsť dobré prepojenie aj na súčasnosť. Čo je dnes však už celkom vzácne a často sa na to kladie dôraz, zvlášť u detí - dôležité je aj prepájanie a spájanie jednotlivých súvislostí, v ktorých je potrebné správne chápať význam. Knižky obsahujú jednak zaujímavé texty, príbehy, situácie zo života, ale aj kopec krásnych a poučných ilustrácií, vysvetlení a pikošiek, ale aj námetov na samostatnú i skupinovú prácu pre žiakov... 

              Za ďalší vhodný knižný zdroj na obohatenie dejepisného vyučovania môžu pre zmenu poslúžiť zábavne ladené knižky tentokrát z edície - Naše hrôzostrašné dejiny (viď foto), ktoré vôbec nie sú také strašné ako by sa zdalo, práve naopak... :) Pre šiestakov, ktorí preberajú pravek poslúži diel "Ako uloviť mamuta", kde sa prostredníctvom komixov, zaujímavých článkov, príbehov a kreslených obrázkov vrátime včase o tisícročia dozadu, kedy aj na našom území žili praveké zvieratá, lovci mamutov a panovala tu drsná Doba ľadová - pretože aj Slovensko má svoj skutočný pravek... Pre deviatakov zase poslúži diel "Zbohom monarchia a vitaj republika". Tu sa budeme môcť dozvedieť ako to bolo pred viac ako 100 rokmi, kedy sme boli súčasťou Rakúsko-Uhorska, symbolicky sa prenesieme na bojiská I. svetovej vojny a napr. z listov, ktoré mladí vojaci písali v zákopoch a posielali ich domov svojim rodinám, sa dozvieme ako vyzerala situácia priamo na fronte, ale aj to, ako vznikala po vojne samostatná prvá Československá republika. 

              Knižky sú vhodné nielen pre 2. stupeň ZŠ, ale sú nadčasové a podobne ako encyklopédie vedia zaujať malých i veľkých. Svoje uplatnenie okrem toho nájdu nielen na dejepise a geografii, ale z ich bohatého obsahu bude možné čerpať aj na hodinách etiky či techniky. Poslúžiť by vedeli aj na slovenskom jazyku, občianskej náuke a výtvarnej výchove. Takže záber je široký a určite je z čoho vyberať...

              Pre ilustráciu a lepšiu predstavivosť pridávam aj obrázky s obsahom a témami, ktoré môžeme v spomínaných knižkách nájsť. Tak posúďte sami a inšpirujte sa.

              Na záver možno dodať už len nasledovné, ako je písané v múdrej knihe...

              "Možnosť učiť sa nebola v minulosti vždy samozrejmosťou, a preto by sme mali chcieť vedieť viac, nie pre známky, ale pre seba samého, lebo už Darwin hovoril o tom, že šancu na lepší život majú jedinci, ktorí si správne vyberajú... A v dnešnej dobe sú to tí, ktorí sú ochotní premýšľať a učiť sa."  (Daj si čas)


              Mgr. Martin Bogyo

            • Európsky deň jazykov-European Day of Languages

              29. 9. 2021

              V dňoch 24.9. a 27.9.2021 sme si na hodinách anglického jazyka pripravili krásne prezentácie, plagáty a perfektné scénky na tému oslavy Európskeho dňa jazykov. Danými aktivitami sme podporili záujem detí o učenie sa iných jazykov, o spoznávanie cudzej kultúry, zvykov a tradícii. Deti si mohli vybrať európsku krajinu, ktorá sa im páčila a využitím interaktívnej mapy sme sa preniesli do vybraných krajín. V 5. ročníku mali žiaci za úlohu nakresliť vlajku, tradičné jedlo a napísať základné pozdravy v danom jazyku. Žiaci vyšších ročníkov mali bojovejšiu úlohu a museli spísať aj základné fakty o vybranej krajine a v 9. ročníku žiaci dokonca hrali dvojjazyčné scénky, ktoré sa im perfektne vydarili. Scénky boli kombináciou anglického, ruského, českého a nemeckého jazyka. Prikladáme malú ukážku. Enjoy. 

              Mgr. Šimková, PhD., Mgr. Sviteková, Mgr. Ráciková. 

            • IX. ročník týždňa HOVORME O JEDLE

              29. 9. 2021

              V tomto školskom roku 2021/2022 sa opäť zapojíme do programu Hovorme o jedle.

              V rámci IX. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE sa všetky základné školy v Slovenskej republike môžu zapojiť do týchto aktivít:

              1. súťažno-vzdelávacia aktivita „HOVORME O JEDLE“ + súťaž pre školské jedálne 

              Témy na jednotlivé dni v týždni 

              Prvý deň(Pondelok 11. 10. 2021)

              1. Vyhlásená denná téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky

              2. Vyhlásená denná téma: Príliš dobré na vyhodenie – stop plytvaniu potravinami

              Druhý deň(Utorok 12. 10. 2021)

              1. Vyhlásená denná téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

              2. Vyhlásená denná téma: Kompostujme kuchynský odpad

              Tretí deň(Streda 13. 10. 2021)

              1. Vyhlásená denná téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek

              2. Vyhlásená denná téma: Recyklujme kuchynský odpad

              Štvrtý deň(Štvrtok 14. 10. 2021)

              1. Vyhlásená denná téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny

              2. Vyhlásená denná téma: Sezónnosť a regionalita potravín

              Piaty deň(Piatok 15. 10. 2021)

              1. Vyhlásená denná téma: Cukry, tuky, soľ

              2. Vyhlásená denná téma: Jedz, hýb sa a dodržiavaj pitný režim


              2. výtvarná súťaž „CHUTNÉ MAĽOVANIE“   

              Témy na jednotlivé dni v týždni 

              1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky

              2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

              3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek

              4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny

              5. téma: Cukry, tuky, soľ


              3. literárna súťaž „NAJZDRAVŠIE OVOCIE A ZELENINA RASTIE ZA ROHOM

              Téma: NAJZDRAVŠIE OVOCIE A ZELENINA RASTIE ZA ROHOM (úvaha, esej, rozprávanie, báseň). 

              4. fotografická súťaž „OČAMI GURMÁNA“

              Témy na jednotlivé dni v týždni 

              1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky

              2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

              3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek

              4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny

              5. téma: Cukry, tuky, soľ

               

              Termín realizácie: od 11.10.2021 do 15.10.2021

               

              Verím, že všetci žiaci, ktorí sa zapoja budú kreatívni a vytvoria mnoho zaujímavých prác.

              O priebehu akcie a výsledkoch súťaže Vás budeme informovať. 

              Mgr. Nováková (koordinátorka zdravia)

            • 29. september 2021 Svetový deň srdca

              29. 9. 2021

              Srdce má veľkosť približne ako zovretá päsť. Nachádza sa v hrudnom koši za hrudnou kosťou mierne vľavo medzi pľúcnymi lalokmi. Je to svalovinový orgán, ktorý neustále pracuje, aby bola zabezpečená cirkulácia krvi v tele. Srdce je pre nás najdôležitejším orgánom, vďaka nemu žijeme, dýchame, učíme sa, smejeme či plačeme. Je veľmi dôležité starať sa o svoje srdce, pretože všetko čo robíme ovplyvňuje aj naše zdravie. V súčasnosti sa stretávame s mnohými kardiovaskulárnymi ochoreniami, ktoré trápia väčšinu štátov. Kardiovaskulárne, teda srdcovo-cievne ochorenia môžu byť spôsobené zlozvykmi (fajčenie, nadmerné pitie alkoholu, drogy), stresom, nadmerným používanim soli na dochucovanie jedál či nedostatočným pohybom. 

              Zdravé srdce potrebuje pestrú a vyváženú stravu, pravidelný pohyb (šport), vitamíny a minerály a dostatok omega - 3 mastných kyselín, ktorých zdrojom sú najmä ryby. 

              Spravme niečo pre svoje zdravie, doprajme si pestrú stravu, dostatok ovocia a zeleniny, zašportujme si, dopĺňajme vitamíny a nezabúdajme na preventívne prehliadky. 

              O srdci a srdcovo-cievnych ochoreniach sme sa dnes rozprávali aj so žiakmi zo VII. A triedy. Rozprávali sme sa o potravinách a aktivitách, ktoré sú prospešné pre naše srdce, ale takisto aj o zlozvykoch, ktoré spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia. Výtvory žiakov zo VII.A sme pripli na nástenku dole, v pavilóne B. 

              Zaujímavosť na záver


              Viete, čo znamená kód zdravého srdca 0 – 5 – 30 – 120/80 ?

               

              0 = počet vyfajčených cigariet za život

              5 = ideálna hodnota cholesterolu

              30 = minút denne športovať

              120/80 = ideálna hodnota krvného tlaku

               

              Žiaci zo VII.A  triedy a pani učiteľka Nováková (koordinátorka zdravia).

            • Po stopách Veľkej Moravy na území Nitravy

              28. 9. 2021

              Dňa 23.9.2021 sme si spolu zo zástupcami Žiackeho parlamentu prevzali z rúk pána viceprimátora Nitry, Miloslava Špotáka, grant vo výške 600 euro, ktorý sme získali prostredníctvom projektu Mladí nitrianski filantropi. Zástupcovia Žiackeho parlamentu viedli debatu so zástupcami mesta o našom projekte, zdôvodnili svoju motiváciu, ciele a výsledok daného projektu. Finančné prostriedky budú použité na výrobu informačno-náučných tabúľ o histórii Nitry. Tabule budú v slovensko-anglickom znení. Slovenský obsah tabúľ zabezpečí pán učiteľ Bogyo, ktorý vymyslel aj kreatívny názov nášho projektu. Anglické preklady budú zabezpečovať naši šikovní angličtinári z 8.A a 9.A s pani angličtinárkami. Osádzanie tabúľ prebehne v spolupráci s našimi rodičmi, priateľmi školy a dobrovoľníkmi. Veríme, že dané tabule prinesú zábavno-edukačný efekt a spestria areál našej školy.

              Mgr. Šimková, PhD. a Žiacky parlament.

            • Vieš ako sa povie "Ahoj" v iných jazykoch?

              27. 9. 2021

              Na hodine anglického jazyka v 3.B sme sa dňa 27.9. venovali tiež zábavným aktivitám pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Najprv sme si pozreli zaujímavú prezentáciu o pozdrave "Ahoj" v jednotlivých jazykoch nášho európskeho kontinentu. Potom sme si pozdravy precvičili cez krásnu pieseň a nakoniec sme sa pokúsili uhádnuť ako sa vyslovuje pozdrav "Ahoj" v jazykoch Ázie a Afriky cez aplikáciu Lingohut a skúsili sme to aj správne umiestniť na mape jazykov. Užili sme si veľa zábavy a statočne sme si aj domotali naše jazyky, kým sme niektoré pozdravy vyslovili :-) Žiaci z 3.B a p.uč. Štrbíková

            • Európsky deň jazykov alebo ako sme písali listy Kráľovnej Alžbete II.

              27. 9. 2021

              Európsky deň jazykov sa oslavuje od roku 2001 každý rok 26.9. Je to skvelý deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. Na svete existuje 6000 - 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov. Najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a Afrike. Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna alebo purilingválna, t.j. ľudia rozprávajú v dvoch alebo viacerých jazykoch.  Znalosť jazykov zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia. Tieto a ešte mnohé iné zaujímavé informácie o Európskom dni jazykov sme si prečítali na pracovnom liste, kde sme sa tiež dozvedeli, že aj zvieratá v jednotlivých jazykoch vydávajú iné zvuky :-)ako v slovenčine. Vyučovaciu hodinu anglického jazyka zameranú na aktivity ku Dňu jazykov sme ukončili milou aktivitou  a to písaním listov kráľovnej Alžbete II. V liste sme sa jej stručne predstavili, napísali sme čo máme radi a tí odvážnejší aj položili nejaká zaujímavú otázku. Pani učiteľka vypísala obálku, do ktorej sme zabalili naše milé listy a ešte v piatok 24.9. listy odišli poštou do Londýna. Teraz už len netrpezlivo čakáme na to, či nám kráľovná odpíše a čo nám odpíše. Pri písaní listov sme si precvičili naše výborné vedomosti z angličtiny a aj sme sa zabavili. Hodinu sme ukončili sledovaním zaujímavého videa o Kráľovnej Alžbete II. Iste Vás budeme o príchode listu z Buckinghamského paláca informovať. My žiaci 4.C sa ho už nevieme dočkať.  Šikovní angličtinári zo 4.C a p.uč. Štrbíková

            • Zelená škola a tvorivé recyklovanie

              27. 9. 2021

              Zelená škola mala minulý týždeň stretnutie kolégia, stretli sa žiaci školy, zástupcovia tried s koordinátorkami.Dohodli sme sa na postupnom plnení jednotlivých úloh z EAP- Potraviny.Kedy sa čo bude realizovať v najbližšom čase.Stretnutia budú bývať, ak to situácia umožní, raz za 2-3 týždne. 

              V Zelenej škole sa snažíme dopĺňať aktivity nielen zo súčasného EAP, ale aj stále realizujeme a zlešujeme veci v oblasti ZELENE, aj ODPADU. Dňa 27.9.2021 sa žiaci zo štvrtých ročníkov v rámci ŠKD zúčastnili akcie v meste, v rámci nitrianskych škôl, ktoré sú v Zelenej škole-Tvorivé separovanie. Žiaci si vyskúšali prácu s odpadom, ako sa dá využiť tvorivo na iné veci, doplnky.

              Ďakujeme veľmi za spoluprácu pani vychovávateľke Marcelke Vorosovej a Janke Žákovej.

              Koordinátorky Zelenej školy- E.Kozmanová, N.Bobčeková

            • Spolupráca s UKF - Projekt KUGELI

              27. 9. 2021

              Naša škola je zapojená od minulého roka do projektu v spolupráci s UKF. Do projektu je zapojená tohtoročná 6.A. Aj tento rok sme projekt začali realizovať a pokračovať v ňom. 

              Tentokrát sme pracovali so stavebnicou KUGELI. Vzdelávali sme sa v oblasti : Matematika a práca s informáciami, kde sme sa snažili tvoriť a konštruovať. Žiaci sa snažili rozvíjať znalosti o dvojrozmerných geometrických útvarov a naučili sa ich zmeniť na trojrozmerné. Naučili sa vytvárať a kresliť modely dvojrozmerných a trojrozmerných geometrických tvarov. Žiaci pracovali samostatne a pri niektorých úlohách pracovali aj vo dvojiciach. 

              Žiakov práca so stavebnicou veľmi bavila vytvárali, zaujímavé modely. 

               

              Mgr. Dominika Zajarošová

            • Európsky deň jazykov - 26. 9.

              27. 9. 2021

              V uplynulé dni sme si na hodinách ruského jazyka pripomenuli Európsky deň jazykov. V 6. - 9. ročníku deti riešili hravou formou rôzne zaujímavé aktivity, zadania, čítali sme rozprávky, kreslili, lepili... Hodiny sme využili na spoznávanie krajín v Európe a ich jazykov. 

              27.9. 2021, Jana Chlebcová

            • Informatická súťaž iBobor

              27. 9. 2021

              Milí rodičia žiakov 2. - 9. ročníka,

              Dnes Vám bola zaslaná cez edupage prihláška pre Vaše dieťa na informatickú súťaž iBobor. Tento rok je novinka ohľadne súťaže, je zavedené aj tréningové kolo. Toto kolo bude môcť žiak realizovať z pohodlia svojho domova a to 6.10.2021. Poprosím záujem o tréningové kolo potvrdiť do 1. októbra 2021 cez edupage a následne Vám budú zaslané prihlasovacie údaje.

              Hlavná súťaž pre jednotlivé kategórie prebiehať v termíne od 8.-12. novembra 2021.

              Mgr Viola Sviteková, koordinátor informatizácie

            • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

              27. 9. 2021

              Naša škola tento školský rok prevzala štafetu organizovania celoslovenskej súťaže s názvom "Svätoplukovo kráľovstvo ožíva".

              Je to literárna, výtvarná a elektronická súťaž registrovaná MŠVVŠ SR a organizovaná na celoštátnej úrovni. Naša škola sa stáva jej vyhlasovateľom a organizátorom.

              Myšlienka organizovania tejto súťaže vznikla v Základnej škole kráľa Svätopluka v Šintave, od 10.ročníka bola organizovaná Katedrou slovenského jazyka a literatúry FF UKF v Nitre a naša škola v tomto školskom roku vyhlási už jej 13.ročník.

              Súťaž povzbudzuje k budovaniu národnej hrdosti a vlastenectvu, orientuje pozornosť na aktuálne témy v spoločnosti a významné historické medzníky. Súťaž pestuje vzťah k tradícii a tvorivo rozvíja kultúrne povedomie.

              Má postupový charakter. Podmienkou účasti v celoštátnom kole je úspešný výber v školskom kole. Školské kolá organizujú školy, ktoré následne zašlú maximálne tri víťazné práce z jednotlivých kategórií na adresu organizátora súťaže, teda nám. Odbornú prípravu žiakov na súťaž zabezpečujú zapojené školy ako integrálnu súčasť výchovno-vzdelávacieho procesu. Súťaže sa môže zúčastniť žiak/študent, prípadne kolektív autorov, ktorí napíšu poéziu či prózu na danú tému v slovenskom jazyku, vytvoria výtvarné alebo elektronické dielo. Vytvorené dielo musí mať súvislosť s cieľom súťaže a témami aktuálneho ročníka. Zaslané dielo nesmie byť do vyhlásenia výsledkov súťaže nikde publikované.

              Koordinátormi tejto súťaže v našej škole sú Mgr. Jana Chlebcová, Mgr. Dominika Zajarošová a PhDr. Dagmar Servická.

              Zatiaľ sme spracovali organizačný poriadok súťaže, ktorý nám už schválilo Ministerstvo školstva, oslovili sme odborníkov, ktorí budú pracovať ako členovia odbornej hodnotiacej komisie a naplánovali sme si aktivity, ktoré bude potrebné urobiť dovtedy, kým súťaž vyhlásime.

              Organizovanie celoslovenskej súťaže je pre každú školu obrovská prestíž a reklama, a pre koordinátorov veľká výzva. Urobíme všetko preto, aby sme čo najlepšie uspeli a tým pozdvihli kredit našej školy. Držte nám palce!

              koordinátorky súťaže: Mgr.Jana Chlebcová, Mgr.Dominika Zajarošová, PhDr.Dagmar Servická

            • "Prezraď mi o sebe viac"

              27. 9. 2021

              Žiaci 2.A, 2.B a 2.C triedy sa v dňoch 16.9.,17.9. a 24.9.2021 zúčastnili skupinových aktivít so školskou psychologičkou. V priateľskej atmosfére, ktorou nás sprevádzal náš maskot - plyšový tučniačik, sa žiaci zabavili, ale predovšetkým mali možnosť dozvedieť sa o svojich spolužiakoch nové veci, rozvíjať vzájomnú komunikáciu, spoluprácu a prispievať k budovaniu dobrých vzájomných vzťahov v triede. 

               

              Mgr. Rumančíková, šk. psychológ

            • Týždeň dobrovoľníctva - POĎAKOVANIE

              23. 9. 2021

              Milí rodičia a naši dobrovoľníčkovia na škole,

              Týmto sa chceme srdečne poďakovať všetkým dobrovoľníkom na našej škole za zapojenie sa do zbierky pre n.o. Úsmev ako dar počas týždňa dobrovoľníctva, t.j. od 16.9 do 22.9.2021.

              Tak ako aj minulý rok aj tento rok sme išli do aktivity Týždňa dobrovoľníctva s malou nádejou na jej realizáciu, ale výsledok bol o to pompéznejší. Na našej škole sa našlo 280 dobrých srdiečok, ktoré sa zapojili do zbierky a tým pomohli vykryť náklady na potraviny, drogériu a školské pomôcky nejednej rodine v núdzi na najbližšie mesiace. 

              Obrovské ĎAKUJEM patrí všetkým rodičom, ktoré vedú deti k dobročinnosti, deťom, ktoré s radosťou prispievali, žiakom, ktorí pomáhali pri samotnej zbierke, triednym učiteľkám, ktoré pomáhali pri koordinácii zbierky a v neposlednom rade vedeniu školy, ktoré nás podporuje v dobrovoľníckej činnosti.

              Ď A K U J E M E !!!

              Mgr Sviteková, Mgr Šimková, PhD

               

               

               

            • Nový vzdelávací program I´mO aj na našej škole

              22. 9. 2021

              I´mO je online vzdelávací program. Jeho cieľom je ľahšie a rýchlejšie sa učiť. Pretože mozog každého z nás ( či sme nadaní alebo integrovaní) si rovnaké informácie vysvetlí po svojom. 

              I´mO výborne pomáha deťom v MŠ i ZŠ. Získavajú v nej návyky pre samostatné a efektívne učenie sa. Precvičujú si techniky, ako čítanie a počúvanie s porozumením, tvorenie i dedukciu. Deti sa výrazne zlepšujú v sústredení, predstavivosti, priestorovom videní, komunikácii a kreativite. Lepšie pracujú s pamäťou, asociáciami a rôznym typom informácií v každom predmete. Dokážu si viacej odvodiť a lepšie reagovať. Stačí iba 5 minút denne (Rozcvička pred učením sa  alebo domácou úlohou). 

              Na našej škole sa vzdelávací program I´mO začne používať tento školský rok a to hlavne na predemtoch ako Slovenský jazyk a Anglický jazyk. Aj týmto spôsobom chceme deťom pomáhať lepšie sa vzdelávať a uľahčovať im získavanie vedomostí z daných predmetov. Ide o zábavnú a zároveň veľmi poučnú formu vzdelávania sa. 

              Tešíme sa, ako si deti obľúbia I´mO a budú krásne napredovať na ceste k novým vedomostiam :-) 

                                                                                        Mgr. A. Lahučká a Mgr. V. Štrbíková

            • Začiatok roka s angličtinou v 4.C

              22. 9. 2021

              Školský rok 2021/2022 sa začal nedávno. My usilovní žiaci zo 4.C triedy sme si za uplynulé týždne zopakovali učivo z 3.tieho ročníka. Na záver opakovania sme dostali zadanie od pani učiteľky napísať niekoľko viet o svojej rodine. Vznikli milé práce, o ktoré sa s Vami chceme podeliť. Šikovní angličtinári zo 4.C a p.uč.Štrbíková

            • Grantový program Mladí nitrianski filantropi

              20. 9. 2021

              Projekt s názvom Po stopách Veľkej Moravy na území Nitravy bol schválený a naša škola získava grant na realizáciu daného projektu. Slávnostné odovzdávanie grantových šekov sa uskutoční dňa 23.9.2021 na Mestskom úrade v Nitre. Následne o 15:00 na elokovanom pracovisku Centra voľného času na Topoľovej ulici sa uskutoční zasadnutie Mestského žiackeho parlamentu a budú sa voliť členovia a predsedovia, ktorí sa budú podieľať na vytváraní nových foriem spolupráce s učiteľmi a vedením škôl, s CVČ a mestom Nitra.  

              Mgr. Šimková, PhD. a Žiacky parlament. 

            • Grantový program Mladí Nitrianski filantropi '21

              16. 9. 2021

              Naša škola sa tento rok v rámci Žiackeho parlamentu zapojila do grantového programu, v ktorom môžeme získať finančnú dotáciu na zrealizovanie nášho projektu s názvom Po stopách Veľkej Moravy na území Nitravy. Dňa 11. a 12. septembra sme s deťmi absolvovali vzdelávanie, na ktorom sme sa dozvedeli ako postupovať pri vytváraní projektov. Výsledkom tohto projektu budú informačno-náučné tabule v slovenko-anglickej verzii popisujúce históriu, ale aj súčasnosť našej školy, mesta Nitra a vrchu Zobor. Tabule budú osadené vo vonkajšom areáli. Veríme, že náš projekt bude schválený a s radosťou sa budeme môcť pustiť do jeho realizácie.

              Mgr. Šimková, PhD. a Žiacky parlament.

            • Týždeň dobrovoľníctva - Zbierka trvanlivých potravín, drogérie a školských pomôcok

              15. 9. 2021

              Milí rodičia a žiaci našej školy,

              Na našej škole sme pred pár rokmi zaviedli duchaplnú a prospešnú aktivitu dobrovoľníctva.  V rámci týždňa dobrovoľníctva, ktorý tento rok začína 16.9.2021 a končí 22.9.2021, sa opäť zapájame do zbierky trvanlivých potravín, drogérie a školských pomôcok pre n.o. Úsmev ako dar. Dobrovoľníkom sa  aj tento rok môže stať ktorékoľvek dieťa našej školy, ktoré sa zapojí  v danom termíne do tejto zbierky.

              Nezisková organizácia Úsmev ako dar je jednou z najstarších a najväčších mimovládnych organizácií, ktorá zabezpečuje ich rodinám v núdzi ale aj mladým po odchode z CDR /bývalé detské domovy/okrem sprevádzania, vzdelávania a sociálnej pomoci aj hmotnú pomoc, ktorú sa jej darí zabezpečiť  pomocou zbierok. Udržať rodiny materiálne a finančne funkčné je organizácia schopná vďaka potravinovej pomoci, pomoci s drogériou alebo školských pomôcok . 

              Naša škola v spolupráci s rodičmi našich žiakov, týmto učí dieťa viac sledovať  svoje okolie, potreby druhých a nezištne pomáhať. Ďakujeme, že Vám záleží, aby rodina v ťažkej situácii zostala spolu.

              Kolektív ZŠ kráľa Svätopluka

        • Prihlásenie

      • Zvonenie

        Piatok 19. 4. 2024
      • Počítadlo návštev

        Počet návštev: 278912